Sortides 2022

SORTIDA CULTURAL

EL COSMO CAIXA

DIJOUS 24 DE NOVEMBRE DE 2022

ITINERARI


09.00. Recollida sota el pont del tren

09.15 Sortida en autocar des de l’ANC

CosmoCaixa Barcelona és el museu de ciència de Barcelona i pertany a la Fundació Bancària ”la Caixa”. Es va inaugurar l'any 2004 després de remodelar el seu predecessor, el Museu de la Ciència, inaugurat el 1981.

El 2006, el Fòrum Europeu de Museus li va atorgar el Premi al Museu Europeu de l’any, un guardó que reconeix cada any els nous museus que han efectuat avenços i innovacions dins l’àmbit museístic. El 2021, CosmoCaixa va rebre altra vegada el premi Kenneth Hudson en els Premis al Millor Museu Europeu de l’Any, que atorga el Fòrum Europeu de Museus, per la “capacitat de reinventar-se contínuament i desafiar els visitants a pensar i sentir com es pot crear de manera col·laborativa un món millor”.

CosmoCaixa, està ubicat en un edifici modernista de 1909, obra del arquitecte Josep Domènech i Estapà. L'edificació va allotjar inicialment un asil per a cecs, l’Empar de Santa Llúcia, el qual va estar en funcionament fins al 1979. Dos anys més tard, i després de ser remodelat i ampliat per Jordi Garcés i Enric Sòria, obria les portes el Museu de la Ciència de la la Fundació Bancària ”la Caixa”, una proposta innovadora que té com a objectiu acostar la ciència als ciutadans.

SORTIDA CULTURAL A ÁGER

Visita al parc astronòmic del Montsec

DIJOUS 20 I DIVENDRES 21 D’OCTUBRE DE 2022

El Parc Astronòmic del Montsec és un centre de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l'astronomia, promogut per FGC Turisme i situat al Montsec d'Ares.

Està situat a la Serra del Montsec, a 1.570 metres d’altitud, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) a prop d’Àger, província de Lleida. Va ser inaugurat el 23 d'octubre de 2008,.

L'origen de la idea de realitzar un observatori astronòmic al Montsec sorgeix a principis dels anys 90, essent-ne el bioquímic lleidatà Joan Oró un dels principals ideòlegs. El projecte inicial preveia la construcció d'una infraestructura amb tres eixos: la recerca, l'educació i la divulgació de l’astronomia; i volia, a més, contribuir al desenvolupament socioeconòmic del territori.

El parc te la certificació Starlight, avalada per la UNESCO, un sistema de certificació, mitjançant el qual s'acrediten aquells espais que tenen una excel·lent qualitat de cel i que representen un exemple de protecció i conservació. Són escenaris que incorporen l'observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, paisatgístic, cultural o científic i fomenten alhora el “Turisme d'Estrelles” (i.e. astroturisme).

La Certificació Starlight permet, per primera vegada, unir ciència i turisme. Per això aprofita l'astronomia i la visió del firmament com a eina per a una nova forma de turisme sostenible.

Aquest Sistema es basa en els principis recollits a la “Declaració sobre la Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles” (Declaració de La Palma, 2007).

ITINERARI

09.45. Recollida sota el pont del tren

10.00 Sortida en autocar des de l’ANC

13.00 arribada al Monestir de les Avellanes per fer el checking.

14.00 Dinar al Monestir de les Avellanes

17.00 Visita a Àger

20.00 Sopar a Can Marciarol

22.00-00.00 Visita a l’observatori

00.30 Tornada al Monestir de les Avellanes a dormir

08.30 Esmorzar Monestir de les Avellanes

10.00 Tornada a sant Cugat

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SORTIDA CULTURAL A UNA FÀBRICA DE CERVESA

Visita a la fàbrica Damm

DIJOUS, 28 D’ABRIL DE 2022

La cervesa és una beguda alcohòlica, no destil·lada, de gust més o menys amarg. Es fabrica amb grans d'ordi o d'uns altres cereals el midó dels quals, una vegada modificat, és fermentat en aigua i aromatitzat principalment amb llúpol.

És probablement la beguda alcohòlica més consumida, i la més antiga, i és la tercera beguda més popular en general després de l'aigua i el te.

Originalment la cervesa oferia dos avantatges bàsics com a aliment:

Era més fàcil fer molta cervesa amb una mica de gra que molt de pa amb la mateixa quantitat de gra i la fermentació produïa alcohol i desinfectava l'aigua oferint així una beguda neta de contaminació bacteriana.

A Catalunya, s'han trobat indicis d'elaboració de cervesa en jaciments prehistòrics però no es pot parlar de cap autèntica indústria cervesera fins al segle XIX, quan comencen a aparèixer petites fàbriques artesanals.

Estrella Damm va ser fundada a Barcelona el 1876, per dos alsacians que fugien de la guerra francoprussiana: August Kuentzmann Damm i la seva dona Melanie.

Al 1905, després del creixement de la producció, van inaugurar la fàbrica del carrer Rosselló, en ple Eixample de Barcelona. La fàbrica seria coneguda com «La Bohemia» com a tribut a aquesta zona cervesera de l'Europa central.

L’any 1991 el nom d'Estrella Daurada es va canviar per Estrella Damm i es va ampliar la fàbrica del Prat, on es fabrica actualment tota la gamma de cerveses.

La visita a la fàbrica de cerveses DAMM al Prat de Llobregat, a resultat d'allò més interessant, la visita ha constat de dues parts, la visita pròpiament com a visita guiada, explicant tot el procés d'elaboració, des de les matèries, com són els cereals (en aquest cas, l'ordi i l'arròs), el llúpol i com a molt importat "el llevat", aquest últim valor, insígnia de la marca. Tot el procés evidentment amb la participació de l'aigua, molt important, i més provinent d'aqüífer propi, almenys fins al moment. La producció de la fàbrica pot ser d'uns 3,5 milions de litres de cervesa al dia. La planta està quasi totalment automatitzada i robotitzada, el qual la fa molt eficient, pel que fa a producció, però també en qualitat. I treballen unes 600 persones.

La segona part ha estat una degustació de les varietats de cervesa que es fabriquen a la planta, amb l'explicació pertinent per a cada una d'elles.

ITINERARI


09.45 Recollida a la parada d’autobús del pont

10.00 Sortida de l’Arxiu Nacional de Catalunya

10.45 Arribada a la fabrica del Prat

13.00 Tornada a Sant Cugat


SORTIDA CULTURAL A UNA PLANTACIÓ MODERNA

Visita a la sidreria Mooma a Palau-Sator

DIJOUS 24 DE MARÇ DE 2022

Mooma és un projecte familiar que va néixer, amb l’objectiu de modernitzar i fer sostenible la seva expltació de fruiters amb un producte poc conegut a Catalunya: la sidra. Es tracta d’una masia envoltada de pomeres situada al bell mig de l’Empordà, als afores de Palau-sator.

La totalitat del procés d’elaboració es duu a terme a les instal·lacions, situades al Mas Saulot (Palau-sator). On es poden visitar tots els passos que se segueixen per a crear la sidra: collita, fermentació, filtratge, gasificació i embotellat.

La producció de la finca és de quatre milions de quilos de poma a l’any i en cada collita s’implanten noves formes de producció. Actualment, es dona forma de V a les pomeres, un nou sistema de plantació que permet disminuir el treball manual i treure-li més rendiment. El projecte és d’anar cap a sistemes menys manuals amb arbres en paret que permetin aclarir i podar mecanitzadament encara que la collita es faci 100% manual. La robotització amb sistemes d’anàlisi, que llegeixen si la poma té el color i la grandària òptims per ser collida, amb GPS, és el futur de les grans plantacions. Repensar l’empresa fruticosa a llarg termini per treure’n rendiment. Això és el futur.

SORTIDA CULTURAL A GIRONA

Visita al museu de la ràdio

DIJOUS 24 DE FEBRER DE 2022

El 10 de desembre de 1933 van començar les emissions regulars de ràdio Girona EAJ38. 85 anys després, al 2018, es va inaugurar un espai dins de la col·lecció permanent del museu dedicat al món de la ràdio, que incorporava aparells de la col·lecció de ràdios cedida per Jaume Pol a l’ajuntament de Girona el 1993, i altres elements de la primera emissora de Ràdio Girona. D’aquesta manera es volia oferir una informació ampliada i millorada sobre la trajectòria històrica de la ràdio a Girona. La reforma va suposar una passa més en la tasca del Museu, un indret que recull i difon un patrimoni que és de tota la ciutadania, amb l’objectiu de contribuir a crear i a cohesionar la identitat col·lectiva, sempre des d’una perspectiva oberta, diversa i plural.

En l’actual exposició s’hi poden admirar aparells especialment bonics, interessants i curiosos; molts dels quals formen part de l’imaginari col·lectiu de diverses generacions de Girona, ja que són objectes estretament lligats als espais domèstics del segle passat, a través dels quals s’establia una comunicació quotidiana amb el món i amb tot el que hi succeïa. Jaume Pol va ser tècnic de Ràdio Girona durant més de 30 anys, al llarg dels quals va reunir amb passió i dedicació una significativa col·lecció d’aparells receptors de ràdio, amb peces molt valuoses com les de la marca Atwater Kent, que va construir menudes obres d’arts durant els anys 30 del s.XX, o una extensa mostra d’Optimus, la gran marca gironina de fabricació de ràdios.

ITINERARI


08.45 Recollida a la parada d’autobús del pont

09.00 Sortida de l’Arxiu Nacional de Catalunya

10.30 Arribada a Girona i visita

13.30 Dinar al restaurant Boira

16.30 Tornada a Sant Cugat

SORTIDA MATINAL

Visita a la Sagrada Família

DIJOUS 10 DE FEBRER DE 2022

Des del 1915, Gaudí va dedicar-se d’una manera gairebé exclusiva a la Sagrada Família, obra que significa la síntesi de tota la seva evolució arquitectònica, ja que hi va aplicar totes les seves troballes experimentades anteriorment a la cripta de la Colònia Güell. Després de la realització de la cripta i l’absis, encara en estil neogòtic, Gaudí va concebre la resta del temple en un estil orgànic, amb imitació de les formes de la natura, on hi abunden les formes geomètriques reglades. L’interior sembla un bosc, amb un conjunt de columnes arborescents inclinades, de forma helicoïdal, amb la qual cosa es crea una estructura alhora simple i resistent. En vida d’Antoni Gaudí (1852-1926) només se’n van completar la cripta, l’absis i, parcialment, la façana del Naixement, de la qual només va veure’n conclosa la torre de Sant Bernabé.

En aquest temple, l’arquitecte va concebre una minuciosa simbologia dintre d’un poema místic amb grans audàcies constructives formals, com en la seva forma de concebre l’estructura amb l’arc parabòlic —també anomenat funicular de forces—, combinant el tractament escultòric naturalista amb l’abstracció de les torres.

És el monument més visitat d’Espanya, per davant de l’Alhambra o el Museu del Prado, amb 3,7 milions de visitants l’any 2015. L’obra realitzada per Gaudí —és a dir, la cripta, l’absis i la façana del Naixement— va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el 2005.

ITINERARI

10.00 Recollida a la parada d’autobus del pont

10.15 Sortida de l’Arxiu Nacional de Catalunya

11.15 Arribada a la Sagrada Família i visita

12.30 Tornada a Sant Cugat

SORTIDA CULTURAL AL VENDRELL

Visita a la casa d’Àngel Guimerà i a la casa nadiua de Pau Casals

DIJOUS 27 DE GENER DE 2022

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l’any 1778, pertany a l’Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d’Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

En aquesta casa, Àngel Guimerà (1845-1924), va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg. Una de les seves principals obres fou Terra baixa.

La casa on va néixer Pau Casals va ser construïda l’any 1855 i es troba situada al centre del Vendrell. L’edifici conserva l’ambient d’una casa de finals del segle xix d’una família molt humil. És un edifici de tres plantes, alt, estret i amb balcons, una construcció habitual de l’època.

A la façana, una placa de marbre testimonia el fet d’haver-hi nascut Pau Casals: “Casa Nadiua de Pau Casals, glòria del món musical. Homenatge de Catalunya. Any 1927”. Actualment és propietat de l’Ajuntament del Vendrell, que va adquirir-la l’any 1994. El museu es va inaugurar el 29 de desembre de 1998.

ITINERARI

08.45 Parada d’autobús de la Avinguda carrilet, 67

09.00 Sortida de l’Arxiu Nacional de Catalunya

10.30 Arribada al Vendrell i visita.

14.00 Dinar amb calçotada a Can Fèlix de Valls

16.30 Tornada a Sant Cugat

SORTIDA MATINAL - RUTA GUIADA

“Un viatge en el temps: el Call Major i el Call Menor de Barcelona”

Un recorregut històric i arquitectònic pels dos Calls, des dels inicis fins a la seva destrucció l’any 1391

DIMECRES, DIA 12 DE GENER A LES 11 H

El Call de Barcelona és el sector de l’actual barri Gòtic que antigament havia estat el barri jueu de Barcelona. Hi predomina encara avui dia un estil semblant a molts calls jueus de Catalunya. Recentment s’hi ha descobert una sinagoga antiga, actualment oberta al públic.

El barri del Call de Barcelona ocupava pràcticament tot el quadrant nord-est de l’antiga ciutat romana de Bàrcino. Cal destacar que la comunitat jueva de Barcelona, en aquells dies, va ser sens dubte la comunitat més important i nombrosa que fins a aquell moment havia trepitjat Barcelona, Catalunya, la Corona d’Aragó, i una de les més importants en l’àmbit europeu. L’any 1079 la població jueva solament era d’unes setanta famílies, mentre que en el segle XIV aquesta població rondava les 4000 persones.

La comunitat jueva va residir al call fins al 1391, quan fou assaltat amb el resultat de tres-cents morts. Els habitants que es van refugiar al Castell Nou van ser obligats a convertir-se a la religió catòlica, dispersats o morts.

ACTIVITAT OBERTA

a càrrec de

NÚRIA MIRET I ANTOLÍ

Escriptora i traductora, especialista en textos històrics, educatius i de viatge. Autora d’obres de divulgació històrica sobre Catalunya i Barcelona

PUNT DE TROBADA

11.00 Plaça Sant Jaume davant de la Generalitat