Invloed op financien en beleggingen

Gled moet rollen. Investeringen zijn gedaan en veel van ons verzamelde kapitaal is belegd in panden, goederen, aandelen en dergelijke. Die waarde moet behouden blijven wil er ooit iets van terugkomen. Veel van de waarde toename, het rendement, ontstaat door het systeem van geldontwaarding. Ons geld wordt minder waard en daarmee ontstaat de behoefte om meer te krijgen, binnen te halen.

Vroeger was een brood 2 cent en een kopje thee of koffie was een twintig jaar geleden nog ongeveer 75 cent of 1,25. Met de tegenwoordige Euro zou dat ongeveer 50 euro cent zijn.. De huidige prijs zit meer in de richting van 2,25 Euro. Het verschil is onze geldontwaarding.. die je niet direct merkt maar wel zichtbaar kunt maken.

Vervolgens praten wij over economische groei. Maar wat groeit er dan? Banksaldi, vermogen en bezit. Dat groeit.. op papier. Aangezien geld uit een drukpers komt of; nog erger, alleen nog uit een computer.. en zonder tegenwaarde wordt het in omloop gebracht, hebben wij een systeem dat wel groeit.. maar meer heeft van een zeepbel.

Er ontstaan nu zorgen dat ons klimaat, de verandering daarvan door ons eigen toedoen, negatieve effecten gaat krijgen op onze bezittingen. Duizenden woningen verzakken in het Noorden van ons land door de gaswinning. Door de droogte staan minstens een miljoen woningen op de nominatie om te verdwijnen. De palen waar deze woningen op zijn gebouwd gaan het niet redden met de lage waterstanden als gevolg van de klimaatverandering. Zo heeft onze invloed op de natuur, en de structurele verandering daarin die altijd gaande is, vergaande invloed op onze investeringen. Zeker in Nederland waar onze hele economie zo ongeveer is opgehangen aan de waarde van het vastgoed en het bouwen.

Dat brengt, bij elkaar, grote risico's met zich mee voor investeerders. Zo merken ook deze mensen dat klimaatverandering zelfs hen raakt. Dat was natuurlijk al duidelijk vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw ... maar het inzicht lijkt nu door te breken.

Bewustzijn

Het wonderlijke van onze opvoeding en onze samenleving is dat als het over grote bedragen gaat die dreigen te verdampen er plotseling wel volop aandacht is in pers en gesprekken.

Nog steeds denken wij bij de gratie van geld te leven.. en onvoldoende te beseffen dat Natuur ons werkelijke kapitaal is.