Vad ska du bli när du blir stor?

Eleverna i år 9 har sitt, troligtvis, svåraste val hittills i livet att göra om bara några månader. Vilket gymnasieprogram ska de läsa? Det påverkar deras framtid och de bör nu börja klura på vad de ska syssla med i framtiden. Detta väver vi självklart in i vår undervisning.

Några få lektioner kvar före praon, några månader till gymnasieval: nu kör vi tema Career choices i engelskan! För det här med att lista ut vad man ska bli när man blir stor, det är faktiskt hela skolans ansvar, det ligger inte bara på en studie- och yrkesvägledare.

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola [...] kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning.

Lgr11, 2.2

What's My Next Step?

Jag har på många håll hört påståenden om att hälften av de elever vi undervisar idag kommer arbeta inom yrken som ännu inte existerar. Det är enkelt att exemplifiera för mina elever. Skolan jag arbetar på ligger i Sävedalen, och även om Ulla Skoog, Arne Hegerfors och Elisabeth Höglund är kända namn för den äldre generationen är ungdomarna mer bekanta med en annan kändis från trakten: PewDiePie. Och ingen inbillar väl sig att hans SYV:are föreslog att han skulle hoppa av skolan och starta en Youtube-kanal?

För att öppna upp ögonen för yrken man kanske inte känner till kan man göra olika tester på nätet. Jag kollade på ett antal olika, men ville välja ett som var relativt enkelt att genomföra, inte krävde någon inloggning (hej, GDPR!) och som gick snabbt nog att alla skulle hinna med det inom en lektion. Jag hittade ett som jag tyckte fungerade bra, My Next Move. Eftersom det fanns en del begrepp som många elever kunde få problem med samlade jag dessa i en ordlista i Quizlet.

För att se till att eleverna verkligen noterade det de fick med sig bad jag dem notera sina tankar i ett dokument med några enkla rubriker. De fick också dela med sig av sina resultat till kamraterna på en Padlet.

Did you have a summer job?

Första mötet med yrkesvärlden brukar dock inte vara det man i slutändan kallar för en karriär. Utöver praon brukar ett sommarjobb vara det första steget ut i yrkeslivet. När, hur och var man tar detta steg varierar dock. Kanske kan vi hjälpa eleverna att börja fundera över vilka jobb man kan ha och hur man får dem? En annan viktig aspekt är att visa att det finns gott om jobb som faktiskt inte är särskilt roliga, men som ändå kan vara bra på det viset att man tjänar pengar och får goda vänner bland kollegorna.

För att ge mina elever lite verklighetsanknytning bad jag mina kollegor dela med sig av sina historier. Några stycken var generösa och delade med sig av sina erfarenheter. Några skrev på svenska, andra på engelska, jag justerade, översatte och delade upp i den mån det behövdes för att passa min uppgift. Till slut hade jag tio olika berättelser från sammanlagt sju olika lärare. Eleverna fick i grupper sedan läsa dessa berättelser och försöka lista ut vilka berättelser som tillhört vilken lärare. Berättelserna kan du läsa här, dock har jag plockat bort kollegornas namn. Om du är sugen på att testa ett liknande upplägg föreslår jag dock att du ber dina egna kollegor om deras historier, det är just närheten som skapar engagemang i den här uppgiften. När min klass efter lektionen mötte den lärare som jobbat med att nacka kycklingar på en bondgård i sin ungdom kom frågorna haglande, vill jag lova.