Glida, rulla

Friktion är en bromsande kraft som upstår när två ytor gnids mot varandra, till exempel då en pulka åker nedför en backe. Om friktionen är hög går det trögt och om friktionen är liten går det snabbt. beroende på hur ojämna två ytor är , och på vilket sätt ojämnheterna ser ut, uppstår det mer eller mindre friktion mellan olika föremål. Det är mindre friktion lmellan en slät plastpåse och en blankslipad pulkabacke än mellan en fluffig filt och samma backe. Om ytorna trycks hårt ökar friktionen. Sedan spelar det också roll om farten är hög eller inte. Olika smörjmedel (som ex. vatten) kan minska friktionen. Källa: Sundberg m.fl. (2016): Förskolans naturvetenskap i praktiken

1. I pulkabacken

Vilken pulka glider bäst ner för backen? Vad händer om två barn sitter i samma pulka – går den snabbare eller långsammare? Vilken typ av byxor glider bäst då jag åker nerför backen? Är det någon skillnad om jag sätter mig på en plastpåse och glider ner? Hur glider pulkan om marken är bar?

2. I rutschkanan (Källa: Outdoorteaching.com)

I rutschkanan går det att tävla med olika föremål. Låt barnen ställa sina hypoteser om vilket föremål de tror kommer att vinna, det vill säga det föremål som har minst friktion. För att försöket ska bli någorlunda rättvist bör föremålen vara av samma vikt, storlek och form så att det är själva ytan som testas. Går det att minska friktionen på något sätt så att föremålen glider fortare?

3. Vilken flaska rullar snabbast?

Fyll likadana plastflaskor med olika material (vatten, sand, småsten, helt fullt eller halvfull flaska, tom flaska). Välj en jämt sluttande slänt på sand eller på asfalt. Placera flaskorna parvis i bredd med den långa sidan ner mot backen. Vilken flaska rullar snabbast? Var noga med att släppa ner de två flaskorna på samma gång. Låt sedan de snabba flaskorna tävla mot varandra. Vilken flaska vinner?

4. Curling

Frys vatten i stora plastburkar (ex. glassburkar). De färdiga isblocken blir fina curlingblock att använda på isbanan. Om du vill kan du droppa någon droppe karamellfärg eller vattenfärg i vattnet som fryser. Du kan också låta en bit rep frysa fast så att blocket får ett handtag. Då blocken är klara är det bara att sätta igång och spela. Hitta på egna regler eller spela ex. med reglerna för boule.

5. Bästa bilbanan

Barnen väljer varsin liten leksaksbil. Tillsammans går vi till en backe. Med oss tar vi olika material som vi ska testa som underlag för bilens bana (plast, tyg, tidning, bakplåtspapper, sittunderlag och andra förslag som barnen har). I backen placerar vi turvis de olika underlagen på marken. Barnen får berätta sina hypoteser om vilket underlag de tror att är bäst. Sedan får bilarna pröva att rulla nerför backen på underlaget. Vad tror ni skillnaderna beror på?

6. Bästa däcken

Den här gången rullar alla leksaksbilar på samma underlag. Titta noga på bilarna s hjul/däck. Vilka hjul tror ni att kommer att rulla snabbast? Låt två bilar i gången rulla ner för backen. De snabba bilarna får sedan tävla mot varandra. Vad tror ni skillnaderna beror på?

7. Friktion under tossorna

Barnen får i tur och ordning prova på att försiktigt dra varandra så att det ena barnet står på golvet och det andra barnet drar sin kompis försiktigt genom att hålla i händerna. Vilka tossor glider bra och vilka tossor glider inte bra? Vad händer om jag åker med strumpor på fötterna? Vad händer om jag tar av mig strumporna och åker barfota?

8. Friktion under skridskorna

Prova ta fart och glid så långt du kan genom att stå på båda fötterna. Vågar du lyfta upp den ena foten och glida på ett ben? Prova om du kan bromsa med skridskorna – genom att ställa båda skridskorna som ett uppochnedvänt v, genom att släpa den ändra foten tvärs bakom den första skridskon, genom att göra en hockeybromsning .. eller genom att sätta dig ner på isen och bromsa med rumpan.

9. Kulbana

Ni behöver små kulor av trä, metall eller sten, bred tape och olika slag av plaströr (isoleringsrör är lätta att skära till skåror). Barnen får bygga banor för kulorna att rulla i. Bygg banor där kullan behöver rulla uppför, där kulan rullar snabbt, där kulan rullar långsamt .. går det att bygga en bana så att kulan gör en loop?

Länkar

Fysik kring lekutrustningen på gården (Outdoorteaching.com) http://www.outdoorteaching.com/Upload/documents/LEKA%20OCH%20L%C3%84RA%20NATURVETENSKAP%20OCH%20%20TEKNIK%20UTE_Lekutrustning.pdf