Biologirelaterade teman

Naturvetenskap för små barn handlar ofta om biologirelaterade teman - det kan handla om t.ex. växter, djur, insekter, skogen, kroppen, frukter, bär. Under dagen vistas barnen mycket utomhus och då finns det många olika möjligheter att studera naturen. Sällan behöver man gå väldigt långt för att studera - det kan räcka med att vi undersöker arter och föremål på gården, i diket, i sandlådan osv. Barn är nyfikna och här gäller det att fånga tillfället och stunden. Undersök omgivningen med alla sinnen! Hur låter det? Hur ser det ut? Hur känns det? Hur doftar/luktar det? Genom olika former av dokumentation (ritade bilder, fotografier, filmklipp, digitala mikroskop ..) kan vi "fånga" undersökningen och fortsätta diskussionen och undersökningen inomhus.

Genom produktiva frågor och olika enkla undersökningar kan vi hjälpa barnet att se samband och sammanhang i naturen. Vad tror du händer med det här lövet/fröet då det har fallit ner på marken? Vad tror du den här insekten äter? Vem tror du kan komma och äta upp den här lilla nöten/larven? Vad tror du att händer då den här maskrosen vissnar? Hur tror du att den här ekorren/igelkotten gör på vintern? Naturen kan och borde undersökas under alla årstider och gärna också så att barnen kan följa med ett händelseförlopp över tid (ex. ett löv som förmultnar, en fågel som bygger bo, ett frö som gror, ett bröd som möglar).

I filmen bredvid beskrivs några redskap som är till hjälp då barnen gör undersökningar i naturen

Sorteringsövningar:

Sorteringsövningar är tacksamma då det gäller att klassificera och upptäcka och namnge skillnader och likheter. Naturen bjuder gratis på föremål som kan sorteras enligt olika kriterier. Förutom språket och den naturvetenskapliga kunskapen tränas genom sorteringsövningarna också samtidigt barnets matematiska kunnande. Föremål kan sorteras enligt färg, form, material, ålder, längd, skrovlighet .... En tacksam lek/övning är leken Vilken ska bort? För detta behövs tre eller fyra föremål. Barnen får uppmaningen att fundera vilket föremål som de upplever att inte riktigt passar ihop med de övriga föremålen. Barnen uppmanas också att fundera på varför de tycker att det här föremålet inte hör ihop med de övriga. Leken kan leda till att vi får lyssna till många olika sätt att tänka och alla barn kan/får berätta sina tankar först åt en kamrat och sedan till gruppen. Se beskrivning här http://www.teknikochnatur.se/experiment/artkunskap-vilken-vaxt-ska-bort leken kan också göras med hjälp av bilder. Färdiga bilder för leken hittar du genom att använda ex. "Vilken bild ska bort" som sökord på Google bilder.

Odlingsförsök:

Att följa med något som växer är spännande. Det här går att göra året om men ofta väljer vi att odla på våren. Vad behöver en växt för att leva? Var trivs växten? Hur ska vi sköta den? Förutom att odla genom att så olika slags frön kan barnen få prova på att odla en potatis, från översta ändan av en morot, en tomatskiva med frön, från en stickling .. Under fliken "Länkar och litteratur" hittar du en länk till materialet "Från ett frö". I materialet beskrivs många olika sätt att arbeta med frön.

Undersök äppel

Äppel kan undersökas med alla sinnen (smaka - också så att man håller för näsan då man smakar, dofta, titta på färg och form, lyssna hur det låter då jag tuggar ... Marthaförbundet har samlat många olika övningar för sinnessträning i samband med livsmedel i Sapere-materialet https://www.marthaforbundet.fi/sv/start/projekt/tack_for_maten/sapere/

Vi kan också forska med äppel för att ex. ta reda på om kärnorna blir nya äppel eller äppelträd, om alla skurna äpplen blir bruna då de står framme i rummet, äpplen som ruttnar, vad som händer om äpplet och bananen är i samma plastpåse ... se beskrivning https://www.xn--forskerfr-t8a.no/c2167774/forsok/vis.html?tid=2172652

Här ett videoklipp från en äppel-forskning https://www.youtube.com/watch?v=EBSwHkS1BW8


Exempel på ute-aktiviteter

Här följer en blandad mix på aktiviteter som barnen kan genomföra ute. En vit duk kan vara bra att ha med för att de samlade föremålen ska synas bättre mot underlaget.

1. Sök växten/växtdelen

Varje barn får en växt, alternativt en del av en växt. Uppgiften blir att försöka hitta en likadan växt/växtdel och hämta båda föremålen tillbaka.

2. Kims spel, Piip och andra liknande lekar där barnen ska vara uppmärksamma på något av (natur)föremålen som ligger på den vita duken.

3. Naturtavlan

Två barn sitter rygg mot rygg på marken. barnen har identiska uppsättningar av olika föremål (ex. en sten, en pinne , två löv). Rita en tavelram i sanden, alternativt lägg fyra pinnar som tavelram, framför båda barnen. det ena barnet lägger sina föremål i sin ram enligt en viss ordning. Barnet som har lagt sina föremål i ramen beskriver med ord till det andra barnet hur han eller hon ska lägga sina föremål i den andra ramen för att tavlorna ska bli identiska. Studera och beundra de färdiga tavlorna. Blev de identiska? Byt om.

4. Hemliga påsen

Hemliga påsar kan innehålla olika saker

  • Sök en likadan (ex. en kotte/alternativt en laminerad bild av en kotte betyder att jag ska gå och samla en likadan kotte och hämta den)

  • Känn på föremålet (utan att titta) och sök en likadan

  • Doftpåsar (ex. krossade barr av tall, gran och en) Dofta och sök något som doftar lika.