De globala målen för hållbar utveckling

Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Källa: https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/

På nätsidan ovan kan du gå in och klicka på de enskilda målen och läsa mer om dem.

Barnkonventionen

Barnkonventionen är nära kopplad till de globala målen och speciellt de mål som hänför sig till det sociala området. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas varje människa under 18 år. Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och är ett internationellt avtal som alla länder utom USA har anslutit sig till. Barnkonventionen listar barns rättigheter inom olika områden och innehåller 54 bestämmelser (artiklar). Av dessa räknas fyra artiklar som grundprinciper. Det betyder att de är vägledande och sammanfattar helheten i barnkonventionen.

ARTIKEL 2 Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

ARTIKEL 3 Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas det som bedöms vara barnets bästa.

ARTIKEL 6 Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

ARTIKEL 12 Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Mer information, material och konkreta idéer kring barnkonventionen finns ex. på sidan https://unicef.se/skolor/bestall-skolmaterial

En kort film om barnkonventionen (UNICEF Sverige) https://www.youtube.com/watch?v=wzESXna8ccg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1-qldiwO3KZ9aW2Dsy-pYglN6UrsFcBTqTiD9lM8OpuylATZWl4lMf_T0