Begrippenlijst

Letter P

PreSTEREN

Bij een 'prestatie' tonen leerlingen iets aan op korte termijn, bijvoorbeeld tijdens een les zelf (maar niet meer tijdens een volgende les). Presteren onderscheidt zich daarmee van 'leren' waarbij leerlingen iets kennen/kunnen op langere termijn.

Pre-teaching

Op voorhand geven van instructie aan leerlingen met zwakke voorkennis. Pre-teaching vermindert de belasting van het werkgeheugen en biedt kennisschema's aan wie die zelf niet heeft (Voorinstructie).

prior knowledge

Kennis die leerlingen nodig hebben om de les met nieuwe leerinhoud aan te vatten. Vaak bezitten ze deze kennis omdat die reeds in voorgaande lessen of andere vakken formeel aan bod kwam (Voorkennis).

Procedurele kennis

Kennis over de relaties tussen begrippen en integratie van kennis en, op het hoogste niveau, het toepassen ervan bij het oplossen van een  probleem.

Procesvragen

Deze vragen zijn gericht op de aanpak die een leerling kiest om tot een antwoord te komen.

Productieve leerstrategieën

Deze leerstrategieën worden productief (of generatief) genoemd omdat ze leerlingen stimuleren om de leerstof te herkneden en een nieuw ‘bijproduct’ te produceren, zoals een samenvatting, een mindmap, een antwoord op een toetsvraag of een tekening. Als ze deze leerstrategieën op een effectieve manier inzetten, doorlopen ze de drie cognitieve processen selecteren, organiseren en integreren.

Productvragen

Deze vragen zijn gericht op het krijgen van een antwoord op een specifieke vraag.

Prompts

De betekenis hiervan kan verschillen naargelang de context. Ten eerste kan het gaan om herinneringen, suggesties of aansturingen die aan leerlingen gegeven worden. Deze meldingen kunnen verschijnen in de vorm van pop-ups in digitale leeractiviteiten, weergegeven worden in het startscherm van een leeromgeving of verzonden worden via mail. Ze zijn ondersteunend bedoeld voor het leerproces van de leerlingen. Een tweede betekenis vind je in de context van AI-chatbots terug: daar is een prompt de opdracht die je geeft. Een prompt bestaat dan bijvoorbeeld uit een vraag en de context waarin je de vraag beantwoord wil zien (‘ik ben leraar in het basisonderwijs en voor het vak Frans zou ik…’).