Ziua Internațională a Epilepsiei 2020

Ziua Epilepsiei 10 februarie 2020

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli severe ale creierului. Aproape 1% din populatie are epilepsie, dar este bine știut ca aproximativ 3% dintre oameni vor avea cel putin o criza epileptica pe parcursul vieții lor. Frecvența epilepsiei este similară cu cea a cancerului mamar la femei si a cancerului pulmonary la barbati (Sursa – WHO: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs999/en/ ).

70% dintre pacientii cu epilepsie pot fi perfect tratati cu o medicatie ieftina si pot avea viata normala si numai 30% prezinta o epilepsie rezistenta. Cu toate acestea, o mare parte dintre pacientiii cu epilepsie nu sunt diagnosticati si tratati corespunzator.

In plus, oamenii continua sa perpetueze multe mituri si o intelegere gresita despre epilepsie, asociind epilepsia cu credinte supranaturale sau cu boli psihice. Epilepsia este o boala a creierului. De fapt crizele epileptice se datoreaza descarcarilor electrice excesive ale unui numar de neuroni cerebrali care produc simptomele bolii. Exista un numar mare de tipuri diferite de crize epileptice.

Viețile oamenilor cu epilepsie sunt afectate de stigma, prejudecati, discriminare care se datoreaza in mare parte lipsei de cunostinte in legatura cu natura bolii.

Desi exista o legislatie, care apara drepturile omului in general, de multe ori aceasta nu este cunoscuta suficient sau nu este aplicata corect, iar oamenii cu epilepsie se confrunta cu restrictii ale drepturilor lor privind angajarea, casatoria, activitatile zilnice, cum ar fi permisul de conducere.

Campania internationala de constientizare a epilepsiei are drept scop cunoasterea adevarului despre epilepsie. Sursa: ilae-romania.ro