Fastna

Statisk elektricitet

"Statisk elektricitet är en obalans mellan positiva och negativa elektriska laddningar inom eller på ytan av ett material. Obalansen kvarstår tills laddningarna omfördelas genom elektriska strömmar eller urladdningar. Om en statisk laddning neutraliseras genom att till exempel föras nära en ledare med hög kapacitet (exempelvis en jordledning) eller ett objekt med motsatt laddning, är det möjligt för en person att både känna och höra och till och med se (i form av en gnista) laddningsutjämningen.

Ett klassiskt exempel på statisk elektricitet är den som bildas vid kamning av torrt, nytvättat hår. Då fastnar negativt laddade elektroner på kammen, vilket ger upphov till en laddning i både kam och hår." Källa: Wikipedia


Magnetism

Magneter har alltid två poler - en nordpol och en sydpol. En nordpol och en sydpol dras till varandra (attraherar varandra) medan ex. en nordpol och en annan nordpol skuffas från varandra (repellerar varandra). Nordpolen är ofta rödfärgad. Föremål som innehåller järn, nickel eller kobolt dras till en magnet. Den magnetiska kraften kan också verka genom olika material. Magneter som behåller sin magnetiska kraft kallas permanenta magneter. Magnetens styrka beror inte på magnetens storlek. Om du gnider t.ex. en järnspik upprepade gånger med en magnet blir spiken själv magnetisk. Runt hela jordklotet finns ett magnetiskt fält. Det här gör att vi kan använda oss av en kompass för att orientera oss.

1. Ballongen på väggen

Blås upp en ballong och knyt ihop ballongens öppning. Gnid ballongen mot ett ylletyg eller mot ditt hår. Lägg ballongen mot väggen och iakttag vad som händer. Prova med olika tygbitar, olika ballonger ...

2. Hoppande risgryn

Strö några risgryn eller några små papperslappar på en tallrik. Blås upp en ballong eller tag en linjal av plast. Gnid ballongen/linjalen mot ett ylletyg eller mot ditt hår. För försiktigt ballongen/linjalen ovanför risgrynen. Vad händer?

3. Peppar och salt

Gör som ovan men den här gången finns det en blandning av salt och mald peppar på tallriken. För igen ballongen/linjalen försiktigt ovanför tallriken. Vad händer?


***************************************************************************************************************

4. Var fastnar magneten?

Låt barnen få en magnet och undersöka sin omgivning med magneten. Var fastnar magneten? Finns det något samband mellan de föremål/platser där magneten fastnar?

5. Vilka föremål dras till magneten?

Samla en hink full med olika föremål. Låt barnen först sortera föremålen enligt vilka föremål de tror att kommer att fastna på magneten och vilka som inte kommer att fastna. Testa om era hypoteser stämmer. Vad finns det för likheter mellan de föremål som fastnar på magneten?

6. Magnetjakt

Gå runt i daghemmet och undersök om du hittar en magnet? Finns det någon magnet bland leksakerna? Finns det någon magnet i köket? Utvidga jakten till hemmet. Dokumentera era magneter ex. med hjälp av en lärplatta.

7. Kan magneten verka genom ett annat material?

Lägg ett föremål på bordet (ex. en liten skruv av järn). För magneten under bordet och iakttag om spiken rör sig på bordet. Fungerar det genom andra material?

8. Magnetbana

Gör en enkel bana med penna på en bit av kartong. I slutet av banan finns ett runt hål. Lägg ett metallföremål i början av banan och försök föra föremålet längs med banan genom att leda föremålet genom kartongen med hjälp av magneten som är under kartongen. Då föremålet har klarat banan fastnar det fast i magneten i kartongens hål. Låt barnen göra egna magnetbanor. Byt banor med varandra.

9. Gemet i glasburken

Fyll en glasburk med vatten och lägg ett gem på botten av burken. Utmaning: Kan du plocka upp gemet ur burken utan att väta händerna?

10. Två magneter

Låt barnen undersöka två magneter. Vad händer om du för de båda röda ändarna mot varandra? Vad händer om du för en röd ända mot en vit? Från hur långt håll dras magneterna till varandra? Kan du skuffa den ena magneten med hjälp av den andra?

11. Hur stark är magneten?

Utmaning: Hur många gem eller små spikar kan du få att hänga som en kedja från magneten?

12. Fisklek

Tillverka små fiskar av kartong och måla fiskarna i granna färger. Limma fast en liten metallbit på varje fisk. Tillverka ett metspö av en rak gren och en lina. Fäst en magnet i ändan på linan. Försök nu fiska upp fiskar ur ”sjön” en i taget med hjälp av metspöet.

13. Småbilsrace

Plocka med hjälp av en magnet fram alla småbilar som magneten fastnar på. Lägg bilarna i tur och ordning på en given startplats. Lägg ett måttband så att bandets ena ända når bilen. Pröva med (alltid samma) magnet hur långt ifrån magneten får bilen att börja rulla mot magneten. För protokoll för de olika bilarna ex med hjälp av legobitar (en bit per ex. 10 cm på måttbandet)