Belastingdienst en bedrijven

Bij het volgende artikel is natuurlijk de vraag .. wie bij de belastingdienst hebben hier aan meegewerkt?!

Mei 2020 FTM; Amerikaanse bank Morgan Stanley vroeg in Nederland ten onrechte dividendbelasting terug;

De Vrije Markt

Een oud uitgangspunt in onze samenleving. Vrije markt zou zeggen dat de sterkste altijd zal winnen en; het beste zou moeten komen bovendrijven.. Dat is echter de vraag. De overnames zijn fenomenaal. Kijk naar de voedselproductie en gerelateerde markten als zaden en je ziet een enorme concentratie aan mega grote bedrijven. Vooral vanaf eind vorige eeuw is dat proces enorm toegenomen. Megamultinationals met een productie die in geld uitgedrukt het binnenlands product van een gemiddeld land al ver overstijgt.

Ook in een vrije markt blijken bijzondere blokkades te zitten. Bedrijven die toch protectionistisch zijn binnen die vrije markt. Die de komst van concurrenten tegen werken, betere netwerken hebben, weten 'hoe de hazen lopen'.

Onverantwoordelijkheid neemt ook toe, of daar is een gevaar toe, bij het steeds groter worden van de bedrijven. Het contact met de consument wordt een volumegesprek over productie. Kwaliteit dreigt uit beeld te raken. Er ontstaan andere doelen als verhogen van de omzet ten koste van alles. Dat is vrije markt maar... gaat dat ook bijvoorbeeld ten koste van de volksgezondeheid en algemeen maatschappelijk belang? Kennelijk wel wat ook meteen de valkuil van dit oude systeem aangeeft.

De markt wordt beheerst, leeggetrokken, enorme concentraties aan geld en invloed sturen op wat ongezonde doelen. Maken dat normale uitwisseling wordt verstoord. Kiezen voor de goedkoopste producten, prijzen hoog houden en regeringen beïnvloeden.

Er ontstaat behoefte aan verandering; Lokale producten, je producent kennen, boerderijverkoop, eigen producten maken. Bewustzijn bij de consument voor gezondheid en wat men wel of niet wil is groeiend en maakt andere keuzes. In een aantal segmenten lijkt de markt daarop te reageren met sturing, ontmoediging en alternatieven bieden die minder goed zijn maar profijtelijker voor de omzet, of producten laten verdwijnen, onbetaalbaar maken.

Resume;

Feitelijk gaat het over een compleet andere manier van willen en toegroeien naar het voorzien in je behoeften. Fairtrade, eerlijke producten, goed voor de natuur en gezond makend, eenvoud als nieuwe uitgangspunten. Lokale productie, minder afhankelijk van netwerken in transport en internet die vaak hypergevoelig zijn voor verstoringen met vergaande gevolgen. Lokaal produceren en slechts een klein deel van verder weg halen. Zo ontstaat een meer leefbare samenleving!

  • Ecovrede Nederland is op deze weg actief. Wij nodigen u uit te participeren in ons werk! ecovredeaarde at gmail.com