Att undersöka småkryp

Småkryp kan undersökas nästan året om - inomhus, utomhus ja till och med i snön och under snön! Här finns mycket att undersöka.

Fånga och titta

Olika slags luppar och kärl är bra att ha till hands då man ska undersöka småkryp. Krypen är ju så små. På bilden syns bl.a. den s.k. mulleluppen, ett förstoringsglas, en lupp med förvaringsburk och ett digitalt mikroskop som går att kombinera med ex. en lärplatta. Insektsugen passar fint för riktigt små insekter som annars kanske skulle skadas om vi rör dem. Småkryp kan också samlas med en liten håv eller genom att samla förna i ett förnasåll. Då vi försiktigt skakar på förnasållet (eller silen från sandlådan) ramlar småkrypen ner på den vita duken som vi har lagt under sållet. Ett vitt tyg som barnen drar längs med marken kan också samla upp både kryp och olika slags frön från marken och från växterna ovanför marken. Om vi ska studera krypen under en litet längre tid behöver vi ett större kärl, t.ex. ett terrarium eller ett stort plastkärl med lock. Kom ihåg att se till att insekterna och krypen har tillgång till luft. Hela tiden tänker vi på att inte vara hårdhänta med insekterna och då vi har tittat färdigt "räddar" vi alltid ut insekterna och krypen tillbaka till det stället eller ett motsvarande ställe där vi fångade krypet.

Skyddsfärg

Diskutera med barnen varför det är bra att småkrypen har nästan samma färg som lövet, marken eller trädstammen. Hur tror du att det har blivit så? Aktivitet: ge barnen ett litet småkryp var som är utklippt i vit kartong. Testa att lägga det vita krypet mot gräset, trädet eller på marken. Kan vi med hjälp av naturens färger hjälpa krypet att gömma sig? Gnugga det vita krypet mot gräs, mossa eller jord för att färga krypet.

Myror

Myror kan vi hitta på gården, i sandlådan och nästan överallt - därför är de tacksamma att studera närmare. I synnerhet om det i närheten finns en myrstack går det bra att följa myrornas liv under året. Börja gärna genast då snön börjar smälta. Myrorna avsöndrar myrsyra för att försvara sig. Du kan föra ex. en pinne nära stacken och lukta på pinnen. Om du för ex. en blå blomma mot stacken kan du se hur myryran gör att den blå blomman ändrar färg. Iakttag vilka vägar myrorna använder. Myrorna navigerar enligt doftspår. Om du lägger ex. ett papper på stigen kan myran för ett tag bli förvirrad och "tappa bort sig". Hur gör myror då de möts på stigen? Vad bär myrorna på? Ibland kanske vi behöver ligga platt på mage för att kunna se myrans väg ur samma perspektiv som myran. Mer fakta om myran finns att hitta i ex. olika faktaböcker för barn eller på nätet.

Sniglar och snäckor

Sniglar och snäckor är tacksamma att undersöka för att de rör sig så långsamt och för att de är så stora att de är lätta att se. Observera att sniglarna aldrig har ett skal - i så fall är det en snäcka. Om sigeln får röra sig på en skiva av plast eller glas kan barnen underifrån iaktta hur det ser ut då den rör sig och också se slemspåret som snigeln lämnar efter sig. Vad månne en snigel äter? Hur kan vi undersöka detta? Observera att sniglar och snäckor lätt torka. Lämna dem därför inte så att de är utsatta för torka och solljus.

Gråsuggan

Gråsuggor är lätta att hitta eftersom de är så vanligt förekommande. Lyft upp en sten eller ett bräde och titta under det. Kanske där gömmer sig en gråsugga. Gråsuggan har en mycket viktig uppgift att fylla som nedbrytare i naturen. Gråsuggan hör till kräftdjuren, den har 14 ben och andas med gälar som sitter långt bak på undersidan. Gälarna ser ut som små vita prickar. Produktiva frågor att ställa kan vara (Källa: Leka och lära naturvetenskap och teknik ute, förskola och åk F-3):

  • Hur ser gråsuggan ut på undersidan?
  • Hur känns det då gråsuggan går på din hand?
  • Hur många antenner har den?
  • Har alla samma mönster?
  • Är alla lika stora?
  • Vad händer om du sätter ett hinder/lägger den på rygg/då två gråsuggor möts?
  • Tycker gråsuggan bäst om ljus eller mörker?
  • Vad gär gråsuggan på vintern?

https://pedagog.malmo.se/2014/11/10/grasuggor-i-undervisningen/

Daggmasken

Liksom gråsuggan hör daggmasken till nedbrytarna. Prova gärna att skapa en egen maskkompost för att studera hur daggmaskarna äter växtdelar och så småningom blandar om och luckrar upp jorden. Det finns färdiga maskkomposter att köpa men det går också bra att tillverka egna. Kom ihåg att daggmaskarna gärna vill ha det mörkt och lagom fuktigt. Filmklippet visar i snabb version hur daggmaskar och andra nedbrytare äter växtdelar och luckrar upp jorden https://www.youtube.com/watch?v=Mxp1nnrUG0Q&sns=fb

Mer information om maskkomposter https://www.kierratyskeskus.fi/ymparistokoulutus/oppitunnit_ja_-tuokiot/matokompostori

Exempel från en förskola https://skolbanken.unikum.net/unikum/skolbanken/planering/2350424931