Att undersöka träd

Skogen är viktig för oss på väldigt många sätt. En beskrivning på vilka olika tjänster skogen kan erbjuda finns att läsa via länken Ekosystemtjänster. I skogen kan vi hitta väldigt många olika slags organismer som alla är mer eller mindre beroende av varandra. Träden, de största organismerna, är tacksamma att undersöka. Träd kan se väldigt olika ut under olika årstider. De kan bebos av olika djur och insekter. De kan användas till olika saker, de kan dofta på olika sätt osv. Sällan behöver vi gå långt för att hitta olika träd. Här följer olika förslag på uppgifter, lekar och andra aktiviteter som på något sätt kan kopplas till temat träd. Fler förslag på uppgifter hittar du t.ex. via länkarna Skogen i skolan, Metsä oppimispolkuna och Suomen Metsäyhdistys (se under fliken Länkar).

Träden och de andra växterna på jorden är centrala i fotosyntesen. Förståelsen av fotosyntesen är viktig för att vi ska förstå hur växter, djur och den omgivande miljön är beroende av varandra.

En kortfilm som beskriver fotosyntesen hittar du här https://www.youtube.com/watch?v=MGJ4RQKM2hM


Adoptera ett träd

Barnen väljer ett träd/varsitt träd som de följer med under t.ex. ett helt år. Fotografera trädet - gärna tillsammans med barnet/barnen, alternativt med en skylt med barnets namn.

Intervju med ett träd

Barnen ställer frågor till ett träd. Självklart är det viktigt att barnen fritt får fundera på vilka frågor de skulle vilja ha svar på. Exempelfrågor kudne vara Hur gammalt kan du bli? Hur känns det då det blåser? Hur hamnade de just här? "Trädet" svarar.

Samla på olika kottar och frön

Till vilket träd hör de? Vem äter dem? Rita av dem? Sortera kottarna på olika sätt. Försök skala olika kottar och se var fröna sitter. Går det att odla fröna? Hur flyger fröna?

Näringskedjor

Riktigt enkla näringskedjor kan skapas med hjälp av laminerade bilder på ex. ekorre, mus, ekollon, tallkotte, daggmask, lönnlöv, koltrast, hackspett, skogshare. Barnen kan försöka hitta två bilder som svar på Vem äter vad? Går det att kombinera tre bilder?

Undersöka med lupp

Genom luppen kan man upptäcka saker som vi inte ser på trädet med blotta ögat. Kanske bor det någon liten insekt i barken? Hur ser barken ut på riktigt nära håll?

Undersöka stubbar

Gamla stubbar kan vara boplats för en mängd olika insekter och andra småkryp. Om stubben är ganska ny går det att iaktta årsringarna i trädet. Varje ring (mörk+ljus) motsvarar ett år i trädets liv. Hur gammalt var ungefär det här trädet då det fälldes?

Knoppar

Om vi försiktigt skalar en bladknopp kan vi se att en början till ett nytt löv finns under skalet. Skalet skyddar det nya lövet som ett slags kläder. Jämför bladknoppar från olika träd. Sätt ett märke (en tygremsa?) som märke vid en knopp. Följ med hur knoppen utvecklas och hur lövet på våren så småningom växer fram ur knoppen för att sedan på hösten falla ner till marken.

Mörkerskogen

Att gå i en skog då det är mörkt kan vara en ny upplevelse för barnen. Kanske går det att förverkliga ex. i samband med en föräldrakväll? Några små uppgifter på vägen i ficklampans sken, en liten brasa eller en fackla, litet matsäck och upplevelsen blir positiv för barnet att minnas.

Förmultningsförsök

Vilket löv förmultnas snabbast? Knyt ex. fast några löv från olika trädslag efter varandra på ett snöre. Lägg snöret på marken och knyt fast snörets ända någonstans så att ni lätt hittar platsen. täck snöret och löven med jord och löv. Kontrollera med någon veckas mellanrum hur löven ser ut.

Trädlekar

1. Kameran

Barnen arbetar parvis. Ett barn är kameran och ett barn är fotografen. "Kameran" stänger ögonen. Fotografen leder kameran till ett träd. Då fotografen "klickar" på kamerans huvud öppnar kameran ögonen för en kort stund. Fotografen leder kameran tillbaka till samlingsplatsen. Kameran får öppna sina ögon och peka på trädet som fastnade på "bilden".

2. Känn på trädet

Barnen arbetar parvis. Ett av barnen får en bindel för ögonen/drar ner huvan över ögonen. Kompisen leder "blindbocken" till ett träd. "Blindbocken" får känna (och dofta) på trädet. efter en stund går paret tillbaka till samlingsplatsen. Blindbocken får ta bort ögonbindeln och titta sig omkring och försöka gissa vilket träd han eller hon har varit vid. (Idé: Metsän oppimispolku)

3. Byta bo /Alla ekorrar nu

Märk ut träd i närheten med ex. ett band. Antalet träd ska vara ett färre än antalet barn. Varje barn utom ett får välja ett träd och ställa sig vid sitt träd. det barnet som är utan träd ställer sig i mitten och ropar "byt bo" eller "alla ekorrar nu". De barn som står vid ett träd ska nu springa till ett nytt träd. Barnet i mitten ska då passa på att få ett träd. det barn som nu blir utan träd får ropa nästa gång.

4. Vilket träd?

Tillverka (laminerade) kort med bilder på trädslag som finns i omgivningen. Det kan vara flera kort med samma bild. Barnen får ett kort som fästs på ryggen med ex. en klädnypa men utan att se vad kortet föreställer. Barnen får gå runt och ställa frågor kring sitt träd. I frågan får inte trädslaget namn nämnas. Ex. Har jag barr? Har jag vit stam? Då barnet tror att han eller hon vet vilket trädslag som finns på kortet säger barnet Jag vill gissa och gissar.

5. Mitt träd

Barnen sitter/står i ring. Alla barn väljer ut ett träd som de tänker på i omgivningen. Ledaren ställer frågor som barnen svarar ja på genom att springa till sitt träd av och an eller nej på genom att sitta kvar i ringen. Ex. Har ditt träd gröna löv? Har ditt träd barr? Har ditt träd skrovlig bark?

6. Björkens vattenstafett

En björk dricker över 100 liter vatten en varm dag. Laminera ex. 30 st. kort med en bild på ett ämbar. Bildkortet motsvarar då 10 liter vatten. Barnen delas in i tre lag och varje lag får en egen björk att förse med vatten. Varje lag får 10 ämbarkort. Uppgiften blir att föra vatten till björken. På signal springer ett barn i gången från laget fram till björken med ett bildkort. Leken slutar då alla korten har transporterats till björken.