Sankt Nikolaus kommt

Att inom ramen för språkundervisningen undervisa om traditioner och högtider är en självklarhet. Den 6 december kommer Sankt Nikolaus till alla tyska barn, självklart ska våra elever få lära sig om detta.

Realians roll i undervisningen

Är realian viktigare än kommunikativa förmågor? Nej, självklart inte, men jag återkommer ständigt till den som stoff i undervisningen. Varför? En viktig del är för att skapa motivation, nyfikenhet för kulturer där språket talas, så att eleverna bygger upp en lust att använda språket för att lära sig mer. I kursplanen i moderna språk formuleras det i syftestexten så här:

Undervisningen ska även ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper om och förståelse för olika livsvillkor samt sociala och kulturella företeelser i områden och i sammanhang där språket används.

Nyfikenhet

Jag brukar beröra Sankt Nikolaus varje år, efter fyra år har det blivit något av en tradition även för våra elever, även om det kanske inte varje år blir en ordentlig djupdykning. För att göra eleverna nyfikna lade jag i planeringen in några frågetecken på just torsdagslektionen. Idag fick de en liten ledtråd via mitt Instagram-konto, vilken jag också delade till dem i Google Classroom.


Bakgrund

Självklart är det viktigt att eleverna lär sig om bakgrunden till historien.

  • Vem var egentligen Sankt Nikolaus?

  • Varifrån kom han?

  • Varför minns man hans gärningar?

  • Vad innebär egentligen attributet Sankt?

  • Hur firas han i Tyskland?

Ett bra sätt att presentera historien är att visa film. Det finns gott om filmer, men de som är språkligt enkla nog för elever på högstadiet är tyvärr ofta skapade med yngre barn som målgrupp och kan upplevas en aning barnsliga. Det får man kanske står ut med, huvudsaken är att eleverna förstår.

Ett enkelt exempel är denna film:

Om man som lärare känner sig osäker kan man gärna läsa på, t.ex. finns här en artikel från Zeit.de.

Musik

En viktig del av alla traditioner är naturligtvis musik. Ibland undrar jag hur man som lärare gjorde innan det fanns digitala kanaler för detta. Idag hittar vi oändliga mängder förslag genom en snabb sökning på Youtube, ofta med text så att eleverna kan sjunga med, till exempel den här:

Något gott

Jag brukar faktiskt försöka se till att bjuda mina elever på något litet, även om det så bara är en pepparkaka. När jag tänker tillbaka på min egen skoltid fastnade de där tillfällena då man fick något litet extra på något sätt ännu bättre i minnet. (Jag kan lova att min gymnasieklass blev experter på grekisk filosofi den gång vi förklarade Platons idévärld med halvtrasiga pepparkakor från samma form, men det är en annan historia!) Den här gången har jag passat på att handla i god tid, och små chokladtomtar väntar på skolan.

Fler tips

Det finns naturligtvis oändligt med material på nätet. Det viktiga sökordet för oss tysklärare är DaF, Deutsch als Fremdsprache. Lägger man till det till sitt sökord får man fram material som är anpassat för främmandespråksundervisning i tyska. Det kan också vara bra att testa DaZ, Deutsch als Zweitsprache, som komplement. Här kommer lite länktips: