New teacher? Welcome!

En kollega som är ny i yrket bad mig att skriva ner de där sakerna som jag ofta kastar ur mig i en bisats vid lunchbordet eller så. De där sajterna som för mig är så självklara, och som jag tenderar att glömma bort att alla inte har koll på. De där sidorna och programmen som jag använder hela tiden. Visst kan jag det. Men då delar jag det med fler!


Oavsett om du använder ett läromedel eller ej är det bra att ha några grundpelare att bygga din undervisning på. Jag ska försöka förmedla de viktigaste för min undervisning. Självklart är detta inte någon komplett lista, men jag har några saker jag hela tiden faller tillbaka på.

Glosprogram

Grunden för att kunna arbeta läromedelsfritt är att jag har någon plattform för att samla nya ord, som grund för elevernas vokabulärarbete. Det finns flera varianter, men jag har landat i Quizlet

som min favorit. Den är gratis, men det går att köpa till fler funktioner, dock tycker jag att gratisvarianten räcker gott. Det viktiga för att följa GDPR är att eleverna inte skaffar inloggningar, utan bara följer lärarens länkar.

På Quizlet kan eleven öva på många olika vis, och hen kan också välja att stjärnmarkera vissa ord eller fraser för att bara öva på dem. En stor arbetsbesparing är också att det ofta redan finns färdiga set att dela till eleverna, antingen som de är eller genom att anpassa dem. Sök på namnet på ditt läromedel eller temat ni arbetar med så hittar du säkert något som passar.

Den största fördelen med just Quizlet är att jag lätt kan lägga in vokabulärträning i form av Quizlet Live på lektionstid, vilket gör att eleverna lär sig av varandra. Momentet är överlag uppskattat av eleverna och om man har en stund över på en lektion kan man alltid slänga in det de sista minuterna. Gärna också som repetition av äldre set.

Låst plattform för skrivande

Eftersom de nationella proven numera ska skrivas på en digital enhet har alla skolor tillgång till programvara för att skriva i låst plattform. Allt skrivande jag bedömer skrivs i en sådan plattform, för min del ChromEx, men det finns flera andra motsvarigheter på marknaden.

Värt att notera att dessa program gärna kan användas även på vanliga lektioner, till exempel för elever som har svårt att hålla fokus på rätt saker.

Nyhetsprogram

De nyhetsprogram som Utbildningsradion förser oss med är en stadig källa för aktuell input. För engelskan heter programmet Newsreel och kommer med didaktiskt material till.

En lektion med Newsreel börjar för min del med att jag visar orden som är kopplade till avsnittet, dessa brukar finnas på första sidan av arbetsmaterialet. Jag visar ännu en gång bilden med hörförståelsestrategier som min kollega Hanna tagit fram och jag har översatt till Engelska, den finns med i det här blogginlägget. Jag delar ut arbetsbladet till eleverna, oftast bara de sidor som har frågorna på, och uppmanar eleverna att läsa igenom frågorna. Sedan lyssnar vi på avsnittet tillsammans. Efter lyssningen låter jag eleverna samtala med sin bänkkamrat och jämföra de svar de skrivit ner. Kanske har kamraten uppfattat något de själva inte uppfattat? Denna del är viktig för att aktivera eleverna som lärresurser för varandra. Vi går sedan igenom svaren tillsammans.

Om jag har en stund över passar jag kanske på att använda någon av diskussionsfrågorna som finns i arbetsmaterialet också.

Kortfilmsklubben

Ett annat tips från Utbildningsradion är Kortfilmsklubben. Här finns kortfilmer på massor av olika teman och de kan lätt kopplas till olika teman. När mina 7or läser om matkulturer runtom i världen tittade vi på The Chop, och The Fake är en favorit som går hem i alla klasser. Se till att titta igenom filmerna innan du använder dem, vissa har inslag som kan vara lite vågade för den yngre publiken och lite hårdare språk, se till att vara beredd att bemöta det och bedöm ifall din grupp är redo för det.

Till filmerna finns också arbetsmaterial, liknande det som finns till Newsreel.

Readtheory

Readtheory är en fantastisk resurs, där elever kan öva läsförståelse på en anpassad nivå, och som lärare kan man dessutom följa elevernas utveckling. Vi är många som använt Readtheory länge, men nu för tiden gäller det att tänka sig för så att man följer GDPR. Som lärare skapar du konton till dina elever, men de får inte avslöja elevens namn och kan därför inte vara kopplade till mailadresser som antyder elevernas namn. Skapar man kodade identiteter och delar ut till eleverna går det däremot jättebra! Som lärare kan du sedan följa dina elevers utveckling, se hur mycket de övat och vilken nivå de ligger på.

Bonus: varje månad kan man som lärare hämta ett test per nivå. Dessa har jag ibland lagt in i ett låst Google Forms-Quiz, och vips har jag ett självrättande läsförståelsetest!

Lyricstraining

Många elever är duktiga på engelska tack vare den extramurala engelska, och en del av det handlar om kulturella uttryck. Eleverna lyssnat på musik på engelska, men lyssnar de på texterna? På Lyricstraining kan de öva på sina favoritlåtar och samtidigt arbeta med texten.

British Council

En väldigt blandad sajt med mycket att erbjuda är British Council, framför allt deras LearnEnglishTeens.

Många av de övningar som erbjuds kan både göras digitalt, i form av lucktexter eller flervalsfrågor, eller skrivas ut på papper. Det finns övningar på olika teman och kopplade till olika förmågor. Dessutom är många övningar tydligt uppmärkta med nivå, vilket är den nivå de motsvarar på GERS-skalan. Hur våra svenska kursplaner förhåller sig till GERS-skalan kan du se på bilden nedan. Den gäller betyget E.