Begrippenlijst

Letter L

Lag

Tijdsspanne tussen het eerste (initieel) leermoment en de eerste inoefening van de leerstof (of tussen daaropvolgende oefenmomenten van dezelfde leerstof). 

Leermanagementsystemen (LMS)

Deze systemen zijn een specifieke vorm van online, digitale of elektronische leeromgevingen. Een digitale leeromgeving bestaat uit een verzameling van verschillende aan elkaar gekoppelde digitale toepassingen of onderdelen. Bijvoorbeeld een plaats waar leerinhouden aangeboden worden, een mogelijkheid voor synchrone en asynchrone communicatie aanwezig is, een toepassing om digitaal te oefenen of systemen die eerder administratief van aard zijn. Kenmerkend aan een LMS is dat niet alleen de verschillende leermaterialen en toepassingen via een enkele weg bereikbaar zijn, maar dat de voortgang van leerlingen opgevolgd kan worden. Scores op (formatieve) toetsen, gegevens over al dan niet ingeleverde opdrachten of deelname aan discussiefora van individuele leerlingen of klassen zijn allemaal raadpleegbaar in lerarendashboards. Vooral in het hoger onderwijs zijn Moodle, Canvas en Blackboard grote internationale spelers op het vlak van LMS. Het in het Vlaams onderwijs meest gebruikte digitale schoolplatform is Smartschool. 

Leervoorwerpen

Dit zijn concrete voorwerpen die leerlingen in staat stellen een idee te verkennen in een actieve, fysieke benadering. Leervoorwerpen kunnen blokjes, knikkers, autootjes of gelijk welk ander voorwerp zijn (Manipulatives).

Leitnerbox

Methode om flashcards in te oefenen op basis van hoe goed de leerlingen deze hebben onthouden. De flashcards zitten in een doos die verdeeld is in vijf tot zeven vakken. Kaarten die leerlingen goed onthouden hebben komen terecht in een van de laatste vakken – en komen pas later weer aan bod. Kaarten die nog niet goed gekend zijn worden sneller aangeboden door ze in de eerste vakken te plaatsen. De methode is vernoemd naar de Duitse wetenschapper Sebastian Leitner. 

Lerarendashboards

Visueel overzicht bij digitale toepassingen waarin de gegevens van leerlingen op een overzichtelijke wijze weergegeven worden (denk aan het dashboard van een auto). Het dashboard helpt leraren bij het inzicht verwerven in de voortgang van leerlingen. Sommige lerarendashboards beperken zich niet tot het geven van een overzicht, maar doen zelfs suggesties voor het vervolg van de instructie.