USA

Alla vet väl allt om USA, eller? Njae, som vuxen har man nog hunnit skaffa sig en relativt bred bild via olika sorters medier, men våra elever? Det finns mycket att lära! Här ger jag tips om olika sätt att ta sig an USA inom ramen för engelskundervisningen.

USA - film med frågor

När man tar sig an ett arbetsområde som ter sig oändligt kan det vara svårt att veta var man ska börja. Därför blev jag glad när jag upptäckte två nya filmer från vår mediecentral. Filmerna är skapade för undervisning och är också textade. Det innebär att svårighetsgraden är anpassad efter elevernas nivå.

Om man bara visar film finns det risk för att eleverna somnar till. Därför aktiverar jag dem gärna genom att låta dem svara på frågor under tiden de tittar på filmen. Frågorna lägger jag in i verktyget Socrative. Frågorna måste planeras väl. De ska komma med lagom långt mellanrum, vara snabblästa och inte kräva alltför mycket svarstid. De flesta frågorna blir flervalsfrågor, några av dem väldigt lätta. De som kräver att eleven skriver själv ska ha korta svar, enstaka ord eller siffror. Som avslutning några reflekterande frågor om vad som var nytt i filmen och om något de tyckte var intressant.

När vi tittat på filmerna går jag igenom svaren på frågorna och kan fånga upp de frågor som många elever har missat och förklarat lite extra. I det här fallet blir elevernas resultat viktigare på gruppnivå än på individnivå, och det jag fångar upp används formativt direkt.

Filmerna jag använt heter USA - del 1 och USA - del 2 och är producerade av Solfilm. Den som har ett konto på Socrative kan använda mina frågor, här är frågorna för del 1 och här är frågorna för del 2.


One of 50 - informationssökning

En väg in i området är att använda det bedömningsstöd i digital läsförståelse som Skolverket så generöst har försett oss med. Det första materialet heter One of 50 och bygger på att eleverna väljer varsin delstat att söka information om. Jag uppmanar eleverna att välja en delstat de inte tidigare vet så mycket om, för att de ska lära sig något nytt.

Vad säger en karta?

Likväl som vi läser text behöver vi kunna läsa bilder med information. Kartor säger mycket och på internet ser vi väldigt mycket som vi behöver kunna tolka. Att tillsammans studera kartor och bilder öppnar upp för förståelse. Det finns många kartor som påvisar USAs mångfald, till exempel här, här och här.

Den som läser noga noterar kanske att länkarna har några år på nacken, men det är inte relevant i det här fallet.

Populärkultur - musik som är ny för eleverna

Men det finns mer kultur! I en av filmerna jag nämnde tidigare i inlägget besöks staden Detroit - motor city. Här missade man helt att plocka upp stadens musiktradition, Motown records! Här kan man passa på att låta eleverna öva på låtar med Diana Ross, Stevie Wonder och Marvin Gaye på lyricstraining.com. Kanske hittar de en ny favorit?


Läsning som berör

Att läsa en bok kan skapa förståelse på en nivå som annars är svår att uppnå. Jag har tidigare bloggat om hur jag arbetat med böckerna Holes och The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian. Att koppla en bok som Part-Time Indian till kolonialismen och hur europeerna behandlade ursprungsbefolkningen ger berättelsen mer djup.

Svenskarna i USA

Om europeer från olika länder utvandrat till USA måste väl även svenskarna rest? Jodå, det är bara att läsa Mobergs utvandrarepos. Berättelsen finns även den omtolkad i musikalform, i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons Kristina från Duvemåla. Det finns också en fantastisk film om hur man tog med sig musikalen till svensktrakterna i Minnesota. När Helen Sjöholm sjunger om sina religiösa tvivel gråter svenskättlingarna i publiken, då det är deras berättelse som besjunges. Vi får också höra intervjuer med personer vars förfäder gjorde resan över haven. Filmen är på svenska, men kan ändå spela en roll i engelskundervisningen. Kanske kan eleverna inse att även svenskar kan bli flyktingar?