3Conferències 2023

MAIG  2023

CONVENCIONS I PROGRAMES CULTURALS DE LA UNESCO PER A L'AGENDA 2030


El concepte de desenvolupament sostenible constitueix el nucli de les convencions culturals de la UNESCO i els seus programes, en el qual cadascun d'ells aporta una perspectiva o un enfocament específic relacionat amb el seu abast i marc conceptual particular. Amb l'adopció de l'Agenda 2030, totes les convencions han incorporat els *ODS pertinents en els seus mecanismes d'aplicació i seguiment, al mateix temps que han ajustat els seus conceptes i identificat els *ODS o metes específics que han d'integrar-se en el seu marc de resultats. Com a instruments normatius internacionals l'aplicació dels quals depèn en gran manera de la cooperació internacional i la creació de capacitat, les sis convencions culturals de la UNESCO contribueixen directament al *ODS 17 sobre les aliances, i en particular a les seves metes 17.9 (creació de capacitat) i 17.16 (aliança mundial). També contribueixen transversalment al *ODS 5 sobre igualtat de gènere, en particular a la seva meta 5.5 sobre participació i lideratge de les dones.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 31 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Evolució històrica del tractament del pacient politraumàtic i avenços en la Traumatologia del s. XXI ”


a càrrec de  JORDI TOMÀS HERNÁNDEZ



Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB, membre de l “Àrea de Recerca en Cirurgia del Grup d’investigació de Cirurgia reconstructora de l’aparell locomotor” de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 24 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Activitats preventives per un envelliment saludable”


a càrrec de  JORDI JIMÉNEZ



Metge especialista en medicina familiar i comunitària

Director d’Aptima centre Clínic

La conferència del Dr. Jordi Jiménez ens ha posat en la tessitura primer de tot veure què se'n diu o entén per vellesa, ja que no és el mateix avui què 60,70 anys enrere. Avui és tan important la prevenció com fer una vida saludable per tal d'obtenir una vellesa molt més aprofitable i feliç.

També és crucial a part de la prevenció, l'exercici que a cadascú li vagi millor, sigui per la condició física o per gustos per un esport o altre, indispensable per mantenir una tonificació muscular adequada. I no deixem de banda dos paràmetres rellevants com la nutrició i una relació social bona, per tal d'estimular la part psíquica i mental que tan necessària és per tenir cura de l'envelliment natural del cervell, "ment sana en un cos sa".I tot això és molt més feixuc sense la part social, que no és altra cosa que no deixar de relacionar-se, jaqué un dels problemes d'avui és precisament la soledat, ens fa molt més vulnerables.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 17 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Elles les dones artistes silenciades”


a càrrec de  CAROLINA CAMAÑES



Es llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona l’any 1990, i doctorada per la mateixa Universitat en Restauració del Patrimoni Artístic el 1994.

El fet artístic és consubstancial a l’èsser humà, i apareixen senyals del gust i del sentit estètic des de les primeres restes arqueològiques descobertes. En cap moment han hagut senyals que puguin asegurar que són obres de mans masculines o femenines. Però quan les obres d’art están reconegudes com a tals i apareixen els noms dels artistes, ja hi són presents noms femenins al costat dels noms masculins. La misoginia del escriptors de llibres d’art ha fet que no hi siguin en cap d’aquestes obres però hi són, de plè dret des de Grècia i Roma, segons Plini el Vell ( segle I) en l’art visigot, en el romànic, el gòtic, el renaixement, el barroc ...i fins avui mateix, plenes de força i de qualitat. Quan algú encara es pregunta com és que a la Història de l’Art hi ha tan poques artistes dones, sols demostra una grandísima ignorància. Ja és hora de fer-lis justicia, avui els hi ho demostraré, amb un goig molt gran.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 10 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“De Verdaguer a  Maragall”


a càrrec de VICENÇ VILLATORO


Escriptor i periodista.Ha estat director del diari Avui i de la Corporació de Ràdio i Televisió de Catalunya, director general de Promoció i Cultura de la Generalitat, director de l'Institut Ramon Llull, director del CCCB i del Memorial Democràtic i Diputat del Parlament

de Catalunya per CIU.

Una de les principals obres de mossèn Cinto Verdaguer va ser la seva Oda a Barcelona, amb una visió optimista del present i el futur de la ciutat, demanant que s’enderroquessin les muralles i aprofités les portes que s’obrien a la mar, com els canals de Suez i Panamà. No gaires anys després, Joan Maragall escriu una Oda nova a Barcelona, amb les muralles ja enderrocades, que sembla entrar en diàleg amb la de Verdaguer i que probablement incorpora els dubtes, les perplexitats i les contradiccions nascudes de la setmana santa i de la repressió que va arribar immediatament després. El salt entre dues grans odes a Barcelona és un terreny de joc on es pot observar l’evolució de la cultura catalana en el tombant de segle però també el lloc on es poden contrastar dues visions de la ciutat, que en un cert sentit han perdurat fins al present.

ABRIL  2023

EL PAPER DE LA UNESCO EN LA COMPRENSIÓ DELS VALORS DE LA BIODIVERSITAT

 

El mandat interdisciplinari de la UNESCO, que inclou les ciències naturals i socials i la cultura, la fa excepcionalment capaç d'explorar els diversos valors de la naturalesa. La biodiversitat és fonamental per a moltes cultures i la pròpia cultura exerceix un paper crucial en la forma en què es percep la biodiversitat. La UNESCO és l'únic organisme de les Nacions Unides amb un mandat específic en l'àmbit de la cultura.

El sector de Cultura de la UNESCO, a través de les seves convencions i programes de cultura, exerceix un paper únic en la promoció de la creativitat humana i la salvaguarda de la cultura i el patrimoni a tot el món. El mandat de la UNESCO relatiu a les ciències socials permet explorar les consideracions ètiques del valor intrínsec de la naturalesa, mentre que la labor de la UNESCO en matèria de gènere ofereix un espai per a examinar com la biodiversitat és experimentada i utilitzada de manera diferent per dones i homes. Finalment, la labor de la UNESCO en matèria de cultura i comunicació i informació demostra que el llenguatge és clau per a la forma en què entenem i percebem el món, i mostra com els conceptes de “biodiversitat” i “naturalesa” s'expressen de moltes maneres diferents en diferents idiomes.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 19 d'abril a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Evolució històrica de la imatge de la bruixa”


a càrrec de JORDI SERRA


Enginyer Tècnic Textil, Màster en Fitoteràpia per la UOC, Graduat en Història per la UB

La paraula bruixa no apareix fins a finals del segle XIV en la zona catalana, aragonesa i occitana, encara que tenia arrels històriques molt més llunyanes.

Les accions judicials i els debats intel·lectuals al voltant del fenomen de la bruixeria van tenir el seu reflex en les representacions artístiques de l'època i va anar evolucionant al llarg dels segles, fins a arribar a formar la imatge que avui en dia es té d'elles.

L'objectiu d'aquesta conferència és fer un recorregut d'aquesta iconografia, des de les primeres representacions del segle XV en forma de còpies il·luminades en manuscrits flamencs, passant pels gravats de Molitor o Durero, les pintures de Bosch, Bruegel i David Teniers, fins a arribar a Goya, Waterhouse, Carrigton o els mateixos Dalí i Miró.

Acabarem fent un petit repàs actualitzat d'aquesta imatge en llibres i mitjans audiovisuals.

MARÇ  2023

EDUCACIÓ=PAU

 

La UNESCO és l'organització de l'ONU per promoure i protegir l'educació, la ciència, la cultura i la salvaguarda del patrimoni cultural d'arreu del món.

L'educació és la clau per bastir els objectius de desenvolupament sostenible en aquest món tan canviant, on les noves tecnologies estan donant forma a l'activitat humana en profundes transformacions arreu.

 Vivim en un món imprevisible. Vivim en una època de turbulències on conflueixen diverses crisis sistèmiques sobreposades.

La UNESCO identifica els següents reptes globals:

a-     Caiguda de grans relats que ajuden a entendre el món, erosió de valors democràtics i multilaterals globals.

b-    La pobresa extrema i creixent, desigualtat, sobretot a l'accés a l'educació     i a la tecnologia.

c-     Pandèmia COVID-19 i la conseqüència de la recuperació social i econòmica.

d-    La guerra d'Ucraïna, tensió geopolítiques derivades i els efectes als mercats mundials.

e-     L'augment del racisme i discriminació

f-      Processos de discriminació i violacions de llibertat de premsa

g-     Els efectes del canvi Climàtic en el medi ambient i en la societat en general.

h-    La degradació de la biodiversitat, l'esgotament dels recursos oceànics i l'accés a l'aigua

i-       L’impacte de les tecnologies i l'augment de la bretxa digital.

j-       Les amenaces a la integritat del patrimoni cultural.

k-     La fragilitat dels sistemes de suport a la creativitat i la diversitat d'expressions culturals.

 

Per superar aquests reptes són necessàries unes noves formes d'educació, nous enfocaments per obtenir més justícia, equitat i solidaritat social.

Hem de ser conscients que tots hem d'aprendre a aprendre, aprendre a pensar, aprendre a estimar. L'educació és vital per comprendre i millorar el nostre món i que tots junts puguem superar els greus problemes que tenim.

 

"Amb l'educació hem de construir LA PAU a la ment dels homes i dones"UNESCO (htpp: /esUNESCO.org)

 

L'educació engendra seguretat,la seguretat engendra esperança i l'esperança engendra la PAU.CONFUCI – FILÒSOF XINÈS (551-459 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 29 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Ciutat, arbres i bioconfort urbà: ens cal la naturació de la ciutat”


a càrrec de JORDI TORRIJOS I MARTÍ


Enginyer ambiental i arquitecte paisatgista, excursionista, muntanyenc i naturalista

La conferència d'aquest dimecres com molt ven bé diu l'enunciat, ha posat en relleu la necessitat de definir les estratègies presents i futures per un millor desenvolupament de les ciutats, tant en l'àmbit de la Salut de les persones, com pel que fa a sostenibilitat. Aquestes estratègies passen per la conscienciació de la ciutadania vers tot el que representa l'arbrat, per tal de aconseguir el bioconfort urbà. La diversitat d'espècies arbrades fomenta la interacció amb altres éssers vius, per tant, fomenta la biodiversitat amb microfauna positiva reduint microorganismes patògens.

Contribueixen molt a la millora dels ecosistemes naturals i urbans, a la qualitat de l’aire urbà, al benestar físic i emocional, i al bioconfort de les persones. A +Arbres (+4B): +Benefici Bioclimàtic +Biodiversitat natural +Biofília humana +Bioconfort urbà.

La Comissió Europea (UE) promou el Pacte Verd Europeu amb solucions basades en la natura per les ciutats, entre elles la terna 3/30/300: 3: Tota la ciutadania ha de veure com a mínim 3 arbres des de casa 30: Proporcionar un 30% mínim de cobertura vegetal a cada barri 300: Disposar de un parc a menys de 300 m de cada habitatge.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 22 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“El sistema electoral explicat de maneradidàctica i divertida?”


a càrrec de JOFRE LLOMBART ANTON


Periodista santcugatenc. Actualment és director audiovisual de El Nacional.cat

La conferència del Jofre Llombart ens ha endinsat en els sistemes electorals tant l'espanyol, alemany i portuguès (proporcional), com l'anglès i el nord-americà (majoritari), fent referència també als sistemes mixtos com el francès, italià i grec. Tots ells amb els seus pros i contres respectius. També ha parlat de la llei d'Hont, què no és res més que el repartiment d'escons en un sistema de representació proporcional plurinominal de partits. Relatiu al sistema espanyol, tant el del Congrés com el Senat ha explicat la diferència en el repartiment d'escons, ja que al Congrés el repartiment va per circumscripcions provincials pels 350 membres de la cambra i el Senat en què cada província té quatre diputats, pels 208 senadors. Ha fet incís en la manera com els partits defineixen les seves estratègies electorals d'acord amb les gràfiques electorals que es basen en les enquestes de vot, i en els eixos dreta-esquerra i en el cas de Catalunya en l'eix espanyolisme-catalanisme. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 15 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“50 aniversari de la Convenció del PatrimoniMundial de la UNESCO. Èxits i dificultats?”


a càrrec de ÀNGEL MORILLAS 


Historiador i professor d’Història de l’Art Membre d’ICOMOS-UNESCO (Consell Internacional de Monuments in Llocs) , Membre d’ICOMUNESCO (Consell Internacional de Museus), Coordinador d’un projecte de la UNESCO sobre Patrimoni Mundial, Consultor sobre les candidatures a Patrimoni Mundial de la UNESCO Analitzador de conflictes en llocs declarats Patrimoni Mundial

La conferència ha estat centrada en els 50 anys de la Convenció del Patrimoni Mundial. Quins han estat els avantatges que s'han aconseguit amb aquesta Convenció i quins són els perills que encara ens podem trobar envers el Patrimoni en l'àmbit general, i com hem de fer per resoldre'ls. També ha fet un repàs a les funcions de la UNESCO i la seva història, posant exemples com Venècia amb l'entrada de creuers, els automòbils indiscriminats en el Parc de Yellowstone, els cavalls pasturant pels moais de l'illa de Pasqua i altres exemples de l'intervenció de la UNESCO per tal de frenar el deteriorament del Patrimoni Mundial.

En aquests casos s'ha assolit, però en altres se'ls ha exclòs de continuar sent Patrimoni Mundial. Com hem vist en la seva exposició, la feina no ja d'entrar un lloc, tant natural com cultural en la llista del Patrimoni Mundial és feixuga, sinó la mateixa conservació i manteniment de tots els requisits que demana la UNESCO ho és. Els Estats amb Patrimoni Mundial han de posar tots els medis requerits per la UNESCO per tal de poder tenir inscrit el seu Patrimoni a la llista de Patrimoni Mundial. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 8 de març a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“És possible fer genealogia catalana des de casa?”


a càrrec de JOSEP LLUÍS LLIBERIA 


Doctor en Ciències Químiques per la Ramon Llull, Enginyer Químic de Sarrià i màster en medi ambient per l’IQS. Membre de la Societat Catalana de Genealogia (SCGHSVN).

Una pregunta bàsica que sovint ens fem és: D’on venim? Especialment per poder entendre qui som i per entendre la família.

Amb l’esclat de la pandèmia, vàrem disposar de força estones de lleure a casa i, en el meu cas, vaig intentar aprofundir en el meu arbre genealògic.

En no poder moure’ns de casa, els vaig omplir recopilant el màxim de recursos genealògics disponibles al nostre país.

I la sorpresa va ser majúscula, veient la quantitat de fonts consultables online, moltes d’elles d’una gran utilitat.

En podem destacar:

·        Recursos eclesiàstics, llibres parroquials dels arxius diocesans. Malauradament molts d’ells perduts per les guerres del francès o civil.

·        Registres civils (més moderns, però no per això menys importants).

·        Cercadors de documents de la Generalitat, de l’Arxiu Nacional, del Govern Espanyol, de les Diputacions, arxius municipals.

·        Censos, padrons i cadastres dels pobles de Catalunya.

·        Els grans cercadors web dedicats a genealogia, d’aplicació mundial (FamilySearch, My Heritage, Geneanet, Filae, Ancestry...).

·        I un llarg etcètera que podrem veure durant la xerrada.

En la xerrada es farà esment ràpid d’aquests recursos i veurem les possibilitats que ofereixen.

Una conferència que ens ha obert una porta al món de la genealogia catalana des de casa, mitjançant això sí, una eina actual com la informàtica i evidentment molta paciència en la recerca. També ens ha fet veure el "dur" paper de la dona als llibres de genealogia. Ens ha donat les pautes per poder desenvolupar una cerca dels nostres avantpassats, amb eines o cercadors genealògics de diferents àmbits, tals com webs on trobar ajuda per començar i vídeos a YouTube, i grups de consulta a Facebook, com també els principals cercadors web (Family Search, MyHeritage, Geneanet...,), i les bases de dades tant civils, com eclesiàstiques catalanes. Tot un món per retrobar les nostres arrels.

Conferencia Lliberia

FEBRER  2023

La UNESCO i el CERN: història d'una cooperació


Poca gent recorda que la idea de crear un Consell Europeu de Recerques Nuclears (CERN) va ser aprovada en la 5a Conferència General de la UNESCO, celebrada a Florència (Itàlia) el 1950. Aleshores, el món encara intentava guarir les ferides recentment infligides per la Segona Guerra Mundial. Els intel·lectuals i les personalitats del món de la cultura i la ciència europees havien comprès que la cooperació era un instrument essencial per a la reconstrucció de la pau. Era necessari agrupar al voltant d'un projecte comú els investigadors de les nacions aliades i dels països de l'Eix.

El projecte ideat a Florència es va plasmar en fets tres anys després amb l'establiment del conveni de creació del Centre Europeu de Recerques Nuclears (*CERN). El 1954, quan els dotze països fundadors ho van ratificar (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Grècia, Itàlia, Noruega, Països Baixos, el Regne Unit, Suècia, Suïssa i Iugoslàvia), es va abandonar definitivament l'anterior denominació provisional de Consell i, un any més tard, es va posar la primera pedra de l'edifici del centre a la ciutat suïssa de Ginebra.

Entrevista de Jasmina Šopova a Rolf-Dieter Heuer, director general del CERN (2009-2015)

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 22 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Agua en la tierra. Nuestro planeta tiene sed”


a càrrec de ANTONIO BERNAL GONZÁLEZ 


divulgador científic

Tot i que l'aigua és el compost més comú a l'Univers, el nostre planeta té menys quantitat que molts cossos del sistema solar més petits. Repassarem la composició d´alguns d´aquests cossos comparats amb la Terra.

A la conferència de dimecres 22 de febrer, el científic Antonio Bernal González va exposar la difícil situació de l'aigua a La Terra, a diferència d'altres planetes o satèl·lits del sistema solar, que tenen grans reserves d'aigua, en estat sòlid, líquid o gasós . La Terra està limitada d'aquest recurs vital, a més, la massa més abundant d'aigua –oceans i mars– és salada. Transformar-la en aigua dolça o potable és complicat i molt costós. Ser conscients d'aquesta mancança és el primer deure de la humanitat. Tenir cura i protegir l'aigua és fonamental per a generacions futures. És l'or líquid.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 15 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“La fortuna de la nostra vida ”


a càrrec de JOAN ANTON CATALÀ 


Màster en Astronomia i Astrofísica per la Universitat

Internacional de València, i llicenciat en Ciències Químiques,

especialitat en química quàntica, per la Universitat de Barcelona.

La descripció de "La fortuna de la vida" seria: són moltes les "casualitats" que ens han donat la vida. Des de la pròpia creació de l'univers, fins els esdeveniments atzarosos i espectaculars que han succeït en el nostre planeta. Tot ha confabulat per a que avui puguem ser aquí. I de tant en tant, és bo recordar aquesta fortuna de la vida, així com reflexionar sobre el paper que juguem dins els plans de la natura. 

La conferència "La fortuna de la vida" de Joan Anton Català ens ha interpel·lat sobre la petitesa de la nostra existència i a la vegada la grandesa de la vida, de ser on som. De la fortuna de la vida donada per l'existència d'un Big Bang amb dos àtoms primigenis com l' hidrogen i l'heli i posteriors col·lisions que portaran la resta d'àtoms i la molècula del aigua originària de la vida, entesa com la coneixem. Per tant, la química ha estat en l'origen i futur desenvolupament de la vida. Cada àtom ha estat vital, per formar-nos a nosaltres, el nostre planeta, com la nostra galàxia, com l'Univers, tots han col·laborat en aquesta construcció tan meravellosa i grandiosa. Des de Newton, fins a Einstein i posteriors científics han ajudat al desenvolupament de la nostra percepció d'aquesta fortuna de la vida. Només hem d'esperar que la humanitat ho sàpiga entendre i evolucioni cap a una vida en què la paraula fortuna tingui un ple significat.

 

Per aprofundir mes en aquests temes, el conferenciant ha escrit ja uns quants llibres, com 100 qüestions sobre l’Univers, del Big Bang a la cerca de la vida”, “Una breu i atzarosa historia de la vida,i el seu nou llibre Geopolítica de l’espai.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 8 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“El nostre lloc a l'univers ”


a càrrec de CARME JORDI 


Doctora en Física per la UB, professora titular al Departament

de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l’Institut

de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis

Espacials de Catalunya (IEEC).

La nostra visió del cosmos ha evolucionat molt al llarg dels segles. De pensar en un Univers finit amb la Terra al centre hem passat a visualitzar un Univers infinit ple de galàxies i sense cap centre concret. Com és aquest Univers i on som nosaltres ? 

La conferència de la Dra. Jordi ens ha visualitzat el procés d'entendre l'Univers al llarg dels segles, des de la visió que en podien tindre els neandertals fins avui. La trajectòria d'aquest coneixement no ha estat gens fàcil, els grecs amb Plató i Aristòtil veien un Univers geocèntric, només amb l'observació, amb la Terra com a centre, ja en el Renaixement van consolidar-se idees noves, com que la Terra girava sobre si mateixa, que els planetes giren entorn del Sol i el Sol entorn la Terra (geo-heliocentrisme), partint del model heliocèntric de Copèrnic. Ja en els s. XVIII-XIX es fa el comptatge d'estrelles (Frederic William&Caroline Lucretia HERSCHEL, realitzant un mapa de la Via Làctia. Aquest mateix segle XIX es fa una mida de l'Univers, amb un disc de 20.000 anys llum de radi, amb el Sol al centre, veient més que estrelles, nebuloses de galàxies. Vivim al costat del Sol, una de les estrelles de la Via Làctia, que forma part del grup Local, que forma part del supercúmul Local, que forma part del supercúmul de Virgo,... 

GENER  2023

DIA INTERNACIONAL DE L’EDUCACIÓ DE LA UNESCO

24 de gener 2023

L'educació és un dret humà, un bé públic i una responsabilitat col·lectiva.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 24 de gener Dia Internacional de l'Educació, en celebració del paper que l'educació exerceix en la pau i el desenvolupament.

Sense una educació de qualitat, inclusiva i equitativa per a tots i d'oportunitats d'aprenentatge al llarg de tota la vida, els països no arribaran aconseguir la igualtat de gènere ni trencar el cicle de pobresa que deixa ressagats a milions de nens, joves i adults.

En l'actualitat, 244 milions de nens i joves estan sense escolaritzar i 771 milions d'adults són analfabets. Hi ha una crisi en l'aprenentatge bàsic, l'alfabetització i les habilitats numèriques entre els joves estudiants. 617 milions de nens i adolescents no saben llegir ni fer operacions matemàtiques bàsiques; menys del 40% de les nenes de l'Àfrica subsahariana acaben el primer cicle de secundària i uns quatre milions de nens i joves refugiats estan sense escolaritzar. El seu dret a l'educació està sent violat i és inacceptable. És hora de transformar l'educació.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 18 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“De las pirámides a Tutankhamon: una aproximación a la arquitectura funeraria egipcia ”


a càrrec de DESIREÉ DOMÍNGUEZ 

Màster Oficial en Llengua i Civilització Egípcia per la UAB

Doctoranda en egiptologia per la ULL

Si hi ha alguna cosa que tothom reconeix com a típicament egípcia, això són les piràmides, les tombes dels faraons. I si hi ha un faraó que tots coneixen, sens dubte aquest és Tutankamon, però Tutankamon no va ser enterrat en una piràmide, sinó en un petit hipogeu a la Vall dels Reis... per què? Per què els egipcis van construir piràmides per als seus reis? D'on surt la idea de construir un edifici que allotgi les restes mortals règies amb forma de piràmide? I, per què van deixar de construir-les?

En aquesta conferència va donar a conèixer els diferents tipus de tombes egípcies des d'abans fins i tot que es construïssin piràmides, a l'època predinàstica, fins als hipogeus del Regne Nou, el seu origen, el seu significat i la seva evolució, sempre íntimament lligat a les peculiars creences religioses de l'antic Egipte. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 25 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Energia Sobirana ”


a càrrec de JAUME MORRÓN  

Va estudiar Ciències Empresarials. Expert en comunicació lligada a projectes de renovables

La conferència donada pel Sr. Jaume Morron i el Sr. Ramon Tremosa, aquest últim no ha pogut comparèixer a causa de les seves obligacions al Parlament de Catalunya, ha proposat l'immens esforç d'assolir pel 2050 la descarbonització total de Catalunya amb les energies renovables, tant fotovoltaica com eòlica. Per aconseguir-ho, la proposta ens ha de portar ja a un 2030 amb moltíssima feina feta amb les renovables i un fort increment any rere any per aconseguir aquesta descarbonització. La implicació ha de ser tant de la Generalitat com del conjunt de les administracions municipals i de la ciutadania. El pla de Catalunya, la Prospectiva Energètica de Catalunya (PROENCAT) 2050, document què es presentà el 4 de febrer de 2022, obra de diversos governs. S'inicia el 2017 amb la Llei 16/2017, d'1 d'agost, de canvi climàtic, segueix el Decret llei 16/2019 de 26 de novembre que deroga el nefast Decret 147/2009 del tripartit que impedia el desenvolupament de les energies renovables a Catalunya i que aixecà 14,4 GW de projectes (7,8 GW en horts solars fotovoltaics sobre terreny i 6,6 GW en 169 parcs eòlics). Segueixen els Decret llei 24/2021 de 26 d'octubre i Decret llei 5/2022 de 17 de maig. Si tot això no ho fem, perdrem de nou una gran oportunitat de progrés econòmic, augmentarà de dependència de tercers, gran risc de desindustrialització, pèrdua de competitivitat i pèrdua de talent. Un dels països que ens marca el camí és Estònia.