Låta

Tillverka egna instrument

1. Spela på flaska

Fyll likadana med olika mycket vatten. Prova att blåsa precis ovanför flaskans mynning. Jämför ljudet från de olika flaskorna. Är det någon skillnad mellan ljuden? Är det någon skillnad på ljudet beroende på hur hårt du blåser? Kan du ordna flaskorna på något sätt enligt ljudet? Vad händer om du tar olika slags flaskor?

Prova också: Ställ de olika flaskorna på bordet och prova att slå lätt mot flaskan med ex. en sked, en pinne av trä e.dyl. Kommer det något ljud? Prov nu att hänga upp flaskorna bredvid varandra och spela igen. Hur låter ljudet nu?

2. Gitarrlåda

Tag en liten ask av kartong och klipp ett hål i en av askens största sida eller tag en margarinburk av plast. Trä några gummiband runt asken. Prova knäppa på ”strängarna”. Vad hör du? Låter alla strängar lika? Prova med olika spända och olika grova gummiband.

3. Spela på kam

Klipp en rektangel av smörpapper och placera pappret tätt mot kammens baksida. Blås mot kammens framsida och gnola samtidigt en melodi med läpparna mot kammen. Vad känner du? Låter det? Kan du ändra tonen på något sätt?

http://www.pysselmormor.se/musikinstrument/spela-pa-kam/

4. Spela på grässtrå

Kläm fast ett brett grässtrå mellan dina tummar och se till att det blir ett litet utrymme på bägge sidor om strået. Prova att blåsa mellan dina tummar och lynnsa. Låter alla strån lika?

https://www.youtube.com/watch?v=6YBCGlUKATg

5. Rytmägg av plasthöljet från Kinderägg

Fyll litet grus eller risgryn äggen. Nu har ni egna rytmägg att spela med. Äggen kan dekoreras ex. med litet limmade pappersremsor eller varför inte med ett virkat hölje i granna färger.

6. Trummor

Av stora tomma konservburkar/plastburkar kan ni göra egna trummor. Spänn en plastduk/en avklippt balllong tätt över burkens öppning och testa ljudet.

7. Vindrör

Det tomma röret från ex. tennisbollarnas förpackning, chipsförpackning eller en tapetrulle kan bli ett fint vindrör. Fyll litet ris i röret och slut bägge ändarna på röret. Prova skaka på röret och lyssna. Låter det som vinden? Rören kan dekoreras med färg eller med granna papper som limmas på rörets utsida.

8. Vindspel av återanvänt material

Samla små överblivna metallföremål (skedar, plåtbitar, motordelar, spikar). Bygg en vindmobil med hjälp av tunn tråd och några stänger/pinnar av trä. Häng ut era vindspel en dag då det blåser och lyssna på ljudet.

9. Kroppen som instrument

Vilka olika ljud kan vi skapa med hjälp av vår egen kropp? V kan klappa, gnida på benen, klappa oss på magen, smacka, stampa ... Vilken sång passar våra ljud till?

10. Instrument från naturen 1

Plocka olika naturföremål som du kan använda för att skapa ljud. Pinnar att slå ihop, småsten att rassla med, kottar att gnida ihop ..

11. Instrument från naturen 2

Fyll några tomma mjölkburkar med olika naturföremål. Slut burkarna och dekorera dem. Nu kan vi spela med vår naturorkester.

12. Linjalorkester

Tag en plastlinjal eller en tunn list av trä. Lägg linjalen på en bordskant så att största delen av linjalen sticker ut över bordets kant. Spänn linjalen litet uppåt och släpp den snabbt samtidigt som du drar in den över bordet. Lyssna på ljudet.

13. Spela på en innebandyboll

En utmanande uppgift för den fingerfärdiga http://www.roima.fi/sahlypallo-okariina.htm?fbclid=IwAR1Yd6oMGYlwYvOsJFmM83m3Pa5e9UoHaSs3kWyoJ2sf-oe2kFVMAn2roOk

Ljud att experimentera med

14. Ballongljud

Blås upp en ballong och spänn ut ballongens öppning samtidigt som du kniper ihop kanterna. Släpp försiktigt ut litet luft ur ballongen, litet i taget. Hur låter din ballong?

15. Naturljud

Under en naturpromenad kan ni sätta er ner och sluta ögonen. Vilka olika ljud hör ni?

16. Lyssna efter tystnaden

Är det helt tyst runt er? Slut ögonen och lyssna.

17. Hoppande saltkorn

Tag ett kärl med ganska stor öppning och spänn en plastfilm tätt över öppningen. Strö litet salt på plastfilmen. Spela musik med ganska hög volym nära kärlet och studera saltkornen noga. Vad upptäcker du?

18. Hemliga burkar

Fyll små plastburkar (ex. tomma ogenomskinliga filmburkar) med olika saker. Stäng burkarna och låt barnen gissa vad det är i burkarna. Uppgiften blir lättare om du har bilder som barnen kan få kombinera burkarna med.

19. Bildmemory 1

Gör en spellista på dator eller lärplatta med olika ljud. Gör en bild till varje ljud. Barnen får prova på att lyssna till ett ljud i taget och försöka lista ut vilken bild som hör ihop med ljudet. Uppgiften blir mer utmanande om det finns fler bilder än ljud.

20. Bildmemory 2

Samma som ovan men nu med djurläten och bilder på djur.

21. Slangtelefon

Använd ex. en vattenslang. Prova att prata genom slangen och låt din kompis hålla andra ändan av slangen mot örat och lyssna. Hörs det?

22. Burktelefon

Tag två plastmuggar och två gem. Gör ett litet håll i bottnet på muggarna. Trä ett snöre/garn genom de båda burkarna och knyt snörets ändar i varsitt gem. Spänn snöret så att gemen ligger tätt mot de båda muggarna botten. Prova att säga något i den ena muggen och så att din kompis håller den andra muggen mot örat. Hör du något? Vad händer om du tar ett annat snöre/ett längre snöre/håller snöret så att det går runt ett hörn?

23. Buller

Diskutera tillsammans kring buller. Vad är buller? Hur känns det? Gör en egen bullermätare med ex. bilder.

Länkar:

https://areena.yle.fi/1-4256528

Barn utforskar ljud https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/utforska-ljud-i-forskolan