Despre noi

Centrul Național de Epileptologie a fost înființat la 30 decembrie 2011, prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr 1027 „ Cu privire la organizarea și funcționarea serviciului de epileptologie din Republica Moldova, în scopul destigmatizării persoanelor cu epilepsie și excluderea barierelor în calea integrării lor sociale”. Centrul Național de Epileptologie a fost creat la inițiativa academicianului Stanislav Groppa, președintele Ligii de Combatere a Epilepsiei, directorul Centrului Național de Epileptologie cu scopul de a reda acestora speranța și încrederea într-o viață obișnuită fără limite și complexe.

Centrul Național de Epileptologie este o structură medicală de nivel terțiar, care oferă asistență medicală calificată în diagnosticul epilepsiei și diagnosticul diferențial cu alte evenimente paroxistice și stări de alterare a conștiinței. De asemenea, Centrul Național de Epileptologie este implicat în depistarea precoce, evidența, supravegherea și tratamentul pacienților cu epilepsie și le asigură accesul la tehnologii moderne de diagnostic. La 29. 04. 2014 prin Ordinul Misterului Sănătății Nr 976 „Cu privire la organizarea serviciilor medicale în cadrul Centrului Național de Epileptologie”, pacienții cu epilepsie fără dereglări de personalitate și comportament și documentația medicală, ce anterior era sub evidența Spitalului de Psihiatrie, au fost transferați în cadrul Centrului Național de Epileptologie.

În cadrul CNE activează o echipă multidisciplinară implicată în oferirea de sprijin medical, consiliere psihologică și școlarizarea persoanelor cu epilepsie, atât pentru maturi, cât și pentru copii. Echipa promovează programe de popularizare a epilepsiei, organizează trening - uri de informare a populației privind epilepsia și consecințele ei, cu scopul de a schimba concepțiile depășite din societate vis-a-vis de acestă afecțiune și de a reduce stigmatizarea persoanelor cu epilepsie, inclusiv, spargerea dogmei că epilepsia este o patologie ce nu poate fi rezolvată.

CNE este organizat din mai multe subdiviziuni, care conlucrează pentru o abordare complexă a epilepsiei, evenimentelor paroxistice și a stărilor de alterare a conștiinței.

Serviciul Consultativ Ambulator CNE

Serviciul Consultativ Ambulator CNE, specializat în managementul epilepsiei, stabilirea diagnosticului și diferențierea de alte stări de alterare a conștiinței, selectarea medicamentului antiepileptic potrivit cu scopul prevenirii viitoarelor crize epileptice, asigurarea accesului la medicamente compensate, în conformitate cu actele normative în vigoare.

De asemenea, serviciul oferă consiliere, privind metodele existente de tratament, informarea și educarea rudelor și aparținătorilor în acordarea primului ajutor în caz de criză, cum să monitorizeze crizele, evidența crizelor în agenda crizelor epileptice.

Persoanele cu epilepsie nou diagnosticată sunt înregistrați în Registrul Național de Epilepsie și sunt monitorizați de către echipa multidisciplinară a CNE la intervale de tip variabile, mai frecvent la fiecare 3 luni în primul an, apoi la fiecare 6 luni.

Serviciul Consultativ Ambulator acordă sfaturi legate de planificarea sarcinii la femeile cu epilepsie și supraveghează femeile însărcinate pe toată durata sarcinii, inclusiv și monitorizarea postpartum, pentru a minimiza riscul de recurență a crizelor epileptice și de malformații congenitale la făt.

Serviciul Consultativ Ambulator conlucrează eficient cu instituțiilor medicale publice și private din republică, în organizarea și acordarea operativă a asistenței medicale de calitate cetățenilor.

Serviciul Stațional CNE în cadrul Institutului de Medicină Urgentă

Serviciul Stațional CNE în cadrul Institutului de Medicină Urgentă (IMU), serviciul acordă în regim non-stop investigații neurofiziologice și tratament persoanelor ce suferă de pierderi de conștiență, crize epileptice. Secţia este divizată în două subdiviziuni: secţia de Epileptologie, ce asigură partea curativă a pacientului şi secţia de Neurofiziologie clinică, ce dispune de tehnici moderne de monitorizare (monitorizare continuă video, video-EEG) a unui pacient cu pierdere de conştienţă, criză epileptică sau cu epilepsie cunoscută. Secția clinică de Epileptologie este desfășurată pe 20 de paturi destinate pacienților internați în mod urgent (transportați la IMU cu ambulanța) sau în mod programat cu trimitere de la CNE Serviciul Consultativ Ambulator.

Serviciul dispune de Monitorizare Video continuă, utilă în diferențierea diferitor stări de alterarea conșțiinței, utilă în cazul excluderii fenomenelor paroxistice non-epileptice. Subdiviziunea de Neurofiziologie Clinică dispune de 3 aparate video-EEG, ce deservesc Centrul Național de Epileptologie, secțiile clinice, Departamentul de reanimare şi terapie intensivă din cadrul IMU.

Motivele spitalizării în secția specializată de nivel terțiar sunt: evaluarea pacienților în cazul agravării evoluției epilepsiei la o persoană cu diagnosticul stabilit anterior, în cazul reevaluării pacientului pentru corijarea tratamentului antiepileptic și în cazul epilepsiei rebele ce nu răspunde la tratament cu cel puțin 3 preparate antiepileptice (epilepsie farmacorezistentă). De asemenea persoanele ce au suportat pentru prima dată în viață criză asociată cu pierderea conștiinței,sunt spitalizate pentru determinarea etiologie/originii ei, pentru stabilirea diagnosticului, inclusiv monitorizarea video-EEG a pacienților cu pierderi de conștiență pentru instalarea unui diagnostic, evaluarea video-EEG a pacienților în comă sau celor suspecţi de moarte cerebrală în vederea instalării unui diagnostic neurofiziologic şi a prognosticului.

Serviciul de Neurofiziologie Clinică

Serviciul de Neurofiziologie Clinică, reprezintă o verigă foarte importantă în structura Centrului Național de Epileptologie, care ne ajută în stabilirea diagnosticului de epilepsie și evaluarea în dinamică a persoanelor cu epilepsie prin crearea unei baze de date EEG, unde sunt păstrate toate investigațiile anterior efectuate. Acest fapt, ce ne permite să comparăm investigațiilor recente cu cele precedente și să vedem evoluția modificărilor electroencefalografice, determinarea corectă a tipului de criză, selectarea corectă a medicamentului antiepileptic și evaluarea răspunsului la terapia antiepileptică. Neurofiziologii efectuează Video-electroencefalografie standard, unde pacienții pe parcursul înregistrării electroencefalogramei, concomitent se efectuează și înregistrarea video a persoanei. Aceasta ne oferă informații prețioase în cazul apariției crizelor epileptice în timpul investigației și se poate de stabilit, dacă există o corelare clinico-electroencefalografică dintre criza propriu-zisă și traseul EEG.

În cadrul serviciului se efectuează, de asemenea, Monitorizarea Video - electroencefalografică de lungă durată cu durată variabilă de la 1 oră până la 12-14 ore, inclusiv Monitorizarea Video - electroencefalografică nocturnă foarte utilă în diagnosticul diferențial cu alte patologii paroxismale non-epileptice (sincopa, amnezia globală tranzitorie, narcolepsia, pavorul noctur, crize psihogene non-epileptice, simularea), precum și pentru stabilirea tipului de crize epileptice prezente la persoanele cu epilepsie confirmată.

Monitorizarea Video - electroencefalografică cu densitate înaltă 256 electrozi, este o metodă unică în Republica Moldova, și este foarte utilă în depistarea cu precizie înaltă a focarului epileptic sau focarelor epileptice, cu scop de pregătire a pacientului pentru chirurgia epilepsiei.

Serviciul Consultativ și Suport Psihosocial

Serviciul Consultativ și Suport Psihosocial, care lucrează cu persoanele bolnave de epilepsie pentru integrarea lor în societate, consilierea și suportul psihologic persoanelor ce suferă de epilepsie și a persoanelor ce au grijă ei. Fiecare pacient, care se adresează la Centrul Național de Epileptologie, beneficiază de consultație psihologică care conține: evaluarea complexă a funcționării cognitive, psihice și comportamentale cu un set de teste standardizate. Evaluarea neuropsihologică presupune abordarea pacientul, atât pe plan cognitiv și psiho-emoțional:

  1. Evaluarea domeniului Cognitiv, presupune evaluarea nivelului de inteligență, memoria, atenția, limbajul, funcții executive, abilități vizuo-spațiale, funcții senso-motorii.
  2. Evaluarea domeniului Psihologic, presupune evaluarea sferei afective – anxietate, depresie; tip de personalitate; comportament, calitatea vieții; funcționare psiho-socială cotidiană; comunicarea socială și motivația.

Evaluarea neuropsihologică este o investigație importantă în evaluarea pacienților care suferă de crize epileptice, oferind informație unică vizavi de funcționarea creierului. Punctul ei forte constă în încorporarea contextelor sociale, culturale, procesele de interacțiune între creier – psihic - comportament care influențează diagnosticul, pronosticul și tratamentul.