Informații utile

Pregătirea pentru consultația neurolog-epileptologului

Consultația unui medic neurolog-epileptolog durează în medie între 30 și 60 de minute, în funcție de complexitatea problemei pentru care ați apelat la specialist, și cuprinde 3 etape:

1. O discuție amănunțita despre afecțiunea pentru care vă adresați medicului, care include și câteva întrebări din istoricul dumneavoastră medical (inclusiv date despre dezvoltarea dumneavoastră în perioada copilăriei).

2. Examinarea clinică, etapă în care doctorul va efectua un examen neurologic în vederea determinării unor deficite sau semne clinice.

3. Recomandarea investigațiilor și a tratamentului adecvat. Există situații în care este necesară o reevaluare pentru a determina mai exact substratul deficitelor sau a problemelor pentru care vă adresați.

Pentru a putea eficientiza procesul de evaluare, diagnosticare și pentru a economisi din timpul dumneavoastră, vă recomandăm să aveți pregătite următoarele documente obligatorii :

  1. Forma de Îndreptare 027/e completată de medicul de familie sau neurologul din CMF Teritorială cu indicarea diagnosticului prezumtiv și scopului evaluării persoanei de către Centrul Național de Epileptologie
  2. datele din Fișa Medicală de Ambulator (Cartela medicală de la CMF Teritorială), unde sunt fixate datele examinărilor și consultărilor medicale anterioare, tratamentele curente sau efectuate anterior, cit și rezultatul investigațiilor recent efectuate la CMF Teritorială:
  • Analiza generală de sânge
  • Analiza biochimică a sângelui (bilirubina totală, bilirubina indirectă, bilirubina directă, ALAT, ASAT, GGTP, ureea, creatinina, glucoza), iar la persoanele cu vîrsta de peste 45 ani este obligator și coagulograma (INR, indicele de protrombină, fibrinogen) și lipidograma (colesterol total, trigliceride, LDL colesterol, HDL colesterol)
  • Ionograma (Fierul, Magneziul, Kaliu, Natriu, Calciu total și Calciu ionizat)
  • Analiza generală de urină
  • Electrocardiograma

3. Prezentarea rezultatelor investigațiilor imagistice efectuate anterior și cele recente:

  • Rezonanță magnetică nucleară cerebrală sau
  • Tomografie computerizată cerebrală
  • Pacientul prezintă rezultatul Electroencefalogramei efectuate nu mai veche de 3 luni

4. În cazul prezenței unor patologii concomitente se vor efectua unele investigații suplimentare:

  • Patologia glandei tiroide (USG glandei tiroide, hormonii tiroidieni, consultația endocrinologului)
  • Persoana suferă de accese de pierderea conștiinței de tip sincope (leșinuri) (electrocardiograma, consultația cardiologului), la persoanele peste 45 ani (inclusiv și Dopplerografia duplex a vaselor intracerebrale și extracerebrale, Radiografia regiunii cervicale a coloanei vertebrale)


De asemenea, vă rugăm să aveți la dumneavoastră buletinul de identitate și polița de asigurare obligatorie de asistență medicală sau pentru copii, se prezintă certificatul de naștere a copilului și buletinul de identitate a tutorelui, pentru a vă putea înregistra în baza de date a Centrului Național de Epileptologie și luarea la evidență.

Notă: Este de preferat, să veniți cu 15 minute înainte de ora programării, pentru a putea completa datele necesare și pentru a semna consimțămintele. În cazul în care întârziați sau nu puteți ajunge în timpul indicat la consultație la ora programată, vă rugăm să anunțați în prealabil, pentru a vă reprograma sau pentru a înștiința medicul și a vă păstra locul.

Pregătirea pentru investigarea Video – Electroencefalografie

Cu scopul realizării unei bune cooperări dintre persoana investigată și medicul neurofiziolog pe durata întregii proceduri de înregistrare este necesară o pregătire prealabilă atât emoțională, cât și fizică a persoanei investigate. Pentru a obține o investigație calitativă este necesar ca persoana examinată să:

1. să fie relaxată, liniștită și un pic somnolentă (cu o zi înainte de investigație merge la culcare cu 1-2 ore mai târziu ca de obicei și se trezește cu o oră mai devreme ca de obicei)

2. capul să fie spălat cu șampon, cu o zi înaintea procedurii sau cu 2-3 ore până la procedură, fără a aplica de păr gelul, lac de păr sau oricare alte substanțe. Părul trebuie să fie uscat și fără agrafe

3. să excludă consumul de cafea, ceai, coca-cola, băuturi energizante (de exemplu, RedBull, etc), care pot să stimuleze activitatea cerebrală și să inducă în mod eronat la un hiperdiagnostic de modificări epileptiforme; alte alimente se consumă în mod obișnuit

4. să excludă sau să sisteze tratamentul cu preparate tranchilizante (fenobarbital, diazepam, alprazolam, fenazepam, mexazolam, etc), stimulante cerebrale, inclusiv excluderea consumului de alcool și cafea, cu cel puțin 24-48 de ore înainte de investigație. În cazul când excluderea totală a medicamentelor benzodiazepine este imposibilă (risc crescut de repetare a crizelor epileptice, crizelor vegetative), se anunță medicul neurofiziolog și se indică doza nictimerală administrată cu notarea datelor în raportul Electroencefalografic.


Notă: Este de preferat, să veniți cu 15 minute înainte de ora programării, pentru a putea completa datele necesare și pentru a semna consimțămintele. În cazul în care întârziați sau nu puteți ajunge în timpul indicat la consultație la ora programată, vă rugăm să anunțați în prealabil, pentru a vă reprograma sau pentru a înștiința medicul și a vă păstra locul.