Sport
Ne-am gândit să ne extindem interesele la această rubrică și să ne îndreptăm atenția către lumea amplă și uimitoare a sportului, din care face parte și dansul. Sperăm să vă placă!
Echipa noastra
Neculai Anne- Buna, mă numesc Anne ,sunt în clasa a 11 a M și am ales departamentul de sport, deoarece provin dintr-o familie de sportivi și îmi doresc să arăt tuturor frumusețea sportului prin intermediul acestei rubrici.
Robitu Luiza- Bună, mă numesc Luiza, sunt clasa a 11-a D și am ales aceastăm rubrică deoarece, chiar dacă nu sunt sportivă, nu înseamnă că nu îi pot îndruma pe cei din jurul meu să practice un sport sau să facă mișare.
Paraschiv Denisa- Bună, sunt Denisa in clasa a 9 a B si fac parte din rubrica de sport. Am ales aceasta rubrica deoarece imi place foarte mult sportul ,chiar daca nu-l practic, iar cel mai pasionata sunt de fotbal.
20 Octombrie 2024
Meciuri Rugby
Stadionul Arcul de Triumf
9 noiembrie, ora 13:00
Canada – Chile
9 noiembrie, ora 18:00
România – Tonga
16 noiembrie, 18:00
România – Canada
23 noiembrie, 18:00
România – Uruguay
Bilete: Magazinele Inmedio, Magazinele Germanos, Oficiile Posta Romana, Magazinele
Vodafone sau Bilete.ro
Sursa: instagram/@rugbyromania
Cîțu Maria Timeea
30 octombrie 2024
21 Mai 2024
Adoptă la Arenă!
Se dorește ca finalul de lună să se termine cu iubire, urmând vara imediat. Ultimul weekend din primăvară se termină cu evenimentul „Adoptă la Arenă”, organizat de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – ASPA București.
Eveniment unde, pe Arena Națională, vor fi 50 de câini care pot fi adoptați, multe activități atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cine se gândește să vină cu câinele la eveniment, îi recomand să se înscrie și la cros, unde în jurul inelului exterior al arenei, vei putea alerga alături de câinele tău, înscrieri pe aspa.ro
Copiii se vor putea juca volei și tenis alături de antrenorii CSM București, pot vizualiza demonstrații de grooming canin realizat de cei de la salonul Lofty Pets, dresaj și agility alături de Clubul Câinilor Utilitari, karate prezentat de clubul Akura, iar copiii vor putea vedea spectacole de teatru și circ organizate de Opera Comica pentru Copii și Circul Metropolitan București.
„Așadar, chiar dacă nu adoptați, veniți să vedeți animalele și să vă bucurați de activitățile și spectacolele pregătite pe cel mai mare stadion din România - Arena Națională” – Text preluat: instagram.com/aspa_bucuresti
P.S. Autorul va fi prezent la eveniment ca fotograf, daca veniți la eveniment pe baza acestui articol, treceți și pe la mine.
19 Aprilie 2024
Relatiile dintre galeriile din România
Fotbalul este sportul rege, dar fenomenul ultras in Romania este ceva diferit fata de cel European, la noi este sancționat și semi-interzis, fata de Germania, Italia, Franța etc. Legea 4/2008 interzice deținerea, introducea sau utilizarea materialelor pirotehnice pe stadioane, la acest moment când este scris articolul, echipele Dinamo București și UTA Arad au tribunele suspendate, excepție fiind copii sub 14 ani și însoțitorii acestora, iar Rapid București au jucat primul meci din Play-off cu sectoare închise și președintele clubului sub control judiciar în libertate. Astăzi vă prezint galeriile din Romania care sunt înfrățite cu alte galerii din Romania, unele având frații cu galerii din Europa.
“Luptele frățești”, cum îmi place să le numesc, sunt cele mai frumoase, neviolente, colorate și pline de viață meciuri sportive din lume.
Incepem cu doua galerii unde echipele activează în Liga 1, mai precis galeiile “Cătălin Hîldan” și “FCD Sud” (Dinamo București) și galeria “Peluza Șepcile Roșii” (Universitatea Cluj), se spune că șepcile roșii provin de la studenții de la medicină, dar mi se pare mai plauzibil de la frăția cu Dinamo.
Dăm o fuga in liga a treia, acolo unde activează echipa Politehnica Timișoara, echipa fiind înfrățita pe plan local cu Rapid București, celebrul mesaj “Rapid și Poli se iubesc la infinit”, de aici are originea înca din anul 1980. Al treilea kit sau “Third kit” al echipei Rapid este in culoarea violet, marcând astfel respectul față de Timișoreni. Pe plan extern, Poli Timișoara este înfrățita și cu echipa Borussia Mönchengladbach, echipa din Bundesliga, Germania.
Înainte de a ne întoarce în liga I, facem o oprire in a doua divizie, unde Corvinul Hunedoara este înfrățita cu Steaua București* și cu UTA Arad, aici nu prea se simte frăția dintre echipe, dar când una dintre echipe joaca in București, Steaua incepe și sar la atac impotriva galeriei adverse, exact acest lucru a dus si la închiderea tribunelor echipelor Dinamo București si UTA Arad. Steaua București* mai are o frăție cu galeria echipei Farul Constanța
Rămânem în liga a doua, unde FC Argeș are o relație de frăție cu anturaj Bleu-Albastru (Progresul Spartac) și cu Peluza Sud Sibiu (Voința Sibiu, liga a IV-a Sibiu)
Revenim in Superliga României pe apele Dunării care ne duc la Galați, aici unde Ultras Galați au realizat o prietenie cu Peluza Latină din cadrul echipei Petrolul Ploiești, aceasta prietenie nefiind foarte simțita.
Daca tot am ajuns in Moldova, urcam spre nord și oprim la Iași. “Băieții veseli” din Copou are o relație externa cu “Oastea Fiară”, grupare a echipei Zimbru Chișinău din Republica Moldova.
Sunt multe relații de prietenie/frăție in țară/lume, dar punem punct aici.
Sursa: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ultras
*Numele Steaua București din articol este echipa CSA Steaua București, nu FCSB din cauza temerilor juridice privind numele echipei.
29 Martie 2024
Dedicăm luna martie doamnelor profesoare din liceul nostru, cărora le mulțumim și le dorim o primăvară frumoasă.
Numele profesorului intervievat: Petrescu Loredana Mihaela
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
- Mă numesc Petrescu Loredana Mihaela, sunt profesoara de educație fizica si sport de 24 de ani, iar in liceu predau de 13 ani.
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc
- Mai mulți profesori m- au inspirat sa fiu ceea ce sunt acum.
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
- M-au inspirat profesorii, antrenorul pe care îl aveam si faptul ca iubesc copiii si iubirea pentru sport.
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
- De când sunt profesor am văzut numai plusuri, dar acum, după pandemie, lucrurile s-au mai schimbat si au început sa apară si minusuri .
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
- Cu siguranță tot in domeniul acesta al sportului, poate antrenor.
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
- Îmi place sa călătoresc foarte mult si sa fac sport, dar si sa stau împreuna cu familia
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
- Încerc mereu sa mă pun in pielea lor si încerc sa-i ajut indiferent de probleme, daca sunt personale sau au legătură cu școala.
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
- Încerc sa le arat cat este de frumoasa aceasta meserie si cat de important este sa facă sport, folosind si activități interactive.
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
- Poate sunt mai iubitoare cu copiii, si din cauza naturii de mame.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
- Sa vina cu plăcere si zi de zi la scoală sa, fie atenți la ore pentru a profesa in continuare in viată.
Numele și clasa elevului care intervievează: Paraschiv Denisa Ioana clasa a 10 a B
Numele profesorului intervievat: Dinu Ana Maria
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
Dinu Ana Maria. Sunt profesor de 23 de ani. Sunt profesor in cadrul Colegiului Economic Viilor de 10 ani.
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc
Am existat mai multe persoane care ,,mi au deschis apetitul,, catre aceasta profesie: învățătoarea mea, profesoara mea de română din generală si nu in ultimul rând mătușa mea ( profesor universitar)
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
Au fost mai multe motive cumulate si corelate...
Este o profesie nobilă, ce stă la baza celorlalte profesii
Pentru comunicare, pentru a fi mereu la curent cu informația din toate sferele, pentru că tinerii vin cu o diversitate de idei, cu creativitatea specifică vârstei
Este o profesie interesantă, dinamică din punct de vedere al dezvoltării personale si profesionale
...si nu in ultimul rând , pentru că mi am dorit mereu sa mi păstrez sufletul și spiritul tânăr
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
Plusurile:
e mai mult decât un job...e o vocație
vei avea impact asupra unor destine
vei învăța multe despre oameni si despre tine
îți vei antrena mintea și îți vei transmite pasiunea
vei evolua continuu
Minusuri:
discreditarea/stigmatizarea profesiei de către societate
este o profesie care implică multa răspundere și responsabilitate
nu ar trebui să alegi această profesie dacă banii sunt o prioritate in viața ta
sunt momente in care aceste profesia îți poate aduce mult stres și frustrare
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
Arhitect peisagistic si designer interior, ghid turistic
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
Timpul liber: făcând multă mișcare sub orice formă, dansând, citind, ascultând muzică
Hobbyuri: dansul, grădinăritul
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
Da, dezvoltarea școlară si cea personală merg mână în mână... a fi un profesor bun înseamnă să "luminezi" nu doar mintea ci si sufletul elevilor tăi. Cheia acestei profesii este să nu uiți că ai fost și tu, cu ani în urmă, de partea cealaltă a baricadei...
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
Practicarea învățării aplicative
Utilizarea exemplelor din viața reală
Utilizarea tehnologiei... de care ei sunt atât de dependenți
Utilizarea materialelor vizuale
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
Este o profesie ce implică multă empatie, toleranță, blândețe, afecțiune, răbdare... calități cu predilecție feminine.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
Educația nu înseamnă doar scoală, ci și cum vă educați voi... Trebuie să descoperiți ce vă face fericiți și să folosiți educația ca o scară spre reușită. Educația e importantă, dar și atitudinea contează. Cu o educație si o atitudine pe măsură sigur veți avea succes!
Numele și clasa elevului care intervievează: Bivolaru Cristina, XI F
Echipa de Popice a Rapidului este din nou pe podium
În luna Februarie, echipa de Popice a Rapidului a avut 3 victorii si o înfrângere.
În data de 2 si 3 februarie echipa de junioare a fost plecată la Târgu Mureș, pentru a participa la Finala Naționala individuală la categoria U18,care a avut loc pe Arena Electromureș.
Rapidul a fost reprezentata de Maria Tache, Andreea Dinculeanu, Andra Chisnoiu si Chircu Bianca.
Rapidista Maria Tache a ocupat locul 3 la proba de tandem mixt, iar la proba de tandem feminin alături de coechipiera sa Andreea Dinculeanu au obținut aceeași medalie , cea de bronz.
În data de 10 Februarie a avut loc ultima etapă din Cupa României, etapa s-a desfășurată pe Arena din Giulești.
Rapidistele noastre au jucat foarte bine,dar nu au reușit sa se opună in fața celor de la Electromureș Romgaz Târgu Mureș și termină pe locul doi, in fața celor de la Petrolul Ploiești. Acestea au fost conduse de Luminița Dogaru și Vasilica Pometcu și au încheiat jocul cu 3294 de popice doborâte. Cel mai bun rezultat a fost al Luminiței Dogaru de 606 popice doborâte , dar cea care s-a făcut remarcată a fost junioara Andreea Dinculeanu cu 571 popice doborâte ,acesta fiind recordul ei personal.
Felicitari echipei pentru medalia de argint!
În data de 24 Februarie a avut loc etapa Campionatului National U23, iar rapidiștii noștri au jucat in deplasare la Târgu Mureș acolo unde au jucat impotriva echipei Electromureș Romgaz.
Cel mai bun rezultat a fost reușit de Cristina Popescu cu 534 popice doborâte ,aceasta fiind urmata de Andra Chisnoiu cu 490, Maria Tache cu 482, Andreea Dinculeanu cu 463, Bianca Chircu cu 444, iar cei mai mici juniori ai echipei Sara Drugan impreuna cu Alexandru Tache cu 383 de popice doborâte. Meciul s-a incheiat pentru chipa rapidiștilor cu 2796 de popice doborâte, iar cei de la echipa Electromureș Romgaz cu 2948 de popice doborâte, victoria aparținând echipei Electromureș Romgaz.
Chiar dacă această echipa este încă în formare și inferioară numeric adversarelor sale, reușește întotdeauna să le țină piept echipelor adverse prin ambiția, seriozitatea și munca lor.
Pentru a descopri cât este de frumos acest sport, aceștia vă invită să faceți parte din frumoasa lor echipă care nu implică decât pasiunea pentru joc, alături de Clubul Rapid București.
Felicitări micilor rapidiști pentru voință și mult succes în continuare !
Maria Tache
23 Februarie 2024
Rapid - Hermannstadt. Putin rezumat, multa istorie
Vineri, 16 Februarie, "Giuleștiul fierbe" pentru meciul FC RAPID București - AFC Hermannstadt Sibiu. Înainte de deschiderea porților, puțină lume așteaptă să intre in templul numit "Superbet Arena - Giulești", cartierul și vecinătatea cunosc tradiția și valoarea echipei, de la cei mai tineri, la cei in vârstă. Înainte de detaliile meciului, va voi aminti o parte din istorie.
Rapid București, echipa este fondata in anul 1923 de către o echipă de muncitori din cadrul "Căilor Ferate Române" (CFR), in 1932 intra in prima ligă a României, aceștia terminând pe locul 2. In 1935, Rapid (CFR București la acea vreme), câștigă prima cupă, mai exact o cupă a României, urmând că în 1967 și alte 17 trofee, câștigă și primul titlu de campioană. Și pe plan extern au avut rezultate. Cea mai mare reușită la un campionat european a fost în 2005-2006, echipa a ajuns până în sferturile cupei UEFA, unde regula golului in deplasare* a făcut ca Steaua să câștige după 0-0 tur și 1-1 retur. In 2016 clubul revine sub o altă denumire după falimentare in liga a patra, dar declarata ca fiind Rapidul din perioada '23-2015.
Hermannstadt este fondat in 2015, numele echipei fiind traducerea in Germana a orasului Sibiu, acestea au avut un drum scurt, dar sigur si s-au calificat in trei ani in Liga 1. Fiind un club infiintat acum nici 10 ani, nu are un palmares foarte dezvolat.
Revenim la meci, amosfera dinainte de partida pare a fi una linistita, stadionul inca gol, la ultimul antrenament, jucatorii vin spre peluza nord si urla ceva injurios unei alte echipe din Bucuresti, dar haideti sa vedem echipele de start: Mister Cristiano Bergodi a ales pentru Rapid urmatoarii jucatori: Marian Aioani (GK), Christopher Braun, Cristian Săpunaru (C), Paul Iacob, Andrei Borza, Alexandru Albu ('64), Damjan Djokovic, Ermal Krasniqi ('75), Jayson Papeau ('64), Borisav Burmaz ('75), Albion Rrahmani. Pentru Hermannstadt, fostul jucator al Rapidului, Marius Maldarasanu a utilizat pentru inceput urmatorii jucatori: Cătălin Căbuz (GK), Mihai Butean, Florin Bejan, Valerică Găman ('58), Ionuț Stoica, Raul Opruț, Alessandro Murgia, Ciprian Biceanu ('72), Ianis Stoica ('80), Silviu Balaure (C) ('72), Daniel Paraschiv ('80).
Hermannstadt a avut doar o ocazie de gol din pacate. In repriza a doua au venit si golurile, grupul de Kosovari Krasniqi, Rrahmani si Hasani ('75), au facut show, unde Krasniqi a reusit un gol si un assist, care a si ajuns in echipa etapei 26 din LPF** Rrahmani un gol, iar Hasani pase importante pentru pastrearea celor 3 puncte. Scorul de 2-0 a si ajutat echipa astfel incat sa fie matematic in Play-Off. Luna viitoare o sa va spun de cele 3 derby-uri importante: Derby-ul Moldovei (Otelul Galati - Poli Iasi), Derby-ul din Banie (Universtiatea Craiova 1948 - Universitatea Craiova) si un derby Bucurestean (Rapid Bucuresti - FCSB).
*Regula golului in deplasare presupune că în cazul în care într-o confruntare dintre două echipe, scorul general după cele două meciuri este egal (tur-retur), învingătoare este declarată echipa care a marcat în "deplasare" mai multe goluri decât "acasă". Regula la care s-a renunțat in vara anului 2021.
**LPF = Liga Profesionsita de Fotbal
26 Ianuarie 2024
CSM București – IK Sävehof - rezumat
Cristina Neagu (nr. 8) încercând să înscrie în poarta Suedezelor. Sursa: primasport.ro
Pe data de 21.01.2024, la ora 17:00, Sala Polivalentă din București era luată cu asalt de fanii echipei CSM București sau de persoane care doreau să vadă un meci de handbal. Meciul a fost difuzat de Digi Sport 2, Prima Sport 2 și Orange Sport 3.
Meciul a început cu 2 goluri în aproximativ 5 minute, urmând ca până la finalul celor 30 de minute din prima repriză, CSM să facă o “remontadă” și să fie 18-10 pentru tigrii, reușind și ca acestea sa fie timp de 2 minute in superioritate pe durata reprizei secunde.
Repriza secunda a început in forță prin menținerea conducerii echipei din București, reușind că diferența de punctaj sa fie de 12 pe la mijlocul celei de-a doua reprize. Dar din fericire, tigrii, înving IK Sävehof din Suedia, cu scorul 35-26, toată sala Polivalentă se bucură, o victorie bine meritată.
Jucătoare precum: Cristina Neagu, Alexandra Dindiligan, Emilie Artzen și Mihaela Mihai, au ajutat echipa să câștige. Următorul meci este cu “Györi Audi Eto KC”, cu deplasare în Ungaria.
Kobylinska (nr. 29) atacând IK Sävehof. Sursa: csmbucuresti.ro
21 Ianuarie 2024
Fotbalistul român Radu Dragusin a fost transferat la Tottenham!!!
Radu Drăgușin a semnat un contract valabil până în 2030 cu Tottenham și a fost prezentat oficial de echipa londoneză. Fotbalistul va încasa aproape trei milioane de euro în primul sezon și va purta tricoul cu numărul 6.
Radu Drăgușin a devenit cel mai scump fotbalist român din istorie, după ce mai multe echipe mari s-au întrecut în oferte pentru el, printre cele mai cunoscute fiind Bayern München, Napoli și AC Milan. Tottenham a oferit pentru Drăgușin peste 30 de milioane de euro, din care 25 milioane suma fixă, iar 5 milioane sub formă de bonusuri. Fotbalistul este al patrulea român din istoria lui Tottenham, după Gică Popescu, Ilie Dumitrescu și Vlad Chiricheș.
Cateva din cuvintele spuse la un interviu de catre fericitul fotbalist au fost:
”Sunt entuziasmat, sunt fericit. E un pas mare pentru mine, dar cred că e un pas corect. Decizia am luat-o cu inima.,,
Radu Dragusin este cel mai scump fotbalist roman din istorie.
Paraschiv Denisa
22 Decembrie 2023
Analiza etapelor 20-21 din SuperLiga
Etapele 20 și 21 din SuperLiga României au fost ultimele etape din anul 2023, două etape jucate la foc continuu, fără pauză între etape.
Începem cu etapa 20, jucată între 15 Decembrie și 18 Decembrie, meciuri fiind:
FC Voluntari – FC Universitatea Craiova 1948, meci jucat pe stadionul Anghel Iordănescu din Volunari, după un gol anulat din partea Voluntărenilor din minutul 23 pentru off-side, „Leii” înscriu prin Vladislav Blănuță, aceștia continuând apărarea până la finalul meciului, finalizat cu 0-1.
Petrolul Ploiești – Rapid București, #primvsderby*. În nici 10 minute, „Feroviarii” îl pierd pe Sebastian Borza, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe jucători să se apere. Cu multe ocazii din partea „Lupilor Galbeni”, Horațiu Moldovan a fost eroul rapidiștilor. Aproape de final, Petrolul rămâne fără Paul Papp, iar scorul final a fost de 0-0.
UTA Arad – Farul Constanța, un meci nu foarte palpitant, poate doar golul lui Rivaldinho, anulat pentru Off-Side, în rest, nimic foarte interesant, un alt meci încheiat cu un scor alb (0-0). Meciul s-a jucat pe Stadionul Municipal din Sibiu.
CS Universitatea Craiova - Poli Iași, prima repriză a dictat învingătoarea partidei, dar „Caii”au revenit în repriza secundă și au egalat, acest meci se putea termina 3-2 pentru Craiova, dar în minutul 90+9, golul a fost anulat. Meci încheiat cu 2-2.
FCSB – Hermannstadt Sibiu, meciul cel mai frumos încheiat pentru „Roș-Albștrii”, după o dublă a lui Darius Olaru și golul lui Florinel Coman, meciul s-a încheiat cu scorul de 3-0
Universitate Cluj – Oțelul Galați, un meci care a avut și acesta un gol anulat în minutul 88 din partea „Studenților”, dar Gălățenii au înscris în minutul 25 prin Alexandru Pop, ceea ce le-a adus 3 puncte cinstite.
Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj, meci nu foarte interesant, dar cu multe goluri, 2-1 pentru „Maghiari”, multe cartonașe galbene și schimbări multe.
FC Botoșani – Dinamo București, meciul ultimelor clasate, locurile 15, respectiv 16. Un meci foarte șocant, aceste echipe nu mai câștigaseră un meci din luna August, dar „Câinii Roșii” înscriu două goluri prin Denis Politic și Hakim Abdallah.
În etapa 21 vorbim despre meciurile jucate, iar la ultimele două voi face predicții.
FC Universitatea Craiova 1948 – Petrolul Ploiești, etapa nu a început foarte interesant, dar golurile lui Vlad Achim și Vladislav Blănuță au făcut ca Craiovenii să lase cele 3 puncte pe Ion Oblemenco. A existat și o fază care a dat un pic de gust meciului, al doilea gol a fost înscris cu posteriorul lui Blănuță după o eroare a lui Lukas Zima, portarul Petrolului.
Poli Iași – FCSB- „Steliștii” au mai reușit o dată cu golul lui Alexandru Băluță și dublele lui Florinel Coman prin penalty-uri, meci încheiat cu scorul de 1-3.
UTA Arad – CS Universtatea Craiova, chiar dacă acest meci s-a jucat pe Cluj Arena, casa celor de la U Cluj, a fost un meci incendiar, cu două goluri în nici cinci minute, din care un autogol, penalty ratat, dar meciul s-a terminat cu 2-2.
Farul Constanța – Rapid București, un alt meci incendiar, toate golurile date de Farul anulate, portarii foarte buni și un joc grozav. Pe Rapidiști încă îi bântuie ultimul meci cu Farul din sezonul anterior, finalizat cu 7-2, dar, din fericire, acesta s-a terminat cu 0-0.
CFR Cluj – U Cluj (Derby de Cluj), un meci foarte așteptat de Clujeni, un meci cu multe goluri pentru CFR-iști, Karlo Muhar, Daniel Bîrligea și Philip Otele fiind protagoniștii celor patru goluri a’la Cluj. Studenții nu au schițat nimic pe teren.
Hermannstadt Sibiu – Sepsi Sf. Gheorghe, un meci cam meh aș putea zice, cu un gol marcat în minutul 6 și în minutul 80 pentru ambele echipe, scorul final fiind 1-1.
Oțelul Galați – FC Botoșani, un meci care chiar m-a șocat, ultima clasată învinge echipa clasată pe locul 11, cu 2-0, profitând de inferioritatea celor din Galați după minutul 65, iar un minut mai târziu, Botoșani a înscris. În urma acestui meci, FC Botoșani a obținut prima victorie de la începutul sezonului de competiție
Dinamo București – FC Voluntari, un meci în care chiar speram că visul lui Nea Gică (liderul de galerie al FC Voluntari) să se îndeplinească, dar în minutul 90+2, Dinamo înscrie prin penalty-ul lui Goncalo Gregorio.
Sursa: Flashscore.ro
*Primvsderby, primul meci de tip derby din istoria fotbalului, disputat încă din 1934, între Rapid București și Petrolul Ploiești (Juventus București la început).
Jucătorii naționalei celebrând calificarea la EURO 2024 pe Arena Națională
22 Noiembrie 2023
Naționala României calificată Campionatul European din 2024!
Naționala României s-a calificat la euro 2024 după ce a trecut ultimul test cu Israel scor 2-1; au marcat George Pușcaș (10') și Ianis Hagi (63') dar cu toții am trecut prin mari emoții după eliminarea lui Valentin Mihăilă în minutul 84. România a făcut o performanță mare luând în considerare faptul că nu ne-am mai calificat la euro de 8 ani.
România a avut un parcurs impecabil nefiind înfrântă de nicio echipa și făcând egal cu Elveția care acum un an a reușit să se califice în optimile de finală de la Cupa Mondială.
România astfel a renăscut, fapt pentru care suporterii României vin cu zecile de mii la meciurile României drept dovadă stă meciul cu Elveția care va avea peste 45000 de suporteri, meci care s-a încheiat cu scorul de 1-0. Marcatorul fiind Denis Alibec (50').
Sa nu uitam însă să îl felicităm pe selecționerul României care a avut un parcurs excelent la Națională în ciuda faptului ca a fost criticat des. România va merge în Germania, unde va întâlni naționale de fotbal cu nume grele din Europa precum Spania, Italia, Portugalia și multe ca acestea.
Mai jos aveți o selecție de poze din campania de calificare la Euro 2024.
Jucătorii celebrând în fața a 20.000 de copii victoria împotriva Andorei (4-0)
(15 Octombrie 2023)
Florinel Coman luat prin suprindere de Granit Xhaka și de Filip Ugrinici la meciul
România - Kosovo (2-0) (12 Septembrie 2023)
Cristi Manea provocând un fault lui Ruben Vargas în partida Elveția - România (2-2)
(19 Iunie 2023)
Primul 11 ales de Eduard Iordănescu pentru meciul împotriva Belaruslui (0-0)
(12 Octombrie 2023)
Ianis Hagi, Răzvan Marin și Vladimir Screciu, celebrând golul lui Ianis Hagi din partida Israel - România (1-2) (18 Noiembrie 2023)
Dennis Man și Deian Sorescu, imediat după golul înscris de Dennis în meciul Andorra - România (0-2) (25 Martie 2023)
22 Octombrie 2023
România e pe primul loc în grupa I!
România s-a impus fără probleme în fața Andorrei, scor 4-0, în preliminariile EURO 2024, și a urcat pe prima poziție în clasamentul grupei I. Acestia au avut ca suporteri doar copii cu varsta de pana in 14 ani, deoarece au fost sanctionati la meciul oficial cu Kosovo pentru ca au afisat banere politice in timpul meciului, iar jucatorii au refuzat sa mai joace.
În fața a peste 20.000 de copii, ”Tricolorii” au făcut spectacol pe Arena Națională. Nicolae Stanciu, Ianis Hagi, Răzvan Marin și Florinel Coman au înscris pentru o victorie facilă, dar deosebit de importantă în cursa pentru calificarea la EURO 2024. România a profitat de pasul greșit al Elveției, care a remizat pe teren propriu în compania Belarusului, scor 3-3, și ocupă fotoliul de lider al grupei. În acest moment, elevii lui Edi Iordănescu pot merge la turneul final din Germania din postura de câștigători ai grupei I, însă, la fel, este posibil să rămână acasă.
Pentru a încheia pe primul loc, naționala României trebuie să câștige ambele meciuri rămase de disputat, cu Israel în deplasare și cu Elveția pe teren propriu. Practic, o victorie în următoarele două meciuri o califică în proporție covârșitoare pe România la Campionatul European. Cu o remiză în duelul cu Israel, ”Tricolorii” o obligă pe naționala din ”Țara Sfântă” să obțină cel puțin 6 puncte din meciurile cu Andorra (acasă), Elveția (acasă) și Kosovo (deplasare).
În cel mai negru scenariu, dacă va fi învinsă și de Israel și de Elveția, România e nevoită să urmărească rezultatele indirecte și să spere că Israel nu va reuși să scoată mai mult de un punct din celelalte 3 partide, dar sa speram ca nu va fi asa, iar ca Romania va fi castigatoarea calificarilor. Este pentru prima oara in 7 ani cand Romania chiar are sanse mari de a se califica, ca sa speram la o victorie a tricolorilor!
Hai Romania!!
Paraschiv Denisa
FCSB-FARU
Gabi Balint, mai „tăios” decât briceagul! Replică scurtă pentru Becali, după ce FCSB a ratat încă un titlu de campioană
FCSB a ratat un nou titlu în Superliga, după ce a capitulat cu 2-3 în fața Farului Constanța, într-un meci meci în care a condus cu 2-0
Gabi Balint, unul dintre fotbaliștii legendari ai Stelei, nu a ratat ocazia de a-l taxa pe Gigi Becali.
Patronul FCSB a susținut în mai multe rânduri că nu vrea să pună un antrenor cu experiență la FCSB, căruia să-i dea mână liberă să ia toate deciziile la echipă, deoarece va câștiga oricumm campionatul, dacă va vrea Dumnezeu.
Gigi Becali, taxat de Gabi Balint
Voia lui Dumnezeu a devenit un laitmotiv în discursul lui Gigi Becali în ultimele săptămâni, iar Gabi Balint, susținător al CSA Steaua, nu a ratat ocazia să-l taxeze pe latifundiarul din Pipera după ce a ratat un nou titlu.
„Așa a vrut Dumnezeu....”, a fost mesajul postat de Gabi Balilnt pe rețelele de socializare, după ce Farul a cucerit un nou titlu de campioană
Farul a învins-o pe FCSB în trei din cele patru meciuri jucate în acest sezon, cu 3-1 (acasă) şi 3-2 (în deplasare) în sezonul regulat, iar acum cu 3-2. FCSB s-a impus în play-off cu 2-1. FCSB, care venea după trei victorii consecutive în play-off, are asigurat locul al doilea.
26 aprilie 2023
Mircea Rednic se întoarce în Liga 1!
Mircea Rednic se întoarce în Liga 1! Clubul a anunțat oficial numirea antrenorului Mircea Rednic (61 ani) este alegerea conducătorilor de la UTA Arad pentru a prelua banca tehnică după despărțirea de Laszlo Balint. Antrenorul a semnat un contract valabil până la finalului următor, iar prima „provocare” cu care se confruntă la noua echipă va veni peste două zile, când „Bătrâna Doamnă” se duelează cu Universitatea Cluj în semifinalele Cupei României.
Mircea Rednic, noul antrenor de la UTA Arad
„Conducerea clubului UTA a ajuns la un acord cu Mircea Rednic, care va prelua banca tehnică a echipei UTA începând de astăzi, contractul întinzându-se până la sfârșitul sezonului 2023-2024.
Îi mulțumim domnului Rednic – fotbalist și antrenor cu rezultate deosebite pe plan național și internațional – că a acceptat această provocare, îi dorim mult succes în realizarea obiectivelor.
Mircea Rednic va fi prezentat astăzi!”, se arată în comunicatul oficial postat de UTA.
Mircea Rednic a antrenat ultima oară la Dinamo
Mircea Rednic a avut cinci ”mandate” la Dinamo și, fără îndoială, ultimul a fost cel mai slab și cel mai scurt. A rezistat doar 12 meciuri, și a bifat doar o singură victorie și trei rezultate de egalitate.
În total, Rednic a adunat 179 de meciuri pe banca lui Dinamo.
Rapid, FCM Bacău, Al-Nasr, Universitatea Craiova, FC Vaslui, Alania, Xazar Lankaran, Astra, Petrolul, Standard Liege, CFR Cluj, Gent, Mouscron, Al-Faisaly, Poli Iași și Viitorul sunt celelalte echipe pe care le-a pregătit Mircea Rednic.
Mircea Rednic iese la atac: ”M-am oferit antrenor și nu m-au sunat”
„Puteam să fiu în Liga 1, dar încă nu, mai stau. Mă recuperez. Nu mai vreau să iau echipe așa, vreau să iau de la început. Abia aștept! M-am oferit și antrenor și nu m-au sunat. Investitor de ce? Au venit ei. Au venit alți investitori. Pentru moment, nu sunt investitori. Sunt acționari. Nu vreau să comentez, haideți să fim pozitivi, s-a vrut ca să scăpăm de Șerdean, am scăpat.
M-am oferit, n-au avut nevoie de mine. De asta nu înțeleg. Nu plătește nimeni că s-a ajuns în Liga 2? Nimeni nu e tras la răspundere? Cei care au greșit sunt încă acolo, mai vin și la conferința de presă și zâmbesc. Normal că vor să fie insolvența asta și să dureze până în 2030. Salariul le merge, totul e OK, suporterii adună bani”, spunea Mircea Rednic în urmă cu o lună.
22 martie 2023
Brazilia
Brazilia își ia selecționer cel mai titrat antrenor din Champions League: „Am vorbit cu Casemiro, Vinicius și Militao!”
Naționala Braziliei este pe punctul de a numi un nume colosal pe banca tehnică, conform spuselor lui Ederson, portarul de la Manchester City.
Brazilia a renunțat la Tite, după ce sud-americanii au fost eliminați de Croația în sferturile Campionatului Mondial din Qatar. De atunci, tot mai multe nume importante au fost vehiculate ca viitoare variante pentru banca tehnică a lui Selecao.
Schimbă Carlo Ancelotii Real Madrid pe naționala Braziliei?
Cert este că, din câte se pare, Brazilia dorește să meargă pe mâna unui selcționer european. În primă fază a circulat zvonul că Zinedine Zidane (50 ani) este favorit pentru a prelua postul, ca apoi să se ajungă tot la un antrenor care a pregătit-o pe Real Madrid, Carlo Ancelotti (62 ani). Însă, ultima declarație a lui Ederson (29 ani) dă de înțeles că antrenorul italian este foarte aproape de a-i pregăti pe Neymar&com.
„Am vorbit cu Casemiro, Vicinicius și Militao. Este o mare posibilitate ca noul selecționer al Braziliei să fie Carlo Ancelotti.
Vom încerca să o eliminăm pe Real Madrid ca Ancelotti să vină cât mai repede la naționala Braziliei”, a declarat Ederson, potrivit jurnalistului Fabrizio Romano.
19 februarie 2023
Ce e nou in fotbal
Echipa lui Dan Petrescu e pe locul 2 în clasament, cu 50 de puncte (25 de meciuri), la cinci puncte distanță de liderul Farul, care a acumulat 55 de puncte (26 de partide). Formația lui Gică Hagi a învins sâmbătă, acasă, scor 2-0, gruparea Petrolul Ploiești
Fost coleg la națională cu Dan Petrescu, Florin Răducioiu (52 de ani) a analizat ultimele declarații ale "Bursucului" și a avut un comentariu pertinent. Acum analist TV, Răducioiu atrage atenția asupra faptului că Petrescu își poate pune vestiarul în cap din cauza unei nuanțe a ultimelor sale afirmații.
”Nu cred că CFR va continua seria asta de trei înfrângeri consecutive, cred că se vor impune (n.r. în partida cu FC Argeş) şi chiar de o manieră categorică. Dan Petrescu ar trebui să fie mai atent, a făcut declaraţii care nu sunt deloc în regulă pentru echipa lui, pentru jucătorii lui, îţi poţi pune echipa în cap.
Un antrenor trebuie să fie foarte atent, chiar dacă este la cald după o înfrângere. Era nemulţumit de program, că joacă la cinci”, a spus Răducioiu, potrivit Prima Sport.La finalul partidei cu Lazio, transmisă în direct de Pro Arena și VOYO, Petrescu a vorbit despre "lipsa de valoare" a lotului, deși patronul Ioan Varga a făcut mai multe transferuri importante. Timpul va arătat dacă 'strategia' lui Dan Petrescu e eficientă sau va deveni una perdantă."
Acesta e lotul pe care îl avem, lipsa de valoare s-a văzut. Savic costă 100 de milioane, Immobile 100 de milioane de euro. Nu am ce să le reproşez jucătorilor mei, vrem mai mult, dar trebuie să fim realişti. În fotbalul românesc nu mai suntem realişti de ceva timp!
Sursă: https://www.sport.ro/liga-1/florin-raducioiu-mesaj-ferm-indreptat-catre-dan-petrescu.html
19 ianuarie 2023
Ultimul transfer pregătit de Universitatea Craiova pentru această iarnă! Anunțul
Universtitatea Craiova a efectuat două transferuri în această iarnă, însă Mihai Rotaru, patronul clubului, anunță că oltenii mai pregătesc o mutare.Universitatea Craiova mai pregătește un transfer.
„Dacă rezolvăm și fundașul stânga, pentru că nu avem dublură la Vătăjelu... dacă rezolvăm, putem considera că am avut o campanie de achiziții foarte bun”
Nicuțor Bancu va fi apt undeva la sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai, dar fiind sfârșit de campionat, de playoff, nu cred că îl vom arunca în luptă la momentul acela.
Pentru siguranța lui, cred că vom aștepta să aibă și cantonamentul de vară, dar el din punct de vedere medical va fi apt la finalul lui aprilie, acesta e pronosticul celor care l-au filmat”, a spus Mihai Rotaru, la PRO ARENA, în emisiunea „Ora exactă în sport”.
În primul său meci oficial din 2023, Universitatea va juca în deplasare cu FC Botoşani, pe 21 ianuarie (20:00), în etapa a 22-a a Superligii.
Sursă: www.sport.ro/
20 decembrie 2022
Ultimele stiri inainte de marea finala a cupei mondiale
Lionel Messi sau Kylian Mbappe? Aceasta-I întrebarea care frământă întreaga planetă înaintea marii finale Argentina – Franța de la Cupa Mondială din Qatar. O finală în care ambele combatante caută să triumfe pentru a treia oară în această competiție.
Va fi a 22-a finală de Cupă Mondială din istorie și prima în care Franța și Argentina se întâlnesc. Este a patra întâlnire directă între cele două combatante la un turneu final de CM: Argentina a câștigat cu 1-0 la CM 1930 și cu 2-1 la CM 1978, în timp ce Franța s-a impus cu 4-3, în optimi, la CM 2018.
Deținătoarea Copa America, naționala „pumelor” caută al treilea triumf la o Cupă Mondială, după ce a cucerit trofeul în 1978 și în 1986. De asemenea, Argentina, care a fost prezentă la 18 ediții de Campionat Mondial, a mai jucat finala în alte trei rânduri, în 1930, 1990 și 2014. Argentina s-a calificat în finală după 1-2 cu Arabia Saudită, 2-0 cu Mexic și 2-0 cu Polonia în grupă, apoi 2-1 cu Australia, în optimi, 2-2 (4-3 după lovituri de departajare) cu Olanda, în sferturi, și 3-0 cu Croația, în semifinale.
Messi, cel mai bun marcator din istoria Argentinei la CM.
Cu cele 5 goluri marcate la CM 2022, Lionel Messi a devenit cel mai bun marcator al Argentinei la Cupa Mondială, cu 11 reușite, devansându-l Gabriel Batistuta (10 goluri). Starul lui PSG este golgheterul „pumelor” la acest turneu final (5 reușite), fiind urmat de Julian Alvarez, cu 4 goluri.
În finala cu Franța, Messi va deveni jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate la turneele finale de Cupă Mondială, 26. Va fi, de altfel, ultimul joc al vedetei argentiniene la un turneu final de CM.
Marcos Acuna și Gonzalo Montiel revin pentru marea finală, după ce au fost suspendați în semifinale pentru cumul de cartonașe galbene. În schimb, Alejandro Gomez este incert pentru acest joc, după ce a ratat și semifinala cu Croația din cauza unor probleme la gleznă.
Deși refăcut după accidentarea suferită înaintea turneului final, Karim Benzema, Balonul de Aur din 2021, nu va juca la această Cupă Mondială, fiind așteptat la finala din Qatar în calitate de invitat special.
În total, până în prezent, cele două naționale s-au mai întâlnit de 12 ori. „Pumele” s-au impus de 6 ori, „Cocoșul galic” a triumfat de 3 ori, iar de trei ori s-au înregistrat rezultate de egalitate.
Argentina – Franța va avea loc duminică, de la ora 17.00, pe Lusail Iconic Stadium și va fi transmis în direct!!! Argentina, campioană mondială după o finală incredibilă cu Franța Argentina s-a desprins grație golurilor marcate de Lionel Messi (’23, penalty) și Angel Di Maria (’36) și nu părea să aibă vreo problemă în fața Franței (primul șut al europenilor a venit în minutul 71), dar Kylian Mbappe nu a fost de acord și a împins partida în prelungiri cu o „dublă” (’80 penalty, ’81).
Cele două vedete și-au demonstrat din nou importanța în prelungiri: sud-americanii au condus din nou după un gol al lui Messi (‘108), iar Mbappe a mai punctat o dată de la punctul cu var (‘118). După ce Mbappe și Messi au transformat la loviturile de departajare, Emiliano Martinez a intervenit la execuția lui Kingsley Coman, iar Aurelien Tchouameni a trimis pe lângă poartă. Argentina a mai punctat prin Paulo Dybala, Leandro Paredes și Gonzalo Montiel, în timp ce Franța a mai marcat doar prin Randal Kolo Muani
20 noiembrie 2022
Riscuri majore pentru naționala Iranului
Prima reacție după ce iranienii au refuzat să cânte imnul.Ce au făcut suporterii.
În semn de solidaritate față de iranienii care protestează acasă la adresa regimului de la Teheren, jucătorii din naționala Iranului au rămas tăcuți în timpul intonării imnului.
Protestele, haosul și violența de stradă zguduie Iranul de câteva luni, după ce Mahsa Amini, tânără de 22 de ani, a murit după ce a fost reținută de poliția moravurilor, pentru că nu purta corespunzător hijabul.
Riscuri majore pentru naționala Iranului:
Forțele de securitate au declanșat un răspuns violent, motiv pentru care iranienii care privesc la televizor Campionatul Mondial se tem că jucătorii ar putea fi pedepsiți la revenirea în țară.
„Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran”, a fost mesajul lui Daragahi.
Ce au făcut suporterii:
Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersului fotbaliștilor care le reprezintă țara in Qatar și, în plus ,au huiduit fără remușcări imnul de stat. Mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul „Femeile ,viață, libertate”.
05 noiembrie 2022
Volei
Voleiul este un sport (al doilea în lume ca popularitate)în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea deasupra acestuia, folosind mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri.
O echipa de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24 – 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 – 27, 31 – 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă pâna la 15 (sau pâna la o diferență de 2 puncte).
Minge ”în teren”: Mingea este “în teren” când ea atinge solul terenului de joc, inclusiv liniile de delimitare.
Minge “afară”: Mingea este afară când:
· partea din mingea care atinge solul este complet în afara liniilor de delimitare;
· ea atinge un obiect din afara terenului de joc, plafonul sau o persoană din afara jocului;
· ea atinge antenele, cablul, sforile, stâlpii sau fileul însuși în exteriorul benzilor laterale;
Cum se servește?
1. Jucătorul care servește trebuie să fie plasat în afara terenului de joc, în spatele tușei.
2. Pentru ca un serviciu să fie complet, mingea trebuie să treacă peste fileu, în terenul adversarilor.
3. Există mai multe moduri de a servi mingea:
a. Serviciul din mana: jucătorul ține mingea în mâna opusă celei cu care servește (ex: dacă sunteți dreptaci, țineți mingea în mâna stângă), sub talie și deasupra genunchilor, cu genunchii îndoiți. Mingea trebuie lovită de dedesupt, cu pumnul strâns cu degetele în sus. Mingea nu se aruncă în sus, este lovită direct din mână. Este cea mai ușoară metodă de a servi.
b. Serviciul de sus: Puneți piciorul stâng în fața piciorului drept, depărtate la nivelul umerilor. Țineți mingea la nivelul ochilor, cu mâna stângă dedesupt și mâna dreaptă deasupra. Se aruncă mingea în aer cu mâna stângă, iar mâna dreaptă se duce în spate și lovește mingea.
c. Serviciul din săritură: jucătorul își aruncă mingea în aer, in fata lui, alearga spre ea și o lovește din săritură. La această lovitură jucătorul poate ateriza în teren după ce a lovit mingea. Important este ca momentul în care face săritura să se afle în spatele liniei de tușă.
Cum se primește mingea?
1. Poziționează-te astfel încât mingea să vină direct spre tine
2. Dacă mingea ajunge la tine și se află deasupra capului, mingea este lovită cu mâinile întinse deasupra capului (coatele puțin îndoite în afară), degetele întinse și depărtate, palmele pregătite să primească mingea.
Punctaj si Serviciu:
1. O echipă câștigă un punct:
✓ dacă reușește să trimită mingea în interiorul terenului de joc advers;
✓ dacă echipa adversă comite o greșeală;
✓ dacă echipa adversă este sancționată cu penalizare.
1. Faza de joc începe în momentul loviturii de serviciu si se termina când mingea este afara din joc.
2. Dacă echipa la serviciu câștiga faza de joc ea câștiga un punct si va servi în continuare.
3. Dacă echipa la primire câștiga faza de joc ea câștiga un punct si dreptul de a servi.
4. De fiecare data cand o echipa câștigă un punct, jucătorii își schimba locurile, făcând o rotație in sensul acelor de ceas.
02 octombrie 2022
DAVID POPOVICI
A început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale. După inițierea cu antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia și-a perfectionat tehnica.
La 10 ani, a cucerit primul său titlu national la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborarii cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.
După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record national la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.
În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.
Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii - 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.
Prin performanțele de la Roma, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial. Alături de Robert Glință, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.
Anul 2022 a fost de vis pentru David Popovici. La 17 ani și 9 luni, când era încă junior, a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta unde a devenit al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 m liber la aceeași ediție a CM. Primul a fost Jim Montgomery, în urmă cu 49 de ani, la Belgrad.
De asemenea, deși junior, la cea dintâi prezență a sa la Campionatele Mondiale de seniori, a devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației. Timpul înregistrat în finala de la 200 m liber, al patrulea din istoria înotului mondial, a reprezentat un nou record al lumii de juniori. După ce s-a impus și în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial.
Pentru performanța sa, David Popovici a fost decorat de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, iar antrenorul său Adrian Rădulescu cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.
Seria rezultatelor sale de excepție a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde nu numai că a reeditat performanța de la Mondiale, cucerind titlurile continentale atât la 100 cât și 200 m liber, dar timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) a reprezentat noul record mondial și european la seniori și juniori, noul record al competiției și al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă.
Mai mult, la 17 ani și aproape 10 luni, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber.
Din 20 iunie până pe 5 septembrie 2022, în mai puțin de trei luni, a cucerit 13 MEDALII – dintre care 4 AUR la seniori, la patru dintre cele mai importante competiții de înot din lume – Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august- septembrie).
Ø Medaliile de la juniori din 2022:
CE juniori Otopeni – 4 AUR, 1 ARGINT:
Ø AUR – 50, 100, 200 m liber și ştafetă 4x100 m liber masculin
Ø ARGINT - ştafetă mixtă 4x100 m liber
Ø CM juniori Lima – 3 AUR, 1 ARGINT
Ø AUR - 100, 200 m liber și ştafetă 4x100 m liber masculin
Ø ARGINT - ștafetă mixtă 4x100 m liber
A fost considerat copilul minune al natației mondiale, iar presa din România și de pe întreg mapamondul a vuit supranumindu-l ”Noua Torpilă”, ”Rechinul”, ”Fenomenul”, ”Exraterestrul din bazin”, etc.
Cu două săptămâni înainte de majorat, după ce a cucerit aurul la 100 m liber, ultimul său titlu ca junior, David Popovici a declarat în cadrul unui interviu: ”Ceea ce mă motivează cu adevărat, în permanență, zi și noapte, când nu vreau să mă trezesc devreme pentru antrenament sau când apa e rece în bazin e, pur și simplu, obsesia mea. Obsesia mea de a fi cel mai bun, cel mai rapid”.
Fetele de aur ale României au dominat Mondialul de canotaj
În proba regină a canotajului, cea de 8+1, România (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu) s-a impus autoritar, cu timpul de 06 min, 01 sec și 14 sutimi. Pe locul doi a terminat echipajul Olandei (06:05.04), iar pe trei cel al Canadei (06:07.51).
„Ultima cursă a Campionatului Mondial de la Racice, încă o medalie de aur pentru România! În proba regină a canotajului, 8+1 feminin (W8+)! Felicitări echipajului!”, a notat Federația Română de Canotaj.
A fost prima medalie mondială de aur obținută de tricolore în această probă după cea din 2017, de la Sarasota (Florida). Echipajul de 8+1 feminin câștigase medalia de aur și luna trecută, la Campionatele Europene de Canotaj de la Munchen!
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, campioane mondiale, olimpice și europene!
Aur pentru România au adus la CM de la Racice și sportivele Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, în proba de dublu vâsle feminin. Campioane olimpice en-titre, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au condus cursa detaşat, de la un capăt la altul, impunându-se cu timpul de 06 min, 47 sec și 77 sutimi.
Medalia de argint a revenit olandezelor Roos De Jong şi Laila Youssifou (06:51.02), în timp ce bronzul a fost adjudecat de irlandezele Sanita Puspure şi Zoe Hyde (06:52.81).
05 iunie 2022
Totul despre Aerobic
Aerobicul presupune efectuarea unor exerciții fizice în timpul cărora organismul tău consumă mai mult oxigen decât în mod normal. Termenul „aerobic” chiar asta înseamnă: „în prezența oxigenului”. Asta nu înseamnă că toate exercițiile aerobice sunt foarte intense și solicitante! Poți face un efort moderat sau chiar unul redus, în funcție de posibilitățile tale și de starea de sănătate.
Poți face exerciții de aerobic acasă, în parc, în curte sau la o sală de aerobic special amenajată, după cum preferi. Singurul lucru de care ar fi bine să ții cont este că încăperea trebuie să fie aerisită, dacă alegi să faci aerobic în interior, pentru că, în timpul efortului, inima ta o să bată mai rapid, iar respirația se va accelera foarte mult. Prin urmare, organismul va avea nevoie de mai mult aer.
Nu există o regulă clară privind practicarea aerobicului, dar antrenorii recomandă cel puțin 4 ședințe pe săptămână, de câte 45 de minute fiecare, pentru ca rezultatele obținute să fie cele dorite. Aerobicul este unul dintre cele mai populare sporturi și poate fi practicat foarte ușor, fără să fie necesar un echipament special sau condiții deosebite. O ținută sport, cu încălțăminte comodă, este suficientă pentru mișcare în aer liber, la sală sau acasă. În plus, exercițiile aerobice sunt recomandate inclusiv pentru copii, deoarece, efortul fizic poate fi dozat foarte ușor, iar posibilitățile de mișcare sunt numeroase.
Tipuri de exerciții aerobice:
Există multe tipuri de exerciții aerobice și e posibil să fi practicat deja aerobicul fără să-ți dai seama că sportul tău preferat face parte din această categorie. Iată care sunt cele mai populare exerciții, în funcție de locul în care pot fi practicate.
1. Aerobic la sală
Exercițiile de aerobic pe care le poți face la sală pot include zumba, sărituri de tipul Kangoo Jumps sau alte antrenamente cardio, concepute special pentru a crește cât mai mult ritmul cardiac.
Tot în categoria aerobic la sală pot fi incluse și anumite exerciții care se fac pe aparate sau cu mingea. Printre acestea se numără antrenamentul pe bicicletă, pe stepper, pe banda de alergare sau pe diferite alte dispozitive speciale, care antrenează abdomenul sau picioarele.
Înotul practicat la bazin este tot un exercițiu aerobic, fiind foarte bun, în special, pentru copii sau pentru femeile însărcinate. Pe lângă stimularea pulsului, înotul antrenează echilibrat și eficient aproape toți mușchii din corp, fără să suprasolicite organismul.
2. Aerobic în aer liber
Dacă vrei să faci aerobic în aer liber, ai foarte multe opțiuni, în funcție de tonusul tău și de scopul urmărit cu aceste antrenamente. Poți face în parc exerciții specifice, pe saltea sau pe mingea de gimnastică, dar, ai și alte variante. Ciclismul sau joggingul, spre exemplu, fac parte tot din categoria exercițiilor aerobice.
Pentru persoanele în vârstă sau care au probleme de sănătate și nu trebuie să facă un efort prea intens, mersul pe jos, în ritm ceva mai alert, este un foarte bun antrenament aerobic.
3. Aerobic acasă
Dacă vremea nu-ți permite să faci mișcare în aer liber și nici nu vrei să mergi la sală, poți face aerobic chiar la tine acasă. Dacă ai un stepper sau o bicicleta staționară, te poți bucura de antrenamentul perfect. Însă, chiar dacă nu ai loc pentru aparate speciale, poți face diferite exerciții de aerobic pe o saltea sau pe o minge de gimnastică. Dansul este un alt tip de antrenament pe care îl poți practica foarte ușor acasă, ascultând o muzică pentru aerobic, care să te ajute să-ți intri cât mai bine în ritm.
https://drive.google.com/file/d/1xR1Y4XU9RsALYhAGFQeabddgk8qdh_Xs/view?usp=sharing
16 mai 2022
Ce este Patinajul Artistic?
Patinajul artistic este un sport olimpic care se compune din: individual (masculin și feminin), perechi, dansuri și patinaj sincron. Acest sport presupune realizarea unor elemente, sarituri, pasi, piruete, pe o muzică aleasă de antrenor, sportiv și coregraf, de durata diferita in functie de categoria la care participă sportivul.
Patinajul artistic este mai mult decat un sport, este o arta. Nu il poate practica de performanta oricine, ci doar cel care isi doreste cu adevarat și cel care face asta din pură pasiune. Practicat de performanta, patinajul include atat antrenamentele pe gheata, cat si cele pe uscat. Acestea din urma pun accentul pe dezvoltarea calitatilor motrice specifice: viteza, indemanarea, rezistenta și forta. Nu lipsesc orele de balet și coregrafie, dar si cele de dans si mobilitate. Patinajul, in esenta, este o activitate foarte placuta, energizanta si solictanta in acelasi timp. Este forta si relaxare. Este sport si arta totodata.
De ce sa alegem patinajul artistic?
In primul rand, patinajul artistic este un sport care dezvolta copilul intr-un mod armonios. Fiind un sport complex, acesta dezvolta conditia fizica, coordonarea, atenția, forta s.a.m.d.
In al doilea rand, patinajul se poate incepe inca de la varsta de 2 ani și jumătate, antrenamentele desfasurandu-se sub forma de joc. Daca cel mic este pasionat de zapada, va adora joaca pe patine, nici nu isi va da seama cand va invata sa patineze.
De asemenea, antrenamentele care se desfasoara in sala de gimnastica dezvolta flexibilitatea copilului, dar și imaginatia, simtul estetic, simtul tempo-ului, dar si atentia.
Patinajul intareste sistemul osos, iti dezvolta o alura frumoasa, o atitudine deosebita si de asemenea "te caleste", datorita faptului ca se desfasoara intr-un mediu rece. Exista sportivi care au inceput patinajul la recomandarea medicului. In general, patinatorii racesc foarte rar.
Prin patinaj se dezvolta multe alte calitati:
➢ increderea in sine/ auto-aprecierea
➢ sportivitatea
➢ dezvoltarea simtului estetic si creativ
➢ respectul fata de colegi, fata de antrenori
➢ dezvoltarea sigurantei de sine
➢ armonizarea fizica si psihica a copiilor
➢ tonifierea organismului
➢ introducerea spiritului de fair-play
➢ dezvoltarea disciplinei
➢ mentinerea concentrarii
➢ dezvoltarea comunicarii
14 aprilie 2022
DANSUL SPORTIV
Dansul sportiv este un sport de echipa constând in parteneriatul intre un băiat si o fata, intr-un cuplu de dansatori ce interpretează pe muzica diferite ritmuri utilizând tehnici specifice. De-a lungul timpului s-au cristalizat doua secțiuni in funcție de caracterul si proveniența dansurilor: secțiunea standard sau europeana (vals lent, tango, vals vienez, slow fox si quick step) si secțiunea dansurilor latino-americane (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive).
Competiții de dans au început sa fie organizate in anii ’20 in Marea Britanie iar in timp au apărut forurile internaționale ce guvernează aceasta activitate IDSF (International DanceSport Federation – dansul sportiv) pentru amatori si WDC (World Dance Council) pentru profesioniști. In Romania Federatia Romana de Dans Sportiv (FRDS) si-a început activitatea in 1991.
Fiind o activitate fizica in primul rand dansul sportiv presupune un tip combinat de efort aerob si anaerob – o excelenta metoda de a preintampina bolile de tip cardio-vascular sau de control al greutatii (se pot arde de la 200 la 700 calorii pe ora). Exista beneficii aduse aparatului locomotor, dansul dezvoltând o postura si mobilitate deosebite.
Aceasta activitate are insa si un puternic impact psihic asupra celor care o practica. Parteneriatul in dansul sportiv dezvolta relațiile inter-umane si o stare generala de bine. Dansatorii au încredere in ei insisi iar copiii pe langa o dezvoltare fizica armonioasa si o personalitate frumoasa au si un colectiv in care invata eticheta specifica dansului de societate – asa cum era numit el acum o vreme.
Samba
Tango
Cha-cha-cha
Slow-fox
Paso doble
Quick Step
Jive
Vals lent
16 martie 2022
Enzo Ferrari
Enzo Ferrari , (născut la 18 februarie 1898, Modena , Italia - mort la 14 august 1988, Modena), producător italian de automobile , designer și șofer de mașini de curse ale căror mașini Ferrari au dominat deseori concurența mondială de curse în a doua jumătate a secolului XX.
Ferrari a concurat cu mașini de testat pentru o mică companie de automobile din Milano după Primul Război mondial . În 1920 a devenit pilot de mașini de curse pentru Compania Alfa Romeo, iar în 1929 a format un atelier de curse, Scuderia Ferrari, care a rămas echipa oficială de curse a Alfa Romeo chiar și după ce Ferrari însuși a încetat să conducă în curse în 1932. Prima mașină de curse proiectată complet de Ferrari însuși a fost construită în 1937, pentru Alfa Romeo. În 1939, Ferrari a întrerupt legătura echipei sale cu Alfa Romeo și a fondat firma Ferrari SpA , dar firma nu a fabricat primele sale mașini de curse decât în 1946, după cel de-al doilea război mondial . Mașinile firmei au devenit în curând cunoscute pentru viteza lor formidabilă și calitatea artizanală. Piloții de Formula 1 Ferrari și mașinile sport au câștigat multe curse de Grand Prix și campionate ale producătorilor din anii 1950, dominând uneori concurența. Mașinile sport de lux pe care firma le-a construit au câștigat o reputație similară pentru viteză și manevrabilitate precisă.
Enzo Ferrari a vândut o cotă de 50% din compania sa către Fiat SpA în 1969, dar a rămas președinte al firmei până în 1977 și a păstrat controlul asupra echipei de curse Ferrari până la moartea sa.
Sursa: https://delphipages.live/ro/sport-și-recreere/alte-sporturi/enzo-ferrari
16 februarie 2022
Tot despre balet
Cuvântul francez balet provine din verbul italian ballare, care înseamnă „dans”. Baletul modern este un amestec de dansuri clasice, populare și naționale, gimnastică, pantomimă și uneori chiar acrobație.
Baletul a apărut pentru prima dată în Italia, apoi în Franța. Este curios că istoria cunoaște chiar data primei producții de balet francez. Pe 15 octombrie 1581, familia regală și curtenii au văzut producția The Circe, sau Balletul comediei Reginei. Ideea spectacolului a aparținut unuia dintre violonistii instanței - italianul Balthazarini de Belgio.
În zorii baletului, acesta s-a bazat pe dansuri adoptate la curtea regală. După aproximativ o sută de ani, apar noi genuri: balet de comedie, balet de operă și altele. Muzica pentru astfel de spectacole începe să fie cântată într-un gen special și se străduiesc să dramatizeze cât mai mult producția. Un secol mai târziu, baletul a devenit o formă de artă independentă. Un rol semnificativ în acest sens l-a avut coregraful francez Jean-Georges Noverre, care a efectuat o serie de reforme și a pariat pe divulgarea conținutului producției prin imagini expresive.
Baletul rus a fost mereu desemnat într-o categorie specială. Prima reprezentație în Rusia a fost pusă în scenă la 8 februarie 1673. În acea zi, țarul Alexei Mikhailovici se afla în satul Preobrazhenskoye, aproape de Moscova, și voia să se distreze. Conform legendei, i-a plăcut atât de mult baletul, încât a ordonat dezvoltarea acestei direcții de artă. Baletul rus, ca parte specială a artei baletului general, a început să se contureze la începutul secolului al XIX-lea. Coregraful francez Charles-Louis Didlo a făcut o legătură mai strânsă între treptele de dans și pantomimă și a mărit corpul de balet. El a fost cel care a stabilit în centrul producției un dans feminin. Baletul rus nu ar fi cunoscut în întreaga lume dacă nu ar fi fost compozitorul P.I. Ceaikovski. El a fost cel care a compus muzica, care a devenit baza baletelor clasice The Nutcracker, Swan Lake, Sleeping Beauty și altele. Muzica pătrunzătoare a făcut posibilă dansatorilor să dezvăluie mai complet conținutul figurativ, să exprime sentimentele și emoțiile personajelor cu mijloace dramatice. Pe scenă, personajele au crescut, s-au dezvoltat, s-au luptat reciproc și s-au îndrăgostit. Baletul nu mai este doar o formă de dans, ci a devenit o adevărată artă, inteligibilă pentru public.
Baletul academic din secolul al XIX-lea a fost înlănțuit în cadrul regulilor, stereotipurilor și convențiilor. La începutul secolului XX, nu numai în Rusia, ci și în alte țări ale lumii, a început o căutare intensivă de noi forme. A apărut Art Nouveau - o alternativă la formele stricte de balet și apoi stilul de dans liber. Se crede că Isadora Duncan a inventat dansul liber. Era convinsă că dansul este firesc, face parte din fiecare persoană și reflectă limbajul sufletului. Duncan a fost cea care a coborât prima dată din balet, a refuzat pachetele incomode în favoarea luminii și a hainelor zburătoare. Dansul liber a devenit o mișcare globală, care a servit ca un impuls pentru următoarea rundă evolutivă de balet.
20 ianuarie 2022
Nadia Comaneci
"Zeita de la Montreal”, sau „Perfect Nadia”, sunt doar doua dintre superlativele cu care Nadia Comaneci a intrat in istoria sportului dupa ce, in intrecerea de la paralele inegale din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a obtinut prima nota de 10 din istoria intrecerilor olimpice de gimnastica.
Nadia a inceput gimnastica la varsta de 5 ani, fiind selectionata de antrenorul Marcel Duncan si legitimata la AS Flacara Onesti. Din 1971 a fost antrenata de Bela si Martha Karolyi, iar la varsta de 11 ani a castigat primul sau titlu de campioana nationala absoluta. Jumatate de an mai tarziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.
In 1974 a obtinut primul mare succes peste hotare, castigand locul I la individual compus, in cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrata Germana).
A urmat o ascensiune rapida care a culminat cu rezultatele obtinute in 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – editie a JO care a intrat in istoria sportului drept „Olimpiada Nadia Comaneci”, dupa ce Nadia a primit sapte note de 10 (primele in istoria concursurilor oficiale de gimnastica!) si a stabilit un „record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme).
Dupa 1977, Nadia s-a pregatit la Bucuresti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoras (aprilie 1980 – august 1981).
Nadia a cucerit primul titlu mondial la barna pentru gimnastica romaneasca si doua medalii de argint, la sarituri si cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. In 1979, la CM de la Forth Worth (SUA), Nadia a facut parte din echipa de gimnastica a Romaniei care a cucerit primul titlu de campioana mondiala pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.
A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioana continentala si a intrat definitiv in posesia „Cupei Europei”, fiind prima gimnasta care a reusit aceasta performanta. In 1975 a cucerit „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar in 1979, la „Cupa Mondiala”, desfasurata la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol si sarituri, pe locul al doilea la barna si pe locul al treilea, la individual compus. In 1981, la Universiada de la Bucuresti, Nadia a obtinut cinci medalii de aur.
S-a retras din activitatea competitionala in 1984, avand in palmares 24 de medalii castigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale si Campionate Europene, dintre care 16 de aur. In codul de punctaj al Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG), la paralele inegale sunt incluse doua elemente denumite „coborare Comaneci” si „salt Comaneci”.
In 1975, a fost declarata „Cea mai buna sportiva a Romaniei” (presa romaneasca) si din Balcani (BTA), iar in 1976, „Cea mai buna sportiva din lume” (presa straina). In noiembrie 1989, Nadia a emigrat in Statele Unite ale Americii, apoi in Canada, dupa care a revenit in SUA si s-a stabilit la Oklahoma. S-a casatorit cu Bart Conner, campion de gimnastica al SUA si campion olimpic.
In 1993, a devenit primul sportiv roman inclus in memorialul International Gymnastics Hall of Fame. In 1996 a fost aleasa presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica (FRG). Fundatia americana pentru Sport Feminin (WSF), care anual premaiza femeile cu merite deosebite in sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” in 1998.
Dupa JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului, dupa care a primit titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu. In 1984, Comitetul International Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de argint”, pentru meritele deosebite in domeniul sportului si servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. Din partea Comitetului Olimpic Roman a primit „Colanul Olimpic”.
In anul 2000, i s-a conferit Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de comandor. In septembrie 2006, la aniversarea a 100 de ani de existenta a Federatiei Romane de Gimnastica, s-a instituit Trofeul „Nadia Comaneci”.
In 2017, a participat la Campionatele Mondiale de gimnastica artistica de la Montreal, orasul canadian in care a scris istoria gimnasticii in urma cu 41 de ani, in calitate de ambasador al competitiei, si a inmanat medalia de aur campioanei absolute.
Intr-un interviu acordat publicatiei „Le Monde”, Nadia a declarat: „....Nu consider ca mi-a fost furata copilaria si adolescenta, din moment ce e singura viata pe care am cunoscut-o si pe care vreau sa o duc. Ii voi fi intotdeauna recunoscatoare mamei mele, ea este cea care m-a dus intr-o zi la sala. Altfel, as fi avut o existenta normala si mult mai putin interesanta. Nu am niciun regret si nici nu am avut. Priviti ce inseamna viata mea: tot ce mi s-a intamplat mi-a permis sa fiu acolo unde sunt astazi. Sigur, am avut momente dificile, ca oricine, dar am trecut peste aceste incercari, pentru ca ma straduiesc mereu sa fiu pozitiva si sa iau ceea ce este mai bun din ce ni se intampla..... 73 a fost numarul meu de concurs, 7x3=21, reprezentand a XXI-a a editie a JO, la Montreal. Am luat sapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”.
17 decembrie 2021
FCSB condamnată pentru bullying!
Intimidarea și bullying ul pot apărea in orice domeniu, chiar și în cel al sportului, care ar trebui să fie unul fair-play.
FCSB, condamnată la TAS pentru „bullying, intimidare și presiuni psihologice”! Tribunalul Arbitral de la Lausanne (TAS) a decis ieri să respingă apelul clubului FSCB în cazul atacantului Lukasz Gikiewicz. Clubul finanțat de George Becali a fost găsit vinovat de “bullying, intimidare și presiuni psihologice” împotriva jucătorului și va trebui să-i plătească peste 100.000 de euro! Adus gratis în vara lui 2019, atacantul Lukasz Gikiewicz - în vârstă atunci de 31 de ani - a jucat în doar patru meciuri pentru FCSB, adunând în total 206 minute.
Intrat rapid în dizgrația finanțatorului George Becali, polonezul a fost presat de club să-și rezilieze contractul după nici o lună, dar a refuzat. Drept urmare, conducerea FCSB a luat câteva măsuri considerate “abuzive” de avocatul fotbalistului:
Gikiewicz a fost scos de pe grupul de Whatsapp al primei echipe, unde fotbaliștii discută chestiunile profesionale și unde au acces la informații despre programul echipei;
I-a fost luată mașina de serviciu oferită de club în urma semnării contractului și a fost scos din camera primită în cantonamentul de la Berceni;
Vintilă i-a interzis lui Gikiewicz să mai participe la antrenamentele primei echipei, iar atacantul a fost trimis să se antreneze singur, fără să primească o minge;
Nu a fost plătit pe luna august.
Pe 19 septembrie 2019, după o corespondență intensă cu conducerea FCSB, Gikiewicz a informat clubul că și-a reziliat unilateral contractul cu „justă cauză”, conform regulamentului FIFA, și a cerut plata a 93.500 de euro. FCSB a contestat decizia, iar cazul a ajuns la Camera de Soluționare a Litigiilor de la FIFA, care i-a dat dreptate jucătorului, printr-o decizie luată în februarie 2019.
FCSB a apelat la TAS, dar nici tribunalul de la Lausanne nu a considerat că echipa lui Becali are dreptate. În decizia anunțată ieri părților, TAS scrie că: „din datele cazului și din dovezile atașare la dosar, pe lângă faptul că a fost îndepărtat de la prima echipă, ceea ce este în sine abuziv, jucătorul a fost supus mai multor practici de bullying, intimidare și presiuni psihologice care sunt ofensatoare și abuzive”.
Drept urmare, FCSB trebuie să-i plătească lui Gikiewicz 93.500 de euro plus penalități de 5 la sută pe an care vor ridica suma la aproximativ 103.000 de euro. În urma deciziei, clubul din Liga 1 mai are o singură cale de atac, anume tribunalul federal elvețian. Costurile procesului la TAS vor fi suportate în proporție de 90 la sută de către FCSB, restul fiind imputat lui Gikiewicz.
Surse
https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fcsb-condamnata-la-tas-pentru-bullying-intimidare-si-presiuni-psihologice-633743.html
01 decembrie 2021
Totul despre Baschet
Istoria baschetului
Povestea baschetului a început atunci când 1891, profesorul de educație fizică din Canada, numit James Naismit, care preda la o școală din Springfield, Massachusetts, a trebuit să creeze un nou sport prin ordinul șefului școlii ca fiind o alternativă la fotbalul american și la baseball. Atunci a decis să creeze un sport care sa evite contactul fizic din cauza posibilelor răniri, mai ales practicat pe o podea din lemn și in care sa se folosească picioarele.
El a decis să atârne două coșuri de piersici la 3,05 metri de la sol (o măsură care nu a fost niciodată schimbată până în prezent) și jocul a constat în plasarea mingii în coșul adversarului. Au fost apoi create cele 13 reguli care au făcut acest sport să devină popular.
Unele schimbări au apărut de curând, cum ar fi tăierea părți inferioară a coșului, astfel încât nu trebuie întotdeauna ca jocul să fie întrerupt atunci când cineva marchează. Au fost implementate tabelele, care au dat naștere la recuperări, printre altele. Jocul a devenit foarte popular, iar în 1936 deja debutează ca secțiune olimpică.
Joc de baschet
Regulile de baschet au unele diferențe între NBA și toate celelalte competiții, încercând să obțină unele îmbunătățiri în anumite aspecte, dar tendința este ca aceste diferențe să se estompeze în timp.
Curtea de Baschet
Curtea de baschet trebuie să fie rigidă și fără obstrucții, cu măsuri de 28 cu lungime de 15 metri. Câmpul are mai multe linii și marcaje pe care le vom explica acum unul câte unul:
1. Linii Laterale – Aceste linii se află pe marginea curții și o delimitează, marcând zona valabilă pentru a juca.
2. Linie limită – Această linie servește, de asemenea, la delimitarea câmpului și de la ea jucătorii înlocuiesc mingea în joc atunci când atacă sau un coș este marcat.
3. Linia Centrală – Linia centrală este responsabilă pentru împărțirea câmpului în jumătate și definirea zonei defensive și a atacatorului care aparține echipei.
4. Puncte linie 3 – Punctele care se fac în spatele acestei linii sunt în valoare de 3. Linia este la 6,75 de coș.
5. Linie liberă de aruncare – Din această linie, jucătorii care vor face o aruncare liberă aruncă mingea. La lansare, jucătorul nu poate pasi pe linie sau să depășească înainte ca mingea să atingă janta.
6. Cercde aruncare liberă– Cercurile de aruncare liberă au un diametru de 3,65 metri. În timpul aruncării libere, shooter-ul trebuie să rămână în cercul de aruncare liberă.
7. Liniile Culoarelor- Aceste linii sunt folosite pentru a indica locul în care jucătorii ar trebui să se poziționeze în momentul executării unei aruncări libere și, de asemenea, să delimiteze zona restricționată. Jucătorii nu își pot părăsi poziția și nu intră în zona restrictivă până când mingea nu părăsește mâna aruncătorului.
8. Cercul Central - Acesta are aproximativ 3,65 metri în diametru și este situat în centrul terenului de baschet. El servește pentru a delimita zona în care jucătorii care nu se află cu minge în aer, trebuie să rămână în acest punct până când oricare dintre cei doi atinge mingea.
Caracteristicile și obiectivele de baschet
Jocul de baschet este format din două echipe, fiecare cu 10 jucători (echipa de 5 și rezerve 5), care urmăresc să facă cât mai multe puncte posibil în timpul jocului. Câștigă echipa cu mai multe puncte la sfârșit. Partida este împărțită în 4 reprize, fiecare cu 10 minute.
Posesia mingii este decisă cu o minge în aer, aruncată de arbitru, iar fiecare echipă alege un jucător pentru a încerca să ajungă la minge și să-l direcționeze către un coechipier. Această aruncare cu mingea are câteva reguli, acestea sunt:
➢ Cei doi jucători trebuie să aibă picioarele în jumătatea lor de teren;
➢ Mingea este aruncată pe verticală, iar jucătorii pot atinge mingea numai când ating cel mai înalt punct;
➢ Ceilalți jucători trebuie să rămână în afara cercului central până când oricare dintre acești doi jucători atinge mingea;
De acolo, la fiecare început de timp, masa indică cine deține mingea, indicând o săgeată acelei echipe.
Regulile de joc
Regulile baschetului sunt suficiente și există pentru cele mai variate situații. Vom enumera câteva dintre cele mai comune și mai importante.
– Acumularea de faulturi – Un jucător nu poate acumula faulturi 5 în timpul jocului. Dacă da, el a ieșit din joc.
– Fouls (locul) – De fiecare dată când se face în zona restrictivă, faultul dă dreptul la o aruncare liberă. Dacă este oprit, echipa va relua mingea în joc pe linia laterală în locul cel mai apropiat de locul unde a fost făcut greșeala (aceasta dacă echipa nu a acumulat deja faulturi în acea perioadă).
– Regula 3 secunde – Un jucător nu poate rămâne mai mult de 3 secunde în zona restrictivă a adversarului atunci când echipa deține mingea.
– Regula 5 secunde – Jucătorul aflat în posesia mingii nu poate să o păstreze timp de mai mult de 5 secunde în mâini.
– Regula 8 secunde – Echipa fără minge are 8 secunde pentru a obține mingea la jumătatea adversă. După aceasta, nu se poate întoarce până la jumătatea echipei sale.
– Regula 24 secunde – Echipa care are posesia mingii are 24 secunde pentru a face o aruncare si mingea să atingă cel puțin marginea coșului.
Pozițiile jucătorului
Deoarece jucătorii de pe teren în baschet sunt puțini, pozițiile sunt de asemenea ușor de înțeles și de ținut minte:
· Armator (PG) – Jucătorul este în centru și începe mișcarea. El este creierul echipei și este cel care începe
· Extreme (SG) – Aceștia sunt jucătorii care sunt mai aproape de linia laterală. De obicei, acesta ajută atacantul.
· Posturi (PF) – Pivoții sunt de obicei cei mai mari și mai puternici jucători. Se apropie de zona restrictivă a adversarului și de cea de sub coș pentru a face punți și a prinde recuperările.
Arbitri în baschet
Deoarece nu puteau lipsi, baschetul are și mai mulți arbitri și membri ai personalului, fiind:
· Trei arbitri – Aceștia sunt responsabili pentru desfășurarea jocului și asigurarea faptului că jucătorii respectă regulile de baschet.
· Marcator și auxiliar – Acestia au funcția de a completa buletinul jocului cu numărul de absențe de către echipă și jucător, pentru a înregistra punctele marcate etc.
· Timer – Responsabil pentru ceasul de joc și timpul reducerilor.
· Operator de 24 secunde – Aceasta are funcția de a controla timpul de atac al echipelor, fiindcă fiecare echipă are 24 secunde să o facă.
15 noiembrie 2021
Ce este scrima?
Scrima este o disciplină clasică, de arte marţiale europeană şi unul din cele patru sporturi care au fost reprezentate la toate Jocurile Olimpice, începând cu Jocurile din Atena, 1896. Scrima este un sport dinamic şi antrenant indiferent de vârstă (aria de vârstă a scrimerilor este de sub 10 ani până peste 60 de ani).
Scrima presupune utilizarea inteligenţei pentru a acumula puncte prin atacuri sau parări ale acestora la momentul potrivit, prin studierea adversarului şi a propriilor reflexe, de-a lungul unui asalt. Un asalt de scrimă este o formă reminiscentă a unei bătălii: conţine elemente de manevră, recondiţionare şi strategie, atac şi apărare.
Scrima este o artă marţială ce foloseşte arme sportive. Factorul decisiv în scrimă este abilitatea de a gândi neconvenţional şi capacitatea de a te adapta foarte repede unor situaţii extrem de dinamice. În decursul unui asalt, scrimerul trebuie să ia numeroase decizii independente, într-un timp foarte scurt.
Scrima te învaţă să îţi controlezi emoţiile; persoanele temperamentale sau impulsive deprind autocontrolul, iar persoanele timide ajung să se exteriorizeze.
Scrima este un sport creativ având capacitatea să dezvolte personalitatea practicantului, amator sau profesionist. Aceasta nu îţi dă scenarii gata concepute, fiecare asalt în parte este un nou scenariu, o noua situaţie.
Politeţea, galanteria şi respectul faţă de oponent caracterizează manierele şi comportamentul scrimerului, mulţumită ideilor de onoare şi fairplay promovate de acest sport. O strângere de mână finalizează orice asalt.
Într-un asalt (meci), toată energia corpului şi minţii se adună pentru a învinge. Este un sport ce îţi ascute simţurile, îţi îmbunătăţeşte timpul de reacţie şi reflexele. Dezvoltă abilitatea de a lua decizii rapide sub presiunea timpului şi a mizei. Dezvoltă independenţa şi forţa mentală, abilităţile de coordonare, de concentrare, de distribuire a atenţiei, rezistenţa fizică şi psihologică. Scrima este combinaţia perfectă între putere, eleganţă, flexibilitate şi disciplina mentală.
Scrima modernă poate fi făcută cu oricare dintre cele trei tipuri de arme – floreta, spada şi sabia. Fiecare dintre acestea îşi are regulile şi zonele de valabilitate pe corp. Zonele de valabilitate le puteţi vedea în imaginile ce urmează, astfel: Floretă.Spadă.Sabie
Spre deosebire de celelalte tipuri de arme, floreta are cea mai mică zonă de valabilitate pe suprafaţa corpului – partea superioară fără braţe şi mască. Regulile floretei includ principiul priorităţii sau al dreptului la atac. Doar în baza acestui drept se poate obţine validitatea unui punct. Cu alte cuvinte, floretistul are prioritate la validarea unui punct când atacă. Oponentul trebuie să se apere iniţial de acest atac printr-o paradă pentru a prelua prioritatea la ripostă sau un nou atac. Când cei doi oponenţi atacă simultan, loviturile nu sunt validate.
Floretă Spadă Sabie
30 octombrie 2021
Istoria Gimnasticii
DIN ANTICHITATE SI PANA IN PREZENT…
Gimnastica este unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice fiind inclusa si in programul Jocurilor Olimpice antice, atunci când concurentii se intreceau intr-o varietate de concursuri, care, cu greu, ar putea fi denumite “gimnastica”. Acestea au inclus lupte si sarituri peste tauri, in conformitate cu ilustratiile de pe vase de lut. De fapt, numele de “gimnastica” este derivat din cuvântul grecesc antic” gumnos “, care, tradus literal, inseamna gol, acesta fiind si unul dintre motive pentru care femeile au fost excluse de la Jocuri, nu doar in calitate de concurente, ci si ca spectatoare. Gimnastica olimpica a acelor timpuri s-a stins odata cu desfiintarea J.O., dar, pana atunci, timp de peste o mie de ani, regii care au guvernat in epoca au incurajat practicarea exercitiilor fizice.Din greaca antica la Internet, istoria gimnasticii este strâns legata si de evolutia Jocurilor Olimpice, de la cele Antice la cele Moderne…
Sportul, la modul general, prin urmare si gimnastica, a capatat forme in acceptiune moderna pe parcursul secolului al 19-lea, in ceea ce priveste gimnastica in prim-plan aflandu-se disputa dintre cele doua stiluri in conflict: sistemul suedez (in principal grup de exercitii libere) si sistemul german (cu ajutorul unui aparat).
In Europa secolului al 19-lea au inceput sa apara Gimnazii destinate gimnasticii, in aer liber, care seamana cu locuri de joaca, locuri privite ca o aventura in cazul domnilor care doreau sa impresioneze doamnele, care, la randul lor, tot din acelasi motiv, care purtau semne ale « ascensiunilor » montane. Din punct de vedere al armatei, gimnastica a fost privita ca o posibilitate de exprimare a disciplinei, si nu este de mirare ca termeni militari inca mai exista, cum ar fi “defileaza pe…” si “salutul juriului”. Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fondata in 1881, la Liège, in prezent existand 129 federatii afiliate.
Gimnastica este unul dintre putinele sporturi prezente in Program inca de la prima editii ale Jocurilor Olimpice din epoca moderna,. incepând cu 1989, prin evolutiile baietilor, fetele intrand officia in scena abia in 1952, la Helsinki, dar si pana atunci, la diferite editii au fost concursuri destinate gimnastelor. Primul concurs olimpic de gimnastica, Atena 1896, a reunit la start 18 gimnasti din patru – sase natiuni, la cateva aparate, programul (uneori concursul a avut loc in aer liber) suferiond permanente schimbari pana sa ajunga la forma cunoscuta azi. Modificari au fost facute aproape la fiecare concurs olimpic, in ceea ce priveste numarul, felul si constructaia aparatelor utilizate, numarul de gimnasti pe echipa, tipul de exercitii, calitatea evolutiei, varsta competitorilor, de la concursurile in aer liber la cele in sala etc. Cu toate acestea, era adevarata a gimnasticii a debutat odata cu Jocurile Olimpice din 1952, de la Helsinki, atunci fiind stabilite liniile coordonatoare ale dezvoltarii acestei discipline.
Gimnastica este, astazi, una dintre cele mai populare sporturi din programul olimpic, dar, de asemenea, una dintre cele mai pretentioase. Practicata pe scara larga in intreaga lume, este nevoie de o combinatie unica de putere, flexibilitate, rezistenta, indrazneala si maiestrie pentru a atinge cotele de varf.
Astazi, gimnastica artistica se bucura de o larga popularitate, fiind “regina” marilor intreceri poli-sportive, timp in care si-a diversificat si aria de cuprindere, aparitia gimnasticii ritmice, trambolina, aerobica si acrobatice, fiecare avand competitii la nivel mondial si continental care suscita un interes deosebit.
Unele documente au relevat faptul ca, de-a lungul sec. al XVII-lea si al XVIII-lea, diferite celebrari sau evenimente importante de la curtile principiale din tarile romanesti au fost insotite de demonstratii acrobatice, precum elemente acrobatice, trageri de franghii, sarituri peste animale aliniate (incluzand chiar si salturi), toate acestea executate de catre sportivi locali (pehlivani) sau renumiti acrobati, adusi din strainatate special in acest scop.
In 1822, la Medias, a fost creata o asociatie de gimnastica numita ‘TURNVEREIN’. Profesorul sas Stefan Ludwig Roth a introdus in cadrul ‘curriculum’-lui scolar programul de gimnastica al germanului Friedrich Ludwig Jahn. Figura controversata, Jahn a fost creatorul aparatelor de gimnastica.
Incepand din anii 1860, programele de gimanstica din tara noastra s-au dezvoltat prin crearea de asociatii si societati de gimnastica, precum cele din Arad si Bistrita in 1869, si Brasov in 1861. O societate de arme, gimnastica si tir a fost creata in Bucuresti in 1866. O societate internationala de tir si gimnastica a fost creata si la Iasi in 1877. Societati de gimnastica au fost infiintate mai tarziu la Timisoara si Craiova in 1889 si respectiv, 1890. Altele au aparut intre 1891 si 1906 la Pitesti, Agnita, Targu-Jiu, Ploiesti, Galati si Campulung-Muscel.
La data de 14 septembrie 1906 a avut loc un congres al societatilor de gimnastica care a dus la crearea Federatiei Romane de Gimnastica, prima institutie centrala ce va coordona si conduce peste 18 societati existente la aceea data in intraga tara. Primul conducator al institutiei a fost generalul P.V.Nasturel, cu doi adjuncti – ministrul la acea data al Educatiei Spiru Haret sI lt.colonelul Theodor Petrescu. Societati noi de gimnastica si cluburi au aparut in 1907, acelasi an cand Federatia Romana de Gimnastica a devenit a noua federatie care s-a afiliat la Federatia Internationala de Gimnastica. In luna mai a aceluiasi an prima manifestare nationala a avut loc la Arenele Romane din Bucuresti, cu demonstratii la bara fixa, paralele inegale si cal cu manere.
Gheorghe Moceanu (1835-1909) a fost primul mare profesor roman de gimnastica. El si-a inceput cariera la Cluj, dupa care a lucrat o lunga perioada de timp la Bucuresti. A tradus numeroase studii si lucrari despre gimnastica din germana in romana si a infiintat numeroase asociatii de gimnastica in Transilvani si Banat, la fel ca sI in Bucuresti. Moceanu a militat puternic pentru introducerea gimnasticii in programele scolare si in armata, scriind, in sustinerea acestui scop, primele carti si ghiduri despre gimnastica. Inafara faptului ca a practicat gimnastica, Moceanu a mai fost si un excelent dansator si un promotor al dansului popular romanesc, atat in tara, cat si in strainatate. Gimnastica din Romania ii este profund indatorata.
Un alt mare profesor al gimnasticii a fost Nicolae Velescu, student si apoi coleg al lui Moceanu. A fost coautor la unele studii si a ajutat organizarea unor turnee demonstrative de gimnastica si dansuri populare romanesti in Orientul indepartat. Dimitrie Ionescu (1864-1946) a fost o alta personalitate si profesor al gimnasticii romanesti. Absolvent al Scolii Centrale de Gimnastica din Roma, in martie 1892 a infiintat revista ‘Gimnastul Roman’, care, incepand din anul 1907, a devenit revista oficiala a Federatiei Romane de Gimastica.
In 1910 presedintele Federatiei Romane de Gimnastica a devenit membru al Consiliului Federatiei Europene de Gimnastica. Gimnastica a continuat sa castige popularitate in Romania. Anul 1914 este anul creerii unei noi asociatii in Aiud, Buzau, Lugoj si Alexandria. In anul urmator, 1915, a avut loc al noualea Congres al Federatiei Romane de Gimnastica; cu aceasta ocazie, regele Ferdinand a emis un decret regal, atribuind federatie deplina autonomie juridica.
Femeile au devenit parte din programele gimnasticii intre 1916-1932, odata cu participarea la concursuri internationale organizate in Franta, Italia, Iugoslavia si Cehoslovacia. Competitii nationale, de fapt, festivaluri de gimnastica, au fost organizate in tara la intervale regulate. In 1932 Federatiei Romane de Gimnastica s-a afiliat la Uniunea Federatiilor Sportive din Romania.
Perioada anilor pana la 1940 a fost caracterizata de introducerea si dezvoltarea sistemului gimnasticii suedeze dezvoltata de Pierre Ling, in scoli, universitati, armata si la Academia Nationala de Educatie Fizica. Aceasta a fost un rezultat direct a existentei mai multor specialisti care au fost educati in aceea perioada la Stockolm.
Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sistemul sovietic a dat o calitate mai mare gimnasticii la aparate, aceasta instaurandu-se in institutiile educationale la fel ca si in cluburi. In anul 1947, primul campionat national a avut loc la Resita, in timp ce Bucurestiul a gazduit primul campionat national scolar. Mai multe competitii bilaterale au avut loc intre 1950-1951.
Intre anii 1950-1964 sub indrumarea unor mari antrenori precum Iosif Maier, Adina Stroescu, Robert Podlaha, Nicolae Balasu, Caius Jianu, Petre Dungaciu, Maria Simionescu si altii, gimnastica romaneasca a cunoscut o crestere rapida, atat din punct de vedere tehnic si metodologic, cat si din punctulul de vedere al formarii specialistilor, unii dintre ei mai activand si astazi in gimnastica romaneasca.
Jocurile Olimpice din anul 1952 de la Helsinki au insemnat prima participare a unor echipe romanesti, atat la masculin cat si la feminin, dar cu rezultate modeste. Primele campionate nationale universitare au avut loc la Arad in anul 1953 si campionul national nu a fost altul decat actualul presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica, Nicolae Vieru. Aceste campionate au continuat pana in anul 1980, cand greutati financiare au determinat intreruperea acestora.
La Bucuresti, in luna mai 1957, s-au organizat de catre Federatia Romane de Gimnastica Campionatele Europene de Gimnastica, la feminin. Gimnastele romane Sonia Iovan si Elena Leustean au castigat medalia de argint, respectiv bronz, la aceasta competitie. In anul 1956 s-au organizat, ca o repetitie pentru aceste Campionate Europene, o competitie numita ‘Campionatele Internationale de Gimnastica ale Romaniei’. Este cea mai veche competitie individuala din lume, atat la masculin cat si la feminin: in anul 1996 s-a desfasurat o editie comemorativa, cea de-a 4o-a editie a acestor Campionate Internationale.
In 1956 la J.O. de la Melbourne, in 1958 la C.M. de la Moscova si la J.O. de la Roma din 1960 echipa feminina a cucerit medalia de bronz. In perioada 1950-1964, atat echipa masculina cat si cea feminina au castigat experienta, prin participarea la competitii balcanice, europene si mondiale, castigand uneori si medalii.
Editia 1964 a Jocurilor Olimpice a adus rezultate slabe pentru Romania, locul IV la feminin si locul XII la masculin, fapt care a dus ca oficialii acelei perioade sa puna in discutie participarea tarii noastre la J.O. de la Mexico City, 1968. In acelasi timp, au fost luate o serie de initiative pentru a imbunatati participarea la competitii a gimnastilor romani, eforturi care au fost rasplatite incepand cu anii 1971-1972. Aceste masuri au inclus contacte cu antrenori din Uniunea Sovietica si din Japonia. Antrenori romani au fost trimisi la studii in strainatate si au fost organizate cantonamente comune cu sportivii sovietici si japonezi. In 1969 a fost creata scoala de gimnastica de la Onesti, o fortareata pentru gimnastica feminina.
Din 1961 s-au organizat campionate nationale pentru gimnastica ritmica-sportiva, eforturile federatiei fiind incununate de succes in competitii internationale, continentale si mondiale. Incepand cu anul 1965, Romania a luat parte in mod regulat la “Turneul Prietenia”, o competitie intre tarile socialiste. Competitia a fost un loc de lansare pentru numerosi campioni mondiali si olimpici. In 1973 aceasta competitie a fost castigata de catre Nadia Comaneci.
Federatia Romana de Gimnastica a luat fiinta in anul 1906 si s-a afiliat la Federatia Internationala in anul 1907. In anul 1987 FRG s-a afiliat si la Uniunea Europeana de Gimnastica. Prima participare olimpica a avut loc in anul 1952 la Helsinki, echipa clasandu-se pe un modest loc IX.
In anul 1957 FRG a organizat primul Campionat European de gimnastica feminina, in Bucuresti – sala Floreasca, unde gimnastele Sonia Iovan si Elena Leustean s-au clasat pe locurile II si III la individual compus, cucerind inca 3 medalii de argint si bronz la aparate.
Prima afirmare olimpica a gimnasticii feminine s-a produs la olimpiada (J.O.) de la Melbourne 1956, unde echipa formata din Elena Leustean, Sonia Ioban, Emilia Vatasoiu-Lita, Ileana Sacalici, Uta Schland, Elena Dobrovolschi si Georgeta Hurmuzache a cucerit medalia de bronz; totodata, Elena Leustean se claseaza pe locul IV la individual compus si obtine o medalie de bronz la sol.
Anul 1958 mentine echipa feminina pe locul III la Campionatele Mondiale (CM) de la Moscova, loc confirmat si la J.O. Roma 1960. Perioada 1964-1968 a fost marcata de un usor declin al gimnasticii feminine, echipa situandu-se pe locul VI la J.O. Tokyo 1964 si absentand la J.O. Mexic 1968. Ca urmare, intre masurile luate de federatie pentru redresare, a fost si aceea a infiintarii liceului de gimnastica de la Onesti (actualmente Liceul “Nadia Comaneci”). La C.M. 1970 de la Ljubljana si J.O. Munchen 1972 se remarca deja o crestere a echipei, aceasta clasandu-se pe locul V, respectiv VI si prezentand o noua garnitura de gimnaste din care se remarca Alina Goreac si Anca Grigoras.
J.O. Montreal 1976 au insemnat un moment istoric, de referinta pentru gimnastica romaneasca. Rezultatele memorabile ale acestei competitii, dar mai ales aparitia Nadiei Comaneci au revolutionat gimnastica mondiala, ca dovada ca aceasta olimpiada a fost denumita semnificativ “Olimpiada Nadiei”; echipa formata din Nadia Comaneci, Teodora Ungureanu, Anca Grigoras, Mariana Constantin, Gabriela Trusca si Georgeta Gabor a cucerit medalia de argint, urmata de o salba de medalii de aur, argint si bronz la individual compus si aparate, adjudecate de Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu.
A urmat o perioada de dominare a Nadiei care isi inscrie in palmares – pana la retragerea din 1981 – participarea la inca o olimpiada – totalul medaliior “olimpice” fiind de 9 din care 5 de aur. De asemenea, ea detine performanta unica de cucerire a 3 editii consecutive a Campionatelor Europene ramanand astfel definitiv in posesia Cupei “Challenge”. La toate acestea se adauga o multitudine de medalii cucerite la C.M., C.E. si turnee internationale.
Nadia a fost distinsa in anul 1984 cu Colanul Olimpic de Argint, de catre presedintele C.I.O. Juan Antonio Samaranch. Actualmente ea traieste in America si este presedinte onorific al FRG.
De mentionat este deasemenea faptul ca echipa Romaniei a cucerit de 3 ori consecutiv titlul mondial pe echipe in anii 1994, 1995 si 1997, participante la victorie fiind si gimnastele Alexandra Marinescu, Claudia Presecan, Ionela Loaies, Daniela Maranduca, Nadia Hategan, Mirela Tugurlan, Corina Ungureanu. Numarul de sportive legitimate este in jur de 900, in cadrul a 26 de sectii de gimnastica ce participa consecvent la competitiile oficiale ale FRG
15 octombrie 2021
TRIATLONUL
Există o mulțime de sporturi pe care merită să le încerci. Unul dintre ele este triatlonul, un sport mai puțin cunoscut în România, dar atât de iubit peste granițele ei. Deși nu este foarte mediatizat, pe teritoriul țării au loc o mulțime de astfel de competiții, iar întreg parcursul unei curse este foarte interesant. Una dintre particularitățile acestuia este că, în cadrul lui, se combină alte trei discipline într-o cursă contratimp.
1. CE ESTE TRIATLONUL, CUM SE PRACTICĂ ȘI CE PROBE CONȚINE
Triatlonul este un sport compus din înot, ciclism și alergare. Proba presupune practicarea acestora fără întrerupere.
Regulile triatlonului sunt destul de simple și distanțele pe care se organizează se pot schimba de la o competiție la alta. Nu există nicio restricție privind înotul, mersul cu bicicleta și alergarea. Între cele trei probe ale acestei competiții, există mici pauze, numite tranziții, în cadrul cărora jucătorii trebuie să-și schimbe echipamentul.
Timpul cursei este calculat în cinci secțiuni, care se adună. Cel alocat înotului se calculează de la începutul cursei până la începutul primei tranziții. Apoi este cronometrată și perioada alocată schimbării. Urmează proba de ciclism, al cărei timp începe să se socotească de când jucătorul începe să pedaleze. La finalul acesteia, începe T2, cea de-a doua tranziție. Durata de rulare se calculează din momentul când participantul a plecat de la start până când ajunge la linia de sosire.
Ce este tranziția? Este momentul în care se face schimbul între sporturi. Primul are loc între competiția de înot și ciclism, iar al doilea între ciclism și alergare. În acest timp, triatloniștii își schimbă echipamentul cu unul potrivit pentru următoarea probă.
2. CUM SE DESFĂȘOARĂ UN CONCURS DE TRIATLON OLIMPIC
Triatlonul este de mai multe feluri: olimpic, olimpic pe distanță rapidă, duatlon, off-road, half Ironman®, Ironman®. În funcție de tipul distanței , probele sunt puțin diferite. De obicei, competiția începe cu înotul. Pentru a organiza aceasta probă, sunt urmate mai multe metode. În cazul unui număr mic de participanți, toți sportivii intră simultan în bazin și se dă startul concursului. Dacă există foarte multe persoane înscrise, acestea sunt împărțite în grupuri mai mici.
Sportivii folosesc un anumit costum specific acestui sport, numit trifonction. El poate fi prevăzut cu fermoar frontal/dorsal, cu un bazon subțire/gros pe fese, special creat pentru proba de ciclism, mâneci scurte sau doar bretele. Marele avantaj al acestuia este că sportivii pot să-l folosească la toate probele. Astfel, se asigură o tranziție rapidă între etape, pentru că timpul este foarte important.
La prima probă, cea a înotului, triatloniștii folosesc un anumit stil care le permite să pună o presiune mai mică pe picioare, deoarece au nevoie de multă rezistență la nivelul acestora pentru a continua cu ciclismul și alergarea. În partea finală, ei folosesc tehnica body surfing, care îi ajută să se folosească de valuri pentru a-și crește viteza.
Odată ce această probă a luat sfârșit, sportivii se mută în zona de tranziție și își schimbă costumul, pentru a-l îmbrăca pe cel de ciclism. Aici, ei aplică diferite trucuri, pentru a reduce timpul, apoi reintră în competiție folosind bicicleta pe un traseu marcat.
Ciclismul practicat în cadrul triatlonului diferă în mare măsură de cel din competițiile normale, mai ales din punct de vedere al antrenamentului. În cadrul cursei, participanții se plasează în spatele unui alt jucător (dacă acest lucru nu este interzis de regulament), pe care-l folosesc ca scut în fața vântului care le reduce din viteză. În acest fel, ei își conservă energia pentru proba finală.
Odată ce traseul pe care trebuiau să îl parcurgă cu bicicleta s-a sfârșit, sportivii trec prin T2, apoi pe pista de alergare și se întrec până la linia de finish.
3. CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR SPORTULUI TRIATLON
În cadrul acestui sport, majoritatea participanților aleg să poarte un costum trifonction sau un kit de triatlon, conceput special pentru a fi purtat în cadrul tuturor celor trei probe: înot, ciclism și alergare. Cu alte cuvinte, unul pe care nu îl scot. Triatlonul nu are nicio regulă care să-i oblige pe sportivi să poarte alte piese vestimentare, ceea ce ar fi putut incomoda, cu excepția costumului. Ei nu au voie, totuși, să concureze la bustul gol.
Datorită costumelor speciale, nu se mai pierde timp pentru schimbarea hainelor, ci doar pentru înlocuirea încălțărilor și punerea căștii pentru proba de ciclism.
Un astfel de kit este confecționat, de obicei, din materiale care elimină umiditatea. Vei observa că, atunci când ieși din apă, îl vei simți umed, însă, în scurt timp, acesta se va usca.
4. UNDE POȚI PRACTICA TRIATLON ÎN ROMÂNIA
Pe teritoriul României, Federația Română de Triatlon organizează mai multe concursuri de-a lungul unui sezon. Există curse de triatlon iarna, care se țin indoor, dar și alte curse care au loc pe parcursul întregului an, la mare, la munte sau în orașele mari.
Cele mai importante competiții de triatlon din România sunt: Campionatul Național de Wintertriathlon, Campionatul Național de Duatlon, Campionatul Național de Aquatlon, Campionatul Național de Cross Duatlon, Campionatul Național de Triatlon, Campionatul
Național de Cros Triatlon, Campionatul Național de Triatlon sprint și triatlon distanță medie.Pentru a afla unde și când se desfășoară acestea, urmărește pagina web a Federației Române de Triatlon.
5. CUM SĂ TE ANTRENEZI PENTRU PRIMUL TĂU TRIATLON: GHID PENTRU ÎNCEPĂTORI
Triatlonul este un sport care crește rapid în popularitate, datorită faptului că poate fi practicat la orice vârstă și nici nu ai nevoie de o formă fizică incredibilă pentru a face față probelor. Deci, de unde începi pregătirea?
Dacă obișnuiești să faci sport des, poți să te apuci de antrenamente cu patru săptămâni înainte de concurs – pregătire necesară pentru probe de sprint și super sprint. De asemenea, șase săptămâni de pregătire înainte de competiția de triatlon îți vor prinde bine dacă nu faci fitness.
Pentru cursele destinate începătorilor, nu ai nevoie de mult echipament și cea mai mare parte din acesta îl deții deja, poate. Îți este necesară o bicicletă, ochelari de protecție, încălțări pentru alergare, costum de înot, cască și o sticlă de apă pe care o poți lua peste tot.
Acum că ai tot ce îți trebuie, e necesar să găsești un club local de triatlon, pentru a te antrena. Acesta este cel mai sigur mod de a începe, dar, dacă în orașul tău nu există unul, îți poți ruga prietenii să se antreneze alături de tine în alte locuri. În acest fel, vă veți putea motiva reciproc.
Este extrem de important să îți stabilești obiective realiste și realizabile, încât să poți vedea rezultatele și îmbunătățirile în mod continuu. Asta te va ajuta să rămâi pozitiv/ă și motivat/ă. Nu îți complica antrenamentele și cere ajutorul unui antrenor de fitness, dacă realizezi că nu te descurci.
Pentru a putea face față la o competiție de triatlon, pe lângă o condiție fizică bună, e important să ai o nutriție sănătoasă, echilibrată și să te hidratezi bine.
6. LUCRURILE PE CARE PUȚINI LE ȘTIU DESPRE TRIATLON
Majoritatea persoanelor consideră că doar cele trei discipline sunt importante în cadrul probelor de triatlon. Adevărul este că există o a patra provocare, care e la fel de importantă ca celelalte. Aceasta este chiar tranziția, iar una rapidă poate face diferența între o performanță bună și un rezultat dezamăgitor. Sportivii de vârf știu asta și apelează la fel și fel de trucuri pentru a rămâne în formă, după cum ai putut vedea în rândurile de mai sus.
La ce trucuri apelează triatleții:
-Ei își epilează picioarele, pentru a evita durerile apărute în urma frecării cu anumite materiale;
-Bicicleta folosită în astfel de competiții este total diferită de una obișnuită și ar fi interzisă în cursele de ciclism. Forma sa permite sportivului sa se ghemuiască, pentru a crește rezistența la vânt. De asemenea, aceasta este mai greu de pedalat, așa că îți trebuie antrenament serios;
-O metodă populară în rândul sportivilor care participă la triatlon implică conectarea la un aparat care stimulează mușchii prin impulsuri electrice. Terapia este folosită pe scară largă ca mijloc de recuperare mai rapidă, de pregătire a țesutului muscular și prevenire a rănilor. Ea presupune plasarea electrozilor în zonele cheie ale corpului.
7. CE BENEFICII ADUCE SĂNĂTĂȚII PRACTICAREA ACESTUI SPORT
Nu este exclus faptul că antrenamentele și cursele de triatlon pot afecta negativ sănătatea, din cauza unor lucruri precum suprasolicitarea ori utilizarea unor echipamente nepotrivite, în cazul în care nu ești informat. Dar, în ciuda acestor lucruri care pot fi evitate, acesta este un sport care are un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, creierului și oaselor.
Un sistem cardiovascular bun este esențial pentru sănătate. Este important ca arterele să funcționeze corect, pentru a aduce sânge bogat în nutrienți în organe. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, acestea devin tot mai groase și rigide.
Printr-un proces numit ateroscleroză, arterele se blochează cu o substanță numită placă, o acumulare de grăsimi, precum colesterolul, trigliceridele și fosfolipidele. Ea restricționează fluxul de sânge către organe, contribuind la boli de inimă.
Un beneficiu al antrenamentelor intense de triatlon este că elimină ateroscleroza și, în unele cazuri, chiar distruge placa.
De asemenea, acest sport ajută și creierul. Studiile arată că, în timpul antrenamentelor, organismul crește fluxul de sânge către această parte vitală a corpului, ceea ce contribuie la modificări structurale și funcționale pozitive.
Un al treilea mod în care triatlonul sprijină sănătatea generală este prin remodelarea oaselor. În mod natural, acest proces încetinește odată cu înaintarea în vârstă și poate apărea osteoporoza. Pentru a preveni o densitate osoasă scăzută, antrenamente de forță și alergare sunt modalitatea ideală.
Cu reguli simple și puține interdicții, triatlonul este un sport potrivit persoanelor care iubesc provocările, distracția, dar și să muncească pentru ceea ce doresc. Există mai multe tipuri ale acestui sport, așa că, dacă vrei să încerci ceva nou, ai de unde alege.
Aproape totul despre Judo
Judo este o artă marțială practicată ca un sport de luptă și a fost creată pentru a servi pentru apărare, pentru a se alătura unor arte marțiale variate, cum ar fi jiu-jitsu, și a crea o artă marțială mai puternică, mai completă.
Istorie:
ü În 1882, un bărbat numit Jigoro Kano, un profesor de educație fizică la momentul respectiv, a creat arta marțială, care este Judo. Acesta creează o artă marțială completă care nu depinde numai de putere.
ü A creat Judo ca fiind o singură artă, dar și pentru a eluda lipsa forței sau dependenței de ea, a adaptat și a creat tehnici de utilizare a sistemelor de gravitație sau de pârghie, astfel încât deplasarea greutății este susținută în executarea acestor mișcări.
ü Și, de acolo, a decis să stabilească norme, astfel încât învățarea spprtului să fie mai ușoară și răspândirea lui în lume mai facilă.
ü Una dintre particularitățile ale acestei arte marțiale este aceea că, nu numai că se concentrează pe victorie, ci și pe învățare și formare ca persoană fizică și psihică, venind un alt ideal referitor la apărare.
ü Toate acestea au ajuns să se realizeze când Jigoro Kano deschide prima școală a lui de Judo.
Curtea / Câmpul lui Judo:
Curtea lui Judo este numită ,,covor” și este o zonă pătrată formată din saltele subțiri de2 metri cu lungime pe un metru și se potrivesc astfel încât să aibă aspectul unui covor. Aceasta trebuie să aibă o dimensiune între contoarele 14 și totalul contoarelor 16, fiind împărțită în trei zone:
1. Zona de luptă: Acesta este situată în centrul covorului, măsurând între măsurătorile 8 și 10. Aici se luptă și punctele de scor. Există doar două semne în această zonă care indică locul în care fiecare dintre ele trebuie să înceapă și să pună capăt luptei;
2. Zona periculoasă: Această zonă este marcată de culoarea roșie și se află în jurul zonei de luptă, luând amploarea 1. Este roșu să-i avertizăm pe judokas care părăsesc zona de punctare și să aplice manevra sau să se întoarcă în zona de luptă;
3. Zona de securitate: Aria de securitate există doar pentru a acorda o anumită libertate judo-ului dacă părăsesc zona de luptă, măsurând-o pe măsură ce 3-urile sunt largi. Aici nu mai este posibil să evaluezi.
Categorii de greutate:
Ca și în cele mai multe sporturi de luptă, acest lucru este de asemenea împărțit pe categorii de greutate, putând astfel doar lupta cu cineva cu o greutate similară cu a ta, fiind astfel o luptă mai echilibrată și mai echilibrată.
Categoriile de greutate sunt:
Ø Greutate foarte mică (până la 60 kg);
Ø Greutate redusă (până la 66 kg);
Ø Ușoare (până la 73 kg);
Ø Greutate medie medie-mică (până la 90 kg);
Ø Greutate medie-mare (până la 100 kg);
Ø Greutate mare (peste 100 kg).
Lupta în Judo:
În alte sporturi de luptă este normal să vezi lovituri și lovituri, dar în Judo nu este așa. Acesta este un sport care are ca scop proiectarea adversarului pe teren, evitându-se aterizarea pe spate, care este periculoasă pentru cap, gât sau coloana vertebrală.
Lupta durează 5 minute pentru bărbați și 4 minute pentru femei. Dacă în momentul în care timpul se termină, lupta nu a fost încă decisă sau există egalitate la puncte, atunci se trece la Scorul de Aur.
Scorul de Aur este un minut suplimentar pe care Judokasii trebuie să-l lupte. Primul care marchează câștigă automat.
Evaluări:
Judo are scoruri foarte caracteristice și unice, care sunt:
§ Yuhkoh: (atletul cade pe lateral).
§ Wazari: (atletul cade pe spate pe covor, dar cu o viteza mica).
§ Ippon: (atletul cade perfect înapoi pe covor).
Aceste scoruri sunt, de asemenea, acordate dacă puteți imobiliza adversarul, fiind punctat astfel:
§ De la 1 la 14,9 secunde, nu se câștigă punct;
§ De la 15 la 19,9 secunde, scor la Yuhkoh;
§ Dela 20 la 24,9 secunde, scor la Wazaari;
§ Atac complet 25 secunde - Ippon.
Din momentul în care unul dintre adversari înscrie un Ippon, lupta se termină și persoana respectivă este automat câștigătoare.
Penalități:
Când unul dintre judokas face ceva demn de pedeapsă (sau shido), arbitrul central oprește lupta și le spune judocasilor să-și repare Judogi (echipament / îmbrăcăminte) și să reia lupta. Acumularea de sancțiuni se traduce în puncte pentru adversar după cum urmează:
v 1º shido: este furnizat doar un avertisment;
v 2º shido: Adversarul marchează la Yuhkoh;
v 3º shido: Adversarul marchează la Wazaari;
v 4º shido: Adversarul marchează la Ippon;
Arbitri:
La fel ca în orice sport, există întotdeauna cel care controlează respectarea regulilor, marcarea punctelor etc., iar Judo nu face excepție, având mai mulți arbitri, fiecare având funcția sa.
Arbitrul principal: Acesta este responsabil pentru controlul conformității cu regulile de pe mat/covor.
Arbitri laterali: Există 2 arbitri laterali, fiecare așezat la un vârf al zonei de luptă, ambii îndreptați unul către celălalt. Ei au funcția auxiliară a arbitrului central și, dacă ambii spun ceva iar arbitrul central nu este de acord, majoritatea este cea care câștigă.
Tabel Arbitru: Este tabelul pe care îl ține fiecare dintre cei 3 arbitri, referitor la scor/greșeli.
Echipament:
Judogiul este un fel de kimono, care este fabricat din bumbac sau alt material asemănător și la fel de rezistent. Nu trebuie să fie prea gros, astfel încât să nu deterioreze amprenta adversarului.
Echipamentul este compus, de asemenea, din pantaloni, care au lungimi și lărgimi regulamentare, pentru a permite practicarea acestui sport.
De asemenea, trebuie să aibă o bandă, care ar trebui să fie de două ori mai mare decât talia sportivului, și care să aibă mai multe culori, fiecare reprezentând un nivel de măiestrie. Judoka trebuie să utilizeze culoarea benzii care corespunde nivelului său actual.
Kempo
Motto-ul acestui sport este: „Un Samurai st neclintit în fața morții ca o stâncă în fața furtunii"
KEMPO la nivel mondial
Povestea acestei arte marțiale începe în urmă cu peste 2000 de ani când un călugăr budist originar din India, a fost trimis de maestrul său în China pentru a crea o metodă de antrenament fizic și spiritual în vederea revigorării budismului aflat în perioada de declin. Ajuns în China, Bodhiharma găsește peste tot călugări budiști slăbiți fizic și cu o stare de sănătate precară datorită sedentarismului și a posturilor de meditație și rugăciune prelungite. Bodhiharma se stabilește în provincia Henan în Mănăstirea Shaolin . În apropierea mănăstirii el se izolează pentru o perioada îndelungată într-o peștera, unde crează un set de exerciții de gimnastică numit ‘Cele 18 mâini ale lui LO-HAN’, exerciții ce se bazează pe mișcările suple dar și puternice ale animalelor. Întors în mănăstire, introduce acest sistem de antrenament în pregătirea zilnică a călugărilor, care într-o perioadă scurtă de timp își îmbunătățesc atât stara fizică cât și cea mentală.
La un moment dat, Mănăstirea Shaolin a fost atacată de bande de tâlhari, care, ca și în alte rânduri, voiau să jefuiască călugării de acolo, știind că aceștia sunt slăbiți și incapabili de a riposta. De această dată însă au avut parte de o surpriză, călugării fiind într-o formă fizică excelentă. Pregătiți de această dată fizic prin antrenamentele KEMPO, ei au reușit să respingă atacurile tâlharilor și să omoare mulți dintre aceștia. Ca urmare a acestei lupte, călugării Shaolin au decis ca tehnicile de lupta să poarte denumirea de CHUAN FA KEMPO sau SHAOLIN KEMPO –‘ARTA LUPTEI TOTALE din SHAOLIN’ .
De atunci și până în prezent, KEMPO a cunoscut o dezvoltare extraordinară pe de o parte prin răspândirea acestei arte de către călugării maeștrii care călătoreau peste tot în Asia cât și datorită multor luptători care veneau din alte țări în China pentru a se specializa în artă luptei. În timp, atât maeștrii chinezi, cât și cei veniți din alte țări, punându-și amprenta personală asupra metodelor de antrenament învățate, dar și pentru a fi mai ușor acceptate în țările lor, au început să-și denumească școlile de luptă cu propriile denumiri. Acesta este motivul pentru care întâlnim în Artele Marțiale mai vechi sau mai noi mișcări și tehnici de luptă din KEMPO. Practic, majoritatea Artelor Marțiale moderne, așa cum le știm noi ca denumiri astăzi ( Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido ...) împreună cu multiplele lor limitări în plan competițional, reprezintă practic mici părticele desprinse în decursul timpului din KEMPO. Spus în sensul invers al istoriei, pentru a fi mai pe înțelesul tuturor, Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido, luate toate la un loc, formează KEMPO .
KEMPO, deși este unanim recunoscut că fiind cea mai veche Artă Marțială atestată documentar și la îmbunătățirea căreia au participat mii de instructori de pe toate continentele, încă nu este considerată o artă marțială de lupta completă, fiind un proces într-o continuă mișcare și formare.
KEMPO este doar un nume, o denumire care se referă la tot ceea ce înseamnă lupta. În limba română ne putem gândi la KEMPO că fiind “lupta” însăși, în limba engleză termenul de KOMBAT sau MIXED MARȚIAL ARTS fiind cel mai potrivit pentru a defini această artă. De asemenea “Art of Fight”, “Artă Luptei Totale”, Real Kombat”, sunt traduceri frecvente în română sau engleză, ale denumirii KEMPO .
KEMPO are o viziune a luptei “open mind”. Punând anumite limite unei lupte în sine sau unui stil de luptă și încercând să arăți că nimic în afară acelor limite sau acelui stil nu este bun sau nu există, înseamnă a pune limită tocmai libertății și a spiritului creativ care caracterizează ființă umană .
Frumusețea KEMPO-ului constă tocmai în multitudinea de tehnici și tactici de luptă existente, precum și a găsirii altora noi. Pentru că lupta evoluează odată cu evoluția ființei umane iar a rămâne închistat în dogme învechite în numele “tradiționalismului” nu înseamnă altceva decât a nu evolua pur și simplu. Totul este posibil pentru o minte deschisă și o mentalitate flexibilă: un maestru în KEMPO nu este neapărat acela care îi poate învinge pe alții, ci acela care încearcă să facă totul pentru propria-i perfecționare. Datorită mentalității de deschidere permanentă la tot ceea ce este nou, KEMPO crează practicanților un spirit creativ liber și independent, care apreciază muncă în echipa și conlucrează cu practicanți din diverse stiluri de Arte Marțiale sau sporturi de lupta, în direcția îmbunătățirii și a perfecționării continue a tehnicilor de lupta, fără orgolii meschine și mărunte. În prezent, din punct de vedere sportiv-competițional, KEMPO este cel mai complex sport de luptă provenit din Artele Marțiale, în care se folosește întreagă gamă de tehnici de atac și apărare: lovituri cu pumnii și picioarele, cu coatele și genunchii, aruncări și proiectări, fixări și imobilizări, acțiuni articulare, lovituri în lupta la sol cu pumnii, coatele și genunchii.
Declarații ale unora dintre cei mai respectați maeștrii din lumea Artelor Marțiale la nivel mondial :
1. Marele Maestru Ying Kuchan (călugăr/mare maestru din Mănăstirea Shaolin – China):“În domeniul Artelor Marțiale, KEMPO este cea mai înaltă expresie a armoniei și a puterii de adaptabilitate”.
2. Sosai Masutatsu Oyama ( fondatorul Kyokushin Karate): “Artele Marțiale moderne au intrat într-un impas de adaptabilitate la lupta de azi. Tocmai de aceea, Artele Marțiale au nevoie la modul cel mai serios să se întoarcă la artă de origine, Kempo, pentru a se putea revigora“, spune Mas. Oyama în lucrarea să de referință “This is Karate” la pag. 327.
3. Dan Inossanto (maestru Jeet Kune Do ): “Jeet Kune Do este cea mai înalta expresie a Kempo-ului”.
KEMPO in Romania
În România, Artele Marțiale sunt menționate în documente că apărând tocmai din timpul voievodului Ștefan cel Mare la curtea căruia s-a aflat pentru o scurtă perioada un maestru japonez. Cu toate acestea în mod oficial este recunoscut anul 1928 că fiind anul în care Ju-Jitsu a fost introdus că metodă de pregătire a forțelor de poliție de către Prof. Emilian Teacă. A urmat apoi introducerea Judo ( în jurul anului 1950 ) și Karate ( în jurul anilor 1965-1970). După 1970 a început apariția și a altor discipline cum ar fi Kyokushinkai Karate, Aikido, Wushu, TaeKwonDo. În anul 1977, deși aflate în faza incipientă de dezvoltare, Artele Marțiale, cu excepția Judo-ului, considerat sport non-violent, au fost interzise prin lege, considerându-se practicarea acestora o formă de propagare a violenței în rândurile maselor populare. Dintre maeștrii din această perioada de pionierat care au continuat să se implice activ în promovarea Artelor Marțiale în România s-au remarcat Kancho Florentin Marinescu , Da-Sifu Ion Benea, Shihan Alois Gurski, Shihan Dan Stuparu, Shihan Adi Popescu-Săcele, urmăți de Shihan Mircea Ungureanu , Shihan Frederico Tavares și alții.
În anul 1978, Amatto Zaharia începe practicarea Karate-ului la început sub îndrumarea lui Sensei Jumuga iar apoi sub îndrumarea lui Sensei Radu Lucian ( unul dintre cei mai proeminenți elevi ai lui Kancho Florentin Marinescu ). În paralel, urmează cursuri de Judo în cadrul clubului Dinamo ( Prof. Viorel Mihăilă) și de Box la clubul Steaua ( sub conducerea maeștrilor Gheorghe Fiat și Giju Nicolae). În anul 1984 obține la Budapesta gradul de Centură Neagră 1 dan Free Style Karate.
În 1984 este contactat de un reprezentant al Ministerului Apărării Naționale, întâlnire în urmă căreia deschide primul curs de autoapărare după modelul Close Combat al armatei americane, curs ce se desfășoară într-o unitate militară de elită, în care își satisface și stagiul militar. Anul 1984, este consemnat oficial că fiind anul în care Amatto Zaharia a început să predea Artele Marțiale în mod organizat .
În 1986 formează în afară cadrului militar, un grup de practicanți omogen, civili, pe care îl denumește neoficial “Societatea de Arte Marțiale / Arte Traditionale Orientale – A.M.A.T.O.”. Pentru a da o tentă de legalitate grupării de Arte Martiale formate, deși student al Facultății de Instalații, urmează și Școală de Antrenori Judo din cadrul C.N.E.F.S, specialitate sub masca căreia continuă propagarea formei de lupta Full-Contact Karate ( Kempo-ul de astăzi).
În toată această perioada 1986-1989, deși în ilegalitate, organizează stagii de pregătire în diverse zone ale țării , uniformizează echipamentul tuturor practicanților la cursurile sale, organizează competiții cu circuit închis. Aceste competiții, în marea lor majoritate filmate pe pelicula 16 mm, și mai târziu pe videocasete, arătau clar superioritatea metodei de pregătire a sistemului de lupta promovat .
Tactică de luptă, duritatea loviturilor, folosirea unor tehnici de luptă mai puțin ortodoxe (lovituri de coate și genunchi, apucari de par, lovituri cu capul, proiectări, răsuciri de brațe, lovituri asupra adversarului aflat la sol ) atacurile fulgerătoare caracterizate printr-o violență și agresivitate extremă, cauzau adversarilor rupturi de ligamente, luxații, fracturi, nu de puține ori intervenția medicală de specialitate fiind indispensabilă.
Despre linia așa zisă ”tradițională”, în care tehnicile de lovire erau simulate sau executate în sistem semi-contact, Amato Zaharia obișnuia să citeze din cartea “Tao of Jeet Kune Do” a maestrului Bruce Lee spunând: ”atunci când te antrenezi și lupți fără contact și cu foarte multe limitări impuse este că și cum pictezi cu pensula pe hârtie fără vopsele”.
În decursul anilor devine o prezența constantă la diverse stagii de pregătire și competiții internaționale, la care obține de fiecare dată un loc pe podium. Apreciat la diverse stagii de pregătire și competiții internaționale, la propunerea lui Sensei Namiki SHINJI, Amatto Zaharia este invitat de către INTERNAȚIONAL SEICHO-NO-IE ORGANIZATION în Japonia. Timp de 60 de zile, Amatto Zaharia efectuează antrenamente în diverse temple și centre de pregătire (inclusiv la dojo-ul Poliției Metropolitane din Tokyo) sub îndrumarea unora din cei mai buni maeștrii ai momentului.
În iunie 1993 participa la Cupa Budokan –Tokyo unde obține locul I categoria 65 de kg și titlul de Campion (Champion of Free-Style Karate Kempo). Acesta este și momentul când Amatto Zaharia i-a contact cu Kempo-ul adevărat, care conținea exact elementele tehnice pe care din instinct el le introdusese cu mult timp în urmă în metodă să de pregătire și luptă.
Datorită atât a acestei performanțe, intens mediatizate în Japonia și România , cât și datorită aprecierii calităților sale moral-spirituale, Amatto Zaharia a fost numit de către conducerea organizației internaționale reprezentantul acesteia pentru Europa de Est.
Introducerea ramurii de sport KEMPO în România se datorează Prof. Amatto Zaharia care se numără atât printre fondatorii Federației Române de Arte Marțiale, ai Asociației Române de Kendo (scrima japoneză ), cât și ai Federației Române de Kempo.
Amatto Zaharia, multiplu campion european și mondial, Maestru Emerit al Sportului, a început practicarea sporturilor de lupta în anul 1978, prin practicarea intensivă a Judo-ului ( sub îndrumarea lui Sensei Viorel Mihăilă – CS Dinamo București) și Box-ului ( sub îndrumarea maeștrilor Giju Nicolae și Gheorghe Fiat – CS Steaua București). În perioada imediat următoare a început practicarea Karate—ului cu Sensei Jumuga ( Casă de Cultură Turturele / T4 ) iar mai apoi cu Sensei Radu Lucian ( Casă de Cultură Universal Club). În 1984 , după 6 ani de practică intensivă , obține Centură Neagră-1 Dan , examen susținut în Budapesta – Ungaria, eveniment la care a participat în calitate de invitat și maestrul Furko Kalman .
1984 / 1986 – preda cursuri de autoapărare în cadrul UM 01305, București .
1986 – deschide primul dojo în cadrul Școlii Generale nr. 54 , București .
1986/1990 – deschide mai multe dojo-uri în sălile de sport din diverse locații (AȘ Energoreparatii București, Școală Gen. Nr 54, Școală Gen. nr. 56, Liceul Giurgiului , Casă de Cultură a sindicatelor/CS Constructorul , AȘ Șoimii…..). În cadrul antrenamentelor predă tehnici de lupta complexe, non-conformiste, sub denumirea inițială Full-Contact Karate , o mixtură de tehnici provenite din sporturile de luptă practicate, Box/Judo/Karate/Kung-Fu. Mai apoi, în dorința de a arată că tehnicile de luptă predate au un caracter mixt, adoptă denumirea Karate Kung-Fu .
1990 - înființează alături de alți instructori, Federația Română de Arte Marțiale.
În același an, la inițiativa lui Remus Botar contactează Ambasada Japoniei împreună cu acesta și introduce în România scrima japoneză, Kendo. Primele antrenamente se desfășoară sub conducerea maestrului Tsushima Kanji .
1990/1993 – câștigă numeroase turnee internaționale în sisteme Full-Contact / Free-Fight .
Datorită performanțelor sportive excepționale este invitat în Japonia unde stă la pregătire 3 luni la sfârșitul cărora participa la Open Karate Kempo Cup -Tokyo unde câștigă toate cele 6 meciuri disputate în sistem Free-Fight Karate Kempo .
1993 – atras fiind de complexitatea tehnicilor de lupta din Kempo, care foloseau lovituri cu brațele, lovituri cu picioarele, aruncări și lupta la sol ( Judo/Box/Karate ) adică ceea ce el însuși preda în mod intuitiv în dojo-ul sau încă din anul 1984-1985; introduce, la întoarcerea în țară din Japonia, în premieră pentru România , acest sport de lupta din categoria Artelor Marțiale Mixte.
2000 - după ani de zile de muncă reușește prin perseverență și tenacitate să convingă Ministerul Tineretului și Sportului că acest nou sport de luptă, KEMPO, merită să fie recunoscut oficial la nivel național .
Beneficiind în această fază de un important sprijin din partea Dlui. Petru Grindeanu , Secretar General al Fed. Rom. de Arte Marțiale, KEMPO devine ramură de sport oficială în România.
2002 – este numit de către Kancho Yoshiji Soeno reprezentantul oficial al WKA SHIDOKAN în România .
2003 – introduce și organizează în premieră pentru lumea Artelor Marțiale din România gale profesioniste televizate în direct pe reguli de Arte Marțiale Mixte, înființând turneul Provocarea Campionilor .
2003-2011 – organizează gale profesioniste atât în România cât și în țări din Europa , Japonia sau SUA .
2006 – Organizează în USA/Washington DC, în parteneriat cu American Kempo Karate Association, o competiție USA vs ROMÂNIA, fondurile obținute cu această ocazie fiind donate victimelor Uraganului Katrina .
2007 – Este ales Președinte-Executiv al Federației Internaționale de Kempo în cadrul Congresului Internațional FIK.
2007 și 2008 - Pentru performanțele excepționale obținute Amatto Zaharia a fost nominalizat Laureat al Sportului Românesc de către Agenția Națională pentru Sport și Comitetul Olimpic și Sportiv Român .
2000/2009 – KEMPO, că ramură de sport, își desfășoară activitatea ca departament în cadrul F.R. Arte Marțiale dezvoltându-se continuu la nivel național atât că număr de cluburi și sportivi cât și că număr de antrenori specialist, absolvenți ai Școlii Naționale de Antrenori . Lotul național de Kempo participa la Campionatele Europene și Mondiale unde obține în perioada 2003-2008 locul I pe națiuni , dovedind în acest fel că a meritat încrederea și sprijinul acordat de către Guvernul României prin Ministerul Tineretului și Sportului .
2009 – înființează Federația Română de Kempo cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport condusă de Dl. Octavian Bellu, care a înțeles că sportul de lupta KEMPO a adus beneficii atât societății românești prin numărul mare de copii practicanți, cât și imaginii României prin participarea și obținerea de mare performanță la competiții internaționale de mare anvergură.
2009 – Datorită rezultatelor sportive excepționale obținute la nivel mondial FR Kempo condusă de Amatto Zaharia se situează pe prima poziție în ultimul clasament statistic pe federații editat de ANST .
2011 - FR Kempo condusă de Amatto Zaharia semnează un protocol cu “Eduard Irimia Promotion”, devenind co-producător al galei SuperKombat, difuzată “live”pe Europsort în peste 73 de țări .
FR Kempo semnează de asemenea un protocol cu postul de radio Active Efem, prin care săptămânal este realizată emisiunea “Ora de Kempo cu Amatto Zaharia”, KEMPO devenind prin aceste parteneriat cel mai mediatizat sport de lupta provenit din Artele Marțiale, din România.
Ce este dansul?
Dansul este un mijloc artistic de exprimare a unui mesaj printr-o succesiune de mișcări ritmice, variate și expresive ale corpului, executate în ritmul muzicii, având caracter de artă sau de divertisment.
Cu ce ne ajută dansul?
Dansul combină în cel mai plăcut mod mişcarea cu muzică şi comunicarea, aducând bună dispoziţie şi sănătate. În zilele noastre, dansul este una dintre cele mai bune metode de descărcare emoţională, de eliminare a stresului, de slăbire dar şi de îmbunătăţire a comunicării între parteneri.
Drunk-dazed
ENHYPEN
Sincronizarea unui grup de dansatori este foarte importanta in general, nu numai in kpop, dar o sa va dau ca exemplu trupa cooreana de baieti ENHYPEN. Cei 7 membrii au debutat acum 5 luni pe data de 30 Noiembrie 2020. Mai jos puteti viziona corecrafia si music video-ul original.
Coregrafia
Music video original
CATEGORII:
1-Dans latin
-Salsa
Salsa reprezintă un stil de muzică și dans ce își are originile în America de Sud și Insulele Caraibe (ex. Bermuda, Bahamas, Cuba, Jamaica, Puerto Rico, etc), dar care s-a dezvoltat în toata lumea în diferite variante ce au dus la crearea altor stiluri asemănătoare. Este cea mai populară variație a unui dans latino și s-a dezvoltat rapid într-un fenomen international.
-Cha-cha-cha
Cha-cha-cha este un tip de dans și de muzică latino-americane ce își au originile în Cuba. Au fost inventate de compozitorul și violonistul cubanez Enrique Jorrín (1926 - 1987) în 1953. Au o răspândire largă în Caraibe, dar și în zonele din SUA unde predomină cei veniți din Caraibe. Stilurile de Cha-cha-cha pot fi diferite după mai multe criterii, în funcție de locul unde se dansează.
-Rumba
Rumba este un dans ritmic cu elemente spaniole și africane, originar din Cuba.
2-Dans urban
-Breakdance
Breakdance-ul apare ca un stil cu mult diferit de celelalte stiluri de dans existente, încât, primul lucru pe care oamenii îl întreabă este ceva de genul: "unde învață toți acești puști să danseze așa?". Pentru mulți, acest stil de dans pare venit de nicăieri. Însă, înainte de orice, breakdance-ul își are originea - în anul 1969, în James Brown și în hit-ul său, la vremea aceea, "Get on the Good Foot" iar mai apoi, Afrika Bambaataa - ca întemeietor al unuia dintre primele echipe de breakdance, The Zulu Kings - responsabili pentru succesul stilului. La vremea când interpreta "Get on the Good Foot", James Brown făcea ceea ce într-un singur cuvânt s-ar putea intitula Energie. Acest dans aproape acrobatic ajunge foarte popular în rândurile puștanilor din zona New York, în acest timp "Good Foot" devenind totodată un nou stil de dans, iar tradiția break battle-urilor este în sfârșit stabilită.
-Streetdance
Street Dance este un "termen umbrelă" (o denumire generală) ce denotă mai multe stiluri de dans, ce au evoluat în spații publice precum pe stradă, în curtea școlilor și în cluburi. De cele mai multe ori sunt improvizații, ce au un caracter social și încurajează interacțiunea cu publicul dar și cu alți dansatori. Termenul de “Street dance” este în general folosit pentru a descrie dansurile hip hop și funk ce au apărut în Statele Unite în anii '70 și care sunt într-o continuă creștere și dezvoltare în cultura hip hop de astăzi (breakdance, popping, locking, hip hop new style, house dance și electro dance). Aceste tipuri de dans sunt foarte populare în ziua de azi, atât ca exercițiu fizic, dar și ca artă și o formă de competiție practicată atât în studio-urile de dans, cât și în alte spații.
-Pop
În acest videoclip dansează trupa cooreană de baieți ATEEZ .