Noutăți
"Cea mai importantă ştire pe ziua de azi a fost aceea că a răsărit soarele. Dar niciun gazetar nu a consemnat-o."
COMUNICAT DE PRESĂ
Vegeta susține tinerii pasionați de gust bun
Vegeta, brand de notorietate în nișa condimentelor de înaltă calitate, lansează o campanie prin care susține viitoarea generație de bucătari, investind în pregătirea lor practică. Sub sloganul „Viitorul are gust bun”, campania are ca obiectiv renovarea bucătăriei Colegiului Economic Viilor, instituție de tradiție în formarea specialiștilor în alimentație publică, turism și comerț.
Campania „Viitorul are gust bun” se desfășoară între 15 noiembrie și 31 decembrie 2024 și propune un model de contribuție comunitară prin care fiecare achiziție de produs Vegeta Original sau Vegeta Gust de Găină ajută la strângerea de fonduri. Pentru fiecare produs cumpărat, Vegeta va redirecționa 50 de bani către proiectul de renovare a bucătăriei din cadrul Colegiului Economic Viilor, oferindu-le elevilor șansa de a învăța și de a se dezvolta într-un spațiu modern, adaptat standardelor actuale din industria culinară.
Colegiul Economic Viilor, un centru de excelență cunoscut și recunoscut
Cu o istorie de peste 70 de ani (a fost fondat în 1953, cu șase ani înainte de apariția brandului Vegeta pe piață), Colegiul Economic Viilor este cunoscut drept un centru de excelență în formarea personalului pentru unitățile de alimentație publică și turism, pregătind generații de profesioniști care au contribuit la creșterea standardelor din industria ospitalității. Instituția se mândrește cu un parcurs îndelungat de succese în educație și formare profesională, punând accent pe dezvoltarea practică și teoretică a elevilor, dar și pe cultivarea unei pasiuni autentice pentru arta culinară și servicii de calitate.
Actuala clădire în care funcționează Colegiul a fost dată în folosință în anul 1977 și reprezintă o investiție model în domeniul alimentației publice și turismului, după modelul unor școli de același tip din Franâa și Austria. Colegiul Economic ,,Viilor” este școală-etalon în pregătirea profesională, făcând parte din Asociația Europeană a școlilor hoteliere și de turism (A.E.H.T).
Vegeta, cu V de la „Viitor”!
„Viitorul are gust bun” este o campanie prin care Vegeta își reafirmă angajamentul față de comunitate și de tinerii care aspiră să devină bucătari profesioniști. Renovarea bucătăriei le va asigura acestora un mediu performant pentru învățare și experimentare culinară, contribuind la formarea unei noi generații de bucătari bine pregătiți.
20 Octombrie 2024
Vals necunoscut al lui CHOPIN
O partitură necunoscută compusă de Frédéric Chopin a fost găsită în seiful Bibliotecii și Muzeului Morgan, din New York. Valsul, scris în urmă cu aproape 200 de ani, poartă semnătura inconfundabilă a celebrului compozitor polonez.
Experți din lumea muzicii au autentificat partitura abia după o analiză amănunțită.
„Nu am recunoscut muzica”
Robinson McClellan, curatorul care a făcut descoperirea, și-a dat seama că are în față ceva special când a găsit partitura scrisă pe un carton.
„M-am gândit: «Ce se întâmplă aici? Ce ar putea fi asta?» Nu am recunoscut muzica”, a mărturisit curatorul pentru New York Times.
Pentru a confirma autenticitatea piesei, specialiștii au analizat mai multe detalii. Cerneala și hârtia au fost testate în laborator, iar caligrafia a fost comparată cu alte manuscrise ale lui Chopin. Au fost identificate elemente caracteristice, precum simbolul special al cratimei de bas și mâzgăliturile specifice compozitorului.
Muzeul estimează că valsul a fost compus între 1830 și 1835, când Chopin avea doar 20 de ani.
Descoperirea este cu atât mai valoroasă cu cât Chopin a compus relativ puțin în comparație cu alți muzicieni ai vremii sale – doar aproximativ 250 de piese, aproape toate pentru pian solo.
Compozitorul a murit la vârsta de numai 39 de ani, în 1849, lăsând în urmă o moștenire atât de prețuită încât inima sa, păstrată într-un borcan cu alcool, se află și astăzi într-o biserică din Varșovia, notează The Guardian.
5 mai 2024
Noaptea muzeelor
Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, Târgu Mureş - 22 şi în Cluj-Napoca - 18. Unele dintre cele mai importante muzee din ţară şi din Bucureşti nu vor participa. Cauza: inechităţile salariale din domeniu.
În Bucureşti, protestul sindicaliştilor din muzee va avea loc în faţa Ministerului Culturii şi în Piaţa Victoriei. Toate muzeele din România funcţionează, ca în fiecare weekend din an, în conformitate cu programul normal de lucru stabilit prin Regulamentul Intern, a anunţat Federaţia CulturMedia. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”. Sâmbătă, de Ziua Internaţională a Muzeelor, protestul anunţat de sindicalişti se va desfăşura între orele 16.00 şi 19.00 în faţa Ministerului Culturii şi de la ora 19.45 în Piaţa Victoriei, alveola centrală. Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural. În Bucureşti, MMB, MNIR, MNAR, MNAC şi Muzeul "Antipa" nu vor fi deschise sâmbătă noaptea Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat încă de la sfârşitul lui aprilie că nu va participa la eveniment, solidarându-se cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu. Muzeul Naţional de Artă al României nu va participa la Noaptea Muzeelor, după anunţul membrilor Sindicatului Muzeului Naţional de Artă al României de a nu efectua ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru. Muzeul Naţional de Artă Contemporană Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" va avea un program normal de vizitare sâmbătă, fiind deschis între orele 10.00 - 20.00, ultima intrare fiind la ora 19.00. Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că "din motive obiective" nu va organiza Noaptea Muzeelor. În ţară Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul de Artă Populară şi Muzeul de Artă din Constanţa nu vor fi participa la Noaptea muzeelor, întrucât membrii de sindicat din aceaste instituţii vor participa la protestul de la Bucureşti. Muzeul Naţional de Artă Timişoara nu va participa la ediţia din acest an a evenimentului, solidarizându-se cu sidicaliştii CulturMedia, instituţia fiind deschisă conform programului obişnuit. „Ediţia 20 trebuia să fie un motiv de sărbătoare şi de celebrare a muzeelor. Din nefericire, foarte multe muzee din toată ţara nu vor participa la eveniment în semn de protest faţă de întârzierile în promulgarea ordonanţei care să reglementeze creşterea cu 20% a angajaţilor din sectorul muzeal. Dintre oraşele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Piatra-Neamţ, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgovişte, Rm. Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara”, au anunţat organizatorii.
"Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din '89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei", a scris pe Facebook Dragoş Neamu, manager al evenimentului. La prima participare în acest an se află: Filarmonica Banatul din Timişoara, Institutul de Istorie a Religiilor din Bucureşti, Penitenciarul din Târgu Mureş sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia. Programul entităţilor culturale participante în Capitală Muzeul Naţional al Ţăranului Român Mai multe expoziţii de artă populară şi contemporană vor putea fi vizitate în intervalul orar 18.00 – 21.30: „Alexandru Tzigara-Samurcaş – Întemeietorul Muzeului Naţional”, „Culorile dezgheţului. Satul basarabean în pictura anilor 1960”, „Revendicând pământul”, „Sezonierii”, despre viaţa zilnică a sezonierilor români în ţări ale Europei de Vest, „Forme şi culori”. Program de vizitare: de la ora 10.00 până la ora 1.00. Muzeul Naţional al Literaturii Române Program de evenimente care vor avea loc atât la sediul din Piaţa Amzei al instituţiei (strada Nicolae Creţuescu nr. 8), cât şi toate casele memoriale: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor", Casa Memorială „Anton Pann", Casa Memorială „Liviu şi Fanny Rebreanu", Casa Memorială „Ion Minulescu şi Claudia Millian" şi Casa Memorială „George şi Agatha Bacovia". Program de vizitare: de la ora 18.00 Primăria deschisă Tururi ghidate ale Primăriei Capitalei, expoziţii, muzică live şi proiecţii de film vor avea loc atât în incinta palatului, cât şi în curtea interioară a actualului sediu din bulevardul Regina Elisabeta, nr 47. Bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi, între orele 18:00 - 24:00, la „Primăria deschisă”, desfăşurată în cadrul ediţiei aniversare „Noaptea Muzeelor” #20, pentru a afla poveşti despre oraşul trecut şi prezent. Vizitatorii vor vedea o selecţie restrânsă de lucrări semnate de artistul Salvador Dalí, în cadrul microexpoziţiei „Universul lui Salvador Dalí”.
În premieră, la sediul Primariei Capitalei, se va vedea instalaţia de artă contemporană „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin”, macheta muzeului şi filmul documentar despre proiectul participativ Dâmboviţa Delivery al cărui rezultat a constat în realizarea unei sculpturi dedicate marelui sportiv. Program de vizitare: între orele 18.00 - 24.00. MINA - Museum of Immersive Art O expoziţie inedită a celor mai importante capodopere ale picturii universale va putea fi admirată la MINA - Museum of Immersive Art şi MINA Pop Up, atât la Bucureşti, cât şi la Cluj. Accesul se va face pe bază de bilete ce pot fi achiziţionate la preţ redus cu 50%. Acestea pot fi achiziţionate online sau de la faţa locului, în limita locurilor disponibile. Program de vizitare: între orele 20.00 şi 01.00. ARCUB - Hanul Gabroveni Trei expoziţii distincte ce îmbină arta, sustenabilitatea şi arhitectura într-un mod inspiraţional: „Art & Coffee for a Sustainable Future” by Premium Edu – Sala Studio, „Revitalizarea unui spaţiu cu personalitate - Cinema MARCONI” - spaţiul Info Hub, şi „Universul lui Salvador Dalí” - spaţiile Hanului Gabroveni de la demisol, parter şi etajul I, pot fi vizitate sâmbătă. Program de vizitare: între orele 18.00 - 02.00 Teatrul Nottara Tururi ghidate în expoziţia „Origini / Repere - o călătorie în istoria Teatrului Nottara”, în culisele teatrului şi concert Kadjavsi Program de vizitare: între 20.00 - 2.00 Ateneul Român Tur ghidat şi un recital susţinut de Trio Mozaic. Program de vizitare: între orele 22.00 şi 1.00. Muzeul Fotbalului Obiecte de colecţie unice în Europa Centrală şi de Est, de la tricouri şi obiecte personale ale lui Hagi, Popescu, Maradona sau Ronaldo. Program de vizitare: de la ora 15.00 .
Noaptea Atelierelor la UNARTE Programul Noaptea Atelierelor include: tururi ghidate ale atelierelor, unde publicul va observa studenţii la lucru, demonstraţii live de pictură, sculptură, şi multe alte forme de artă, expoziţii speciale cu lucrări ale studenţilor, care vor ilustra diversitatea şi bogăţia talentului din cadrul UNARTE, dialoguri deschise cu artiştii. Program de vizitare: între orele 18.00 - 2.00 Program comun cu Republica Moldova Şi în ediţia din acest an sunt înscrise, într-un program comun, muzee din Republica Moldova. Continuăm linia de colaborare pentru a ne promova împreună şi pentru a ne prezenta în faţa publicului prin evenimente, expoziţii şi proiecte despre care veţi afla de pe acest website. Geografia programului se extinde până în Chişinău şi în diverse raioane ale Republicii Moldova. Linie specială STB în Bucureşti De Noaptea Muzeelor va fi disponibilă o linie specială de autobuze, care va face legătura cu principalele obiective deschise în noaptea de sâmbătă spre duminică. Linia specială „Noaptea Muzeelor” va funcţiona între orele 18.00 şi 1.00, pe traseul Piaţa Presei - Piaţa Unirii (şi retur). Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită anual în 18 mai, este o acţiune iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.
https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/noaptea-muzeelor-2024-marcata-de-proteste-care-sunt-muzeele-nationale-care-nu-vor-fi-deschise-publicului-sambata-si-cine-participa-2796151
21.04.2024
Simfonia lalelelor
Piteștiul se pregătește de sărbătoare: 19 – 21 aprilie, Simfonia Lalelelor 2024! Al treilea weekend al lunii aprilie va aduce, la Pitești, ediția cu numărul 47 a festivalului emblematic al orașului nostru: Simfonia Lalelelor! Organizat de către Primăria Municipiului Pitești, prin S.C. Salpitflor Green S.A., S.P.E.P. Pitești, A.D.P. Pitești, Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, evenimentul se va desfășura în Parcul „Lunca Argeșului”, dar și în zona centrală a orașului, unde va avea loc deschiderea festivalului.
Deschis printr-un concert special al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Pitești, susținut în seara de joi, 18 aprilie, în Sala Simfonia, la Centrul Multifuncțional, programul evenimentelor organizate de către municipalitate, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare a piteștenilor, este următorul:
● Joi, 18 aprilie:
Concert extraordinar – Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, alături de invitații speciali: soprana pop-opera Iana Novac, supranumită „vocea de aur de peste Prut”, și formația DISTINTO (primul proiect pop-opera din România) – Filarmonica Pitești;
● Vineri, 19 aprilie:
ora 10:00: Primire delegații oficiale – Filarmonica Pitești;
10:15 – 11:30: Ședință festivă – Filarmonica Pitești;
11:30 – 12:15: Parada Florilor – strada pietonală (Piața Milea – Piața Primăriei): participă copii și cadre didactice de la creșe, grădinițe, școli și licee din Pitești, școlile de dans piteștene, Centrul Cultural Pitești, Palatul Copiilor Pitești, Casa Studentului Pitești, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Clubul Sportiv Municipal, Universitatea Politehnică București – Centrul Universitar Pitești, Salvați Copiii România – filiala Argeș, comunitatea piteșteană;
12:15: Deschiderea oficială a festivalului Simfonia Lalelelor, ediția a 47-a – Piața Primăriei;
12:30: Deschiderea oficială a Simfoniei Lalelelor în Parcul „Lunca Argeșului”: pavilion expozițional, grădinile amenajate de elevi, ateliere de creație și design floral, expoziția florală în aer liber, târgul de flori etc.;
13:00 – 15:00: Spectacol de muzică și dans, susținut de școlile de dans piteștene Latin Street Dance și Total Dance pe scena în aer liber din Parcul „Lunca Argeșului”;
16:00 – 18:30: Simpozion tehnico – științific al celei de-a 47-a ediții a Simfoniei Lalelelor, cu participarea dr. Ilariu Isac – Institutul de Cercetare Pomicolă Mărăcineni;
19:30: Concert extraordinar, pe scena în aer liber din Parcul „Lunca Argeșului” – Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, invitați speciali: soprana pop-opera Iana Novac și formația DISTINTO.
● Sâmbătă, 20 aprilie:
12:00 – 18:00: Ateliere de creație și design floral – pavilion expozițional, Parcul „Lunca Argeșului”;
16:00 – 20:00: Spectacol de muzică și dans, pe scena din Parcul „Lunca Argeșului” – Centrul Cultural, Palatul Copiilor, Musicando con Adina Sima, școlile de dans: „Straja hojam”, ACS Athletic Sports Dance & Gymnastics, Dance Flow Academy și Total Dance;
20:00: Spectacol extraordinar – Irina Rimes și formația „Zdob și Zdub”, prezentator Daniel Buzdugan – scena în aer liber, Parcul „Lunca Argeșului”.
● Duminică, 21 aprilie:
11:00 – 14:00: Spectacol de folclor (muzică și dans) în Parcul „Lunca Argeșului”: Palatul Copiilor, Centrul Cultural, Comunitatea Elenă (Ansamblul de dansuri „Filia”, Grupul vocal „Elada”, Duet vocal Ana Maria & Sebastan);
12:00 – 15:00: Ateliere de creație și design floral – pavilion expozițional, Parcul „Lunca Argeșului”;
15:00 – 17:00: Spectacol extraordinar susținut de Orchestra „Doina Argeșului” – scena în aer liber, Parcul „Lunca Argeșului”.
Comunitatea locală și zeci de mii de vizitatori din toată țara sunt așteptați la spectacolul naturii și al creativității iubitorilor de frumos, în cadrul celui mai îndrăgit festival al primăverii: Simfonia Lalelelor 2024!
1 Aprilie 2024
Dedicăm luna martie doamnelor profesoare din liceul nostru, cărora le mulțumim și le dorim o primăvară frumoasă.
Numele profesorului intervievat: Stir Andreea
1. Cum va numiti? De cat timp sunteti profesoara? De cat timp predati la noi in liceu?
Stir Andreea Aurelia, vechime în învățământ de 27 de ani, iar în Colegiul Economic "Viilor" am activitate de predare efectivă la catedră de 11 ani și jumătate.
2. Cum afecteaza comertul economia lumii?
Pe lângă impactul pozitiv pe care îl are comerțul în economie (contribuie la: creșterea economică, crearea de locuri de muncă; facilitează accesul la materii prime, ajută la diversificarea ofertei), există și anumite aspecte negative cum ar fi: declinul industriei locale, dependența crescută de importuri, degradarea mediului înconjurător (din cauza transportului intens).
3. Care considerati ca este greseala comuna pe care o fac elevii in mediul scolar?
Amânarea rezolvării sarcinilor școlare până în ultimul moment.
4. Ce sfaturi le recomandati elevilor care vor sa se indrepte spre aceeasi meserie ca si dumneavoastra ,sau cel putin spre acelasi domeniu?
Să-și imagineze cum ar decurge o zi de muncă în domeniul respectiv și să-și aleagă profesia aceasta numai dacă sunt convinși că vor lucra cu plăcere.
5. Ce parere aveti de comertul din Romania la ora actuala?
Este într-o continuă dezvoltare.
6. Din punctul dumneavoastra de vedere ,comertul poate afecta in vreun fel lumea intreaga?
Da!
Numele si clasa elevului care intervieveaza: Magureanu Daria 10 L
Numele profesorului intervievat: Popa Loredana
1. Cum va numiti? De cat timp sunteti profesoara? De cat timp predati la noi in liceu?
Prof.Popa Loredana,am 30 de ani vechime în învățământ iar din 2010 predau la Colegiul Economic,,Viilor",Profesor titular la Catedra de Religie,Gr.did.I,Master în Limba și literatura română.
2. Credeti ca religia v a schimbat?
Am fost educată de mică, de către bunică mea paterna,în spiritul credinței creștine ortodoxe.Am avut multe momente grele în care am simțit ajutorul divin. Am ales să studiez Teologia din curiozitate și pentru că fetele nu au avut acces în acest domeniu, până în 1991
3. Cum va simtiti in calitate de profesor?
Imi place misiunea mea.Sunt bucuroasă că lucrez cu tinerii. Încerc să le transmit din experiența mea de viață și noțiuni necesare culturii generale, cu privire la educația religioasă
4. Ce alta meserie ati fi ales daca nu ati fi fost profesoara de religie?
Cred că mi s-ar fi potrivit meserii ca: avocat,psiholog,consilier parental,bibliotecar,agent de turism...
5. Cum va ajuta pe dumneavoastra religia in viata de zi cu zi?
Îmi ajută să fiu o persoană echilibrată, să-mi iubesc necondiționat semenii,să fiu altruista,să dăruiesc celor sărmani, să nădăjduiesc într-o lume mai bună.Să mă bucur de lucruri mici,simple.
6. De ce Isus Hristos a fost singura solutie pentru a ierta pacatele omenirii?
Din totdeauna oamenii au fost sceptici în privința existenței lui Dumnezeu.Oamenii au avut nevoie să-l vadă fizic.De aceea,Iisus Hristos a venit în lume,s-a născut din Fecioara Maria,a crescut ca orice copil iar la vârsta de 30 de ani si-a început activitatea misionară. El a fost trimis să se jertfească pentru noi oamenii și pentru mântuirea noastră adică, pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu-dobandirea stării de fericire veșnică a sufletului. Este întreaga Teologie!
Numele si clasa elevului care intervieveaza: Magureanu Daria 10 L
Numele profesorului intervievat: Morar Olivia
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
Mă numesc Morar Olivia și sunt profesoară de 37 ani. Predau în Colegiul Economic "Viilor" de 16 ani
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc
Pentru a deveni profesor nu am avut o sursă de inspirație. Cred că a fost mâna destinului.
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
Nu am avut un motiv anume pentru a deveni profesor dar sunt foarte fericită că am facut această alegere.
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
Pentru mine nu există minusuri în această profesie, dacă faci cu plăcere ceea ce faci totul este foarte bine.
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
Dacă nu aș fi devenit profesor , mi-ar fi plăcut să lucrez într-un aeroport.
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
Timpul liber mi-l petrec în călătorii la munte, la cumpărături sau cu treburile casnice.
Am ca pasiune creații vestimentare.
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
Cred că îi ajut pe elevi să se dezvolte și pe plan personal , socializez foarte bine cu elevii și înțeleg problemele personale ale elevilor, eu consider școala o a doua familie.
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
Eu reușesc să îi determin pe elevi să îndrăgească materia mea ,în primul rând prin comportamentul pe care îl am fața de elevi, reușesc să câstig respectul din partea lor și sunt și o fire foarte practică și le dau foarte multe exemple din viața de zi cu zi
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
Eu consider că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați deoarece femeile sunt foarte puternice și in orice situație au puterea să o ia de la capăt , empatizează cu elevii și au răbdare mai multă decât bărbații.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
Cel mai bun sfat pe care îl dau elevilor din această generație este acela de a avea puterea să meargă mai departe indiferent de problemele pe care le au.
Numele și clasa elevului care intervievează: Necula Laurențiu, clasa 10 C
Numele profesorului intervievat: Stoica Maria Daniela
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
Mă numesc Daniela Stoica. Sunt profesoară de 23 de ani, iar în ultimii 14 ani am predat la Colegiul Economic Viilor.
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc.
Cel care m-a inspirat și care mi-a dat încredere a fost profesorul de matematică din gimnaziu.
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
Încă din clasa a V-a am ales matematica, dar ... matematica, nu meseria de profesor. Alegerea profesiei a avut loc ulterior, dar tot din dragoste pentru matematică.
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
Prefer să vorbesc despre plusuri. Cred că faptul că lucrez cu adolescenți, că pot contribui la formarea lor, că îi văd cum ”înfloresc”, sunt adevăratele bucurii ale profesiei.
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
Nu m-am gândit niciodată la acest aspect, e prima oară când o fac și ... nu m-ar atrage altceva.
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
În ultimii ani am avut foarte puțin timp liber. Îmi place să citesc, să călătoresc (deși o fac rar), să merg la teatru și la operă.
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
Consider că educația este mult mai mult decât dobândirea cunoștințelor academice, este și despre formarea caracterului și a abilităților de viață care îi ajută pe elevi să devină adulți responsabili. Îmi place să cred că îi pot ajuta pe elevi să se dezvolte, că îi pot înțelege și îndruma.
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
Reușesc? Cred că e bine și dacă îi fac să nu o mai urască, să o accepte, să conștientizeze că pot să facă față cerințelor.
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
Poate că femeilor, prin natura lor, le place să lucreze cu copiii, cu adolescenții.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
Să aveți încredere în voi, să nu renunțați la primul eșec!
Numele și clasa elevului care intervievează: Paraschiv Denisa, 10 B
Numele profesorului intervievat: ROTARU VERONICA
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
Rotaru Veronica. Sunt profesoara de 26 de ani, iar in CEV predau matematica din anul 2007, deci de 16 ani.
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc
Până în clasa a XII-a nu m- am gândit să devin profesoară, iar inspirația mea a fost dată de mama, a fost învățătoare și profesoara de fizică din liceu (o profesoară de nota 100 în toate privințele.
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
Inițial, fiind o perioadă de după Revoluția din 1989, profesoratul era o opțiune pentru fete. Ulterior , am descoperit că îmi place să lucrez cu elevii, deci mi-am ales meseria potrivită.
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
Plusurile oricărei meserii ( deci și cea de profesor): să iubești și să te implici cu drag în ceea ce faci, să nu simți că trece timpul atunci când ești în acțiune.
Minusuri - în momentul de față nu mă pot gândi la ceva anume, există....dar nu sunt de netrecut.
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
Tot profesoară... sau ceva ce implică tot lucrul cu elevii, cu tinerii.
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
Nu prea am timp pentru hobbyuri, dar când reușesc îmi place să „grădinăresc„, să am grijă de flori, de grădină
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
Nu exista dezvoltare școlară completă fără o dezvoltare armonioasa pe plan personal. Încerc, mă străduiesc să fiu alături de elevi când au nevoie...și cu siguranță nu reușesc de fiecare dată.
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
Of, grea întrebare! Nu există o rețetă. Eu mă adaptez fiecărei clase, încerc să- i motivez ( nu numai prin note) prin laude, încurajări și creînd un mediu relaxat de învățare.
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
Femeile sunt în majoritatea lor, mame. Cred că acest fapt le conferă o anumită sensibilitate, empatie și o apropiere p părintească de elevi. În primul rând, profesorul trebuie să fie un prieten al elevului și apoi o sursă de informare si înțelegere.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
Nu există cel mai bun sfat. Deci pot da doar un sfat, cu siguranță nu este cel mai bun.
„Îndrăzniți, aveți curaj în orice! Ca să nu vă pară rău, mai târziu, că nu ați încercat. „
Numele și clasa elevului care intervievează: Condurache Antonia -Clasa 9j
Numele profesorului intervievat: Balea Adela
1. Cum vă numiți? De cât timp sunteți profesoară? De cat timp predați la noi în liceu?
Mă numesc Balea Adela-Mihaela.
Sunt puștoaică în învățământ, predau doar de 10 ani, după ce am făcut și postuniversitara de psihopedagogie.
În liceul vostru predau de 2 ani, pentru ca fiind profesor la „plata cu ora” suplinești pe profesorii titulari care activează în alte funcții.
2. Ce sursă de inspirație ați avut pentru a deveni profesor? Poate un profesor propriu, familia, etc
Profesoara mea de chimie din clasa a 8-a cea care m-a făcut să îndrăgesc și să înțeleg această materie, din care am făcut și o meserie.
3. Care a fost motivul pentru care ați ales această profesie?
Motivul e simplu: iubesc copiii și nu în ultimul rând, doresc să împărtășesc tot ceea ce știu și generației tinere.
4. Care sunt plusurile și minusurile meseriei de profesor?
Planurile sunt atunci când primești mesaje de la foștii elevi că datorită ție, urmează o facultate de profil. Asta pentru ca i-ai făcut să înțeleagă această materie, chimie, care este o materie dificilă și grea.
Minusurile sunt atunci când vezi că „vorbești la pereți” și elevii nu își dau interesul să te asculte.
5. Daca nu ați fi fost profesoară, ce altă meserie v-ar fi atras?
Profesoară voiam să fiu din liceu, dar pe vremea aceea, te trimiteau la țară cine știe în ce sat și nu m-a lăsat mama, așa că am făcut Politehnica, facultatea de chimie. Am făcut stagiul în uzină la actuala OLTCHIM. După care am ajuns la pompierii militari, că inspector de specialitate pe chimie la Departamentul Prevenirii Incendiilor. Și iată acum am ajuns prima femeie pompier, fără a fi cadru militar și nu la „stingere”. Aveam în grijă Platforma clinică, Șulea unde existau: Fabrica de medicamente, Policolor , fabrica de săpun STELA, etc.
Pe vremea aceea trebuia să cunoști foarte bine procesele tehnologice. Pentru orice început de incendiu, dacă nu luai măsuri să nu se întâmple, nu te inculpau ca „neglijență în serviciu”, ei ca „subminarea economiei naționale” pentru care făceai 25 ani de pușcărie grea.
Pe urmă după 11ani, m-au angajat prin concurs la Protecția Conservatorilor, ca inspector de specialitate unde am vegheat ca negustorii să respecte legislația și să nu ne îmbolnăvească.
Și în final am făcut cursul de psihopedagogie pentru a-mi urmă visul de a fi profesoară!
6. Cum vă petreceți timpul liber? Ce hobbyuri sau pasiuni aveți?
Pasiunea mea cea mai mare este cititul! Mănânc cărțile pe pâine. De la 10 ani citesc non-stop!!! Apoi excursiile, îmi place să văd peisaje și locuri noi. La fel spectacole de teatru, de operă...
Am fost la concursuri de tot felul, cum ar fi Jocul Cuvintelor–a lui Dan Negru, pe care l-am câștigat!
7. Considerați că, pe lângă dezvoltarea școlară, îi puteți ajuta pe elevii dvs să se dezvolte și în plan personal? Reușiți să îi înțelegeți atunci când au o problemă?
Da. Și asta datorită concursurilor de psihopedagogie absolvite. Acolo am aflat că acum în învățământ se predă după metoda Bologna. Și e foarte bine, pentru că la fiecare 20 minute sau atunci când vezi că elevii „au plecat” faci un „break” în care le spui ceva interesant din viața de zi cu zi sau o pildă sau whatever și îi aduci acolo în clasă. Măiestria ta ca dascăl e să ii aduci pe nesimțite la lecție și la ceea ce predai și mai ales să nu uiți unde ai rămas!!
De aceea consider că a fi actor, preot, doctor, dascăl (profesor), îți trebuie HAR!!! Dacă nu îl ai, fă orice altceva!
8. Cum reușiți să îi determinați pe elevi să îndrăgească materia dvs?
Simplu. Explicația științifică e întotdeauna însoțită de o descriere a unei imagini plastice, a unui tablou din viața voastră. De ce? E simplu!
Pentru că TOT CE NE ÎNCONJOARĂ, E CHIMIE!!
9. De ce considerați că sunt mai multe femei profesoare decât bărbați?
Pentru că structura femeii este de a fi MAMĂ, mai apropiată de sufletul copilului.
10. Care considerați că ar fi cel mai bun sfat pe care ați putea să îl oferiți elevilor din generația noastră?
Să știe ce vrea în viață!!!
Dar pentru asta să studieze să vadă ce l-ar interesa, ce anume i-ar place, ce muncă s-ar potrivi cu structura lui.
Să acorde mai mult timp studiului individual și să le iasă din cap că „ dacă ești șmecher faci bani!”
În viață contează să fi OM!!!
„A fi om e lucru mare, a fi domn e o întâmplare!!!”
Și nu în ultimul rând le spun tuturor și fiecăruia în parte:
URMEAZĂ-ȚI VISUL!!!
Așa cum am făcut eu, niciodată nu e prea târziu!!!
Numele și clasa elevului care intervievează: Popescu Andreea, 9D
23 februarie 2024
Evenimentele lunii indragostitilor
Lună de lună, Zile și Nopți alături de glo™ vor lua marile orașe la explorat pentru a-ți spune care sunt cele mai importante evenimente care merită din plin atenția ta. O facem încă din primele zile ale lunii, pentru a-ți oferi timpul necesar în plănuirea unei escapade, în cazul în care e nevoie să te deplasezi în alt oraș. Dar chiar și dacă se întâmplă la tine în oraș, tot e bine să fii informat din timp. Nu? Deci, live local, party glocal!
În luna februarie, în ciuda temperaturilor mai scăzute, marile orașe încep să se dezmorțească după ce în prima lună din an s-au odihnit. De la seri romantice și expoziții fascinante la concerte explozive, februarie vine cu o varietate de opțiuni pentru cei în căutare de distracție și amintiri de neuitat. Iată, așadar, care sunt evenimentele notabile din marile orașe din România în luna februarie, astfel încât să te bucuri de fiecare moment al acestui sezon plin de surprize.
București
„Pentru mine România este ca a doua casă. Sunt foarte impresionat de fidelitatea publicul român, care îmi fredonează piesele de atâția ani chiar dacă nu cunoaște limba greacă, ceea ce îmi întărește convingerea că muzica este un limbaj universal. Mă întorc de fiecare dată cu o deosebită plăcere, iar în acest an aniversar pentru mine, vom cânta și vom dansa împreună chiar în luna iubirii, de Valentine’s Day”, declară Nikos Vertis înainte de concertul său din București, de la Sala Palatului, ce va avea loc pe 8 și 9 februarie.
Luna februarie străpunge iarna cu unul dintre cele mai interesante momente muzical din București. Un veritabil HIT-CONCERT alături de super grup-ul german ALPHAVILLE, una dintre cele mai misterioase, atractive şi definite apariţii muzicale din perioada de glorie a anilor ’80, eveniment care va avea loc la Sala Palatului pe data de 11 februarie, începând cu ora 20.00!
Bosquito te așteaptă la Sala Palatului din București pe 14 februarie de la ora 19:30. Bosquito s-a format pe 14 februarie, așa că trupa își sărbătorește aniversarea pe scena alături de fani!
Thomas Anders, artistul german faimos în toată lumea pentru hiturile lansate cu Modern Talking, va susține un concert pe 15 februarie 2024 la Sala Palatului. Considerat un „gentleman al muzicii”, Thomas Anders va reveni în România în luna îndrăgostiților, pentru un concert live cu band, pe parcursul căruia va interpreta, cu timbrul său inconfundabil, cele mai frumoase cântece de dragoste ale anilor 80-90.
Celebra cântăreață britanică Bonnie Tyler revine în România cu un concert aniversar: 40 de ani de când a lansat un cântec intrat în legendă, „Total Eclipse of the Heart”.Se întâmplă pe 28 februarie, la ora 19.00, la Sala Palatului din București.
Una dintre cele mai bune voci ale anilor ’70 – ’80, cu un timbru inconfundabil, va interpreta hiturile care i-au adus o celebritate mondială, ca Holding Out for a Hero, It’s a Heartache, dar și piesa aniversată, „Total Eclipse of the Heart”, single care s-a vândut pe glob în șase milioane de exemplare și a fost certificat aur în SUA de Recording Industry Association of America (RIAA). Ca recunoaștere a serviciilor aduse muzicii, artista (pe numele său real Gaynor Sullivan, născută Hopkins) a fost distinsă cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului britanic.
Brașov
Joi, 8 februarie, Deane’s te invită la un concert extraordinar al trupei Nightlosers. Înființată în 1994, trupa cântă un blues ardelenesc, un etno-blues construit ca display muzical postmodern, în care acordurile serioase ale blues-ului american sunt piperate cu intervenții etno, române sau maghiare, montate în conformitate cu o imagine (a formației) desprinsă dintr-un film autoironic.
Delta Pe Obraz, trupa de poetry rock alternativ din Chișinău, vine pentru prima oară în Brașov, la Rockstadt, cu primul lor album „RITM COLOR”. Se întâmplă pe 15 februarie. „„RITM COLOR” este despre pulsația ta interioară căreia doar tu îi poți da culoare. E despre revenirea la sine prin dezvoltare și acceptare. Nu trebuie să fii ideal, dar trebuie să fii tu”, spun membrii trupei.
Cluj-Napoca
Povestea lui Damian Drăghici – omul, este scrisă cu litere de-o șchioapă, pe portativ. Cel care a minunat întreg mapamondul cu muzica lui plină de culori este doar un om simplu care a îndrăznit să viseze o viață de artist. La Cluj, concertul Damian & brothers va ajunge pe 17 februarie, la Euphoria Music Hall.
Odată ce ai văzut-o pe Youn Sun Nah pe viu nu o vei uita curând. Vocea ei este captivantă, melodiile ei dezvoltă intensitate hipnotică, concertele ei inspiră. Cântăreața sud-coreeană vine în România cu un nou spectacol, însoțită de temperamentalul Bojan Z la claviaturi. Un duet care vă va însoți pe tot parcursul anului 2024. Repertoriul ales de Youn Sun Nah este inspirat de cântărețele și melodiile care i-au modelat viața.
Concertul este dedicat unora dintre primele sale iubiri muzicale și trece fără restricții printr-o mare varietate de stiluri și epoci, păstrându-se clar pe teritoriul jazz-ului. La Cluj cântă pe 21 februarie, la Sala Studio a Academiei de Muzică Gheorghe Dima.
Legendarul cântăreț de operă Plácido Domingo, unul dintre cei mai mari tenori din istoria omenirii, va susține, în februarie 2024, două concerte extraordinare în România. Domingo va urca pe cele două scene alături de celebra soprană Adela Zaharia și de Valahia Symphony Orchestra, avându-l la pupitru pe prestigiosul dirijor spaniol Jordi Bernàcer. Excepționalul muzician spaniol Plácido Domingo, cu o prodigioasă carieră artistică neîntreruptă care depășește o jumătate de secol, va urca pe scena de la BT Arena din Cluj Napoca, pe 23 februarie 2024 iar la București, la Sala Palatului va concerta pe 26 februarie!
Timișoara
Călătoria Implant Pentru Refuz a început în vara anului 1995 în Timișoara, formația ieșind în evidență printr-un sunet nou, specific și un mesaj direct, profund ancorat în actualitate.
Până în prezent, Implant Pentru Refuz a lansat 9 albume, fiecare reprezentând o treaptă evolutivă prin care a trecut formația. Pe 9 februarie Implant Pentru Refuz revine pentru un concert în Timișoara la M2 Event Venue.
Și Luna Amară ajunge la Timișoara cu un concert acustic, pe 22 februarie la D’Arc Bar. Va fi un concert mai puțin obișnuit, gândit în jurul albumelor acustice Luna Amară (Don’t let your dreams fall asleep și Aproape), dar și interpretări acustice ale unor piese electrice.
De Dragobete poți opta pentru „Jazz in the Tram”, organizat de SLJazzing. Într-o atmosferă desprinsă dintr-o poveste, ești invitat să îți începi anul în stil grandios, chiar pe 24 februarie, începând cu orele 19:00, la bordul tramvaiului TramTur, Timișoara. „Îmbarcă-te într-o călătorie muzicală cu Tramvaiul Turistic, care străbate orașul de pe Bega pe acorduri Jazzy, oferindu-ți o experiență unică.
Alături de Soul Serenade featuring Paolo Profetti – saxofon, vei savura acorduri jazzy într-un concert live, completate de degustarea vinurilor fine”, scriu organizatorii. Simțurile tale vor fi antrenate într-o plimbare cu mașini de epocă oferite de Vintage Car, iar pe plan gastronomic, te vei delecta cu un meniu prestabilit din trei feluri pregătit de Homemade Restaurant & More.
Tot de Dragobete, FiRMA revine în Timișoara la M2 Event Venue și anunță o seară electrică. Daniel Rocca (voce, pian, chitară), Sorin Erhan (bas, chitară), Dani Radu (chitară electrică) & C-tin “Bărbuță” Bărbășelu (tobe, percuție) vor oferi un show rock’n’roll full-electric, un spectacol mélange de alternative, muzică de teatru și poezii alese.
FiRMA și-a reconfirmat în toate contextele poziția printre cele mai importante și fascinante trupe din România, prin acordurile originale, lirica subtilă și printr-o poveste vizuală inovatoare, la baza căreia stă viziunea solistului Daniel „Rocca” Stoicea.
Iași
“În sfârșit„ vine Vlad Dobrescu la Iași. Și nu vine singur. DOC și DJ Nasa vor urca alături de el pe scena de la Underground Pub pe 15 februarie.
A cincea ediție a Festivalului Classix încurajează iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, să exploreze natura multidimensională a dorinței, de la pasională la subtilă, în lumea muzicii clasice. Acesta se va desfășura între 18 februarie – 25 februarie în mai multe locații din Iași.
După succesul din 2023 al Turneului Național „Fata din vis-40 de ani” al trupei Compact, Paul Ciuci și colegii lui pornesc din nou la drum ajungând în mai multe oraș din țară cu un nou spectacol intitulat simplu: „Cântec pentru Prieteni!” Considerat ca fiind unul din marile hituri ale rockului românesc, acest cântec reușește de fiecare dată să adune într-o singura voce bucuria și speranța zecilor de mii de oameni care de-a lungul timpului au participat la concertele trupei Compact. La Iași ajung pe 24 februarie la Underground Pub.
Constanța
Sâmbătă, 10 februarie, ești așteptat la un concert cu totul special – Bucium, concert acustic la Club Phoenix Constanța. Bucium este o tupã romaneasca de folk-rock ambiental, caracterizatã prin folosirea a douã viori alãturi de chitarã, bas, tobe, instrumente tradiţionale şi voce. Din sfera progresivului, Bucium transpune într-o notã contemporanã tradiţii, ritmuri şi credinţe populare, cu un show care include proiecţii multimedia, ceea ce face ca apariţia lor “live” sã fie asimilatã unui adevãrat act muzical cultural.Direcția 5 revine la Constanța pe 14 februarie pentru un concert care face parte din Turneul Național – Senzitiv Live Tour 2024. „Așteptăm cu mare emoție reîntâlnirea cu voi și ne bucurăm că putem fi acolo. Vom cânta cântecele noastre din perioada 1991-2022 și cântece de pe albumul Senzitiv”, declară trupa.Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase revin și ei la malul mării pentru un concert la Harlequin by the Sea, Constanța, ce va avea loc pe 17 februarie.
Oradea
Țapinarii ajung la Oradea cu concertul lor deja clasic: Anti Valentine’s Day. Se întâmplă pe 2 februarie la Urban Place. Iată și mesajul lor: „Stimați intelectuali romantici din Oradea, formația vocal-instrumentală de două voci și chitară, Țapinarii, vă invită vineri, 2 februarie, în Urban Place la concertul tradițional Anti Valentine’s Day. Versuri sincere, fără dulcegării inutile, fără promisiuni și declarații siropoase. Un concert rupt din viața reală! Vă așteptăm cu drag la concert, indiferent de starea civilă!”
Proiectul Solo zu 2’t întoarce muzica Farfarello în timp, la momentul compoziției – când încă nu se întâmplase nimic, când ne aflam încă în expozițiune, înainte ca mijloacele tehnice să asocieze ce la început părea incomunicabil, să ofere interpretării altă dimensiune. Este o călătorie simplă, sinceră, fără artificii, care împletește doar emoția și stăpânirea instrumentului. Concertul are loc pe 3 februarie în clubul Noo’vo Resto Lounge.
Sibiu
Pe 10 februarie, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, va avea loc un concert de jazz de neratat. Sorina Rotaru prezintă atmosfera glamour, fermecătoare din perioada Old Hollywood-ului strălucitor, printr-o selecție de teme de jazz, cuprinse în „The Great American Song Book”, și de ritmuri efervescente Bossa Nova, reorchestrate prin reunirea viziunilor vintage și contemporană. Ansamblul adună împreună muzicieni care împart codul nescris al limbajului de jazz, rezultând o muzică ancorată în tradiție și deschisă spre inovație, spre explorare. Proiectul abordează diferitele curente ale jazz-ului, cu o subiectivitate cultivată, în care delimitările dintre stiluri, și curajul de a personaliza, sunt în armonie.
Pe 23 februarie, Jurjak vine la Sibiu, în Love Bar, pentru a-și lansa noul album, „Casa din Pădure”. Fanii au putut să-l asculte deja, acesta fiind lansat la începutul lunii decembrie.
Craiova
VUNK revine la Craiova pe 14 februarie pentru un concert care se potrivește de minune cu Ziua Îndrăgostiților. Băieții spun următoarele: „Începem o călătorie nouă. Cam asta înseamnă un album nou, o călătorie prin experiențele trăite în ultima vreme și mai ales ultimele vremuri. „DE LUNI PÂNĂ DUMINICĂ” este al zecelea album al nostru și este albumul cu cele mai multe piese din toate de până acum. Așa că plecăm în turneu să vă spunem și vouă ce și cum simțim de luni până duminică, dar neapărat cu oprire la multe dintre hiturile noastre. Venim cu universul nostru în orașul tău să ne spunem unii altora tot ce avem pe suflet.”
https://zilesinopti.ro/2024/02/01/evenimente-februarie-2024/
27 ianuarie 2024
„Puterea de a păstra tăcerea într-o lume în care se vorbeşte prea mult”
O carte pe zi: „Puterea de a păstra tăcerea într-o lume în care se vorbeşte prea mult” de Dan Lyons.
Începe prin a TDDG („tăceţi dracului din gură!”)! Pentru majoritatea este mai simplu de zis decât de făcut. Dan Lyons îţi va explica cum să procedezi şi de ce acest lucru îţi va îmbunătăţi relaţia de la serviciu şi de acasă.” Kim Scott.
„Autorul de bestselleruri New York Times Dan Lyons vă spune – şi să nu înţelegeţi greşit – că trebuie cu adevărat să tăceţi dracului din gură! Lumea noastră zgomotoasă ne-a învăţat să credem că aceia dintre noi care au ultimul cuvânt câştigă, când de fapt cei care ştiu când să tacă deţin cu adevărat puterea. Iată cartea care descătuşează această putere şi care îţi va schimba viaţa, eliberându-te pentru a te concentra pe ceea ce contează. Lyons combină ştiinţa comportamentală cu sfaturi practice despre cum să comunici cu intenţie, să gândeşti critic şi să îţi deschizi mintea şi urechile faţă de lumea din jur.Vorbeşte mai puţin, obţine mai mult. Despre asta este vorba în Puterea de a păstra tăcerea. Plină de soluţii, de informaţii şi greu de lăsat din mână, Puterea de a păstra tăcerea ne oferă instrumentele pentru a deveni mai buni, fie că e vorba de serviciu, de acasă, online sau în cele mai de preţ relaţii ale noastre. Pentru că, la urma urmelor, eşti ceea ce vorbeşti.
Aşa că trageţi aer adânc în piept, daţi pagina şi schimbaţi-vă în tăcere viaţa.”
Lyons spulberă zgomotul chiar în timp ce îl critică. Oportun, inteligent şi important. Trebuie să spun mai multe? (Probabil că nu.)” David Litt, fost autor de discursuri pentru preşedintele Barack Obama
„Puterea de a păstra tăcerea ne învaţă ceea ce trebuie să învăţăm cu toţii: cum să ascultăm, să facem pauze şi să vorbim. Cum să comunicăm cu intenţie şi forţă. Cartea îţi deschide mintea închizându-ţi gura. Aş putea continua, dar am să tac.” Aaron James, autor al Assholes: A Theory, bestseller New York Times
Dan Lyons a fost scenarist pentru seria de comedie HBO Silicon Valley. Ca jurnalist, a petrecut un deceniu acoperind subiectul Silicon Valley pentru Forbes, a scris articole despre tehnologie în Newsweek şi a fost colaborator al publicaţiilor Fortune, New York Times, Wired, Vanity Fair şi New Yorker.
Dan Lyons - Puterea de a păstra tăcerea într-o lume în care se vorbeşte prea mult. Traducere din limba engleză de Carmen Ştefania Neacşu. Editura Litera. 239 pag.
https://m.mediafax.ro/cultura-media/o-carte-pe-zi/o-carte-pe-zi-puterea-de-a-pastra-tacerea-intr-o-lume-in-care-se-vorbeste-prea-mult-de-dan-lyons-22232841
Echipa noastră
Robitu Luiza
Sin Mădălina
Bivolaru Cristina
Costache Claudia
20 Decembrie 2023
Activități din liceul nostru
Luna aceasta a fost plina de activități. Crăciunul pe Mapamond a fost un din ele. Această activitate a ajuns la ediția a VIII-a. Fiecare clasă participantă și-a ales câte o țară pe care să o reprezinte din punct de vedere culinar și al tradițiilor. De asemenea, clasele au fost decorate în stilul tradițional caracteristic fiecărei țări reprezentate și au avut loc momente artistice.
Elevii au depus un efort imens pentru un loc de pe podium sau pentru mult doritul trofeu. Activitatea este coordonată de doamna profesoară Ioniță Olimpia, căreia îi mulțumim. Clasele participante au fost:
9M-Mexic
9C-Grecia
9L-Finlanda
9E-SUA
9J-Japonia
10O-Romania
9H-Brazilia
9O-Canada
10B-Spania
9IP-Franta
10K-Islanda
11A-Marea Britanie
10D-Israel
10G-Italia
10IP2-Scotia
Mai jos aveti o selecție de poze cu fiecare țară în parte:
Clasa 9M realizând o tradiție a Mexicului
Clasa 9C, într-un moment de cântec specific Greciei
Finlanda, adunată la un loc în clasa 9L
Echipa SUA a clasei 9E
Minifigure Japoneze din clasa 9J
Bucate tradiționale din România, realizate de clasa 10O
Un moment artistic specific Braziliei (Clasa 9H)
Clasa 9O, reprezentând Canada, intr-un moment de recital
O parte din decorul clasei 10B, aceștia având Spania
Bucatele Franței și echipa clasei 9IP
Un moment de scenetă specifică Islandei, realizată de clasa 10K
Marea Britanie, adunată la masa clasei 11A
Clasa 10D, pun în scenă "Nașterea Domnului", specific Israelului
Clasa 10G, recitând ceva în italiană
Clasa 10IP2, alături de Moș Crăciun din Scoția
Eleva Bedreag Miruna Andreea (clasa 9P), prezentând un peisaj din zona Sibiului
A doua activitate care a avut loc luna aceasta a fost Ziua Internațională a Muntelui. Aceasta activitate a avut loc pe data de 11.12 și ne-au prezentat și bucurat cu obiectivele montane pe care le-au vizitat elevii noștri și au fost dornici de a ne spune câteva cuvinte despre aventurile lor în munții României, iar ca invitați i-am avut pe doamna profesoară Olimpia Ioniță (muntele Machu Picchu din Peru, America de Sud) și pe domnul profesor Gabriel Ursuianu (muntele Kilimajaro, Tanzania, Africa).
Să va spun câteva cuvinte despre aventurile celor doi profesori ai liceului nostru pe care ii îndrăgim.
Doamna profesoară Olimpia Ioniță este pasionata de călătorii, iar călătoria din Peru a făcut-o sa ne strângă pe toți pentru a ne povesti cât de impresionata a fost de cultura Americii de Sud, de mâncare, de oameni, dar mai ales de cazarea de lângă muntele Machu Picchu care a îngrozit-o puțin, aceasta fiind foarte des vizitata de mici sau mari animale sau insecte nepoftite.
Doamna Olimpia Ionița, povestind experienta personala din Machu Picchu
Domnul Ursuianu Gabriel, povestindu-ne experiența acestuia pe Muntele Kilimanjaro
Domnul profesor Gabriel Ursuianu este pasionat de călătorii, iar dorința sa încă din studenție a fost sa ajungă pe muntele Kilimajaro, acest vis fiind îndeplinit în vara acestui an. Acesta ne-a povestit despre aventura sa unde mulți oameni din păcate nu puteau duce experiența pana la capăt din cauza altitudinii mult prea mari cauzând la 5 din 10 oameni edem pulmonar, adică o dificultate mare în respirație care poate duce chiar și moarte. Experienta dansului a fost de 6 zile dus și 6 zile întors. A urmat unul din traseele cele mai ușoare adică Marangu, iar seara ghizii îl indrumau spre locurile de cazare ca în următoarea zi sa își continue drumul. După cum v-am spus din cauza altitudinii neobișnuite pentru corpul uman și domnul profesor Ursuianu a întâmpinat mici probleme de respirație dar ghizii l-au ajutat și si-a revenit continuând traseul. În vârf a fost impresionat de peisajul superb al celui mai înalt Vulcan din lume (5.895m), care are vârful mereu acoperit cu zăpadă. Nu vă dezvălui mai multe, deoarece domnii profesori au sa va povestească mult mai bine și mai frumos decât mine propria lor experienta.
A 3 a activitate din liceul nostru a fost organizata pentru sărbătorirea unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei și Maramureșului cu România care a avut loc la 1 decembrie 1918. În aceasta activitate doamnele profesoare Urecheatu Cristina, Dragomir Ramona, Gheorghe Cosetta, Constantinescu Coca, bibliotecarul școlar, Lucreția Nechifor și elevii de la Cercul „Cultul Eroilor” s-au reunit pentru a prezenta însemnătatea marii uniri. Activitatea a debutat cu intonarea imnului național, urmată de prezentările elevilor despre personalitățile de seamă care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.
Pe tot parcursul desfășurării activității, participanții au putut viziona un material dedicat Zilei Naționale, realizat de doamna Lucreția Nechifor, bibliotecarul școlii, cu implicarea elevilor din Cercul „Cultul Eroilor”.
Pentru ca nu vreau sa va plictisesc va îndrum sa mergeți pe pagina de Facebook ,,Colegiul Economic Viilor" pentru a citi mai multe și pentru a fi la curent cu toate activitățile noastre, iar dacă aveți vreo întrebare sau curiozitate despre ce v-am povestit mai sus, contactați profesorii respectivi sigur va vor răspunde și povesti mai multe.
Cîțu Timeea & Țican Eduard
20 decembie 2023
Târguri de Crăciun din București
Târguri de Crăciun în București! Se apropie sărbătorile cu pași repezi, iar în câteva zile târgurile de Crăciun din România își vor deschide porțile.
Ne vom putea bucura de atmosfera festivă pe care o vor aduce timp de aproape două luni în cele mai mari parcuri și piețe din țară.
Târguri de Crăciun Bucureşti 2023
Bucureștenii vor avea parte în această iarnă de 3 târguri de Crăciun. Locuitorii Capitalei, dar și turiștii, vor avea parte de târguri festive fastuoase. Iată tot ce trebuie să știi despre ele.
Capitala va deschide porțile celor 3 târguri de Crăciun
Târguri de Crăciun în București! Se apropie sărbătorile cu pași repezi, iar în câteva zile târgurile de Crăciun din România își vor deschide porțile.
Târgul din Piața Constituției se va deschide la data de 30 noiembrie și îi va bucura pe bucureșteni până pe 26 decembrie.
Peste 130 de căsuţe de Crăciun care găzduiesc meşteşugari din toate zonele ţării vor fi amplasate în Piaţă şi vor aştepta bucureştenii şi turiştii cu delicii tradiţionale şi obiecte autentice. Devenită deja o tradiţie, Casa lui Moş Crăciun va fi prezentă şi în acest an la Târgul de Crăciun Bucureşti, alături de carusel şi trenuleţul tematic. (…)
Mascotele şi artiştii animatori pe picioroange, îmbrăcaţi în costume fascinante, vor interacţiona şi se vor fotografia cu publicul, aducând tuturor veselia specifică sărbătorii. Târgul de Crăciun Bucureşti va fi deschis din 30 noiembrie până pe 26 decembrie, iar intrarea este liberă”, precizează Nicuşor Dan.
Primul târg care se va deschide va fi cel din Parcul Drumul Taberei
Deși târgul din Piața Constituției va fi cel mai mare, cel din Parcul Drumul Taberei se va deschide primul. Mai precis, marea deschidere va avea loc pe 29 noiembrie și îi va încânta pe români până pe 27 decembrie. Doritorii se vor putea bucura de casa lui Moș Crăciun, de patinoar și de carusel.
Au fost începute deja amenajările pentru „West Side Christmas Market”, târgul care va avea loc în Drumul Taberei.
Organizatorii ne promit că „Parcul Drumul Taberei va fi transformat într-un orăşel de poveste, plin de farmec, colorat, cu personaje fantastice jucăuşe, unde bucuria şi emoţiile sunt trăite în familie”.
„Vor fi amenajate patinoar, carusel colorat, roata panoramică înaltă de 33 de metri, dar şi Căsuţa lui #MoşCrăciun, unde picii vor face scrisori și se vor distra cu elfii”, anunță Primăria Sectorului 6.
Târgul din Parcul IOR își deschide porțile pe 1 Decembrie
De asemenea, „Orașul lui Moș Crăciun” din Parcul IOR își va primi vizitatorii începând cu 1 decembrie, oferindu-le o incursiune în povestea „Crăiasa Zăpezii”.
23 Noiembrie 2023
Festival de Halloween
Pe insula de pe Lacul Morii și pe dig, Primaria Sectorului 6 organizează în perioada 27-29 Octombrie un festival de Halloween West Side Hallo Fest, primul de acest fel. Vor avea loc concerte rock, ateliere pentru copii, trasee misterioase și concurs de costume.
În prima de zi festival, programul va începe la ora 12:00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 10:00. Distracția va ține până seara, la ora 22:00. La West Side Hallo Fest sunt așteptați aproximativ 40.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor.
Intrarea este liberă cu condiția ca participanții să vină costumați.
In cele 3 zile vor urca pe scena Cargo, The Rock - cea mai mare trupă românească de tribute AC/DC, Iuliana Beregoi și Dora Gaitanovici.
Digul Lacul Morii va fi decorat cu arcade gigant. Participanții vor intra în atmosfera de Halloween încă din zona Parcului Crângași. La baza digului, va fi o zonă cu vânzare, plină cu flori, plante și dovleci sculptați și pictați.
Nu mai puțin de 15,5 tone de dovleci vor fi pregătiți atât pentru decor, cât și pentru atelierele de sculptat și pictat, organizate pentru cei mici.
42.100 de metri pătrați vor fi transformați într-un tărâm de poveste.
23 Noiembrie 2023
Miss universe 2023
Câștigătoarea ediției Miss Universe 2023 este Sheynnis Palacios, în vârstă te 23 de ani, scriind istorie pentru tara sa. Prima câștigătoare din Nicaragua. De altfel, în întreaga istorie au mai existat doar alte patru concurente din Nicaragua care reușiseră să ajungă în semifinalele Miss Universe. In trecut Sheynnis și-a reprezentat tara in 2017, plasându-se in top 10 si in 2021 Miss world.
Pe locul doi s-a clasat Anntonia Porsild, reprezentanta Thailandei, iar Moraya Wilson a ocupat locul cu numărul trei.
Cea mai frumoasă femeie din lume, triumfătoare în fața celorlalte 83 de concurente care au defilat pe podium în costume de baie, rochii de seară şi costume tradiționale, a declarat că principalele sale calități sunt modestia şi recunoştinţa.
Răspunsul candidatei din Nicaragua la ultima întrebare data de juriu a subliniat importanța egalității salariale pentru femei, astfel încât acestea să poată "lucra în orice domeniu". "Nu există limite pentru femei".
În premieră au concurat doua mame, Maria Camila Avella si Michelle Cohn.
Votarea a avut loc în vestul capitalei ţării, în prezenţa preşedintelui El Salvador, Nayib Bukele.
23 Octombrie 2023
5 Minute de literatură
O călătorie în universul poveștilor care se scriu azi și pentru care nu se cumpără bilet și nu se fac bagaje. Pentru care nu ai nevoie de concediu și nici de zile libere. Vii când vrei și stai cât poți.
5 minute de literatură reunește fragmente și grupaje semnificative din literatura română contemporană, în lectura autorilor. Fragmentele sunt atât în format audio, pentru ascultat în căști în drumurile cotidiene, dar și în format text, pentru a fi citite în momentele de răgaz.
De la Herta Müller, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Doina Ruști, Matei Vișniec, T.O. Bobe, Tatiana Țîbuleac, Iv cel Naiv, Dan Coman, Simona Popescu, Ioana Nicolaie, Petronela Rotar, Dan Sociu, Adela Greceanu, Alina Nelega, Ana-Maria Sandu, Andrei Crăciun, Elena Vlădăreanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Lavinia Braniște, Marius Chivu, Ana Barton, Andrei Ruse, Claudiu Komartin, Elise Wilk, Florin Iaru, Florin Lăzărescu, Vasile Ernu, Alexandru Vakulovski, Iulian Tănase până la debutanții de anul acesta, 5 minute de literatură alcătuiește primul showroom de literatură cu cea mai mare și mai diversă colecție de autori contemporani.
Aplicația “5 minute de literatură” poate fi instalată pe orice dispozitiv Android, iOS și Windows prin simpla scanare a codului QR aferent vizualului sau direct din website-ul 5minutedeliteratura.ro.
În curând, aplicația 5 minute de literatură va fi disponibilă în Google Play și App Store.
Intră în poveste!
Povestea dintre două stații de metrou, dimineața. Sau povestea de o stație de tramvai la oră de vârf. În căști, dintr-o aplicație care ți-a trimis notificare cu propunerea de azi. O poveste, în fiecare zi alta, cu alt subiect, cu o altă atmosferă, dintr-un alt univers narativ.
Lectura de cinci-șase minute în drumul zilnic. Nu seara în pat, când ești deja obosit și tentația Netflix e poate mai mare. Nu câteva ore în fotoliu cu obiectul-carte în mână. Asta poate să vină mai târziu, după ce universurile alea narative te-au făcut curios. Toate sau doar unele. Orientarea printre ele e, de acum, mai simplă. Cauți în aplicație ce ai ascultat alaltăieri și parcă îți plăcuse. Știi titlul, știi autorul, începi să știi ce vrei. Apoi, poți să mergi în librărie să cauți. Sau poți să îți faci un abonament la un distribuitor de audiobook.
Și, în orice caz, dacă ești într-un grup și auzi rostindu-se numele unui autor, nu trebuie să îți faci griji că nu știi cine e, că n-ai citit niciodată nicio frază scrisă de el. Poți să îl cauți în aplicație mâine dimineață, să asculți o lectură de cinci minute și să îți faci o idee. Apoi, poți chiar să le spui tu celorlalți că îți place ce scrie, dar nu îți place deloc cum citește și că, în ceea ce te privește, ai prefera să citești tu singur, cu vocea din capul tău.
De la această mică poveste începe proiectul 5 minute de literatură. El ține cont de noi, de felul în care ne trăim viața și de rutina noastră zilnică. De cât timp avem, de cât suntem de mobili, de câtă atenție ne mai rămâne disponibilă după toate task-urile cotidiene, de ce instrumente tech dispunem.
Proiectul propune încă un demers, nici primul și nici ultimul, în efortul comun de a crește interesul pentru literatura contemporană românească. El pornește din convingerea fermă că numai o ofertă adaptată nevoilor noastre ne poate ajuta pe toți să ne facem viața puțin mai bună în fiecare zi, intrând pentru 5 minute într-o poveste.
5 minute de literatură este încercarea echipei de lucru de a-i aduce pe autorii români contemporani mai aproape de cititori și pe cititori mai aproape de povești.
În primul sezon, din această toamnă, se vor putea asculta 100 de astfel de fragmente, iar un nou sezon este în pregătire pentru primăvara următoare.
5 minute de literatură este un proiect al Fundației Culturale Augustin Buzura, implementat prin Revista Cultura, cu sprijinul Fundației Transilvania și al Software Imagination & Vision SRL. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Sursa: observatorcultural.ro
20 mai 2023
EPAS Colegiul Economic “Viilor”
În contextul sărbătoririi Zilei Europei, pe data de 18 mai 2023, la Colegiul Economic „Viilor”, București, s-a desfășurat activitatea „Parlamentul European mai aproape de noi”. Ambasadorii EPAS CEV alături de colegii lor, dar si elevi și profesori din alte trei licee bucureștene (Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic Energetic și Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”) au avut un invitat special, domnul europarlamentar Dan-Ștefan Motreanu.
Acesta este un politician român, care a fost ales ca deputat de București pe listele PNL. În perioada 6 decembrie 2006–5 aprilie 2007, el a îndeplinit funcția de ministru al agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale în Guvernul Tăriceanu.
Mediul plăcut, explicațiile detaliate și răspunsurile neîntârziate au constituit elementele cheie ale unei adevărate lecții de democrație europeană.
Porțile deschise la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
În perioada 20-21 mai 2023, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București își deschide porțile viitorilor studenți și le propune acestora, dar și tuturor celor interesați de oferta educațională a facultății, o serie de activități didactice și evenimente cu participare liberă.
Astfel, toți cei interesați de admiterea la cele trei specializări – Jurnalism, Publicitate sau Comunicare și Relații Publice – pot experimenta, timp de două zile, emoțiile și energia vieții de student la FJSC.
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universității din București este prima facultate de jurnalism înființată după 1989, fiind recunoscută pe plan național şi internațional drept un spațiu al formării profesionale pentru domeniul ştiinţe ale comunicării, la cele mai înalte standarde.
Cadrele didactice de predare și cercetare sunt profesori membri titulari ai departamentelor facultății: Departamentul de Jurnalism, Departamentul de Antropologie Culturală și Comunicare, Departamentul Învățământ la Distanță – ID și Școala Doctorală pentru Domeniul Științe ale Comunicării.
30 aprilie 2023
Erasmus+, Mobilitate România
Săptămâna aceasta copiii din Spania, Germania, Turcia si Croația au venit intr-un schimb de experiența la noi in tara. Aceștia au petrecut 6 zile cu elevii din Colegiul Economic “Viilor”. Au vizitat atracțiile turistice din Bucuresti, au fost la mare in Constanta la Academia Navala “Mircea cel Bătrân” si Portul Militar și au vizitat Castelul Cantacuzino, din Bușteni care a devenit emblematic pentru bine cunoscuta serie “Wednsday”. Săptămâna a fost încheiată cu o seara de Karaoke in Centrul vechi al Bucureștiul.
Copiii și profesorii lor au participat și la activități în școala: atelier culinar și atelier de “Mobile Journalism”.
A fost o săptămână intensa, însă ne-am bucurat să îi găzduim și, evident, să ne distrăm împreună!
22 martie 2023
Câștigătorii premiilor Oscar 2023
Filmul ”Everything Everywhere All at Once” este marele câștigător al Premiilor Oscar 2023. Cu 11 nominalizări, filmul a câștigat șapte premii, inclusiv pentru cele mai importante categorii: cel mai bun film, ea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună actriță în rol secundar și cel mai bun actor în rol secundar.
Cel mai bun film
Orice, oriunde, oricând – producători: Daniel Kwan, Daniel Scheinert și Jonathan Wang
Nimic nou pe frontul de vest – producător: Malte Grunert
Avatar: Calea apei – producători: James Cameron și Jon Landau
Spiritele din Inisherin – producători: Graham Broadbent, Peter Czernin și Martin McDonagh
Elvis – producători: Baz Luhrmann, Catherine Martin, Gail Berman, Patrick McCormick și Schuyler Weiss
The Fabelmans – producători: Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg și Tony Kushner
Tár – producători: Todd Field, Alexandra Milchan și Scott Lambert
Top Gun: Maverick – producători: Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison și Jerry Bruckheimer
Triunghiul tristeții – producători: Erik Hemmendorff și Philppe Bober
Women Talking – producători: Dede Gardner, Jeremy Kleiner și Frances McDormand
Cel mai bun regizor
Daniel Kwan și Daniel Scheinert – Orice, oriunde, oricând
Todd Field – Tár
Martin McDonagh – Spiritele din Inisherin
Ruben Östlund – Triunghiul tristeții
Steven Spielberg – The Fabelmans
Cel mai bun actor
Brendan Fraser – The Whale în rolul Charlie
Austin Butler – Elvis în rolul Elvis Presley
Colin Farrell – Spiritele din Inisherin în rolul Pádraic Súilleabháin
Paul Mescal – Aftersun în rolul Calum Paterson
Bill Nighy – Living în rolul Mr. Williams
Cea mai bună actriță
Michelle Yeoh – Orice, oriunde, oricând în rolul Evelyn Wang
Cate Blanchett – Tár în rolul Lydia Tár
Ana de Armas – Blonde în rolul Norma Jeane Mortensen / Marilyn Monroe
Andrea Riseborough – To Leslie în rolul Leslie Rowlands
Michelle Williams – The Fabelmans în rolul Mitzi Schildkraut-Fabelman
19 februarie 2023
Ziua internațională a radioului
Pe 13 Februarie se sărbătorește ziua internațională a radioului, însă noi, în Clubul de media am marcat aceasta zi pe 14 Februarie 2023. Am avut invitați de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București: lect. dr. Antonia Matei și câțiva dintre studenții săi. A fost o activitate interactivă, la care am participat, nu doar am ascultat informații. Am ales să particip la activitate pentru că sincer nu am vrut sa îmi las colegele la ananghie.
Dar am avut o surpriză foarte plăcută în schimb. Pe unul dintre studenții care au venit l-am recunoscut de la TV si ma tot întrebam “-Chiar o fi el?”.
Gândul mi-a fost confirmat pe parcursul activităților în care trebuia să descriem imagini ca si cum am fi fost prezentatori de radio sau să facem exerciții de dicție, care au fost chiar distractive. Toti râdeam si vedeam cum majoritatea erau captivați.
La final ne-au învățat cum se editează vocile pentru știri și au promis că ne vor trimite tot materialul audio obținut din înregistrări cu noi citind fragmente de știri editat. Sunt curioasă cum a ieșit.
În concluzie, vibe-ul a fost bun si a meritat sa vin.
20 ianuarie 2023
Proiectul Mov
Am dat startul înscrierii în ediția a 3-a a proiectului MOV pe care-l putem continua cu ajutorul partenerilor de la Booklet Educational. Liceenii care doresc să ofere ore de meditații online copiilor din mediul rural (clasele VI-VIII) la matematică, limba română sau engleză, se pot înscrie până pe 22 ianuarie prin completarea acestui formular: https://forms.gle/uCRv4hDPgAMBCDCe9
22 decembrie 2022
Crăciunul pe Mapamond
Miercuri, 21 decembrie, la noi in liceu s-a reluat una dintre cele mai distractive și atractive activități: Crăciunul pe Mapamond. Am gustat mâncăruri gătite în casă, ne-am costumat, am dansat și, evident, ne-am distrat!
Pentru mai multe detalii și fotografii, accesați linkul:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0UQQTRwwJRNmgwR7XWZBBE1rjoeBmvXng2dMoQp2bt2Zrdsb63LuvYYcAmqbJLTjHl&id=100076520010928
20 decembrie 2022
Târgul de Crăciun București 2022
20 NOIEMBRIE 2022
PIAȚA CONSTITUȚIEI
Un eveniment de brand al Municipiului Bucureşti, Târgul de Crăciun se desfășoară, în acest an, între 20 noiembrie și 26 decembrie în Piața Constituției. Printre atracţiile ediţiei din acest an sunt concertele live, Căsuţa lui Moş Crăciun, patinoarul, caruselul şi roata panoramică.
Târgul de Crăciun al Municipiului Bucureşti este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti şi CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.
Activităţi la Târgul de Crăciun Bucureşti 2022:
O destinaţie de neratat pentru bucureşteni şi pentru turiştii din ţară şi străinătate, Piaţa Constituţiei îmbracă haine de sărbătoare şi găzduieşte, pe perioada Târgului de Crăciun Bucureşti 2022, diferite zone tematice.
Târgul va avea peste 70 de căsuţe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale şi produse alimentare.
Micuţii vizitatori au parte de spaţii dedicate activităţilor şi jocurilor interactive pe tot parcursul Târgului, iar Căsuţa lui Moş Crăciun promite să creeze o atmosferă de basm unde copiii sunt întâmpinaţi de spiriduşi, stau de vorbă cu Moş Crăciun şi îşi pot face poze.
Atmosfera festivă din Piaţa Constituţiei este completată de un brad de mari dimensiuni. În spaţiul Târgului de Crăciun Bucureşti va fi amenajat, de asemenea, un patinoar de peste 30 de metri lungime şi 20 de metri lăţime, un carusel şi o roată panoramică, înaltă de aproape 40 de metri.
Între cumpărături, concerte şi diverse activităţi distractive, vizitatorii se pot încălzi şi răsfăţa cu delicatese de iarnă în zona food-truck-urilor.
Program artistic Târgul de Crăciun Bucureşti 2022:
Târgul de Crăciun marchează sărbătorile de iarnă din acest an cu un program variat de spectacole şi concerte tematice în weekendurile şi sărbătorile legale din perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022.
Pe scena amplasată din faţa Palatului Parlamentului, vor urca coruri de la Palatul Naţional al Copiilor şi Opera Comică pentru copii, artişti şi grupuri vocale ale unor lăcaşuri de cult religios şi instituţii ce promovează creaţia românească tradiţională.
Pe lângă colinde şi cântece tradiţionale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini şi obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării.
Calendarul programului artistic cuprinde perioadele: 30 noiembrie – 4 decembrie, 6 decembrie, 9 – 11 decembrie, 16 – 18 decembrie şi 23 – 26 decembrie 2022.
Program de vizitare Târgul de Crăciun Bucureşti 2022:
Târgul de Crăciun al Municipiului București va fi deschis publicului în perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, de luni până vineri, între orele 12:00-23:00 iar sâmbăta și duminica între orele 10:00-23:00. Accesul vizitatorilor va fi gratuit.
The Change Hub Basarab
Îți dorești să faci parte dintr-o comunitate formată din oameni implicați, deschisă în fața noilor provocări?
The Change Hub Basarab este comunitatea care sprijină dezvoltarea abilităților non-formale, gândirii "out of the box", promovând activitățile extrașcolare care nu sunt încurajate în sistemul de învățământ actual.
Astfel, te invităm să ne urmărești pagina pentru noi oportunități și evenimente, traininguri săptămânale susținute de specialiști în diferite arii de interes (de la psihologie și orientare în carieră până la tehnici de public speaking și educație financiară), ateliere și workshopuri sau proiecte pe care le poți organiza chiar tu!
Pentru mai multe informații despre noi:
https://www.instagram.com/p/CmPGJ2josHt/?igshid=MDJmNzVkMjY=
20 noiembrie 2022
Imagine the university of the future
Consiliul Municipal al Elevilor București va fi prezent în calitate de juriu în cadrul concursul ,,Imagine the university of the future“, demers marca Bucharest International School of Management organizat în parteneriat cu British Council.
Proiectul este dedicat elevilor din cadrul învățământului liceal, având ca scop promovarea gândirii critice și a scrierii creative. Acest lucru îi va ajuta pe tineri nu doar să își contureze propria idee când vine vorba de ,,cum ar arăta universitatea ideală", ci să o și prezinte în fața unui juriu numeros, format din persoane specializate în diferite arii de interes.
Concursul cuprinde două categorii: eseu scris sau material video, având astfel oportunitatea de liberă exprimare, în funcție de cum simte fiecare participant mai comodă expunerea viziunii sale. Pentru fiecare categorie sunt acordate premii, ținându-se cont de locul obținut.
Pe lângă cele 3 mari premii oferite, se numără și:
🏆 Asigurarea accesului a 15 persoane în cadrul workshopului despre media literacy, susținut chiar de Monica Jitariuc
🏆 Asigurarea a 15 locuri în cadrul taberei de iarna BISM
🏆 Un examen Cambridge oferit de British Council
Concursul este desfășurat la nivel național, în perioada 1 noiembrie-17 ianuarie 2023, calendarul fiind disponibil pe site-ul BISM.
Mai multe detalii atât pentru aflarea criteriilor cerute, calendarului concursului, dar și formularului de înscriere:
20 noiembrie 2022
S-a redeschis cea mai veche cafenea din București. Odinioară, aici și-au băut cafeaua Eminescu și Caragiale
S-a redeschis cea mai veche cafenea din București. Odinioară, aici și-au băut cafeaua Eminescu și Caragiale.
Cafeneaua Veche 9 este cea mai veche cafenea din București. Aceasta a fost redeschisă la data de 4 noiembrie 2022, în. Centrul Vechi, într-o clădire istorică atestată în anul 1812.
Locul este unul profund integrat în povestea, cultura și arta Bucureștiului.
Unde anume se află Cafeneaua Veche: Strada Covaci, numărul 16, chiar în fața pieței Sfântul Anton din Centrul Vechi al Capitalei.
După anul 1990, cea mai veche cafenea din Capitală și-a tot schimbat proprietarii, având momente bune și mai puțin bune.
Ce au declarat proprietarii din prezent despre moștenirea locului:
„Suntem bucuroși să primim oaspeți de toate vârstele, cu pasiuni și valori diferite, într-un mediu în care arta culinară se îmbină perfect cu savoarea unei cafele 100% arabica, dar mai ales cu serile de teatru și spectacole ce învie atmosfera cinelor și accentuează notele de cultură ale acestui loc”, transmit proprietarii, potrivit sursei citate.
05 noiembrie 2022
Balul bobocilor Colegiul Economic ”Viilor”-2022
Pe 4 decembrie are loc balul bobocilor! Mai jos aveți toate informațiile necesare. Vă așteptăm în număr cât mai mare.
~ Prețuri ~
*70 lei* - perioada 13.10 - 16.11
*80 lei* - perioada 17.11 - 26.11
*90 lei* - în ziua balului
Biletele le puteți achiziționa de la una dintre persoanele de mai jos:
Tura 1:
Anghel Maysa 12K - Sala 23
Rus Alexandra 12E - Sala 9
Sin Mădălina 12D - Sala 5
Niță Patricia 9L - Sala 28
Tura 2:
Iordache Elena 11B - Sala 2
Frangulea Allexis 10E - Sala 14
Mihăescu George 11J - Sala 24
02 octombrie 2022
Ziua limbilor europene
Ziua Limbilor Europene este un eveniment care sărbătorește diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvistica, sărbătorită pe data de 26 septembrie. Ziua Europeană a Limbilor are ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și încurajează învățarea uneia sau a mai multor limbi europene diferite .
Debutul acesteia a avut luat loc in anul 2001, fiind declarat anul european al limbilor vorbite în Uniunea Europeană. 45 dintre statele membre din Consiliul Europei sărbătoresc aceasta zi.
În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, insa există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limba regională sau minoritară.
Mai mult de jumătate dintre cetățenii europeni declară că vorbesc și o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine. Conform Eurobarometrului Special 243, publicat în februarie 2006, dintre cetățenii UE, 38% vorbeau și engleza, 14% franceza sau germana, 7% rusa, 5% spaniola și 3% italiana, pe lângă limba maternă.
În zilele nostre, globalizarea, mobilitatea și tipurile de afaceri fac ca cetățenii să aibă nevoie de competențe lingvistice străine pentru a lucra eficient, iar capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competențele esențiale pe piața muncii.
Totodata, învățarea limbilor străine poate aduce și alte beneficii precum cunoașterea unor persoane și obiceiuri noi.
Aceasta zi poate fi marcată în diverse feluri interesante.
Ziua Învățătorului
Când este Ziua Învățătorului și cum a luat naștere?
Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.
Ziua Profesorilor
Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.
Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.
Regina Elizabeth
Casa Regală a Marii Britanii a publicat sâmbătă prima fotografie cu piatra demormânt instalată la Capela memorială Regele George al VI-lea, sub care se odihnesc rămășițele reginei Elisabeta a II-a.
Elisabeta a II-a, soțul ei, Philip, tatăl ei, George al VI-lea, și mama ei, Elisabeta, se află sub o placă simplă de marmură neagră belgiană, pe care sunt inscripționate numele lor. Mormântul este înconjurat de flori și coroane de flori, potrivit BFM TV.
Luni, a avut loc o ceremonie funerară în Capela St George, în prezența membrilor familiei regale și a celor 15 prim-miniștri ai regatelor care au servit alături de suveranul britanic în calitate de șef de stat. Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, a
fost apoi înmormântată în cadrul unei ceremonii private în Capela memorială George al VI-lea de la Castelul Windsor.
Săptămâna viitoare, capela va fi din nou deschisă publicului începând de joi. Intrarea va costa 26,50 lire sterline (29,66 euro) în timpul săptămânii și 28,50 lire sterline (31,90 euro) duminică.
Sursă: www.g4media.ro/
12 iunie 2022
Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică
Tinerii dezbat
După doi ani în care nu au putut fi organizate olimpiade școlare, în anul acesta școlar am putut să ne bucurăm din nou de aceste concursuri. Printre acestea se numără și Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică Tinerii dezbat. Acest eveniment a fost posibil datorită Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, și Colegiului Național ,,Mihai Viteazu”, care a găzduit această olimpiadă, care este una puțin diferită. De ce? În primul rând, pentru că nu este o olimpiadă în care se evaluează lucrări scrise, ci modul în care elevii pot susține sau combate oral anumite puncte de vedere. În al doilea rând, această competiție nu evaluează doar competențele pe care le are un elev într-un anumit domeniu, ci vizează o abordare holistică, prin care ,,…promovează valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair-play, competitivitatea și comunicarea interpersonală și contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică și de comunicare rațională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.
Practica dezbaterilor îi pregăteşte pe tineri să acţioneze coerent, să investigheze şi să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici şi constructivi în abordările asupra unui subiect.”[1]
Astfel, în zilele de 28 și 29 mai 2022, au participat la Olimpiada Tinerii dezbat 30 de echipe de începători și 13 echipe de avansați, din diferite licee din București. Iar noi, Colegiul Economic ,,Viilor”, am participat cu o echipă de începători, alcătuită din elevele Botez Andreea-Maria (10A), Bozocea Denisa-Maria (10I) și Iordache Elena-Nicoleta-Alexandra (10B). Această echipă a fost coordonată de doamna profesor Petrancu Adelaida.
Fetele au avut emoții, meciurile au fost strănse și obositoare, dar au avut multe de învățat și au venit și cu un premiu. Bozocea Denisa-Maria – Premiul al III-lea la individual!
Felicitări tuturor!
08 iunie 2022
ZIUA MONDIALĂ PENTRU DIVERSITATE CULTURALĂ PENTRU DIALOG ȘI DEZVOLTARE
Marti, 24 mai, am sărbătorit Ziua mondială pentru diversitate culturală pentru dialog și dezvoltare in liceul nostru și l-am avut ca invitat pe sociologul Gelu Duminică, care a inițiat un program de cooperare și colaborare în spiritul ideii de toleranță și promovare ” Nimeni nu zboară NICIODATĂ SINGUR” pe care l-a prezentat elevilor. A fost însoțit de o echipă tânără și plină de energie. O mare parte din elevii Colegiului Economic “Viilor” au părut captivați de această activitate care ne-a pus pe gânduri și ne-a arătat diferite situații din alte perspective.
E.P.A.S.-C.E.V.
Interesul crescut al elevilor pentru studiul în străinătate a determinat ca, la una dintre activitățile ambasadorilor din Colegiul Economic ”Viilor”, să participe un consilier EDMUNDO, companie ce dezvoltă produse și servicii educaționale care ajută tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare profesională. Italia, Germania, Franța, Spania – sunt doar câteva dintre țările ce oferă tinerilor români deschidere pentru studii în străinătate.
Ambasadorii juniori au adresat întrebări și au cerut lămuriri în legătură cu înscrierea și absolvirea unei facultăți într-o țară a Uniunii Europene, astfel încât să fie informați asupra programelor de studiu cele mai potrivite,
disponibile, asupra dosarelor de admitere și asupra oportunităților de finanțare parțială sau totală a costurilor de studiu.
https://www.facebook.com/groups/1264978733591065/permalink/5043489269073307/
05 iunie 2022
E.P.A.S – Colegiul Economic Viilor
Luna mai 2022 a adus evenimente speciale pentru ambasadorii EPAS – Colegiul Economic ,,Viilor” București. Ziua Europei a fost marcată prin participarea acestora la evenimentul Europa pentru tineRI. Ambasadorii juniori au prezentat standul reprezentând Polonia, alături de care au fost prezentate standuri ce au reprezentat diferite alte state membre ale UE. Printre activitățile la care au participat ambasadorii Colegiului Economic Viilor s-au aflat: QUIZZ pe tematici europene, PUZZLE de asfalt cu statele membre UE, Treasure Hunt Cultural, #StandForUkraine – acțiunea UE în favoarea refugiaților din Ucraina. Participanții au făcut schimb de mesaje și de entuziasm, și au savurat dulciurile specifice diferitelor țări participante.
https://www.facebook.com/groups/1264978733591065/permalink/5089559274466306/
Locul III
Echipajul CEV
,, Sanitarii priceputi"
Vă invităm să vizionați clipul de prezentare al Colegiului Economic ”Viilor”!!!
16 mai 2022
Art Safari București începe luna aceasta și ne oferă marea întâlnire cu Dali și Picasso
Expoziția de la Art Safari va aduce în atenția publicului lucrări mai puține cunoscute, dar spectaculoase, ale celor mai importanți artiști spanioli ai secolului trecut, și este realizatăîn parteneriat cuAmbasada Spaniei și Institutul Cervantes. „Pălăria cu trei colțuri”, un duel între titanii artei spaniole Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso (foto sus) și Salvador Dali, realizată pentru spectacolul de balet „Pălăria cu trei colțuri” de Manuel de Falla. Picasso și Dali au fost rugați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor
În premieră națională,Art Safari oferă anul acesta o incursiune în lumea artistică spaniolă, printr-oexpoziție în tandem Pablo Picasso și Salvador Dali. Art Safari se transformă într-un maraton de artă, cu 2 sezoane expoziționale pe an, fiecare cu o durată de 3 luni. De pe 12 mai și până pe 7 august, de joi până duminică, vizitatorii din București și din toată țara vor putea admira opere aparținând marilor maeștri români, precum și artă internațională de prestigiu. În cadrul ediției a 9-a (sezonul de primăvară-vară), Art Safari găzduiește și o expoziție dedicată maestrului Theodor Aman, artistului de vârf al avangardei internaționale Marcel Iancu, celebrei fotografe germane Barbara Klemm, dar și prima expoziție personală a artistei-fenomen a zilelor noastre: Irina Dragomir. Cea de-a 9-a ediție Art Safari, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc, anulacesta, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), fiind pentru prima dată în istoria evenimentului când același spațiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat întreArt Safari și Muzeul Municipiului București. 6.000 de metri pătrați de artă așteaptă să fie explorați de publicul iubitor de frumos, în inima Capitalei. Printre cele mai așteptate opere se numără cele semnate de doi titani aiartei spaniole ai sec. XX – Dali și Picasso.
FIȚI CU-MINȚI CREATIVE FESTIVAL
Acest proiect este adresat persoanelor din toate categoriile sociale și de vârstă, identitate de gen și etnie. Prin Fiți cu-Minți Creative Festival, organizatorii încearcă „regenerarea” societății locale prin implicarea în activități ce au menirea de a-i readuce pe oameni împreună, simpla conviețuire în același spațiu fiind adesea insuficientă pentru a da naștere sentimentului real de apartenență, în special în contextul pandemic. Astfel, misiunea proiectului este ca, prin organizarea unui tur al unor localuri, galerii și cinematografe care alcătuiesc o mini-rețea, alături de activitățile specifice fiecărei locații în parte, să se reaprindă și/sau să se alimenteze interesul oamenilor pentru artă și mediile de exprimare vizuală, dizolvând bariera dintre public și artistul contemporan, mult prea frecvent perceput drept un agent îndepărtat, o figură liminală care este ruptă de realitatea obiectivă.
Socializarea, ritualul de a mânca împreună cu ceilalți, concertele, sesiunile de pictură live, atelierele concentrate în jurul activităților tip arts&crafts și parcurgerea tururilor în cadrul cărora pot fi vizionate lucrări de artă vizuală contemporană promit să relaxeze și, în egală măsură, să contribuie la conștientizarea necesității artelor „frumoase” – să fiți cu-Minți înseamnă, întâi de toate, să realizăm importanța exercitării capacităților creative care nu sunt specifice unei anumite categorii privilegiate (artiștii), ci sunt unelte intrinseci pe care fiecare membru al societății le deține.
A fost gândită o modalitate de a implica activ publicul în procesul creativ. Speranța organizatorilor este ca prin această inițiativă, participanții să facă tranziția de la public pasiv, obișnuit să observe artistul și arta sa, la un rol creativ activ, devenind parte din cultura pe care o consumă. Vor fi puse la dispoziție în majoritatea locațiilor o serie de pânze și alte suprafețe pentru pictat, culori și pensule, astfel încât, participanții care doresc, să poată interveni prin desene și pictură, pe cont propriu sau chiar alături de artiștii prezenți. Cele mai apreciate pânze (alese printr-o jurizare internă) vor fi parte dintr-o expoziție ulterioară festivalului, în locația galeriei, la Cooperativa. Publicul este încurajat să participe și să urmărească activitatea organizatorilor ca să afle dacă au fost selectați în expoziție.
LOCAȚII – Cooperativa, AM Specialty Coffee, Carol 53/Celula de Artă, Etaj Shop, Paninaro, Supa Dupa, Grădina Monteoru, FoodHood, Cinema Europa, Vicecream, Atelier Merge Șnur, Printoteca, J'ai Bistrot.
ACTIVITĂȚI COMUNE LOCAȚII
- Treasure hunt cu stickere și alte obiecte de artă – https://fb.me/e/3mvRNGvab
- Interactivitate artistică public în locații
- Săfițicuminți Tur Street art
COOPERATIVA
Joi, ora 18.00: Art sale Săfițicuminți x Celula de artă
--- ora 21.30: Concert Zeha
https://fb.me/e/2c1zuQXnb
Vineri, ora 18-20: Art sale Săfițicuminți x Celula de artă
------- ora 21.30: Concert Chimie https://fb.me/e/16h9zOmn2
Sâmbătă, ora 09.00: Atelier Yoga
https://fb.me/e/3haNHcj8R
---------- pe parcursul zilei live painting cu artistele galeriei: Ingrid Maschek, Alina Anghel, Daniela Dichiu, Daria Radu + TBA
---------- ora18:00: Vernisaj TothemArt Gallery (artiști: Lucian Szekely-Răfan și Bianca Kis)
---------- ora 21:30-02:00 - Noaptea Muzeelor
Duminică
--- mural KapsCrew live painting TBA
--- live painting: Kseleqoqynqyshy, Krips, Calinuz, Radu carp, Victor Ionescu, BEnr, Hopa, Toybox
AM SPECIALTY COFFEE
--- sâmbăta: expoziție pictură TothemArt Gallery
--- joi-duminică: live painting muraluri pe suport de lemn cu artistele Diana Elena Pătrașcu și Ingrid Maschek
CAROL 53/CELULA DE ARTĂ
--- evenimentul IN-TO-IT https://facebook.com/events/s/in-to-it/1504270516673235/
va cuprinde elemente atât din sfera artelor vizuale și ale spectacolului (oferite de ASUNAB & Celula de Arta & UNATC), cât și muzică live oferită de Intuit.fm. Scopul evenimentului este de a alătura mai multe forme de artă și de a oferi publicului șansa să experimenteze simultan mediile artistice prezente
--- în această locație publicul va putea participa la un garage sale cu artă. Pânzele, printurile și alte obiecte de artă puse la vânzare nu vor depăși prețul de 2000 lei
--- Celula de artă o va găzdui pe Diana Elena Pătrașcu
--- joi-duminică: live painting Alexandru Ștefan Răduță
--- vineri: live painting Scarlet
ETAJ SHOP
--- joi-vineri: Art sale Săfițicuminți x Etaj Shop x Celula de artă Art Sale
https://fb.me/e/2Ec02OFek
--- vineri, ora 17: live painting Alina Anghel, Ada Maria
--- sâmbătă: concurs copii skate x Workshops
https://facebook.com/events/s/kids-skate-contest-workshops/519318743152625/
PANINARO
--- mini expoziție
--- locație prezentă în turul street art prin muralurile realizate de Ingrid Maschek, Diana Elena Pătrașcu, Viață, Ana Popa, Alina Anghel
--- weekend: live painting Diana Elena Pătrașcu si Lăcra Grozăvescu
SUPA DUPA
--- mini expoziție Letinu Filip
--- weekend: live painting Diana Elena Pătrașcu si Lăcra Grozăvescu
FOOD HOOD
--- Urban City Eye 2022 la Food Hood timp de 4 zile. Oferă documentare, expoziții de artă, muzică și mâncare din 4 capitale europene.
https://fb.me/e/23Le7MsUT
CINEMA EUROPA
--- Săfițicuminți Tur Street art
https://fb.me/e/2C8eAzaBC
--- vizitarea terasei cu murale
--- live painting Ioana Pătrașcu, mural Barto
--- expozitie Georgescu Adriana, Popescu Ioana, Arap Silviu, Suiugan Paula
PRINTOTECA
--- mural Toybox x Ortaku.
--- mini galerie marca Săfiticuminți: Jester Murals, Chimie, Leda Haitman, Ana Popa, Raluca Neagoe, Coon One
12mai-22 mai ( fara zilele de weekend program 09:00-17:00)
VICECREAM
--- sâmbătă: live painting Scarlet
--- mini concert TBA
GRĂDINA MONTEORU
-- Animated Form este un eveniment care își propune să ofere o perspectivă a noilor arte media, cu precădere a ilustrației și a animației digitale.Se va prezenta o sesiune live de creație, ce va avea ca rezultat o formă hibridă a domeniilor menționate.
https://fb.me/e/3aWrvNDdh
Artiști : Ana Popa, Geo Dibu
Sâmbătă ora 16:00
ATELIER ȘNUR
--- vizitarea atelierului unuia dintre cei mai perfecționisti meștesugari locali
vineri: 18- 20
sâmbătă-duminică : 15-19
--- mini expoziție
J'AI BISTROT
Vineri ora 17.00: Workshskop linogravură Diana Elena Pătrașcu
https://fb.me/e/1CVNtUPaF
------ ora 18.00: live painting Lăcră Grozăvescu
Joi-duminică: expozitie Diana Elena Pătrașcu x Lăcră Grozăvescu x Ioana Pătrașcu
https://www.facebook.com/100994798344989/posts/517598693351262/
14 aprilie 2022
Florin Zamfirescu
Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Culturală Ideea Europeană, Editura Ideea Europeană și Revista Contemporanul. Ideea Europeană vă invită astăzi, 14 aprilie 2022, ora 18.30, în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la lansarea-eveniment „Actorie sau magie - Drumul spre tine însuți”, de Florin Zamfirescu.
Amfitrion: Ioan Cristescu. Invitați: Aura Christi, Bogdana Darie. Lectură publică: Vlad Zamfirescu. Actorul, pedagogul și regizorul Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, Călimăneşti, Vâlcea. După şcoala generală şi liceul din oraşul natal, a intrat în anul 1967 pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, clasa profesor Constantin Moruzan, fiind şef al promoţiei 1971. Între anii 1991 şi 1994 a ocupat funcția de director adjunct artistic al Teatrului Odeon. În 1996 a devenit profesor universitar la UNATC, apoi rector (2000 – 2008). În paralel, şi-a continuat activitatea de actor de scenă şi film, regizor de teatru, din 1974 până în prezent. „Florin Zamfirescu – un amfitrion desăvârșit, de altfel, după cum se vede și se simte și în această carte – ne face să credem până în rărunchii rărunchilor că imposibilul e o ușă mare, deschisă vraiște. În ce fel anume? Ne ia de mână cu o enormă blândețe, ne însoțește în liniște, ne vorbește despre cele patru ramuri ale iubirii, citite în absolut de vechii greci – έρως (eros), φιλία (philia), στοργή (storge) și αγάπη (agape) – și ne ghidează cu o pricepere șiret-perspicace printr-un univers care devine din ce în ce mai fascinant pe măsură ce-l creează magul care ne conduce ținându-ne, în continuare, de mână, și arătându-ne că totul, în definitiv, se află în noi înșine și, în chip firesc, se impune imperios efortul de a ne întoarce privirile spre forurile lăuntrice, pentru a ajunge la centrul de aur al labirintului dintre coaste, unde vom găsi totul, inclusiv iubirea, sănătatea, bunăstarea, harul, bogăția, belșugul și succesul, adică viața redusă la esență, care se poate – vorba poetului Nichita Stănescu – o foarte singură data,” scrie Aura Christi.
Accesul la toate evenimentele organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române este gratuit. MNLR se alătură recomandărilor făcute de ministrul sănătății pentru populație și anume purtarea măștii în spațiile închise, spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei.
Infectați de iubire
MNLR găzduiește vineri, 15 aprilie 2022, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul de lansare a volumului de poezie „Infectați de iubire”, de Toma Enache. Invitată de onoare este actrița Cezara Dafinescu. Amfitrioni: Loreta Popa și Martha Maria Mocanu, BES România.
Noua carte de poezie ce poartă semnătura poetului şi regizorului Toma Enache îşi aşază mesajele între emoţia pură a iubirii, singura noastră unitate de măsură în acest univers, smerenia rugii şi forţa manifestului.
Toma Enache s-a născut la 1 noiembrie 1970, la Constanța, într-o familie de aromâni emigranți. Este regizor, actor, scenarist, traducător, poet, scriitor, realizator al filmelor artistice: „Între chin și amin”, inspirat din Experimentul Pitești, și „Nu sunt fabulos, dar sunt aromân”, singurul film artistic în aromână. Printre volumele publicate se numără „Arta destinului”, „Lagărele minții” și „Păstorul ideilor”. A tradus în aromână creații literare din literatura română și din literatura universală. Ambele sale filme s-au bucurat de un mare succes atât în țară, cât și în străinătate. Regizorul, traducătorul, jurnalistul Toma Enache crede și se încrede în „forța tămăduitoare a poeziei și în smerenia rugăciunii.” Filmul „Între chin și amin” a avut o proiecție în Grădina MNLR în iulie 2021, cu o prezentare realizată de Marina Roman, critic de film.
„Un creator, regizor, poet, este un purtător de adevăr artistic”, mărturisește Toma Enache. „Iei în cârcă sacul acesta în care ai adevărul artistic pe care vrei să-l pui într-o poezie, un film sau o piesă de teatru și, cum se spune acum, îl share-uiești cu ceilalți, cu echipa. Haideți să împărțim adevărul acesta! E foarte greu, dar hai să-l împărțim. Și echipa asta face. Împreună. (…) Doamne, dă mintea cea de pe urmă celor care conduc toate laboratoarele lumii! Să inventeze un virus al iubirii atât de contagios încât să infecteze toată lumea. Să-şi iubească fiecare aproapele ca pe el însuşi”, spune Toma Enache.
Accesul la toate evenimentele organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române este gratuit. Cu privire la evenimentele pe care le organizează, Muzeul Național al Literaturii Române se alătură recomandărilor făcute de ministrul sănătății pentru populație și anume purtarea măștii în spațiile închise, spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei.
REMEMBER FĂNUȘ NEAGU – 90
Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Muzeul Brăilei Carol I și Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea, organizează, în zilele de 5, 6 și 7 aprilie 2022, o serie de evenimente dedicate scriitorului Fănuș Neagu, la 90 de ani de la nașterea acestuia.
Născut la 5 aprilie 1932, Fănuș Neagu a debutat în 1954, în revista „Tânărul scriitor”, cu povestirea Dușman cu lumea. Seria romanelor sale a început cu Îngerul a strigat (1968), premiat la acea dată, considerat o lucrare de referință a prozei postbelice românești. În ansamblu, opera sa include proză scurtă, romane, piese de teatru, scenarii de film și televiziune, versuri, cărți pentru copii, jurnale, dar și publicistică. A activat constant și substanțial în presă, ocupând funcții de redactor, redactor-șef și director al unor importante publicații atât înainte de 1989, cât și în perioada post-decembristă.
Între 1993 și 1996 a fost director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. A fost membru al Academiei Române, corespondent din 1993 și titular din 2002.
Într-unul dintre caietele sale, amintind despre începutul lucrului la A doua carte cu prieteni (1985), scriitorul menționa, într-o notă intitulată Zicere: „Norocul și nenorocirea mea – urcarea, căderea, urcarea, căderea – face ca toți aceștia să se numească scriitori. Oameni aparținând distanței uriașe între a fi și a avea. Ei sunt rodul liniei fără hotar, cheltuindu-și lumina ființei în tranșeele ținând de absurdul închipuirii. Trăiesc până la momentul impresiei de libertate și pe măsură ce timpul trece, în loc să îmbătrânească devin copii” (fragment dintr-un manuscris aflat în arhiva MNLR).Fănuș Neagu a încetat din viață pe 24 mai 2011, după o lungă suferință.
17 martie 2022
Ziua internațională a poeziei
Adoptată de UNESCO in cadrul Conferinței Generale de la Paris, din 21 martie 1999, Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită an de an la Muzeul Național al Literaturii Române printr-o serie de evenimente menite să încurajeze diversitatea lingvistica, să readucă în atenția publicului tradiția recitalurilor poetice, promovând lectura, scrisul și cititul poeziei, precum și întâlnirea artei cuvântului cu muzica, teatrul, pictura, filmul și fotografia.
Cu două noi componente în această ediție : prezența unor autori ucraineni alături de poeți români și poeți belgieni, francofoni si neerlandofoni, precum și un atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Ioana Nicolaie.
Poezia unește și aduce laolaltă scriitori din diverse țări, care au expresii poetice diferite și care fac parte din generații și/sau școli literare diferite. În orice perioada belică sau de criză, literatură a reușit să ajute oamenii sa supraviețuiască ororilor trăite și să redea speranța, un mesaj pe care
MNLR dorește să-l transmită cu această ocazie.
Pot participa toți cei care scriu, care sunt dornici să se exprime în scris, precum și cei care vor doar să „vadă" în interiorul unui poem împreună cu scriitoarea Ioana Nicolaie. Pe data de 21 Martie la ora 18:00 iar de la ora 19:00 va invita la la un recital de lectură, un eveniment hibrid, la care participa diverși poeți.
DINCOLO DE CUVINTE. AU-DELÀ DES MOTS - Ghidaje în expoziția „Parisul lui Pallady”
În cadrul programului „Dincolo de cuvinte - Au-delà des mots" organizat în perioada 18 februarie - 20 martie 2022 pentru marcarea Zilei Internaționale a Francofoniei, Muzeul Național de Artă al României vă invită la următoarele evenimente: Ghidaje care își propun să pună în evidență acele caracteristici ale artei românești care s-au cristalizat prin contactul și afinitățile cu arta și cultura franceză.
Este nevoie de confirmarea locului prin achitarea biletului de acces în galerie/muzeu/expoziție la fața locului.
Vineri, 4 martie 2022, ora 18, Sala Franceză a Galeriei de Artă Europeană a MNAR va avea loc evenimentul „Micul Paris la Paris" - dezbatere despre prezențele culturale și artistice românești la Paris atât în trecutul istoric cât și în ultimii ani.
Invitați: Magda Cârneci, redactor șef al Revistei Arta, fost director al ICR Paris și Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale a României, fost ambasador al României la UNESCO, Paris.
Termen limită pentru înscrieri: joi, 3 martie 2022.
Evenimentul va fi transmis și online pe pagina de Facebook a MNAR.
Vineri, 11 martie 2022, ora 18:00, Sala Franceză a Galeriei de Artă Europeană a MNAR. „Întâlnire la muzeu" cu Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal și alte șapte țări din Africa de Vest, director pentru Europa de Vest al Agenției universitare a Francofoniei, Bruxelles.
Evenimentul va fi transmis și online pe pagina de Facebook a MNAR.
Duminică, 20 martie 2022, ora 19:00, Concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE și a Grupului Trei parale, Sufrageria Regală.
https://www.facebook.com/events/1369853996783897/permalink/1369854033450560/
Cu Pallady duminică după-masă
În perioada 13 martie - 3 aprilie 2022, vă așteptăm în fiecare zi de duminică la tururile ghidate din expoziția „Jurnal intim". Intitulate „Cu Pallady duminică dupămasă", ghidajele vor fi susținute de către Călin Stegerean, curatorul expoziției si directorul general al MNAR
Expoziția îsi propune să prezinte prin intermediul unor lucrări aflate exclusiv în colecțiile Muzeului Național de Artă al României una dintre temele predilecte ale pictorului Theodor Pallady: femeia în intimitatea sa. Titlul expoziției „Jurnal intim" este desprins dintr-o mărturisire făcută de Pallady lui Nicolae Tonitza: „Pictura mea e jurnalul existenței cotidiene. Un jurnal intim, în care se desfășoară, fără menajamente pentru mine sau pentru alții, fără panaș si morgă - direct si rapid - pulsul vieții mele, cu variațiile lui fatale, de la un an la altul, de la un ceas la altul...
Participarea se face în baza biletului, cumpărat înainte de eveniment, și în limita celor 15 locuri disponibile. Pret bilet: 12 lei. A căuta perfecțiunea si absolutul în tot ce fac e o formă de Nebunie ce duce la suferință. Lectură, scrimă, vânătoare, femei, prietenie, Artă... le-am cerut Absolutul.….. Nebunie... căci nimic din ceea ce am visat in absolut nu s-a împlinit așa cum am dorit sau visat" - Theodor Pallady
16 martie 2022
Elevii noștri citesc!
Într-o epocă în care digitalizarea redefinește comunicarea, cartea tipărită și lectura au locul și rolul lor. Acest fapt l-au dovedit elevele noastre care au participat la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, etapa pe municipiu. Suntem tare mândri de rezultatele elevelor noastre:
1. Bozocea Denisa - Premiul II, prof. coordonator Ioniță Olimpia;
2. Tudorache Jasmine – Premiul III, prof. coordonator Petrescu Adina;
3. Botez Andreea – Premiul III, prof. coordonator Diaconu Gabriela;
4. Ozturk Sureyya – Premiul III, prof. coordonator Poenaru Oana;
5. Beța Alexandra – Mențiune, prof. coordonator Poenaru Oana:
6. Bernevig Ana-Maria – Mențiune, prof. coordonator Petrescu Adina.
Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute!
UPDATE-URI RĂZBOI
❗️Autoritățile ucrainene raportează că băiatul de 19 ani, Yevgeny Malyshev a murit într-o bătălie lângă Harkov.
❗️Studioul de film Universal Pictures a anunțat suspendarea lansării filmelor sale în cinematografele rusești.
❗️ Ford a anunțat că suspendă activitățile companiei în Rusia.
❗️ Boeing suspendă serviciile și asistența tehnică pentru companiile aeriene ruse.
❗️Compania petrolieră americană ExxonMobil a anunțat finalizarea lucrărilor în Federația Rusă.
De asemenea, compania încetează să mai investească în proiecte rusești, inclusiv în marile întreprinderi din Sakhalin.
❗️ Statele Unite , împreună cu aliații NATO, pot asigura o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, în ciuda temerii că vor fi implicate într-un conflict direct cu Rusia. În ciuda îngrijorării că acest lucru ar trage NATO într-un conflict direct, tot se poate face, a spus el, urmând exemplele operațiunilor anterioare, și anume, cu restricții asupra țintelor, asupra condițiilor de utilizare a componentelor, pentru a asigura interzicerea zborului.
❗️ În martie, WizzAir oferă o sută de mii de bilete gratuite refugiaților din Ucraina pe toate zborurile Europei continentale cu plecare din țările de graniță ale Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România).
❗️ Film Studio Universal suspendă distribuția de filme în Rusia.
Aceasta este cea mai recentă companie din „Big Hollywood Five” care a impus sancțiuni împotriva ocupanților.
Media relatează că acordarea de licențe pentru utilizatorii ruși a oprit și BBC Studios.
❗️ Canada a sprijinit eliminarea vizelor pentru ucraineni.
Decizia a trecut în audiere în comisia competentă a legislativului.
❗️ Rostourism recomandă tuturor operatorilor să suspende vânzările de bilete către țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, precum și către Caraibe.
❗️ Google blochează aplicațiile de propagandă RT și Sputnik pe Google Play în Europa
❗️ 7 bănci rusești sunt blocate de Coreea de Sud: Sberbank, VEB, PSB, VTB, Otkritie, Sovkom și Novik
❗️ Severstal a încetat complet să exporte produse din oțel în țările UE, scrie Kommersant.
❗️Se raportează că unele magazine din Ucraina au început să mărească prețurile produselor esențiale în încercarea de a profita de război.
❗️ Oligarhul Abramovici își vinde bunurile și proprietățile din Londra - The Times.
❗️ Uniunea Internațională de Biatlon a suspendat sportivii ruși și belarusi de la competiții.
❗️ Marinarii ruși de pe nave sub pavilion vorbesc despre zece mii de morți din soldații lor, și îndeamnă să nu creadă televiziunea rusă.
❗️ Ministerul chinez de Externe privind posibilitatea unei conversații între Xi Jinping și Zelensky în zilele următoare: Beijingul menține un canal deschis de comunicare cu Ucraina. (09:51)
❗️ Magazinele Apple nu s-au deschis astăzi la Moscova
❗️ Prim-ministrul Poloniei a spus că este necesar să se elaboreze un plan UE pentru restaurarea Ucrainei pentru 100 de miliarde de euro.
❗️ Informații actualizate despre Kiev.
- Noaptea a trecut liniștit în oraș, magazinele și farmaciile s-au deschis dimineața, sediul de transport și umanitar funcționează.
- Kievul continuă să se pregătească pentru apărare, se ridică fortificații.
- De la ora 8, acolo unde a fost posibil, au început să circule transportul în comun, s-au deschis magazine alimentare și farmacii.
- Există un sediu umanitar care va asigura medicamente, hrană și cele de bază, în primul rând, celor care au cea mai mare nevoie. Persoane singuratice și în vârstă, persoane cu dizabilități, mame cu copii mici.
❗️ Ambasada Ucrainei în Rusia este închisă. Angajații au plecat, porțile au fost sigilate, steagul a fost îndepărtat.
❗️ Statul Major ucrainean a anunțat închiderea transporturilor maritime în regiunea de nord-vest a Mării Negre.
❗️ Primarul din Energodar Dmitri Orlov a spus că a avut loc întâlnirea localnicilor cu ocupanții, iar trupele ruse s-au retras.
"Am dovedit că ZNPP și orașul sunt sub protecție de încredere. Locuitorii nu îi vor lăsa să intre în oraș nici un pas. Au auzit și s-au dus să demonstreze conducerii lor. Următoarea întâlnire este la 15.00 în același loc. Dar totul poate schimbare în orice moment! Fii pregătit Acum hai să mergem acasă", a spus Orlov.
❗️ Spania va furniza arme ofensive Ucrainei, - prim-ministrul țării.
❗️ Roskomnadzor a blocat site-urile web oficiale ale Ministerului Sănătății al Ucrainei din Rusia. Aproape toate mass-media ucrainene sunt de asemenea interzise.
❗️ Serviciul de livrare DHL a suspendat livrarea de mărfuri și documente către Rusia și Belarus.
❗️ Noile Bayraktar au sosit deja în Ucraina și se află pe focoase, a declarat ministrul Apărării Oleksiy Reznikov.
❗️ Deja 37 de țări au închis cerul pentru Rusia.
❗️ Primarul din Konotop a spus că invadatorii au înaintat un ultimatum: fie predă orașul, fie orașul este spulberat de artilerie. Primarul și locuitorii decid acum ce să facă în continuare.
❗️ 30 de vehicule blindate se îndreaptă spre Kiev, în Marea Neagră se pregătește o operațiune de debarcare a Federației Ruse, - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Trupele ruse caută să blocheze capitala Ucrainei. În direcția Donețk, inamicul încearcă să-l blocheze pe Mariupol. (11:15)
❗️ APU în bătălia de lângă Harkov a capturat 6 tancuri noi-nouțe. În curând, acestea vor fi utilizate în scopul pentru care au fost destinate
❗️ Forțele aeriene daneze au livrat Ucrainei 2.700 de lansatoare de grenade antitanc M72 de unică folosință
❗️ Honda și Mazda nu mai exportă mașini, motociclete și componente în Rusia.
❗️ Site-ul web al Rusiei arată prețul cerut în USD ca ~ 161 de ruble și ~ 179 de ruble pentru EUR.
❗️ Ajutorul umanitar a fost trimis la Bucha de la Kiev
❗️ Se bombardează turnul TV din Lisichansk. Rusia distruge de ieri infrastructura de comunicații. Nu vor ca oamenii să fie informați. Au blocat și în Rusia tot ce a însemnat opoziție. (12:00)
❗️ Ministerul Afacerilor Interne informează că permisul de conducere, care a expirat în perioada legii marțiale, continuă să fie valabil în toată Ucraina.
❗️(12:39) Daghestanii nu vor să lupte în Ucraina pentru interesele regelui nebun.
❗️(12:41) Informații despre invazia rusă
Operațiuni de salvare de urgență sunt în desfășurare în clădirile administrative după atacul cu rachete inamice de dimineață asupra #Harkov. Până acum, 10 persoane au fost salvate din dărâmături. Anterior 4 morți, 9 răniți. Acolo lucrează 21 de unități de echipamente SES și 90 de persoane. Cautarea continuă.
(Comentariul șefului serviciului de presă al SES din regiunea Harkov Yevhen Vasylenko)
❗️(12:45) Banca Centrală a Rusiei a interzis nerezidenților să retragă mai mult de cinci mii de dolari pe lună din țară fără a deschide un cont.
❗️ (12:48) Ministrul de externe Kuleba🗣: "nu se știe încă când va avea loc a doua rundă de negocieri cu Federația Rusă."
❗️ (12:48) Kievul este pregătit pentru a doua rundă de negocieri cu Federația Rusă, dar nu pentru adoptarea de ultimatumuri, - a declarat ministrul ucrainean de externe Kuleba.
❗️(13:04) 80% dintre ucraineni sunt pregătiți să apere Ucraina cu armele în mână, 16% nu sunt pregătiți, iar altor 4% le-a fost greu să răspundă.
❗️(13:06) Președintele Zelensky a avut, de asemenea, o conversație cu prim-ministrul Olandei Mark Rutte.
❗️(13:08) Serviciul de Grăniceri al Ucrainei publică recomandări pentru cei care doresc să se alăture Legiunii Internaționale pentru a proteja Ucraina.
❗️(13:10) Autoritățile britanice au anulat discursul ambasadorului Rusiei în Parlament.
❗️(13:13) Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie nu a exclus o ruptură a relațiilor diplomatice dintre Moscova și Londra.
❗️(13:19) Canalul YouTube "nightingale droppings" este blocat în Europa.
❗️(13:21) O nouă rundă de negocieri ar trebui să aibă loc în această seară.
❗️ (13:26) În această seară, președintele Franței va vorbi despre războiul din Ucraina.
❗️(13:40) UE a deconectat VTB, Rossiya și Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank și VEB de la SWIFT.
❗️(13:52) Arestovich🗣: "Până acum, nu există informații oficiale că armata belarusă participă la ostilitățile împotriva Ucrainei."
❗️(13:53) Legiunea internațională a Ucrainei continuă să crească: acum sunt trimiși 70 de voluntari din Japonia.
❗️(13:53) AFU a distrus postul de comandă al rușilor din satul Dityatki de lângă Cernobîl
Șeful Statului Major al Armatei 36 din Districtul Militar de Est, generalul-maior Serghei Nyrkov, a fugit în timpul unei operațiuni speciale a Forțelor Armate ale Ucrainei în Belarus, orașul Mazyr, lăsând personalul, care a fost distrus de armata noastră.
❗️(13:52) Pentru prima dată în a șaptea zi de război, armata noastră a intrat în ofensivă. Și cred că aceasta nu este ultima ofensivă; 🗣:Arestovich
Au avansat în vecinătatea Gorlovka și se întăresc acolo.
❗️(13:57) Harkov este Stalingradul secolului XXI. Inamicul are pierderi incredibile acolo; 🗣:Arestovich.
❗️(13:56) UE interzice transferul de bancnote euro către Rusia.
❗️Popularitatea cererilor de emigrare din Rusia a crescut semnificativ. (14:46)
❗️Aproape 836.000 de oameni au părăsit Ucraina - ONU. (14:47)
❗️Magazinul online ASOS a încetat să livreze mărfuri în Rusia. (14:58)
❗️Comisia Europeană a declarat că este pregătită, dacă este cazul, să propună deconectarea noilor bănci rusești de la SWIFT în scurt timp. (15:07)
❗️Canosul belarus Pavel Shurmei, care a concurat la două Jocuri Olimpice, a mers voluntar în Ucraina (15:12)
❗️Astana. Locuitorii din Kazahstan colectează ajutor umanitar pentru ucraineni. (15:17)
❗️iHerb a suspendat, de asemenea, munca în Rusia. (15:18)
❗️Mihail Podolyak nu exclude ca legea marțială să fie introdusă în Rusia. (15:19)
❗️Andrzej Duda: peste 500 de mii de refugiați din Ucraina au ajuns în Polonia. (15:21)
❗️Premierul polonez Mateusz Morawiecki a oferit Uniunii Europene să accepte un pachet de asistență financiară pentru restaurarea Ucrainei în valoare de 100 de miliarde de euro.(15:22)
❗️Grupul Mumiy Troll oprește concertele din cauza războiului din Ucraina. (15:27)
❗️Au fost aduse amendamente Dumei de Stat cu privire la pedeapsa de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „falsuri” despre acțiunile armatei ruse. Adică, acum poți să te așezi pe etichetă dacă numești „operațiunea specială” război. (15:32)
❗️Canalele YouTube ale propagandiștilor NTV au fost blocate în peste 70 de țări.(15:33)
❗️Guvernul georgian nu va organiza trimiterea de voluntari în Ucraina. (15:35)
❗️Nokia va opri livrările de echipamente tehnologice pentru comunicații celulare către Rusia. (15:50)
❗️Editorul-șef al lui Dozhd, Tikhon Dzyadko, a confirmat că el și unii membri ai redacției au decis să părăsească temporar Rusia din motive de securitate. (16:10)
❗️Concertul de gală al legendarului cântăreț de operă Placido Domingo de la Teatrul Bolșoi a fost anulat.(16:13)
❗️Steam a început să respingă cererile utilizatorilor din Rusia.(16:29)
❗️Șeful OMS s-a exprimat în favoarea deschiderii urgente a unui coridor umanitar la Kiev. (16:38)
❗️Kuleba a spus că voluntari din 16 țări ale lumii merg în Ucraina. Sunt deja vreo mie.(16:43)
❗️Șeful fracțiunii Servitorul Poporului, Arakhamia, a confirmat că negocierile dintre Rusia și Ucraina vor avea loc în această seară.(17:02)
❗️Lanțul de fast-food Burger King nu are de gând să părăsească Rusia și o consideră în continuare o piață importantă.(17:07)
❗️Cardurile bancare din Belarus și Rusia au încetat să funcționeze în Ucraina. (17:27)
❗️Arestovich a cerut cetățenilor care locuiesc în teritoriile ocupate să ofere rezistență totală inamicului. (17:37)
❗️Roskomsvoboda anunță posibila începere a blocării YouTube în Rusia. (17:39)
❗️YouTube se blochează. (17:55)
❗️Primarul Cernihivului plătește o recompensă pentru ocupanții capturați. (17:58)
❗️Forțele armate ale Ucrainei au eliberat satul Makarov din regiunea Kiev și au fortificat acolo. (18:01)
❗️Megogo în Ucraina a realizat canale TV, filme, seriale, desene animate și basme audio pentru copii.
În Rusia, serviciul și-a încetat operațiunile. (18:25)
❗️Delegația rusă a ajuns la discuții în aceeași componență, iar delegația ucraineană va sosi mâine”, a spus Medinsky. (18:28)
Discuțiile vor avea loc la Belovezhskaya Pushcha.
❗️Ministerul Situațiilor de Urgență al Ucrainei amintește de manipularea atentă a obiectelor suspecte și a muniției inamice. Nu încercați să le dezasamblați sau să le mutați. (19:05)
❗️22 de tancuri ruse au fost luate prizonieri. Au venit tot drumul din Orientul Îndepărtat. (19:11)
❗️Toyota și Lexus suspendă livrările de mașini în Rusia.
❗️Autoritățile americane ar putea anunța astăzi sancțiuni împotriva sectorului de apărare din Rusia și Belarus. (19:20)
❗️Fiul fostului președinte al Ichkeriai, Anzor Maskhadov, și bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov au vorbit în sprijinul Ucrainei la un miting de la Bruxelles. (19:34)
❗️Bloggerii ucraineni au înregistrat un mesaj video colegilor lor ruși, care încă preferă să tacă în legătură cu războiul.
Printre participanții la apel se numără celebrul călător Anton Ptushkin. (19:36)
❗️Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție conform căreia Federația Rusă trebuie să oprească războiul și să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. (19:38)
❗️Zelensky a mulțumit țărilor care au votat pentru retragerea invadatorilor de pe teritoriul Ucrainei. (19:40)
❗️MTR al Ucrainei a declarat că, după bombardarea orașelor pașnice, artilerii ruși au devenit ținta lor numărul unu. (19:50)
❗️UE va lua măsuri pentru a se asigura că criptomonedele nu eludează sancțiunile. (19:53)
❗️Maiorul a mers să omoare ucraineni pentru 60 de mii de ruble, dar a fost luat prizonier. (19:57)
❗️Nu va mai fi bere cehă în Rusia. Din cauza războiului din Ucraina, toți marii producători cehi au refuzat să aprovizioneze.(20:00)
❗️Statele Unite au impus sancțiuni împotriva sectorului de apărare al Federației Ruse. (20:18)
❗️Abramovici vinde clubul de fotbal Chelsea.
🗣:" Din cauza sancțiunilor, a trebuit să mă despart de jucăria mea preferată..." (20:21)
16 februarie 2022
VERNISAJUL EXPOZITIEI „ION LUCA CARAGIALE - 170 DE ANI
DE LA NASTERE"
Biblioteca Academiei Române, in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii
Române, verniseaza joi, 3 februarie 2022, expozitia ,, Ion Luca Caragiale - 170 de ani
de la nastere", in semn de omagiu adus marelui dramaturg român. Evenimentul va
avea loc in Sala ,, Theodor Pallady" din Calea Victoriei 125, incepând cu ora 11.00.
La eveniment vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei
Române, criticul de arta Pavel Susara, prof. univ. dr. Ian Cristescu, directorul
Muzeului National al Literaturii Române, si acad. Eugen Simon, presedintele Sectiei
de literatura si filologie, printr-o interventie online. Evenimentul va fi onorat de
prezenta acad. Victor Voicu, vicepresedinte al Academiei Române, in calitate de
reprezentant al familiei graficianului Aurel Jiquidi, important ilustrator al operei lui
Caragiale. Gazda evenimentului: prof. ing. Nicolae Noica, director general al
Bibliotecii Academiei Române.
Expoziția reunește piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române si al
Muzeului National al Literaturii Române, având ambiția de a reconstitui, intr-o
serie de repere esențiale, întregul parcurs al biografiei publice si artistice a
scriitorului român.
Expoziția este completata cu o serie de manuscrise ale operelor lui IL. Caragiale,
ediții princeps corespondenta sa cu personalitati culturale si literare ale timpului,
precum lacob Negruzzi, Petre Missir, Alexandru Vlahuță sau Titu Maiorescu, cel
care, in calitate de ministru al Instrucțiunii Publice, il numește, in 1888, director la
Teatrul National din Bucuresti. Colecția de fotografii expuse prilejuiește întâlnirea
cu membrii ai familiei scriitorului - fiul cel mare, Mateiu, autorul celebrilor „, Crai de
Curtea Veche", si Luca, băiatul cel mic, aflat alături de Caragiale in autoexilul sau
berlinez - sau cu personaje celebre precum Aurel Vlaicu, St.0. Iosif, George Coșbuc,
Cella Delavrancea.
O secțiune importantă a expoziției recreează, în litografiile graficianului Aurel
Jiquidi, atmosfera pieselor de teatru caragialiene: vor fi expuse litografiile
pentru “O scrisoare pierduta", editate in 1929, si cele 16 litografii originale,
realizate in 1931 pentru „,O noapte furtunoasă"
https://www.facebook.com/101168626594945/posts/5126025570775867/
23 ianuarie 2022
Candidatul de extremă dreapta la președinția Franței, Eric Zemmour, a fost atacat la primul său miting de campanie. În timp ce se deplasa prin mulțime spre scenă, un bărbat l-a prins de gât înainte să intervină mai mulți agenți de securitate
Eric Zemmour a fost rănit ușor la umăr, doctorii săi recomandându-i cel puțin nouă zile de odihnă.
Fostul jurnalist și expert este cunoscut pentru opiniile sale controversate despre migranți și al Doilea Război Mondial. În trecut, acesta a susținut că statul francez i-a protejat pe evrei în timpul conflictului, când, în realitate, regimul colaboraționist de la Vichy a trimis mii de evrei francezi în lagărele naziste.
După săptămâni de speculații, Zemmour și-a anunțat marți candidatura la alegerile prezidențiale din Franța din 2022.
Incidentul în care a fost atacat Zemmour a fost unul dintre numeroasele ciocniri violente din timpul evenimentului, desfășurat la un centru de convenții la nord-est de capitala Paris, duminică seara.
Aproximativ 10.000 de persoane s-au prezentat la miting. Mii de manifestanți împotriva politicianului de extremă dreapta au mărșăluit prin oraș, poliția arestând câteva zeci.
Un purtător de cuvânt al noului său partid a declarat pentru ziarul Le Figaro că va fi depusă o plângere penală și a lăudat „curajul” lui Zemmour.
Eric Zemmour a continuat să-și susțină discursul după incident. În timpul discursului, susținătorii săi au aruncat cu scaune în manifestanții care s-au ridicat în picioare purtând tricouri cu lozinci antirasism.
„Dacă voi câștiga aceste alegeri, nu va fi o altă rotație a puterii, ci o recucerire a celei mai mari țări din lume”, a spus Zemmour.
Acesta a anunțat că și-a numit partidul Reconquista - un nume despre care Zemmour spunea că face trimitere la perioada istoriei cunoscută sub numele de Reconquista, când armatele creștine au alungat musulmanii din peninsula Iberică.
„Eu sunt singurul care apără libertatea de gândire, libertatea de exprimare”, a declarat el, respingând acuzațiile de fascism, rasism și misoginie. În trecut, domnul Zemmour a fost condamnat pentru discurs instigator la ură.
Rezultatele ADN de la locul dublei crime din Iași arată că a mai fost o persoană la fața locului, ceea ce înseamnă, practic, că mai există un suspect, în afara studentului marocan Ahmed Sami El Bourkadi.
Rezultatele criminalistice venite de la Bucureşti indică existența unui profil nou de ADN pe un obiect vestimentar de la locul crimei, adică un suspect nou.
Experții ar fi găsit patru urme diferite de ADN: sânge ale celor doi tineri omorâți, plus alte două străine, neidentificate. Obiectul vestimentar ar fi aparţinut unui tip solid şi înalt în comparație cu suspectul principal.
”S-a mai prelevat un obiect vestimentar de mare importanță de pe care s-au prelevat urme, iar într-una din ele au fost identificate patru profile genetice, printre care cele ale victimelor şi alte două străine. Însă, pentru că ADN-urile au fost mixate, nu pot fi alcătuite profile genetice. Însă arată că în locuinţă au fost alte două persoane străine, pe lângă cele două victime”, au precizat surse apropiate anchetei.
Nu au fost găsite încă telefoanele victimelor și arma crimei
Misiunea criminaliştilor este îngreunată şi de faptul că nu au fost găsite încă telefoanele victimelor şi nici arma crimei. Cel mai probabil, procurorul de caz va decide prelevarea AND-ului la cât mai multe persoane apropiate de cei doi tineri ucişi.
Ahmed Sami el Bourkadi rămâne totuși în arest, chiar dacă a susținut mereu că este nevinovat. Tânărul de 20 de ani a fost arestat pe 21 decembrie, după ce a fost extrădat din Italia, unde a fugit după ce ar fi comis dubla crimă de pe 8 decembrie.
Suspectul a părăsit România la scurt timp după ce ar fi ucis un coleg de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, tot marocan și pe prietena acestuia. Înainte de a se urca în avion, Ahmed a mers la spital și a cerut să îi fie pansate mai multe tăieturi la mână.
Sursa : Digi 24
Vă așteptăm la activitate!
19 decembrie 2021
Jurnal intim
Sub genericul „Pallady 150”, Muzeul Național de Artă al României deschide patru expoziții dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanți artiști români. Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrările aflate în patrimoniul MNAR.
La sediul central din fostul Palat Regal are loc expoziția „Jurnal intim” care ilustrează, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate în expoziție, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste. Este exclusiv un demers curatorial, al cărui scop este acela de releva complexitatea operei palladiene, prin corelarea scrierilor și lucrărilor artistului.
Titlul expoziției, „Jurnal intim”, este desprins dintr-o mărturisire făcută de Pallady lui Nicolae Tonitza: „Pictura mea e jurnalul existenței cotidiene. Un jurnal intim, în care se desfășoară, fără menajamente pentru mine sau pentru alții, fără panaș și morgă – direct și rapid – pulsul vieții mele, cu variațiile lui fatale, de la un an la altul, de la un ceas la altul...”.
Tot prin prisma paginilor de jurnal, relația sa de prietenie cu Henri Matisse va fi ilustrată cu lucrări ale artistului francez, inclusiv din seria „La Blouse Roumaine”.
Sensul expoziției este, pe de o parte, acela de reconfigura un capitol important din creația lui Theodor Pallady, ilustrat cu lucrări în cea mai mare parte neexpuse de la retrospectiva din anul 1971 și, pe de altă parte, de a releva pasiunea senzuală ca element generator al operei de artă.
Parterul:Galeriei Naționale
Curator: Călin Stegerean
18 decembrie 2021
OPERA NATIONALA
NOUTATI
TEATRUL MUZICAL AMBASADORII în parteneriat cu Opera Națională București vă invită marți, 21 decembrie, orele 20:00, la spectacolul „Crăciunul Jucăriilor”. Evenimentul va avea loc în Foaierul Galben al primei scene lirice.
https://www.facebook.com/operanb.ro/
▪ STUDENTII DE AZI, ARTISTII DE MAINE Opera Națională București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București, vă invită duminică, 19 decembrie, începând cu ora 13:00, la recitalul „Studenții de azi, artiștii de mâine”.
▪ Recitalul, desfășurat în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, reprezintă un proiect de promovare a tinerilor studenți aflați pe calea afirmării lor profesionale în domeniul interpretării artei lirice.
https://www.facebook.com/operanb.ro/
Opera Națională București organizează târgul de Crăciun „Classical Christmas Market”, care va fi deschis publicului în perioada 3-31 decembrie 2021, în aer liber, pe Esplanada Operei Naționale din centrul Bucureștiului.
Târgul va fi amenajat pe o suprafață de 12.000 metri pătrați și va avea și un patinoar. Publicul se va putea bucura de scena colindătorilor, pregătită pentru spectacolele și concertele copiilor din Programul Național Cantus Mundi, de Ateliere Spiridușilor și workshopuri pentru copii, plimbări cu Express-ul OCC – trenulețul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar și cu trăsura cu cai. De asemenea, vizitatorii vor găsi și tradiționalele căsuțe cu produse de sărbători.
Pe parcursul Târgului, în sala mare a Operei vor avea loc evenimente precum:
· Premiera spectacolului centenar „Lohengrin” de Wagner (regia Silviu Purcărete – 8, 10 și 12 decembrie);
· Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski (15, 18, 23 și 29 decembrie);
· Spectacolul „La Traviata” de Verdi (19 și 22 decembrie);
· „Nunta lui Figaro” de Mozart (18 decembrie);
· Spectacolul de Crăciun al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, intitulat „Pe drumul Crăciunului” (16, 17 decembrie).
30 noiembrie 2021
Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu
Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Nationala a României va pune in circulație o bancnota cu valoare nominala de 20 lei, pe care este prezenta Ecaterina Teodoroiu. Chipul Ecaterinei Teodoroiu a fost ales deoarece a fost prima femeie ofițer din armata română și „întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea și sacrificiul de care femeile au dat și continuă să dea dovadă în societatea noastră”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului. Începând cu anul 1938, casa familiei Teodoroiu, construită în 1884, a fost amenajată drept Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”. În perioada de început a regimului comunist de la noi din ţară, statutul ei de eroină a fost extrem de redus, tocmai prin asocierea ei intenţionată cu regimul monarhic, ori cu clasa burgheziei. După anul 1960, imaginea de eroină naţională a Ecaterinei Teodoroiu a revenit în prim-plan, fiind utilizată intensiv de către propaganda regimului, în anul 1978 realizându-se şi un film despre ea, intitulat chiar „Ecaterina Teodoroiu”, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru, Amza Pellea şi Ilarion Ciobanu. După anul 1989, probabil din cauza utilizării imaginii Ecaterinei Teodoroiu de către propaganda comunistă, statutul său de eroină naţională a fost apreciat cu discreţie, total nemeritat conform mărturiilor istorice existente.
Acum, la 100 de ani de la sacrificiul ei suprem, se cuvine să spunem că, deşi despre constribuţia sa la Primul Război Mondial s-au scris nenumărate cărți, studii și articole, nimic din toate acestea nu poate reda la adevărata dimensiune spiritulsău de luptă, patriotismul şi puterea ei de sacrificiu. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării noastre, iar pentru dragostea de țară, pentru faptele de vitejie și simțul rar al datoriei, prin care și-a îndeplinit ceea ce socotea a fi misiunea ei, chiar cu preţul jertfei supreme, se cuvine să vărsăm măcar o lacrimă …
Avem zăpadă de sărbători?
Pe unele canale de știri au apărut deja prognoze! Să vedem ce ne spun meteorologii
Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte la munte. Cu excepția regiunilor nord-estice, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în nord-vestul teritoriului și în sud-estul extrem.
Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.
Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în regiunile nord-vestice.
Săptămâna 20.12.2021 – 27.12.2021
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.
Va reamintesc ca aceasta este doar o prognoza si vremea s ar putea schimba.
De Constantin Jelemalai
Surse Aleph News
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, ajungând la un maxim istoric de 4,9%, propulsată în continuare de majorarea preţurilor la energie, transmite AFP.
Este vorba de cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică, scrie Agerpres.
Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 4,9% în luna noiembrie 2021, de la un nivel de 4,1% în luna octombrie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.
Începând din iunie, inflaţia a crescut în fiecare lună în zona euro, ajungând la 3% în august, la 3,4% în septembrie şi la 4,1% în octombrie.
Şi în luna noiembrie, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o creştere de două cifre, cu un avans 27,4%, în timp ce preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 2,7%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2,2%.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea de la 2,0% până la 2,6%, iar un alt indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 2,3%, de la 2,1% în luna octombrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 decembrie.
Surse Economica.net
15 noiembrie 2021
Migranți la granița cu Belarus și Polonia: ce pot face UE și NATO?
Agravarea situației de la granița belaruso-polonă a forțat Uniunea Europeană să caute modalități de oprire a fluxului de migranți care a apărut cu participarea Minskului. Ce pot face acum UE și NATO?
Vestea că mii de migranți încearcă să ajungă din Belarus în Polonia a devenit principalul subiect discutat de politicieni și diplomați la Bruxelles. Deși criza migrației, pe care Occidentul îl învinovățește pe Alexandru Lukașenko, a început în iunie, Uniunea Europeană nu a reușit încă să găsească o modalitate de a o rezolva. Scrie DW
Totusi UE intenționează să introducă al cincilea pachet de sancțiuni împotriva lui Lukașenka în noiembrie.
În acest context, nu prea ajută nici ajutorul retoric al Americii, obținut de șefa Comisia Europeană, Ursula von der Leyen, la Washington. Căci SUA au, sub administrația Biden, propria lor problemă nerezolvată cu migranți de la granița mexicană, mutați clandestin, noaptea, ca hoții, pe calea aerului, de la frontieră, în state federale din sud, după cum sa plans recent guvernatorul Floridei, Ron de Santis, amenințând să -i expedieze pe nou-veniți cu autobuzele directe în statul Delaware, patria președintelui.
Românul „descurcăreț” devine o amenințare la adresa sănătății publice europene (SpotMedia)
“Vaccinarea la chiuvetă” arată cât de profundă e corupția din România, încât ea a ajuns să afecteze actul medical, a prăbușit încrederea populației în autorități și a creat o problemă în Uniunea Europeană.
Când premierul Florin Cîțu a venit în fața oamenilor, la jumătatea lunii mai, și a anunțat victorios că a învins pandemia, nimic din atitudinea sa, din cuvintele rostite atunci nu lăsau să se întrevadă vreo îngrijorare cu privire la valul patru de pandemie sau la criza de încredere în certificatul verde provocate de nepăsarea oamenilor politici și corupția din țara noastră.
Autoritățile din Italia și Grecia au intrat în alertă din cauza certificatelor verzi emise de țara noastră din cauza răspândirii pe scară largă a fenomenului de “vaccinare la chiuvetă”.
Acesta a apărut și s-a răspândit odată cu autorizarea vaccinului de o singură doză, produs de Johnson & Johnson, și care a oferit posibilitatea unor medici de familie și asistenți sanitari să facă înțelegeri cu persoane care doreau să se înregistreze oficial ca fiind vaccinate, fără a face injecția.
Pentru acest lucru, plăteau o sumă de bani, iar cantitatea de ser aferentă era aruncată la chiuvetă.
Persoanele respective erau trecute în Registrul Electronic Național al Vaccinării, având astfel posibilitatea să-și descarce certificatul verde european, pe baza căruia puteau călători și avea acces în spațiile publice din țară și străinătate. Scrie DW.
Problema se extinde în Europa
La două săptămâni de la incident, nu a fost anunțat cât de grav sau ce impact a avut acesta și câte persoane au obținut, prin fraudă, certificate verzi
în presa din România au fost prezentate zeci de cazuri despre rețele care vindeau certificate verzi false sau despre “vaccinarea la chiuvetă”.
Inițial, aceasta a fost o problemă de interes local, dar în ultima săptămână, ea a devenit una europeană.
Cazurile cu români prinși de forțele de ordine ale altor state cu certificate verzi false sau străini care au obținut astfel de documente din România sunt semnalate tot mai des și în presa internațională.
Probleme au apărut, de exemplu, în Italia, cu româncele nevaccinate care îngrijesc persoane în vârstă. „Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentul de persoane vaccinate este scăzut”, a declarat Alessio D’Amato, consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, citat de Mediafax.“Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă. Nu ne putem asuma acest risc. Scrie Digi 24
01 noiembrie 2021
Proteste la Roma în plin summit G20. Activiștii spun că liderii mondiali nu iau suficiente măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice
Mii de activiști de mediu și militanți anti-G20 au protestat sâmbătă pe străzile Romei față de ceea ce ei numesc inacțiunea celor mai mari economii ale lumii cu privire la schimbările climatice, relatează Euronews. Italia găzduiește în aceste sfârșit de săptămână summitul G20, grupul principalelor puteri economice globale, reuniune care are loc înaintea conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, de săptămâna viitoare.
Activiștii aparținând unor mișcări precum Fridays for Future sau Extinction Rebellion spun că liderii mondiali nu fac suficient pentru gestionarea crizei climatice. Reprezentanții Extinction Rebellion cer reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la zero, până în 2025. „Întâlnirea de la Glasgow este inutilă dacă nu există o voință clară de a rezolva problema. Cooperarea internațională este crucială, dar, dacă nu există voință de a acționa, este inutil să se întâlnească. (…) Nu văd voință de a rezolva problema climatului și de a o trata ca pe o urgență”, a spus activistul Giovanni Mori de la Fridays for Future Italia, adăugând că nu are așteptări prea mari legate de summitul de la Glasgow. La rândul său, Viola Del Vescovo, de la Extinction Rebellion, este de părere că „faptul că 30 de ani de conferințe pe tema climei nu au adus nimic nou spune multe. Emisiile sunt în continuare în creștere, criza climatică continuă, nedreptatea socială a mărit decalajele și un număr tot mai mare de oameni suferă”.
Potrivit unui draft al unui comunicat citat de Reuters, statele G20 își vor lua angajamentul să coopereze în sensul limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius, prag pe care oamenii de știință îl consideră vital pentru a evita un dezastru climatic, însă nu va fi încheiat în acest sens un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. Statele din G20 cuprind 60% din populația lumii, sunt responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și reprezintă peste 80% din produsul intern brut (PIB) mondial.
Doi afgani au fost uciși de talibani la o nuntă, deoarece ascultau muzică
Doi dintre invitații la o nuntă, desfășurată la Sorkhood, în estul Afganistanului, au fost împuşcaţi mortal de milițieni talibani, după ce au fost surprinși că au pus muzică. De asemenea, alți doi participanți au fost răniți, informează News.ro, care preia AFP.
„Bărbații tineri au pus muzică în altă încăpere. Trei talibani au venit şi au deschis focul împotriva lor. Cei doi răniţi se află în stare gravă”, a declarat acest martor.
Un purtător de cuvânt al provinciei Nangarhar, Qazi Mullah Adel, a confirmat acest incident, însă nu a oferit detalii. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Guvernului, Zabihullah Mujahid, nu a confirmat, la Kabul, autenticitatea incidentului, însă a precizat că talibanii se opun acestui tip de atrocități.
Orice muzică profană a fost interzisă de către talibani în timpul precedentului lor regim, în perioada 1996-2001. Noul Guvern islamist nu a legiferat încă cu privire la acest subiect, însă consideră ascultarea muzicii nereligioase contrară viziunii legii islamice, sharia.
Meta, noul nume al companiei Facebook, este ironizat de vorbitorii de ebraică: ”Înseamnă mort”
Mai mulți israelieni au ironizat în spațiul online schimbarea numelui companiei lui Mark Zuckerberg, din Facebook în Meta, spunând că noua denumire sună similar cuvântului „mort” în ebraică, scrie CNN, citată de News.ro. CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat joi, 28 octombrie, că Facebook, companie care deține unele dintre cele mai folosite rețele de socializare din lume, s-a rebotezat Meta. Corporația a anunțat că noul nume reflectă mai bine activitatea ei, care se extinde dincolo de rețelele sociale, în domenii precum Realitatea Virtuală (VR). Anunțul a stârnit imediat uimire, dar și un val de ironii pe rețelele sociale din partea mai multor politicieni, care au spus că este un ”cancer pentru democrație”.
Noul nume a fost luat în derâdere pe Twitter și de către vorbitori de ebraică, folosind hashtag-ul #FacebookDead, care au scris că ”Meta înseamnă mort”. Dr. Nirit Weiss-Blatt, autor al „The Techlash and Tech Crisis Communication”, a scris: „În ebraică, «Meta» înseamnă «Mort». Comunitatea evreiască va ridiculiza acest nume mulţi ani de acum înainte”, a scris el pe Twitter. „Cineva nu şi-a făcut documentarea pentru rebranduire”, a scris un internaut. „Eroare gravă?? Noul nume al Facebook, Meta, înseamnă mort în ebraică. Amuzant. #FacebookDead”, a scris un altul. Mark Zuckerberg a spus, joi, că Meta va cuprinde Facebook, precum și aplicații precum Instagram, WhatsApp și brandul de realitate virtuală Oculus. Schimbarea vine într-o perioadă în care compania se confruntă cu un mare scandal privind efectele nocive pe care le are rețeaua de socializare Facebook asupra utilizatorilor și eșecul companiei de a le preveni.
Frances Haugen, o fostă directoare din cadrul gigantului Facebook, a declarat la începutul lunii octombrie, în timpul unei audieri în Congresul american, că site-urile și aplicațiile companiei sunt dăunătoare pentru copii și afectează democrația. Aceasta a mai acuzat că șefii Facebook știu cum să facă produsele mai sigure pentru utilizatori, însă nu fac schimbările necesare, alegând propriul profit.
18 octombrie 2021
Noutăți
La nivel național există în acest moment un singur pat ATI pentru pacienții infectați cu COVID, în județul Hunedoara, a anunțat luni Grupul de Comunicare Strategică. Aceasta, în condițiile în care azi sunt internați la terapie intensivă 1.632 de pacienți, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.
În data de 11 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1548 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 132 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.
Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale, conform autorităților.
1.632 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel național este disponibil 1 singur pat ATI, în județul Hunedoara.
Autoritățile spun că se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare și că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
Aleksei Navalnîi a anunțat că autoritățile închisorii unde e încarcerat i-au schimbat statutul în ,,terorist”
Disidentul rus Aleksei Navalnîi, care se află după gratii, a anunţat luni pe Instagram că o comisie a închisorii l-a desemnat drept extremist şi terorist, transmite Reuters.
Navalnîi a relatat pe contul de instagram că a fost chemat în faţa unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea acestei modificări de statut.
Măsura creşte presiunile oficiale asupra celui mai cunoscut critic de pe plan intern al preşedintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi execută în prezent o sentință de doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcări condiționate, despre care a spus că i-a fost atribuită pentru a i se bloca ambițiile politice.
Navalnîi a încercat să minimalizeze anunţul, salutând faptul că de acum nu mai este considerat susceptibil să fugă şi va fi vizitat mai puţin frecvent de gardieni în cursul nopţii, transmite Agerpres.
„Acum am un semn deasupra patului, care spune că sunt terorist”, a declarat Navalnîi în postarea publicată pe rețelele sociale cu ajutorul avocaţilor săi și distribuită ulterior și de soția sa.
Autoritățile ruse nu au confirmat imediat modificarea statutului lui Navalny, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) nu a răspuns la o cerere privind statutul disidentului Aleksei Navalnîi.
Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost închis după ce s-a întors în Rusia la începutul acestui an din Germania, unde a fost tratat timp de câteva luni pentru a-și reveni după ce a fost otrăvit cu Noviciok în august 2020.
Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus și a spus în repetate rânduri că modul în care este tratat nu poate fi dezvăluit, pentru că este o chestiune care aparține strict serviciului închisorii. De altfel, președintele rus Vladimir Putin se străduiește să evite chiar să-i menționeze numele.
Totodată, mișcarea politică a lui Aleksei Navalnîi a suferit o nouă lovitură în luna iunie, după ce o instanță din Federația Rusă a decis că activitățile sale sunt extremiste. Casele multor apropiați și aliați ai lui Navalnîi au fost percheziționate, iar unora le-a fost restricționată chiar libertatea de mișcare. De asemenea, alții au fugit în străinătate din cauza represiunilor politice.
Luna trecută, Rusia a deschis un nou dosar penal împotriva lui Navalnîi, care l-ar putea ține în închisoare încă un deceniu.
Unii dintre susținătorii săi au criticat săptămâna trecută acordarea premiului Nobel pentru pace jurnalistului rus Dmitry Muratov, spunând că Navalnîi ar fi meritat mai mult această distincție.
Consultările de la Palatul Cotroceni, aproape de final. Klaus Iohannis discută cu liderii UDMR, urmează minoritățile naționale Un prim pas pentru rezolvarea crizei politice care a început cu mai bine de o lună în urmă ar putea fi făcut chiar azi, când președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări, după ce Guvernului Cîțu i-a fost retrasă încrederea în Parlament prin moțiune de cenzură.
UDMR a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis
Liderii UDMR au intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis.
Delegația UDMR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială
Delegația AUR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis
Delegația partidului AUR a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis. „Consultările au fost cât se poate de formale”, a spus liderul AUR George Simion, într-o transmisiune pe Facebook. Acesta a mai precizat că președintele a spus că dizolvarea Parlamentului nu este o soluție „Klaus Iohannis a admis că este greu să construiască o majoritate parlamentară”, a declarat și Claudiu Târziu.
Delegația partidului AUR a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Anterior, liderul AUR Geroge Simion a declarat că vor susține la discuțiile cu președintele varianta alegerilor anticipate, iar până la anticipate învestirea unui guvern de tehnocrați. Acesta a mai spus că în cazul în care Klaus Iohannis îl va propune tot pe Florin Cîțu, AUR va strânge semnături pentru suspendarea președintelui.
Delegația AUR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială
Dacian Cioloș, după consultări: Președintele a spus că va analiza propunerea noastră
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis le-a transmis că va analiza propunerea făcută de aceștia la discuțiile cu șeful statului.
„I-am spus președintelui că USR are propunere de premier, una serioasă, suntem gata să ne asumăm acest rol. Avem și propunere de program de guvernare. Președintele ne-a confirmat că partidele care au fost anterior nu au propus premier și că va analiza serios propunerea noastră
Cioloș a mai declarat că președintele le-a transmis acestora că „a fost surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide”.
Delegația USR a părăsit Palatul Cotroceni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis discută cu delegația USR. Aceștia au stabilit luni să îl propună pe Dacian Cioloș premier și să îi propună președintelui o listă de reforme pentru refacerea coaliției de guvernare.
Delegația USR, la consultări cu președintele Klaus Iohannis
Marcel Ciolacu: PSD vrea o majoritate pentru alegeri anticipate
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după consultări, că social-democrații văd mai probabilă o majoritate pentru alegerile anticipate. Totodată, acesta a spus că, pentru a trece peste actuala criză, „tot ce nu va putea face Guvernul, va face Parlamentul”.
„L-am asigurat și pe președinte că românii nu vor fi abandonați. Tot ceea ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de către Parlament României, iar parlamentarii PSD, cle mai mare grup parlamentar din Parlamentul României, din acest moment vor lucra 24 de ore din 24. Deja am depus în Birourile Permanente, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a mai spus Ciolacu.
Cancelarul Austriei demisionează. Sebastian Kurz, anchetat pentru fapte de corupție
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că demisionează, după ce procurorii anticorupţie au declanșat o anchetă împotriva lui și a altor persoane, scrie Reuters. Sebastian Kurz este anchetat pentru dare de mită şi abuz de încredere.
„Vreau să mă retrag pentru a pune capăt blocajului, a evita haosul şi a asigura stabilitatea”, a declarat el în fața reporterilor.
Sebastian Kurz a mai anunțat în declarația de presă că îl propune pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, ca succesor al său.
El a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării și a respins totodată „acuzaţiile false”.
Kurz plănuiește să rămână lider al partidului conservator pe care îl conduce și va prelua șefia grupului său parlamentar.
Biroul Parchetului anticorupţie a anunţat că investighează şi alte nouă persoane, potrivit unui comunicat citat de Reuters, preluată de Agerpres.
"Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, precum şi trei organizaţii" fac obiectul unei anchete pentru diverse infracţiuni de corupţie legate de acest dosar, a precizat Parchetul pentru afaceri economice şi corupţie (WKSTA) într-un comunicat.
Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.
În cursul dimineţii de miercuri a avut loc o serie de percheziţii, care au vizat printre altele sediul Partidului Popular Austriac (ÖVP), cancelaria şi Ministerul de Finanţe.
Potrivit DPA, anchetatorii au căutat e-mailuri datând încă din 2016 precum şi dispozitive de stocare a datelor, precum severe, telefoane mobile şi laptopuri. Cercul apropiat al colaboratorilor a fost afectat - precum un purtător de cuvânt, un consilier media şi principalul său strateg - existând suspiciunea că au folosit metode ilegale în drumul lor spre putere.
Între 2016 şi 2018 "resursele ministerului au fost utilizate pentru a finanţa sondaje de opinie parţial manipulate care serveau unui interes politic exclusiv partizan", estimează Parchetul.
În acea perioadă Sebastian Kurz nu era încă cancelar, dar participa la guvernare. Potrivit procurorilor, un grup media ar fi primit "plăţi" în schimbul publicării acestor sondaje de opinie.
La anunțul Ambasadei Israelului din România și al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” joi, 7 octombrie 2021, se deschide expoziția temporară de fotografie „Israel – file din natură”. Aceasta va fi disponibilă până pe data de 31 decembrie 2021.
Ziua Națională a Spaniei-12 Octombrie
Ziua Națională a Spaniei are loc pe 12 octombrie , într-o zi plină de evenimente în care instituțiile naționale sunt foarte prezente. Cea mai faimoasă dintre acestea este parada militară, prezidată de rege, la Madrid. Conform legii care se stabilește această sărbătoare, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Dia de la Haspanidad, scopul său este ,,să ne amintim de diferitele momente ale istoriei colectice care fac parte din moștenirea noastră istorică, culturală și socială comună.
Why is Día de la Hispanidad (Spain's National Day) celebrated on October 12? | Fascinating Spain
13 octombri2021
După cum știți, Colegiul Economic ,,Viilor”, împreună cu alte 11 școli și licee din București și alte 112 unități de învațământ din Europa, a participat la proiectul Walk the Global Walk. Durata acestui proiect a fost de trei ani, în România fiind organizat de Agenda 21 și Primăria Municipilui București.
Însă, Colegiul Economic ,,Viilor” nu se laudă doar cu participarea, ci și cu premiile obținute. Astfel, în urma centralizării voturilor privind cel mai creativ și relevant mesaj pentru promovarea Obiectivului de dezvoltare durabilă 13 – Acțiune climatică, premiul I a fost obținut de eleva Tudor Maria Cătălina, din clasa a XI-a J, coordonată de doamna profesor Popescu Cristina, iar premiul al II-lea a fost obținut de elevul Imbrea Gabriel Antonio, din clasa a X-a F, coordonat de doamna profesor Petrancu Adelaida. Festivitatea de premiere va avea loc la Primăria Municipiului București.
Îi felicităm pe colegii noștri, suntem mândri de ei! Pe de altă parte, le mulțumim tuturor celor care au votat mesajele colegilor noștri.
Facebook a realizat un parteneriat cu Poliţia Română, prin care va implementa un program care să găsească copiii răpiţi.
România devine, astfel, a 24-a ţară din lume care colaborează cu Facebook pentru a găsi copiii răpiţi, scrie news.ro
Cazurile în care copiii sunt răpiţi sau au dispărut se pot raporta cu ajutorul mecanismului „Alertă Răpire Copii”.
Cum funcţionează?
Facebook va distribui alerte către persoanele care se află într-o zonă în care un copil a fost dat dispărut, iar oamenii vor oferi detalii Poliţiei pentru ca minorul să fie localizat cât mai repede.
Sistemul este unul similar cu cel folosit în Statele Unite ale Americii şi care se numeşte „Amber Alert”.
„Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media.
Mesajul de activare a alertei, transmis către Facebook, va fi însoţit de un link către comunicatul de presă al Poliţiei Române, cu privire la cazul care a dus la declanşarea mecanismului, pe care utilizatorii Facebook îl pot accesa, pentru mai multe informaţii.
După declanşarea alertei, orice persoană care deţine informaţii despre copilul răpit, este rugată să anunţe imediat poliţia”, explică mecanismul alertei reprezentanţii Poliţiei Române într-o postare pe Facebook.
Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.
La București, proiecțiile vor avea loc între 1 şi 11 iulie, atât în sala de cinema Elvire Popesco, cât și în aer liber, pe terasa Le Bistrot Social din curtea Institutului Francez.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez.
Publicul bucureştean va avea ocazia să îl întâlnească pe invitatul special al Festivalului, regizorul Emmanuel Courcol, prezent pe 3 iunie la Cinema Elvire Popesco pentru proiecţia filmului său Un Triomphe. De asemenea, spectatorii vor putea să discute cu alti regizori şi regizoare online, la finalul proiecţiilor.
Selecţia de filme din acest an, care cuprinde comedii, filme de patrimoniu, competiţia filmelor de debut, scurtmetraje şi alte noutăţi, a fost concepută pe baza ecuaţiei 25 = 5 x 5: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi. Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema sau spaţii culturale şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.
Trailerul Festivalului: https://youtu.be/POOAlYf_DxE
Broșura program cu toate detaliile: https://institutfrancais.ro/bucuresti/brosura-fff/
Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.
Festivalul este organizat de Institutul Francez din România - București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara
Prezentat de Orange
Parteneri: Groupama Asigurări, Carrefour România
Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Radio Guerrilla, Films in Frame, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Phoenix Media, Munteanu, Code Noir Style, Cultura la dubă
Proiecții online şi bilete prin Eventbook
https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez
Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Galeria Arhiva de Artă, vă invită să vizitați, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, expoziţia Portrete, realizată în beneficiul Societăţii Naționale de Cruce Roşie din România.
Cele aproape 100 de portrete – realizate în creion, culoare, grafică, acuarele, acrilice, uleiuri – au fost create, în majoritatea lor, în perioada decretării stării de urgență și în cea imediat următoare. Expoziția pune faţă în faţă mai multe stiluri și abordări ale tehnicii portretului, din perspectiva unică a fiecărui artist.
Pe simeze pot fi întâlnite lucrări aparținând unor artişti polivalenți, precum Mircea Muntenescu (grafică), Vasile Pop-Negreşteanu și Miruna Budişteanu (pictură), Jorge Maftei, Daniel Rădulescu si Lucian Ţăran (sculptură).
Expoziția este deschisă în perioada 2 – 28 iulie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.
https://m.facebook.com/events/396787118327695/permalink/396787251661015/
Pe data de 12 iunie va avea loc Noaptea Muzeelor în București. Puteți vizita Artmark Expoziția Colecției Țuculescu-Galaction, Biblioteca Central Universitară Carol I, Casa Dinu Lipatti.
Mai multe detalii aici: https://noapteamuzeelor.org/
Metrorex organizează Muzeul din Metrou inaugurând cu expoziția “Arta cucerește Bucureștiul!”. Muzeul din Metrou va circula pe Magistralele 1 și 3 și va prezenta reproduceri după lucrări reprezentative ale artiștilor români timp de 3 luni de zile, începând cu 1 iunie.
Mai multe detalii aici :
Elevii de liceu, de clasa a XI-a, sunt invitați să participe la Școala de Vară UB Summer University, desfășurată în perioadele 13-20 și 21-28 iulie la București. La a cincea ediție acest an, vor fi selectați în program 120 de elevi, iar pașii de înscriere sunt simpli. Totodată, intrarea în proiect are o taxă de 300 de lei, după confirmarea admiterii.
Mai multe detalii despre proiect găsiți aici: https://www.facebook.com/1503711303087604/posts/3754372071354838/?d=n
Echipa de gimnastică aerobică a României, formată din Gabriel Bocşer, Teodora Cucu, Daniel Ţavoc, David Gavrilovici şi Mihai Alin Popa a cucerit medaliile de aur în proba de grup a Campionatelor Mondiale de gimnastică aerobică din Baku (Azerbaidjan). Bilanţul României la Baku a fost completat de argintului obţinut la echipe şi bronzul din proba de trio.
Întreg articolul îl puteți accesa aici:
Dacă baguette, croissant, confiture, chocolat vă fac să visați la un mic dejun pe Coasta de Azur, dar nu ați mai vorbit de ceva timp franceza, vă așteptăm la atelierele online de conversație cu vorbitori nativi! În fiecare vineri de la 18:00 la 20:00.
Înscrieți-vă chiar acum accesând:
Dacă te-ai întrebat vreodată cum stă treaba în lume în districtul educației, acest articol ți-ar putea satisface curiozitatea. Aici vei găsi relatate pe scurt câteva întâmplări de actualitate din diferite colțuri ale lumii.
Link-ul către articol:
În acest an, marșul dedicat ODD 16 se va derula în format ”virtual”, datorită condițiilor impuse de pandemia COVID-19. Astfel, vom colecta mesaje de la elevii din toate cele 12 școli din proiect, care ulterior vor fi incluse într-un film publicitar ce va disemina mesajele elevilor pe această temă, prin difuzarea lui timp 3h/zi x 7 zile în parcul Mihai I – Herăstrău - din București.
Deoarece și liceul nostru este implicat, vă invităm să completați următorul formular:
https://forms.gle/MdChcr3MtsaM9zBU6
Veşti bune pentru persoanele supravieţuitoare ale violenţei sexuale, în toate formele sale: s-a înfiinţat primul centru de intervenţie, cu o abordare integrativă, în Capitală. Acest centru asigurând intervenţia unei echipe multidisciplinare formată din: medic/asistent medical, medic legist, psiholog, poliţist, asistent social.
În continuare, este prevăzută înfiinţarea câte unui centru şi în alte oraşe din ţară.
Mai multe detalii găsiți aici:
Campania “Multumesc, Profu' !” se va derula în perioada 25 martie – 22 aprilie 2021. Scopul fiind acela de a face publice poveștile participanților despre profesorii care i-au îndrumat și și-au pus o amprentă pozitivă asupra dezvoltării lor ca indivizi pe parcursul școlii generale, liceului sau facultății.
Accesează link-ul și scrie povestea ta:
Universitatea POLITEHNICA din București organizează cea de-a patra ediție POLIJobs 2021 exclusiv online. Cele 29 de compani de top care vor participa la eveniment le vor oferi elevilor și studenților programe de burse, stagii de practică, internshipuri, joburi part-time sau full-time.
Mai multe detalii cu privire la înscriere și alte curiozități: https://www.facebook.com/522382891188866/posts/4054405617986558/
Echipa de robotică a României a câştigat aurul la Campionatul Internaţional din Rusia. Elevii, primiți de ministrul Afacerilor Externe. Ministrul a adresat felicitări membrilor echipei AutoVortex – Întâlnirea de la sediul MAE a fost şi un prilej ca echipa AutoVortex să îi prezinte ministrului şi cei doi roboţi care au adus premiul I echipei României.
Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul : http://sparknews.ro/2021/05/07/echipa-de-robotica-a-romaniei-a-castigat-aurul-la-campionatul-international-din-rusia-elevii-primiti-de-ministrul-afacerilor-externe/
În perioada 13 mai-15 iulie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția temporară dedicată lui Anton Pann, scriitor, folclorist, tipograf, pedagog și muzician, în cadrul căreia vor fi prezentate documente originale și facsimile ale unor documente originale.
Detalii despre expoziție puteți afla de aici:
Ieri au fost anunțate nominalizările la cea de-a XV-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 iunie. Actrița Elvira Deatcu a obținut o nominalizare la categoria “Cea mai bună actriță în rol secundar”, pentru rolul interpretat în filmul 5 Minute / 5 Minutes Too Late.
Mai multe detalii puteți afla aici: https://www.facebook.com/674055092644824/posts/4212911292092502/
Adolescența este cea mai frumoasă perioadă a vieții, ar spune mulți.Aceasta este perioada să ne distrăm, să învățăm și să cunoaștem lumea saauu să ne cunoaștem pe noi și pasiunile noastre. Așadar, cu ocazia zilei adolescentului, sărbătorită anul acesta la data de 9 mai, liceul nostru vă invită în fiecare zi a acestei săptămâni (10-15 mai 2021) să participați la diferite workshop-uri, fiecare într-un anumit domeniu. Fie că vreți să aprofundați sau explorați, această săptămână este pentru și despre voi!
Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), prin DATA Lab, lansează platforma REThink Emotions, destinată promovării sănătății emoționale a copiilor și adolescenților, se arată într-un comunicat de presă al universității.
Pentru a afla mai multe detalii acesați:
Un aranjament coregrafic special, realizat de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București / UNATC I. L. Caragiale.Materialul face parte dintr-o serie
de spectacole coregrafice, derulate cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, sărbătorită anual în 29 aprilie.
Pentru a putea viziona ceea ce au pregătit acești minunați studenți accesati link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=U8Qq9bVB8nA
„Târgul de Licee Online le oferă posibilitatea elevilor de clasa a VIII-a să descopere o față a liceelor prin ochii actualilor liceeni. Ne dorim să le oferim șansa cât mai multor liceeni să vorbească despre liceul lor, iar conversațiile dintre liceenii de azi și liceenii de mâine să se desfășoare ca între prieteni, eventuali viitori colegi. Evenimentul va avea loc în data de 15/16.05.2021 și se va desfășura pe platforma Discord.”
Pagina web a târgului poate fi accesată la:
Pagina de Instagram a târgului poate fi accesată la:
https://www.instagram.com/targlicee.online/
Astăzi, 5 mai, este Ziua Mondială a Limbii Portugheze!
UNESCO anunță Ziua Mondială a Limbii Portugheze în 2019 fiind aleasă data aceasta deoarece Comunitatea Ţărilor Vorbitoare de Limbă Portugheză (CPLP) sărbătoreau pe 5 mai Ziua Limbii și Culturii Portugheze.
CPLP este alcătuită din: Brazilia, Portugalia, Angola, Capul Verde, São Tomé și Príncipe, Guineea-Bissau, Guineea Ecuatorială, Mozambic şi Timorul de Est, iar limba portugheza are un foarte mare potențial economic și este inclusă de Forumul Economic Mondial pe lista „Power Language Index” și de British Council în raportul „Languages for the future”.
Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/1713960425533983/posts/2837408156522532/
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc organizează anul acesta cea de a 15-a editie a Galei Premiilor Gopo. Gala își ține cursul pentru a recompensa, a celebra și a promova cele mai importante realizări cinematografice naţionale din timpul anului trecut.
Anul acesta sunt nominalizate 87 de filme românești încadrate astfel: 67 filme de scurtmetraj, 12 producții de tip documentar și 8 lungmetraje de ficțiune. Acestea vor fi jurizate de 11 specialiști din cadrul cinematografiei.
Mai multe detalii despre Gala Premiilor Gopo găsiți aici: https://www.facebook.com/259515182017/posts/10159626670782018/
Iar lista cu filmele nominalizate aici: https://bit.ly/2Qcycwo
Deoarece informația este crucială într-un proiect, trebuie să o extragem din surse sigure, specializate. Este oare Google cea mai bună variantă a noastră? Fie că ești elev, profesor sau doar însetat de cunoaștere, articolul acesta iți va oferi 4 motoare de căutare ce te vor ajuta în lucrările tale.
Link-ul către articol:
Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu anunță lansarea proiectului LIBERTY, adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani și finanțat prin Programul Europa Creativă.
Pasionații de hip-hop, arte vizuale, actorie, dans sau scriere creativă, interesați să învețe mai multe lucruri despre pasiunile lor de la specialiști în domeniu și din experiențele altor tineri de vârste apropiate, sunt invitați să participe la o serie de ateliere creative.
Pentru mai multe detalii legate de proiect accesați: https://culturaladuba.ro/tinerii-pasionati-de-hip-hop-arte-vizuale-actorie-dans-sau-scriere-creativa-sunt-invitati-sa-participe-la-un-proiect-inedit-al-teatrului-radu-stanca/
RIUF - The Romanian International University Fair, este locul unde vizitatorii pot să obțină informații reale despre studiul internațional și cel din România, chiar de la reprezentanți ai universităților.
Găsești răspunsuri la întrebările tale în timp real, discutând cu reprezentanții universităților și descarci resurse pe care ți le punem la dispoziție. În plus, participi gratuit la Conferința YouForum unde te poți întâlni cu cei mai apreciați specialiști din România.
Pentru cei ce se gândesc la facultate, link-ul acesta este pentru voi: https://www.riuf.ro/
Ambasada Franţei în România - Ambassade de France en Roumanie şi Institutul Francez propun o cofinanțare de până la 5.000 de euro pentru proiectele organizațiilor de tineret și ONG-urilor care pun în valoare inițiativele civice lansate de tineri și pentru tineri.
Detalii in link-ul atașat:
Producătorii galei Oscar de anul acesta au anunţat că spaţii din Londra şi alte oraşe vor fi dedicate nominalizaţilor şi invitaţilor care nu vor putea călători la Los Angeles din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei.
Dacă vrei să afli și tu despre ce este vorba, accesează:
Profuonline.ro organizeaza marti 13 aprilie 2021 la 19:00 - 20:00 un curs online gratuit de vorbire in public pentru tineri.
Trainerul va fi Monica Marin, inițiatoarea proiectului „Magie în vorbire”, organizând periodic workshop-uri, a susținut numeroase prezentări ca speaker si a colaborat cu Mihaela Tatu si alte nume importante din domeniu.
Doritorii pot accesa link-ul de mai jos pentru mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/2915782915377299/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2252%22%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A982601069228208%7D%7D]%22%7D
Consiliul Național al Elevilor organizează Gala Elevului Reprezentant, eveniment care va avea loc pe data de 15 mai, CNE răsplătind de altfel eforturile actorilor implicați în societatea civilă. În anul curent, la baza proiectului se află conceptul intitulat „ResetEDU – un nou capitol pentru educație”.
În cadrul evenimentului se fac nominalizări pentru patru categorii: „Elev implicat în comunitate”, „Profesor de 10”, „Părinte – agent al schimbării” și „Comunități școlare reziliente” .
Mai multe detalii găsiți aici: https://www.edupedu.ro/unde-se-afla-sistemul-de-educatie-la-un-an-de-la-inceputul-pandemiei-tema-galei-elevului-reprezentant-organizata-de-consiliul-national-al-elevilor/
În cadrul Universității POLITEHNICA din București se va desfășura evenimentul POLIFEST 2021 în perioada 19-23 aprilie 2021.
Evenimentul își va ține cursul online pe platforma ZOOM și vor avea loc discuții cu stundenții și referitoare la regulamentul de admitere pentru următorul an universitar, prezentări ale facultăților și ale companiilor partenere.
Mai multe informații și formularul de înscriere găsiți aici: http://polifest2021.upb.ro/
Joi, 15.04.2021, va avea loc online prezentarea proiectului ,,Walk the Global Walk", proiect în care scoala noastră este implicată de trei ani și care se desfășoară în parteneriat cu Agenda 21 și Primăria Municipiului București.
Elevii ambasadori ai proiectului, Mihai Despan, Maria Bucur, Ana Tudor si Andrei Calmanovici, din clasa a 10-a F, vor lua locul profesorilor, ne vor spune la ce se referă proiectul ,,Walk the Global Walk" și vor pune în discuție ODD 16 - Pace, justiție și instituții puternice.
S-au deschis înscrierile pentru cursurile de radio din toamna lui 2021.
„Fie că dorești să prezinți știri sau că dorești să fii animator (DJ de radio) trebuie să ai o pregătire în ceea ce privește modul în care vorbești și modul în care scrii știrile sau intervențiile ce urmează să fie prezentate în direct. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă pentru emisii LIVE la radio”, spun cei de la Dicție.ro despre noul lor curs de radio.
Aici aveți atașat link-ul pentru a citi articolul integral:
Documentarul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, ce spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, a fost propus la premiile Oscar, fiind prima dată când un film românesc este nominalizat la două categorii ale ceremoniei.
Mai multe detalii găsiți în link-ul de mai jos, către întreg articolul:
Canon și F64 organizează în perioada 30 martie - 9 aprilie o serie de evenimente dedicate pasionaților de fotografie. Pe parcursul acestor zile vor fi abordate teme interesante, în diverse domenii ale fotografiei, adaptate la contextul actual. Cele 3 teme abordate sunt:
Fotografia de peisaj
Fotografia de portret
Fotografia de eveniment
Pentru cei interesați, acesta este link-ul către articol:
Studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București / UNATC I. L. Caragiale au realizat un scurt film denumit „Mâinile mele, Purtătoare de Aripi și Stele, Ofrandele mele!”. Cu toate că Ziua Mondială a Teatrului de Animație (21 martie) a trecut, vă invităm să vizionați și să apreciați munca lor.
Aici puteți viziona acest film inedit realizat de studenți:
Miercuri, 24 martie, debutează oficial la Madrid seria evenimentelor pregătite pentru a marca împlinirea celor 30 de ani de la înființarea Instituto Cervantes, cu vizita Prințesei Leonor a Spaniei. Prințesa de Asturias, în vârstă de 15 ani, va marca astfel prima sa apariție publică solo în calitate oficială. Vizita Prințesei Leonor reprezintă un important gest simbolic din partea Casei Regale de sprijinire a Instituto Cervantes în activitatea sa de promovare a valorilor culturale.
De asemenea, actrița columbiano-americană Sofia Vergara se alătură campaniei #30AñosCreandoHispanistas, pe care Instituto Cervantes o va desfășura de-a lungul acestui an, pentru a sărbători 30 de ani de la înființare.
Puteți să citiți mai multe despre campanie aici:
Editura Universitară vă invită să participați la prima ediție a Concursului de manuscrise ”IMPLINEȘTE UN VIS”. Și cum visele zboară dacă le dăm aripi, ne dorim ca în această primăvară să se inalțe cât mai multe vise așternute pe hârtie. Vom da aripi, așadar, primelor trei cele mai valoroase manuscrise propuse la oricare din secțiunile: Proză scurtă, roman, poezie, literatură pentru copii, carte științifică.
Pentru mai multe detalii legate de concurs, accesați link-ul atașat:
Cu toate că în contextul epidemiologic actual, teatrul a pierdut din spectatori și activitate, cei de la Teatrul Avangardia au găsit o soluție. Aceștia au adus pe scenă, acum ecrane, “Micro Teatrul Online”. Acesta constă în piese de teatru scurte, de cca. 20 de minute ce pot fi urmărite oricând, din confortul patului dumneavoastra.
Din păcate în teatre nu știm când o să ne întoarcem, dar știm sigur că aici puteți viziona mai multe piese interesante:
https://www.teatrulavangardia.ro/
Dacă te-ai întrebat vreodată ce pelicule s-au filmat în România, acest articol este pentru tine. 40 de filme realizate la noi în țară în care au jucat actori de top precum Demi Moore, Monica Belluci, Rachel Weisz, Diane Kruger, Christoph Waltz, Steven Seagal, Benedict Cumberbatch sau Adrien Brody si mulți alții.
“Acesta este un motiv de mândrie națională, dar și o oportunitate care ar trebui să fie în continuare exploatată pentru industria noastră de cinema, cu beneficii și în turism sau imaginea țării.”
Link către întreg articolul: