Archief 2022

Congres Publieke Ruimte

Publieke ruimte en sociale ongelijkheid

Samen met Riet van SAAMO Oost-Vlaanderen, Marjan Moris van Xpeditions en Els Huygens van Fris in 't landschap, mochten we op het Congres Publieke Ruimte eind april 2022 onze reflecties delen op de rol die publieke ruimte speelt in het vergroten of verkleinen van sociale ongelijkheden.

Op een klein half uurtje namen we de deelnemers mee in onze lezing van de publieke ruimte, de uitdagingen die we elk in ons eigen werkveld tegenkomen én een aantal oplossingen en kansen die we zien voor de publieke ruimte. Het werd een gesprek dat onszelf én heel wat anderen prikkelde.

Vijf lessen uit het Congres Publieke Ruimte 2022

Meet Up Recht op Onderwijs Februari 2022

Tijdens twee Meet Ups zoomden we met 36 verschillende Netwerkpartners in op de vraag hoe we het recht op onderwijs kunnen realiseren. We trokken dat recht op onderwijs open naar een recht op leren, recht op ondersteuning, recht op participatie en recht op welbevinden. 

Kinderen en jongeren spenderen bijna de helft van de tijd op de schoolbanken. En ook de tijd buiten de schoolmuren wordt door het schoolleven beïnvloed (verplaatsingen, huiswerk,…). Daarnaast weten we uit onderzoek dat de kansen in de samenleving, nu en in hun toekomst, mee bepaald worden door de schoolloopbaan.

 Toch toont evenveel onderzoek aan dat onderwijs nog steeds de bestaande ongelijkheden lijkt te reproduceren en vergroten. Onderwijs vertrekt immers vaak onbewust vanuit witte middenklassenormen en werpt daardoor drempels op voor kinderen, jongeren en ouders die niet in datzelfde referentiekader leven of opgroeien.

 De coronacrisis heeft de voorbije jaren bovendien opnieuw bijzonder duidelijk gemaakt dat onderwijs meer is dan inhouden doorgeven. Het gaat ook om de broodnodige sociale contacten voor kinderen en jongeren, de school functioneert als veilige haven en ook kennisverwerving vraagt meer dan eenrichtingsverkeer. Het afstandsonderwijs biedt mogelijkheden, maar heeft ook haar limieten getoond. Tegelijk zien we een steeds groter worden lerarentekort, omdat het beroep ondergewaardeerd wordt terwijl de uitdagingen steeds groter en complexer worden – ook voor de leerlingen trouwens.

Tijd dus om vanuit het Netwerk Jeugdvriendelijk, met input van onderwijspartners, vrijetijdsactoren en kinderrechtenorganisaties te verkennen hoe we het recht op onderwijs in de praktijk kunnen realiseren en versterken.

 Dit deden we in 2 Meet Ups. Tijdens de eerste Meet Up lieten we 3 praktijken aan het woord die aan de slag gaan rond toegankelijk onderwijs – in de brede betekenis van het woord.

Filmpjes, conclusies en uitgebreid verslag vind je hier

Samenvatting Canva.pdf