Tricider - digital interaktion

Ibland dyker man på nya verktyg som är lite roliga, eller som liknar andra verktyg, men lite bättre. Men jag har fått tips om ett verktyg som faktiskt fyller en helt ny funktion. Det är värt att lyftas! Här kommer tipset!

Produktion och interaktion

Jag tycker om kursplanerna i mina ämnen, det tror jag att de flesta som jobbar med språk gör. Men det finns några småsaker som vi hoppas se justerade till nästa år. Ett sådant aber är uppdelningen mellan interaktion och produktion. Vem producerar egentligen tal eller text utan att en tilltänkt mottagare finns involverad? Att värdeorden dessutom skiljer sig åt gör det ännu mer komplext.

Helt ärligt skiljer jag sällan på produktion och interaktion, jag försöker se helheten. Det kanske är helt åt skogen, men jag får inte ihop tankarna. Att hinna med att göra en reliabel bedömning av mina elevers förmågor är svårt nog ändå.

Vad är Tricider?

Tricider är ett verktyg för att efterfråga tips. Man ställer en fråga och delar sedan ut länken till personer man vill få svar från. De kan både ge egna förslag, rösta på varandras förslag och kommentera varandras förslag. Interaktivt så det förslår.

Hur kan jag använda det här i undervisningen?

Jag ville naturligtvis testa det här direkt och passade på att lägga in detta redan idag. Mina 8:or ska påbörja ett mat-tema och jag valde att fokusera på deras favoritmat. Jag värmde upp med samla ord längs en cline, en gradvis skala, ett format som lyfter fram variation i ordförråd på ett tydlig sätt, vilket jag bland annat använt i det här inlägget. Vi samlade adjektiv som kan användas för att beskriva mat. Det blev en del skratt när vi pratade igenom var orden egentligen var placerades och nyanserna landade väl. Vi följde upp detta med repetition av adjektiv och adverb samt övningar på valfri nivå.

Efter detta skulle vi kommunicera. Jag delade in eleverna i grupper om tre och gav dem i uppgift att besvara en fråga på Tricider: Which homecooked meal is the most delicious? När de själva hade kommit med ett förslag fick de kommentera varandras förslag och rösta på de olika. Diskussionerna gick heta och förslagen ko snabbt fram. Fördelen med detta upplägg är att ingen grupp blir helt klar, för man kan alltid kommentera mer på andras förslag.

Andra användningsområden

Jag ser stor potential i detta verktyg även till andra ämnen. I moderna språk har eleverna ofta ett begränsat ordförråd, men i det här sammanhanget använder man sig ändå av ganska korta texter. Kanske ställer vi frågan om vilken hobby man tycker bäst om, vilket skolämne man gillar bäst eller något annat man arbetat med tidigare. Eftersom det inte krävs någon inloggning (jo, det poppar ibland upp ett fönster med förfrågan om att logga in, men det är bara att klicka bort) utan bara en länk går det snabbt att komma till sidan och eleverna kommer igång snabbt. Det här verktyget kommer jag använda fler gånger!