Conferències 2020

NOVEMBRE DE 2020 Cicle de projeccions

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL:

ENTRE EL MITE I LA REALITAT

Fem una mica de memòria i recordem les tres lleis de la robòtica:

1- Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ser humà prengui mal.

2- Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.

3- Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona.

Les tres lleis d’Isaac Asimov apareixen formulades per primera vegada el 1942, en el relat “Cercle viciós” d’ Asimov. Ara estem al segle XXI!

Avui la IA, intel·ligència artificial, és una disciplina científica. Aquesta disciplina ha anat creixent de forma constant de tal manera que està transformant la vida de la humanitat, la nostra convivència i el funcionament del nostre món, i ho continuarà fent. Els sistemes artificials ens faciliten les preses de decisions, ens ajuden a comprendre les situacions difícils, a resoldre problemes i ens assisteixen en el treball. La robòtica ja s‘integra al nostre cos humà per millorar-lo.

Arribarem a mantenir una relació afectiva amb els robots?.

Hi ha un llarg camí per recórrer, tot va molt ràpid i aquest futur està molt a prop. Aquesta és una revolució gradual que provoca canvis graduals en el nostre sistema de vida actual però encara no existeix un marc ètic que ho englobi i això ens plantegen molts dubtes.

Quins canvis provocarà la intel·ligència artificial en la humanitat?

Els Amics de la UNESCO som amics de tothom

OCTUBRE DE 2020 Cicle de projeccions

REALITATS IGNORADES

Palu Klee - Anàlisi de diverses perversions - 1922 (fragment)

Encetem aquest nou curs amb certes restriccions a causa de la pandèmia i moltes incerteses però no volem perdre el contacte amb tots vosaltres. És per això que hem canviat l’horari habitual de les nostres activitats a dimecres pel matí seguint les indicacions de la direcció de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Malgrat les dificultats, engeguem aquest cicle de “realitats ignorades” amb dos documentals que ens il·lustren sobre les dificultats i realitats diàries d’altres latituds llunyanes i tan properes alhora.

Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès

GUINEA I SANT CUGAT

Guinea Equatorial es va independitzar d’Espanya el 1968 ara fa 51 anys. Durant la colonització van ser moltes les famílies catalanes (també de Sant Cugat) que hi van fer negoci. Des de llavors, el país segueix sota una dictadura. Si fins el 1968 era franquista ara és la de Teodoro Obiang.

“L’escriptor d’un país sense llibreries” (2019) és el primer llargmetratge documental rodat al país i crític amb la que és una de les dictadures més longeves del món. El protagonista, l’escriptor Juan Tomás Ávila Laurel, resideix a Valldoreix des del 2011, quan va refugiar-s’hi després de protagonitzar una vaga de fam en protesta per les complicitats d’Espanya amb la dictadura del seu país.

La pel·lícula està rodada entre Sant Cugat del Vallès i Malabo, la capital del país, on no s’hi podrà projectar ja que tampoc no hi ha cinemes. També inclou animació, imatges del No-do i música composta per l’ocasió de Pau de Nut. L’estrena va ser als festivals de cinema Seminci Valldolid, l’Alternativa de Barcelona i Gollut de Ribes de Freser, on va rebre dos premis.

PEL·LÍCULA

Dimecres, dia 14 d'octubre a les 11 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“L'ESCRIPTOR D'UN PAÍS SENSE LLIBRES”

Guinea Equatorial i Espanya (2019). Duració 87 minuts. V.O. en castellà i crioll annobonés

La història. Guinea Equatorial es va independitzar d'Espanya fa 51 anys i ara s'ha convertit en un dels països més aïllats d'Àfrica.

Entrem a Guinea acompanyats de l'escriptor més traduït de país, Juan Tomás Àvila Llorer, que el 2011 va haver de refugiar-se a Espanya per denunciar una de les dictadures més longeves del món, la de Teodoro Obiang, un militar format a l'Acadèmia de Saragossa.

A través dels seus llibres ens endinsem en un racó d'Àfrica on es troben algunes de les víctimes més invisibles del franquisme i que, encara ara, pateix les conseqüències de dos segles de dominació colonial.

El director. Marc Serena (1983) va debutar amb el llarg documental Tchindas (2015), nominat als AMAA, els premis de l'Acadèmia de Cinema Africà. Recentment ha codirigit Peixos d'aigua dolça (en aigua salada). És autor de tres llibres, entre els quals s'inclou un retrat del continent africà a través dels seus amors prohibits: Això no és africà!

FITXA TÈCNICA

Música: Concha Buika, Pau de Nut, Negro Bey, Jamin y Charli Weezy; Edició: Emanuele Tiziani; Direcció de fotografia: Josep Gutiérrez; Animació i identitat gràfica (seleccionats als Premios AGD Laus 2020!): Taller Estampa; So: Verònica Font; Postproducció de color: Artic; Producció executiva: Marc Serena y Toni Espinosa; Amb el recolzament de 437 micro mecenes mitjançant Verkami.


Sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33-35 - Sant Cugat del Vallès

SESSIONS OBERTES

RESTRICCIONS DE PARTICIPACIÓ

Protocol de mesures i recomanacions del Govern sobre la lluita contra el COVID-19

AFORAMENT LIMITAT AL 33% DE LA CAPACITAT DE LA SALA (37 ASSISTENTS)

IDENTIFICACIÓ DELS ASISTENTS ABANS D’ENTRAR A LA SALA

NOM I COGNOMS, DNI, TELÈFON, E-MAIL

OBLIGACIÓ DE PORTAR MASCARETA

MANTENIMENT DE LES DITÀNCIES MARCADES

HIGIENE DE MANS


Ens espera un gran canvi...


Cada dia som més conscients que ens espera un gran canvi de vida a escala planetària. L'ONU ja ha advertit que el canvi climàtic, i aquesta pandèmia posaran a prova els nostres sistemes de valors, que han de marcar el nostre futur com a espècie. Per tant "a grans mals, grans remeis". No podem deixar que la por repercuteixi en la nostra lluita per la salut, la nostra subsistència i que quedin afectades les nostres capacitats d'adaptació al medi. No cal mirar enrere, ara calen solucions pel futur. Que hi haurà profunds canvis, sí! Que tindrà profundes conseqüències econòmiques i socials, si; però hem de treballar tots junts, amb confiança, transparència, respecte, empatia, amistat ...i amor, pel món que ens ha tocat canviar. Recordeu que la constància tot ho venç!

Ara tenim un gran aliat: les noves tecnologies, que farem treballar per millorar la pròxima i ja realitat del canvi en la humanitat.

El nou futur ens espera! I GAIA també!

Recordeu que els Amics de la UNESCO, són amics de tothom - 24 d’abril de 2020

MARÇ DE 2020 Cicle de conferències

SALUT I ASSISTÈNCIA


VERITABLES ENEMICS

"PERILLOSOS" DE L'ÉSSER HUMÀ


Les guerres són un enemic de l’ésser humà, que ell mateix provoca per la seva ximpleria, fins que veu les conseqüències i torna a formar part del pensament humà. És un petit exemple d'un soldat que arriba a L'Hospital de Montserrat i:

... Feia temps que no havia visitat el Monestir de Montserrat, que en altres temps havia estat l'orgull i el cor de Catalunya... ara l'he trobat amb una diferència tan gran que em sembla impossible... Ara trist, desfet, brut, derruït... Ara milers i milers de soldats estem concentrats per reposar-nos de les ferides i tornar altra vegada al front...

Francesc Roca Matamoros 1940

-Publicat per Toni Forcadell- Agost 2012

Els veritables enemics de l'home conviuen amb nosaltres. Contra ells si hem de revelar-nos i guanyar-los batalles, i fer-los fora del nostre entorn.

El càncer: Quan es conviu amb ell, hi ha elements molt importants que tenen un paper clau i ajuden a tenir més qualitat de vida. Es tracta de conèixer-lo i tractar els aspectes físics, nutricionals emocionals i psicosocials que ens pot generar per viure amb ell.

Les addiccions: Per lluitar contra les addiccions les famílies tenen un paper fonamental; de fet és una feina a tres bandes entre professionals de l'hospital, els mateixos pacients i els familiars, ajudaran a aconseguir que una persona no reincideixi i pugui decidir sobre el dia a dia sense cap addicció que el condicioni.

"EN UN ENTREBANC, L'HOME SEMPRE S'OBRE CAMÍ"

Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 11 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“L'hospital militar de Montserrat”

a càrrec de XAVIER SALA I BARAT Màster interuniversitari en Investigació Traslacional en Fisioteràpia, Màster propi en Fisioteràpia equina, Màster en Història de la Ciència: Ciència, Història i societats, Doctorand en Història de la Ciència



Sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33-35 - Sant Cugat del Vallès

SESSIONS OBERTES

AFORAMENT LIMITAT

CONFERÈNCIA SUSPESA

Dimecres, dia 18 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“L’impacte del càncer de mama en les diferents etapes de la vida ”

a càrrec de DRA. MAITE CUSIDÓ Cap Clínic Ginecologia. Hospital Universitari Sagrat Cor IESE Business School - University of Navarra - col·labora amb AECC

Sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33-35 - Sant Cugat del Vallès

SESSIONS OBERTES

AFORAMENT LIMITAT

CONFERÈNCIA SUSPESA

Dimecres, dia 25 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“La vida és sentir i moure’s ”

a càrrec de ÀLEX FLORENSA

Director de Eines Centre d’addiccions, Terapeuta, , Màster en Drogodependències, Màster en psicologia clínica

Sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33-35 - Sant Cugat del Vallès

SESSIONS OBERTES

AFORAMENT LIMITAT

FEBRER 2020 Cicle de conferències

LA RÀDIO

PARLEM DE L'ÈTICA DE LA RÀDIO

El dia 13 de febrer, la UNESCO, estableix el dia Mundial de la Ràdio, i així establir la cooperació internacional entre els organismes.

Segons la UNESCO, la funció de la ràdio és INFORMAR, EDUCAR I ENTRETENIR, per tant és necessari seguir un Codi Ètic.

1- Contacte: Atendre les necessitats socials de comunicació pel desenvolupament de continguts i propostes radiofòniques, oferint de forma atractiva continguts d'interès i de servei públic; reflectir la diversitat i pluralitat social i proposar formes de participació i vinculació social, procurant que els continguts siguin comprensibles per la generalitat; mantenir espais de diàlegs.

2- Independència i respecte: Evitar qualsevol vincle personal que pugui significar un conflicte d'interès; garantir el respecte a les diverses idees, opinions i posicions de la societat; mantenir un compromís de respecte al públic que escolta.

3- Veracitat, equilibri i oportunitats: Oferir una programació equilibrada; oferir sempre la informació oportuna que sigui transparent, propera i rellevant per a la vida pública.


CODI ÈTIC DEONTOLÒGIC DE RADIODIFUSIÓ

Consells de la UNESCO

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 26 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“La ràdio o la vida!” ”

a càrrec de VICENÇ VILLATORO escriptor, periodista i polític





La ràdio o la vida

Quan va aparèixer la televisió, molts van cantar les absoltes per la ràdio. Van considerar que l’avenç tecnològic que suposava poder trametre i rebre imatges amb so deixaria en molt segon terme, fins a l’extinció, la possibilitat d’enviar i rebre només so, sense imatges. És obvi que es van equivocar. La ràdio va sobreviure, i amb una salut excel·lent. Per moltes coses: per la facilitat, per la immediatesa, perquè és a l’abast de tothom. Però sobretot per una: perquè la ràdio, a diferència de la televisió, és compatible amb la vida. Mentre escoltes la ràdio pots fer coses: conduir, fer el dinar, arreglar u cotxe, cosir o fer ganxet... La televisió necessita l’atenció de tots els teus sentits, i per tant quan mires la televisió només mires la televisió. En canvi, quan escoltes la ràdio la vida pot continuar. Això remet potser a consideracions més de fons: la utilitat de les paraules, diferent a la utilitat de les imatges. Per exemple, entre d’altres!.

Vicenç Villatoro


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 19 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“24 hores al dia, 365 dies l’any. Com funciona una ràdio? ”

a càrrec de JOFRE LLOMBART Periodista santcugatenc, va començar la seva carrera a ràdio Sant Cugat, ha treballat 12 anys a Catalunya Ràdio i actualment és Sots-director de El Món a Rac1





"24 hores al dia, 365 dies l’any. Com funciona una ràdio?"

El 13 de febrer va ser el dia mundial de la ràdio i, tal com va passar l’any passat, es va fer una xerrada sobre aquest mitjà de comunicació. En aquest cas, Jofre Llombart –sots-director de RAC1 i RAC105- va explicar com funciona una ràdio per dins. Sempre es parla de ‘la màgia de la ràdio’ com una descripció d’allò que l’oient s’imagina simplement escoltant la veu dels locutors. Però la màgia de la ràdio inclou altres secrets que Llombart va desgranar als assistents a l’acte. Per exemple, malgrat el què pugui semblar, no totes les emissions en directe sinó que hi ha moments en què està enregistrat. És un dels secrets que ajuden a explicar com és possible que, sempre que encenem el transistor hi hagi sempre algú a l’altre costat. Les noves tecnologies han ajudat a millorar l’experiència radiofònica però en cap moment han restat ni un gram d’aquesta “màgia de la ràdio” que generació rere generació continua sumant oients.

Jofre Llombart


convidats especials

PROGRAMA DE RÀDIO EN DIRECTE

Dimecres, dia 12 de febrer a les 16 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


El programa de ràdio ‘Connectats’, en directe des de la sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb públic.

Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Ràdio, el programa dedicarà continguts especials a acostar la realitat de la comunicació local des de l’òptica dels mitjans de proximitat.

Presentat per CARME REVERTE

És una producció de Ràdio Sant Cugat – Cugat Mèdia (91.5 FM) i la resta d’emissores col·laboradores: El Prat Ràdio, Ràdio Castellar, BDN Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Sabadell i Ràdio Municipal de Terrassa

Convidats especials: ELISENDA ROCA , MÒNICA TERRIBAS i JUSTO MOLINERO

Ràdio Sant Cugat – Cugat Mèdia i els Amics de la UNESCO Sant Cugat han commemorat el Dia Mundial de la Ràdio amb l’emissió en directe del programa ‘Connectats’ (La Xarxa) des de l’Arxiu Nacional de Catalunya. El programa, amb públic a la sala d’actes de l’Arxiu, s’ha sumat a la iniciativa de la UNESCO que enguany feia una crida a defensar la diversitat dels mitjans, les redaccions i els públics. El programa ha arrencat amb una entrevista a la periodista de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, on ha defensat el paper social dels mitjans públics. A la segona hora, s’ha glossat un dels perfils més prolífics de la comunicació amb una entrevista en profunditat a l’Elisenda Roca. A la tercera hora, Justo Molinero ha explicat la seva trajectòria com a emprenedor radiofònic. L’equip del programa ‘El Club dels Bolats’ ha segellat l’edició d’enguany explicant el projecte de ràdio inclusiva. Com a novetat, el públic ha participat en un concurs de sintonies al final de cada hora.

GENER 2020 Cicle de conferències

ASTRONOMIA

L’UNIVERS

“La part observable del nostre univers, és com un univers de “butxaca”, una regió en què la inflació ha acabat i s’han pogut formar estrelles, galàxies i planetes, com el nostre. La teoria habitual de la inflació eterna, prediu que, a escala global, el nostre univers és com un fractal (objecte que es repeteix a diferents escales) infinit, com un mosaic de diferents universos de butxaca, separats per un oceà inflacionari.”

“Mirem cap a dalt, a les estrelles i no cap als nostres peus.”

“Crec que tots hauríem de tenir una visió amplia de com funciona l’univers i el lloc que nosaltres ocupem. És un desig humà bàsic.”

“La Intel·ligència és la capacitat d’adaptar-se als canvis”...

STEPHEN WILLIAM HAWKING

Va ser un eminent físic teòric, astrofísic i gran investigador; divulgador dels seus treballs espai temporals com la dels forats negres.

Va dedicar tota la seva vida a treballar sobre les lleis bàsiques que governen l’univers.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 29 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“Què sabem de la galàxia on vivim? ”

a càrrec de CARME JORDI Doctora en Física per la UB, professora titular al Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).


QUÈ SABEM DE LA GALÀXIA ON VIVIM”


La Via Làctia, la galàxia on vivim, no és pas igual ara que al seu inici. S’ha format durant milers de milions d’anys per la unió d’altres galàxies més petitones, i encara avui en dia continua engolint galàxies del seu entorn. La visió global la tenim ben entesa, però els detalls se'ns escapen. Per poder esbrinar la història que hi ha al darrera, ens cal mesurar bé les distàncies entre estrelles, els seus moviments i saber-ne les edats. Això ho estem aconseguint gràcies al satèl·lit Gaia, una missió espacial de l'Agència Espacial Europea que observa uns 70 milions d’estrelles cada dia. És un satèl·lit europeu únic. Únic pel que fa a mida, únic pel que fa a reptes tecnològics i a volum de dades recollides, i únic pel que fa a la precisió de les mesures que permeten distingir els ulls d'una persona a la Lluna, o apreciar com li creixen els cabells cada dia. Els primers resultats d’aquesta missió han permès detectar diverses barreges ocorregudes fa uns 900 milions, 3 mil milions i 10 mil milions d’anys.


CARME JORDI

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 22 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“Seguimiento de asteroides cercanos a la Tierra, desde el Observatorio Fabra ”

a càrrec de ANTONIO BERNAL GONZÁLEZ Divulgador científico


“SEGUIMIENTO DE ASTEROIDES CERCANOS A LA TIERRA, DESDE EL OBSERVATORIO FABRA

L'observatori Fabra de Barcelona, fundat el 1904 al cim del Tibidabo, s’ha dedicat principalment, a l'estudi de cometes i asteroides, i en els últims anys als més propers a la Terra.

Al 2008 es va inaugurar una nova seu al Montsec, en un espai lliure de contaminació lumínica, amb un telescopi robotitzat i d'àmplies possibilitats. A la seu original, amb un telescopi de més d'un segle, competim amb altres observatoris d’equips automàtics i càmeres electròniques molt sensibles, que deixen fora d'ús les antigues càmeres analògiques. Per això hem adaptat el telescopi 1 CCD que permet prendre fotografies enmig de la contaminació lumínica de la ciutat.

Fem uns 1000 mesuraments astromètrics per any, que enviem al Centre de Planetes Menors, de la Unió Astronòmica Internacional, contribuint així, amb dades per mantenir al dia les òrbites dels cossos menors del Sistema Solar.

Així complim amb objectiu d'un observatori astronòmic produint dades científiques, a més de mantenir viu un instrument que és una joia històrica de Catalunya.

ANTONIO BERNAL GONZÁLEZ

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 15 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“Viatge a un univers sorprenent ”

a càrrec de JOAN ANTON CATALÀ Màster en Astronomia i Astrofísica per la Universitat Internacional de València, i llicenciat en Ciències Químiques, especialitat en química quàntica, per la Universitat de Barcelona

En aquest viatge sortirem del nostre planeta i, visitarem alguns dels llocs més fascinants del Sistema Solar. Serà a la mateixa Lluna, sota la sorra de Mart o en els anells de Saturn on descobrirem algunes de les sorpreses més impressionants que aquests mons amaguen.

Abandonarem el Sistema Solar, continuant cap a les estrelles per a entendre com funcionen i el paper que ocupen dins el pla de la natura per a crear vida.

Ens seguirem allunyant i ens meravellarem davant la perspectiva d’un immens cosmos en el qual naveguen milers de milions de galàxies en mig d’un espai que, en realitat, està desesperadament buit.

El trajecte ens farà remuntar fins als mateixos inicis, el Big Bang. Allà trobarem el nostre origen i ens preguntarem com va començar, i com acabarà, tot.

Abans no retornem a la protecció de la Terra, ens plantejarem l’existència de vida a l’univers, i escoltarem l’espai a la cerca de senyals d’altres civilitzacions.

Finalment, celebrarem l’enorme fortuna que tenim de participar en l’experiment de la natura.

JOAN ANTONI CATALÀ