Ny teknik - nya förutsättningar

Men? Så här såg det inte ut före lovet? Så här brukar det ju inte se ut! Har du tänkt så? Har du blivit frustrerad över en ny uppdatering av telefonen som plötsligt slänger in en översättnings-app du inte hört talas om? Som privatperson, självklart! Men som lärare, då måste du tänka ett steg till!

Jag brukar inte kallas teknikfientligt, folk brukar faktiskt bli lite förvånade när jag berättar att jag tvingar mina elever att skriva med penna med jämna mellanrum. Men även jag kan sucka över hur snabbt det går ibland.

Senaste uppdateringen av iPhone förde med sig en ny översättnings-app, en motsvarighet till marknadens gigant Google Translate. Har jag använt den? Nej. Behöver jag bry mig om den? Tja, kanske. En snabb sökning visade mig att den fortfarande inte inkluderar svenska, så jag tänkte inte mycket mer på den.

Men när jag började skriva i ett dokument efter sommaren märkte jag en ny grej som jag faktiskt fastnade för. När jag började skriva föreslog dokumentet vad som skulle komma efter. När jag påbörjade ett verb kom förslag på ändelse och även på efterföljande preposition. Den här funktionen heter Smart Compose och är ännu en ny finess från Google. Jättebra för personer som skriver mycket, javisst, men hur påverkar detta mina elever? Jag blev direkt skeptisk eftersom jag tror att det här kommer få eleverna att använda det som en genväg, och när de väl ska skriva utan hjälpen tror jag att de inte kommer komma ihåg vilken preposition som skulle användas. Jag tror helt enkelt att det här verktyget kommer göra att elever som använder det lär sig lite mindre än om de skulle skriva utan det. Jättebra för vuxna som arbetar, men inte för elever som håller på att utveckla sitt språk.

Att jag tar upp detta är inte för att lära er om just denna funktion, utan för att lyfta blicken när det gäller ny teknik och hur det påverkar lärandet som pågår i våra skolor.

Hur hanterar jag ny teknik?

Vi får höra om nya verktyg på många olika sätt. Kanske är det via formell fortbildning, kanske är det något som plötsligt bara finns på vår dator, kanske är det via tips från kollegor på arbetsplatsen eller via sociala medier. När vi ser detta behöver vi fundera på några saker.

Nya digitala verktyg.pdf

Nej, det är inte roligt att behöva tänka på att saker som GDPR begränsar oss, men det är ett nödvändigt ont som vi måste hantera, så är det bara. Så, går jag igenom den här checklistan för varje verktyg? Nej, men på något vis finns tankarna i bakhuvudet.

Nytt verktyg - Smart Compose

Ok, vi testar att tänka igenom det här nya verktyget utifrån frågorna ovan.

  • Är det här ett verktyg jag kan välja att använda eller är det något jag måste använda?
    -
    Det finns redan på alla elevers datorer så det är bara att gilla läget, det går inte att välja bort.

  • Är det här ett verktyg som kan utveckla min undervisningssituation så att fler elever blir inkluderade och aktiva?
    -
    Nej, det är inte den funktionen det fyller.

  • Är det här ett verktyg som kan hjälpa mina elever utvecklas på individnivå?
    -
    Kanske, med risken att det kanske hjälper eleverna under tiden de skriver, men inte när de sedan ska skriva utan denna hjälp. Som språklärare blir jag lite skeptisk, men jag förstår om lärare i andra ämnen ser större fördelar.

  • Är det här ett verktyg som kan hjälpa mig att differentiera undervisningen?
    -
    Nej, det är inte syftet just här.

  • Är det här ett verktyg som gör att mina elever använder snabba vägar i stället för att utvecklas? Påverkar det inlärningen så att jag måste ta hänsyn till det?
    -
    Ja, det här är min farhåga. Att eleverna inte tänker själva utan bara låter programmet hjälpa dem, och att de senare inte har kunskaperna med sig för att skriva lika bra utan hjälpen.

  • Är det här ett verktyg jag behöver lära mina elever använda på bästa sätt?
    -
    Jo, det borde nog medvetandegöras i alla fall. Och jag behöver lära ut hur man klickar bort det, så att eleverna kan välja att skriva utan hjälpen.

  • Är det här ett verktyg jag behöver hjälp för att lära mig hantera på bästa sätt?
    - Ja, jag behöver nog lära mig lite mer om hur det funkar på olika enheter. Jag väljer att kontakta vår utvecklingsledare Frida, som har fokus på IKT, och ber henne om hjälp. Kanske ser det olika ut på elevernas ChromeBooks och på personalens datorer? Det kanske ser olika ut med inställningarna på olika håll? Bäst att fråga lite mer, tror jag.

  • Är det här ett verktyg jag och mina kollegor kan samarbeta kring?
    - Det måste vi nog, jag behöver prata med övriga språklärare och svensklärare för att vi gemensamt ska tänka kring hur vi hanterar det. Kan kanske också ska prata med lärare i andra ämnen, där det kan vara god skrivhjälp. Det kanske rentav ska nämnas för vår specialpedagog.

  • Är det här ett verktyg jag kan använda utifrån lagar och regler som upphovsrättslagar och GDPR?
    - Eftersom det finns förinstallerat kan jag utgå från att det är godkänt.

Att tänka tillsammans

Alla lärare kan inte vara först på bollen kring alla verktyg, men när de dyker upp bör vi vara vaksamma och diskutera med våra kollegor. Säkert har någon annan klurat på samma saker, medan några andra kanske inte har upptäckt den nya funktionen alls. Men de bästa lösningarna kommer helt säkert när vi tänker tillsammans.

Sitt inte ensamma med era funderingar, utan se till att samarbeta. I en digital värld har vi inte möjlighet att tro att vi redan kan allt. Det kommer dyka upp nya verktyg och nya funktioner hela tiden, och vi måste vara redo. Omvärlden tänker en sak, men vi som lärare måste tänka annorlunda. Vi måste ta lärarperspektivet. Mycket är bra, annat är bra ibland men hämmande ibland och vissa saker är bara genomkassa. Om vi hjälps åt går det snabbare att lista ut vilka verktyg vi ska lägga tid.

Se det som en tennisträning. Du står med ett racket och väntar på bollarna som kommer. Men om någon ropar att de röda bollarna kan du strunta i, då kan du fokusera på de gula bollarna. Kanske har någon redan lagt några gröna bollar i en hink som vi kan diskutera gemensamt lite senare. Några bollar var, så blir det nog hanterbart.

Totalt irrelevant - eller?

Avslutningsvis vill jag önska er god jul med en julmelodi. Det här digitala verktyget är för mig som språklärare helt oviktigt, men kanske ska mina musiklärarkollegor ta sig en funderare kring hur det påverkar elevernas syn på musikskapande? Bu eller bä? Hjälpa eller stjälpa? Diskutera i smågrupper över en kopp kaffe!