Creierul: 10 lucruri interesante despre creier

Creierul uman este un adevărat miracol al naturii și al evoluției. Creierul unui adult cântărește între 1.3 și 1.4 kg, iar între dimensiunea, greutatea creierului și inteligență nu există nici măcar o singură legătură.


1. Cu ajutorul unor tehnologii avansate recent s-a determinat că soluția unei probleme este găsită cu jumătate de minut înainte ca persoana să o conștientizeze.

2. Creierul cuprinde o rețea neuronală impunătoare și grandioasă care concentrează un volum de informații de aproximativ 5,5 petabiți (1 PB = 1000000000000000B = 1015bytes = 1000 terabiți), ceea ce poate fi tradus ca cantitatea de material video ce poate fi vizualizată neîntrerupt timp de 300 ani.

3. Informațiile obținute ca "software" influențează activitatea creierului în așa fel încât, în timp, acesta devine un factor care afectează genele. Influența psihosomatică are un efect imediat, deci poate fi percepută în timpul unei singure vieți omenești, și induce faptul că, gândurile controlează sănătatea.

4. Funcționarea eficientă a creierului uman se realizează la îndeplinirea unei singure sarcini (monotasking). John Medina, într-o carte despre funcționarea creierului, susține că, în condiții de multitasking, creierul face cu 50% mai multe erori și, pe lângă aceasta, divizează aceste sarcini între emisfere, ceea ce încetinește activitatea sa. O astfel de afirmație intră într-o oarecare contradicție cu opinia prioritară a oamenilor de știință, conform căreia creierul nu împarte sarcinile, ci pur și simplu trece rapid între ele. Dar, principial este faptul că funcționarea creierului uman este mai eficientă prin încărcarea secvențială, decât prin cea paralelă.

5. Fiesta (pui de somn) în timpul zilei crește activitatea creierului. În timpul experimentului cu memorarea a 40 de imagini, subiecții dintr-un grupul care au reușit să ia un pui de somn în decurs de 40 de minute, și-au reamintit 85% din imaginile prezentate, ceea ce este cu 30% mai mult, decât în ​​grupul de control care nu au dormit. Astfel, persoanele care trag un pui de somn după-amiază au o cantitate mai mare de energie și o putere mai mare de concentrare.Oamenii de știință, explică acest lucru prin faptul că amintirile "proaspete" din hipocamp sunt foarte vulnerabile și datorită unui somn scurt, reușesc să fie transferate în neocortex, unde sunt transformate în amintiri pe termen lung (memorie de lungă durată). Apropo, activitatea creierul în timpul somnului este ridicată în emisfera dreptă și scăzută în emisfera stângă.

6. Sursa principală de energie a creierului este glucoza - cel mai simplu carbohidrat, iar sursa principală nu este zahărul, ci stafidele, nucile, cerealele. Recent, cercetătorii olandezi și germani, folosind analizele spectrale, au descoperit că, pe lângă glucoză, creierul consumă acid lactic, nivelul căruia crește în cazul dereglării cantității de oxigen furnizate neuronilor și creșterea consumului de energie.

7. În cazul stocării, de către creier, a unui volum crescut de informație nouă apare efectul de încetinire a timpului. Astfel, pentru prelucrarea și repartizarea informației nou obținute, creierul necesită mai mult timp, iar persoana percepe mișcarea timpului mai lent. Și invers - utilizarea uniu material cunoscut poate accelera subiectiv perceperea timpului necesar pentru această activitate.

8. Oboseala mentală extremă poate fi un stimulent excelent al creativității. Un organism obosit începe a strecura toate lucrurile inutile din fluxul de informații și încearcă să găsească soluția cea mai ergonomică prin generarea de noi idei și utilizarea unor posibilități creatoare uneori iraționale, dar "proaspete".

9. În timp ce psihologii caută argumente despre corectitudinea separării oamenilor în extrovertiți și introvertiți, neurofiziologii cred că creierul reprezentanților acestor două tipuri de personalitate, pur și simplu, prelucrează diferit stimulii externi. La persoanele extroverte, căile de conducere a stimulilor sunt mai scurte și se află în zonele responsabile de informațiile senzoriale. La persoanele introverte căile sunt mai lungi și se află în zonele asociate cu memorarea, planificarea și luarea deciziilor.

10. Creierul poate fi stimulat artificial, prin facilitarea deplasării semnalelor între neuroni, prin asigurarea unui transport calitativ de oxigen și glucoză, prin îmbunătățirea aportului de sânge la țesuturi. Acest lucru se face cu ajutorul medicamentelor cu efect nootrop. Există însă o regulă: cu cât sunt mai active medicamentele stimulatoare, cu atât, sunt mai periculoase cu consecințe pentru creier sub forma efectelor secundare și a dependenței biologice.



Sursa: edunews.ru

Curiozități simple despre creier

  1. Deși reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, creierul folosește circa 20% din oxigenul din sânge și aproximativ 25% din glucoza care circulă în fluxul sanguin.
  2. Creierul are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, dar aceștia alcătuiesc numai 10% din creier. Aproximativ 75% din creier este apă.
  3. Creierul tău este capabil să aibă mai multe idei decât există atomi în întreg universul.
  4. Creierul produce suficientă electricitate pentru a aprinde un bec.
  5. În cazul în care fluxul sanguin la creier este întrerupt, conștiința este pierdută timp de 8 până la 10 secunde, iar fără oxigen putem supraviețui timp de 4 până la 6 minute.
  6. Creierul unui copil nou-născut se dublează în dimensiune în doar un an.
  7. Studiile arată că 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru și de nimic altceva.
  8. Când ai o durere de cap, de fapt nu creierul este cel care te doare - pentru că acest organ nu are receptori pentru durere și nu poate simți durerea, ci de fapt doare meningele - învelișurile creierului.
  9. Partea stânga a creierului controlează partea dreapta a corpului și partea dreapta a creierului controlează partea stânga a corpului.
  10. Dacă este sănătos, creierul tău nu își pierde capacitatea de a învață niciodată.



Sursa: realitatea.net