Centrul Național de Epileptologie

Ziua Internațională de Conștientizare a Epilepsiei /Purple Day

Astazi, 26 martie, în întreaga lume este marcată Ziua de conștientizare a epilepsiei - PurpleDay .

Ziua, în care toți poartă culoarea mov pentru a fi solidari cu persoanele bolnave de epilepsie.

Centrul Național de Epileptologie, poartă mov, cu scopul de a creşte gradul de conștientizare a acestei afecțiuni, de a solicita acces echitabil la diagnosticare, tratament și îngrijire medicală, dar și pentru a combate stigma asociată acestei boli neurologice.

Pe perioada pandemiei infecției cu COVID 19 aveți grijă de cei dragi!

У зв’язку з драматичними подіями Національний Центр Епілептології надає біженцям з України безкоштовну медичну консультацію для пацієнтів з епілепсією та пароксизмальними явищами. Наші контакти: Кишинів, вул. Петру Мовіла, 6, тел. 022925781; 060400984; 060400996.

В связи с драматическими событиями Национальный Центр Эпилептологии предоставляет беженцам из Украины бесплатную консультативную помощь пациентам с эпилепсией и пароксизмальными явлениями. Помощь оказывается при наличии удостоверения личности. Наши контакты: г.Кишинев, ул. Петру Мовилэ 6, тел. 022925781; 060400984; 060400996.

In connection with the dramatic events, National Centre of Epileptology provides refugees from Ukraine with free medical consultancy for patients with epilepsy and paroxysmal events. Our contacts: Chisinau, 6 Petru Movila Str., tel. 022925781; 060400984; 060400996.

În legătură cu evenimentele dramatice, Centrul Național de Epileptologie oferă consultații medicale gratuite refugiaților din Ucraina pentru pacienții cu epilepsie și fenomene paroxistice. Contactele noastre: Chișinău, strada Petru Movila, 6, tel. 022925781; 060400984; 060400996.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EPILEPSIEI EPILEPSY DAY 2021

8 Februarie 2021, Ziua Internațională a Epilepsiei, este un prilej pentru a face cunoscută această boală și problemele cu care se confruntă specialiștii și pacienții cu epilepsie.

Sfântul Valentin, sărbătorit pe 14 Februarie, este un sfânt care ocrotește persoanele cu epilepsie. Pentru acest motiv a fost aleasă de către ILAE (Liga Internațională de Combatere a Epilepsiei) a doua zi de luni din Februarie ca Ziua Internațională a Epilepsiei.

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli severe ale creierului. Circa 1% din populație suferă de epilepsie, iar aproximativ 3% dintre oameni pot suporta o criză epileptică pe parcursul vieții. Frecvența epilepsiei este similară cu cea a cancerului mamar la femei și a cancerului pulmonar la bărbați. 70% dintre pacienții cu epilepsie pot fi perfect tratați și pot duce un mod normal de viață și numai 30% prezintă o epilepsie rezistentă la tratament. Totuși o mare parte dintre pacienții cu epilepsie nu sunt diagnosticați și tratați corespunzător mai mult

Despre noi

Centrul Național de Epileptologie a fost înființat la 30 decembrie 2011, prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr 1027 „ Cu privire la organizarea și funcționarea serviciului de epileptologie din Republica Moldova, în scopul destigmatizării persoanelor cu epilepsie și excluderea barierelor în calea integrării lor sociale”. Centrul Național de Epileptologie a fost creat la inițiativa academicianului Stanislav Groppa, președintele Ligii de Combatere a Epilepsiei, directorul Centrului Național de Epileptologie cu scopul de a reda acestora speranța și încrederea într-o viață obișnuită fără limite și complexe continuare

Primul ajutor în criză epileptică

  1. Păstrați-va calmul.

2. Protejați persoana și asigurați-vă că nu există nimic în jurul persoanei de care s-ar putea lovi. Amplasați sub capul persoanei ceva moale. NU încercați să imobilizați o persoană, dacă aceasta are o criză convulsivă.

4. NU introduceți nimic în gura/între dinții persoanei ce dezvoltă o criză epileptică (puteți să vă răniți).

5. La sfârșitul crizei convulsive ( tonico-clonice) poziționați persoana pe o parte pentru ca fluidele din gură să se dreneze din gură. Nu-i dați persoanei respective apă, pastile sau mâncare până ce nu-și revine complet. După criză lăsați persoana pentru a se odihni.

continuare

Ce este o criză epileptică?

Epilepsia la femeile însărcinate

Investigații utilizate în diagnosticul epilepsiei

Care sunt cauzele ce induc apariția crizelor epileptice?

Învață cum să oferi primul ajutor în crizele epileptice și care sunt miturile populare legate de criza epileptică

Cât de gravă este epilepsia la copii?

Indicații de orientare

Pentru mai multe detalii vezi CONTACTE