Γήπεδο ΑΕΚ

100 χρόνια από το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής...

100 χρόνια από το θαύμα της αποκατάστασης αλλά και της μεγαλουργίας των προσφύγων...

98 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ...

Λίγοι μήνες μετά από τα εγκαίνια του νέου γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια...

Κάποιοι μαθητές μας, φίλαθλοι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, γράφουν για την αγαπημένη τους προσφυγική ομάδα.


ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ – 10 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο τελετουργικό των εγκαινίων του γηπέδου της ΑΕΚ, υπήρξε χορευτικό υπό τον ήχο του τραγουδιού “Μ’ Αεροπλάνα και Βαπόρια” που ερμηνεύει η Σωτηρία Μπέλλου. Σχηματίστηκαν 10 κύκλοι-σύμβολα 10 προσφυγικών περιοχών που δημιουργήθηκαν από τον ξεριζωμό της Μικράς Ασίας (Νέα Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Νέα Σμύρνη, Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Αιγάλεω κ.λπ.).

Ήταν μια πολύ έντονη συναισθηματική στιγμή για μένα, μιας και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου πώς μπορεί να ένιωθε αντίστοιχα ο προ-πάππους μου όταν έφευγε για να σωθεί από τη Μικρά Ασία προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Πατουσιάς Κωνσταντής, Β4

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η “Αγία Σοφία” δεν είναι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένα κέντρο μνήμης, πολιτισμού και αθλητισμού. Θα έχουν να μάθουν οι επόμενες γενιές για τον προσφυγικό Ελληνισμό. Οι φίλοι της ΑΕΚ θα διασχίζουν το γήπεδο περνώντας από τις θύρες με τα ονόματα πόλεων αλησμόνητων πατρίδων. Το γήπεδο θα είναι ένα “δισέγγονο της προσφυγιάς”. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινάει το 1924 από την Κωνσταντινούπολη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο καινούργιο της στολίδι φέρνοντας τη συγκίνηση σε όλα τα πρόσωπα, αλλά κυρίως σε αυτά που έχουν καταγωγή από την Πόλη. Η ΑΕΚ είναι ιδέα. 

Σπηλιόπουλος Νικόλαος Α4

 

ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Η 19ετής αναμονή των απανταχού οπαδών της ΑΕΚ έλαβε τέλος αφού στις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων έγινε πραγματικότητα. Ήμουν τόσο χαρούμενος και περήφανος για την ομάδα μου, που την ημέρα των εγκαινίων έφυγα από το σπίτι δύο ώρες νωρίτερα. Πήγα τρέχοντας να πάρω το τρένο προς Ν. Φιλαδέλφεια που ήταν γεμάτο με οπαδούς της ΑΕΚ. Όλοι φόραγαν κιτρινόμαυρα και είχαν το ίδιο χαμόγελο με εμένα αλλά και την ίδια ανυπομονησία που μετά από 19 χρόνια θα επέστρεφαν εκεί που πρωτογνώρισαν την ομάδα τους. Επιτέλους η ομάδα θα αποκτούσε ξανά το δικό της σπίτι. Συνειρμικά μου ήρθε η σκέψη πως άρχισε όλη αυτή η ιστορική διαδρομή της ομάδας τότε που οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφτασαν στην Μητέρα Πατρίδα και τα χρόνια εκείνα ήταν πραγματικά πέτρινα. Ανάμεσα σε αυτούς τους πρόσφυγες ήταν και ο παππούς μου που έχω το όνομά του και έχω σκεφτεί αμέτρητες φορές πόσο κρίμα που δεν τον πρόλαβα στην ζωή, πόσες ερωτήσεις θα ήθελα να του κάνω? Οι συνθήκες προσαρμογής δύσκολες και οι θύμησες για αυτά που αφήσαν πίσω τους έντονες. Οι αθλητές που είχαν έρθει εντάχθηκαν αρχικά στους κόλπους του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού αλλά πλέον ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ο δικός τους σύλλογος. Δράση ανέλαβαν ο Αιμίλιος Ιωνάς και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος στο μαγαζάκι αθλητικών ειδών που συντηρούσαν στην οδό Βερανζέρου. Έβαλαν σκοπό ζωής να συγκεντρώσουν κάτω από τον Δικέφαλο Αετό όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη. Στις 13 Απριλίου 1924 το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και ιδρύεται ο Σύλλογος με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Δεν νομίζω ότι τότε αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν την ιστορία που ξεκίναγε και την πορεία που θα είχε η ομάδα στο μέλλον.        

Φτάνω στο γήπεδο και δεν πίστευα στα μάτια μου παντού ΑΕΚ και στο βάθος ένα εκπληκτικό γήπεδο. Τα μάτια των μεγαλύτερων ήταν δακρυσμένα από χαρά, λύπη, αναμνήσεις με φίλους και συγγενείς τους από στιγμές που είχαν ζήσει στον ίδιο χώρο με ανθρώπους που σήμερα δεν ήταν μαζί τους γιατί δεν πρόλαβαν, και στα μάτια των νεότερων καθρεφτιζόταν ο ενθουσιασμός τους και η έκπληξη.

Στην είσοδο υπήρχε ένας τεράστιος τρισδιάστατος δικέφαλος αετός, το έμβλημα της ομάδας. Ένα σύμβολο που συνδέεται με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία γιατί αποτέλεσε το σύμβολο της Μικρασιατικής Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, η οποία κατόρθωσε την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, κατέλυσε τη Λατινική αυτοκρατορία και επανασύστησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Έτσι σήμερα αποτελεί σύμβολο των Μικρασιατών.

Μπήκα μέσα λοιπόν και όλα ήταν τόσο ωραία, παντού είχε κόσμο και φωτογραφίες που έδειχναν την Ιστορία της ΑΕΚ. Στο κύριο σώμα του γηπέδου ήταν ενσωματωμένα δύο ακόμα κτίρια, που δεν είχαν τελειώσει οι εργασίες για την κατασκευή τους, τα Μουσεία, το ένα για την Ιστορία της ομάδας και το άλλο, που εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τι αφορά από την ονομασία του, «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού». Η ΑΕΚ τιμά την Ιστορία της και την προσφυγιά γιατί αυτό είναι το παρελθόν της και φτιάχνει αυτά τα δύο Μουσεία για να μην λησμονηθεί ποτέ. Στην είσοδο των επισήμων υπήρχαν οι πινακίδες:

 

Γιάννης Πάτκας Β4