Ηλίας Κοκκώνης

Πάντα μας προκαλούσε απορία πού βρήκαν τόσες ελληνικές σημαίες οι Σμυρνιοί και στόλισαν τα σπίτια τους, όταν στις 2/15 Μαΐου 1919 ο Ελληνικός Στρατός αποβιβαζόταν στη Σμύρνη. Η απορία μας λύθηκε όταν πήγαμε να αγοράσουμε σημαίες, για να στολίσουμε το σχολείο μας την 28η Οκτωβρίου, στο κατάστημα "Κοκκώνης". Εκεί η κυρία Τσιάτη Λίλα, χρόνια υπάλληλος στην επιχείρηση, μας είπε όσα παρακάτω θα διαβάσετε. Αυτά τα έγραψε η Άννα Χελιώτη, μαθήτριά μας της Β΄ Λυκείου, που όλως συμπτωματικώς είναι απόγονος του Ηλία Κοκκώνη, ιδρυτού της εταιρείας, και που η μητέρα της συνεχίζει να λειτουργεί επιτυχώς την επιχείρηση.

Ηλίας Κοκκώνης

Το 1919 υπήρχε στη Σμύρνη μια φήμη ότι θα ελευθερωθεί. Αυτός ήταν ο διακαής πόθος των Σμυρνιών, γιατί ξέρανε ότι αυτά τα εδάφη ήταν ελληνικά από τα αρχαία χρόνια και ο σκοπός τους ήταν να τα απελευθερώσουν ξανά. Μεταξύ τους οι Έλληνες,  όταν συναντιόντουσαν, συζητούσαν συχνά για αυτό το θέμα.  Ο Ηλίας Κοκκώνης είχε ένα τριώροφο μαγαζί με ομπρέλες σε κεντρικό σημείο της Σμύρνης.  Εκείνη την εποχή η ομπρέλα ήταν απαραίτητο αξεσουάρ της γυναικείας ενδυμασίας, όπως μια ζώνη, ένα καπέλο, μια τσάντα. Οι γυναίκες της εποχής  συνδύαζαν τα φορέματά τους με τα κατάλληλα ομπρελίνα, για μία βόλτα στην πόλη και για τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Ο Κοκκώνης πουλούσε βέβαια και ομπρέλες όπως τις ξέρουμε σήμερα, του ήλιου, της βροχής κτλ.

Ο Ηλίας Κοκκώνης, επειδή ήταν πολύ πατριώτης και ήθελε πολύ να ελευθερωθεί η Σμύρνη, άρχισε κρυφά να ράβει ελληνικές σημαίες,  στο  υπόγειο του καταστήματος του, κάτω από την μύτη των Τούρκων και  τις χάριζε στους φίλους του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοκκώνης είχε  δυο τρεις Τούρκους χαμάληδες που του μετέφεραν τα  τόπια με τα υφάσματα, με τους οποίους είχε πολύ καλές σχέσεις και ήξερε ότι δεν θα τον προδώσουν. Έτσι,  την αγάπη που είχε ο Κοκκώνης για την πατρίδα του άρχισε να την μεταλαμπαδεύει σε όλους τους φίλους του. Σιγά σιγά ο ένας το έλεγε στον άλλο, και φυλούσαν όλοι κρυφά στα σπίτια τους ελληνικές σημαίες.

Έτσι, όταν ήρθε ο ελληνικός στρατός στην Σμύρνη, κάθε σπίτι στην προκυμαία, στο Κέ όπως λεγόταν, είχε και μια ελληνική σημαία αναρτημένη,  γεγονός που εξέπληξε τους Έλληνες στρατιώτες και δημιουργήθηκε ένα πολύ ωραίο κλίμα με μεγάλο ενθουσιασμό και υψηλές προσδοκίες απελευθέρωσης! 

Άννα Χελιώτη Β4