Conferències 2021

DESEMBRE

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 1 de desembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

l’Antàrtida, un continent gelat

a càrrec de JAUME CALVET, Professor emèrit a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona

La conferència ens va portar a una part del nostre planeta Terra, coneguda com a Antàrtida, des del desconeixement fins al descobriment i la investigació present i futura, la qual ens aporta una font inesgotable de coneixement del nostre planeta al llarg del temps, tan geològicament com saber-ne l'evolució del clima en els darrers centenars de milers d'anys. El Sr. Jaume Calvet ha estat un dels investigadors d'aquest territori gelat, i ens va endinsar amb un recull de fotografies, en els projectes d'investigació que es desenvolupen. També va parlar de la importància geopolítica per la pertinença a diversos estats, EUA, Argentina, Rússia, Noruega, Austràlia, Nova Zelanda, la qual es va resoldre amb un tractat, el "Tractat Antàrtic" que estableix les normes i ús d'aquest territori.

NOVEMBRE DE 2021

PAU CASALS

ELS CINQUANTA ANYS DE LA MEDALLA DE LA PAU DE LES NACIONS UNIDES


El passat 24 d’octubre es complien cinquanta anys del discurs històric de l’I am a Catalan de Pau Casals, que va posar Catalunya al mapa de l’ONU. Pronunciat amb una emoció molt visible el dia en què Casals presentava l’Himne de les Nacions Unides a la seu de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i recollia la Medalla de la Pau del 1971, va ser una memorable defensa de Catalunya, les seves institucions i les llibertats fonamentals que havia arrabassat la dictadura de Francisco Franco.

Per commemorar aquesta data les associacions Òmnium Cultural, l’Ateneu Santcugatenc i els Amics de la UNESCO Sant Cugat hem organitzat totes aquestes activitats

CONFERÈNCIA

“La significació de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals” a càrrec de JOSEP MARIA FIGUERES el 28 d’octubre de 2021 a les 19 h. Al Claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès

EXPOSICIÓ DE LLIBRES

“Pau Casals: 100 llibres” Del 15 de novembre a l’11 de desembre de 2021 a la Biblioteca Gabriel Ferrater.

Visita guiada de JOSEP MARIA FIGUERES per a la nostra associació

CONCERT

“Pau Casals: en homenatge” a càrrec dels germans LLUÍS CLARET i GERARD CLARET amb el pianista ÀLEX RAMÍREZ, dissabte 20 de novembre de 2021 a les 20 h al Teatre-Auditori Sant Cugat.

VISITA GUIADA

Dimecres, dia 24 de novembre a les 18 h -Biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat

”Pau Casals: 100 llibres

a càrrec de JOSEP MARIA FIGUERES Comissari dels actires commemoratius del ELS CINQUANTA ANYS DE LA MEDALLA DE LA PAU DE LES NACIONS UNIDES

El dimecres dia 24 de novembre, a la Biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat, el Sr. Josep Mª Figueras ens va apropar a la vida de Pau Casals amb una visita guiada per l’exposició “Pau Casals: 100 llibres”

L'exposició té com a fil conductor la vida de Pau Casals al llarg d'una trajectòria artística molt intensa, tant aquí a Catalunya, com arreu del món. Els llibres consten de biografies tan nacionals com les del mateix Sr. Figueres, com internacionals, moltes d'elles dedicades quasi exclusivament a la seva vessant estrictament musical i per tant escrites i dedicades a musicòlegs. Un altre part de l'exposició està especialment dirigida als infants i adolescents, com també una petita mostra de la gran quantitat de fotografies de diversos autors. I una part dedicada als llibres que exposen la relació amb diferents persones, com Joan Alavedra, amb el que va tindre una gran relació tan personal, com artística, ja que van treballar conjuntament amb la gran obra" El pessebre", com també amb el Dr. Trueta, llibre de Quim Torra.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 17 de novembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

”El Senegal oblidat: l'experiència d'un consultor solidari

a càrrec de XAVIER AUROUX Col·laborador del departament de Direcció General i Estratègia organitzant els In Company Project del Màster de Bolonya d’ESADE

EL SENEGAL OBLIDAT, LA EXPERIÈNCIA D’UNA CONSULTORIA SOLIDARIA

Creiem saber que està passant a l’interior d’Àfrica? Sabem que hauríem de fer per ajudar? Sabem el que necessiten? N’hi ha prou per escoltant les noticies? Probablement no.

Àfrica és el continent del futur, i els hem d’ajudar a progressar i a tenir oportunitats a la seva terra. Hem d'aconseguir que hi hagin empreses amb reglaments ètics que distribueixin recursos a la població en forma de feina i salari.

També els hem d'ajudar a fer que puguin lluitar contra el canvi climàtic. La gent gran explica que abans la pluja era tres vegades més freqüent que ara.

Just abans esclatés la pandèmia, dos consultors solidaris d'Intermón Oxfam, Alumni de ESADE vam anar a Experna, una empresa agroforestal del Senegal, a la vora de Gàmbia i Mali. Però, anem per passos, què havíem anat a fer a Goudiry?

EXPERNA, UNA EMPRESA AGROFORESTAL PER FRENAR L'EMIGRACIÓ

De Tambacunda en diuen el Senegal oblidat, una regió molt desafavorida i que pateix fortament el fenomen migratori. Allà desenvolupa la seva tasca Experna amb l'objectiu de generar riquesa a través d'un treball agroforestal centrat en el Baobab i en la seva replantació. Això és tradueix en l’augment de llocs de treball, sobretot dones.

El projecte de consultoria va consistir en reflexionar sobre el full de ruta per aconseguir objectius de desenvolupament empresarial sostenible.

Estem ajudant prou als nostres companys d’Àfrica? Crec que no.


SORTIDA MATINAL

Dimecres, dia 10 de novembre a les 11 h - Jardinets de Gràcia, Barcelona

”Del camí de Jesús al Passeig de Gràcia. Història d’un carrer

visita guiada a càrrec de NÚRIA MIRET I ANTOLÍ Escriptora i traductora, especialista en textos històrics, educatius i de viatge. Autora d’obres de divulgació històrica sobre Catalunya i Barcelona


Tots coneixem el passeig de Gràcia de Barcelona. Però, en sabem la història?

Us proposem un recorregut històric i arquitectònic, també farcit d’anècdotes, per aquest carrer: un viatge que comença al segle XIV i acaba amb la implantació del Pla Cerdà a la segona meitat del XIX





CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 3 de novembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

”Del Big Bang a l’energia fosca: una breu història del Cosmos

a càrrec de EMILI ELIZALDE fundador del grup de “Física Teòrica i Cosmologia” de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC, al Campus de la UAB a Bellaterra

El Sr. Emili Elizalde ens va delectar amb una exposició sobre l'evolució del Cosmos des que pràcticament les primeres visions del cel que veia l'Homo sapiens fins a l'inici de la cosmologia moderna l'any 1912, passant pels grans avenços sobre l'univers de Galileu, Newton, Leibniz, Einstein, Lemaitrê, precursor de la teoria de l'expansió de l'univers, atribuïda de forma incorrecta a Hubble o Hoyle, clarificador de la teoria del Big Bang, no com la Gran Explosió en un espai ja existent, sinó com una expansió i creació conjunta de matèria, espai i temps coneguda com a singularitat. A partir d'aquest moment la cosmologia moderna té el desafiament d'esbrinar la relació entre l'energia fosca i la matèria fosca, com a consecució d'aquesta expansió més lenta de l'univers. Tots aquests avenços en el coneixement del Cosmos, també han portat nous misteris.

OCTUBRE DE 2021

TOT FLUEIX, RES NO S’ESTÀ QUIET


Canviem nosaltres? Canvia tot?

Després d’una llarga temporada sense poder fer activitats presencials, que ens ha obligat a canviar la manera de relacionar-nos entre nosaltres, ara tenim l’oportunitat de retrobar-nos al nostre espai habitual de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Diuen que el canvi és inherent a l’ésser humà i que la resiliència, o la possibilitat d’adaptar-nos als canvis, sobretot quan són negatius, es pot aprendre. La nostra experiència pot desenvolupar hàbits i conductes que milloraran la nostra manera de pensar i actuar.

L'observació i la reflexió sobre el cosmos que va fer el filòsof grec Heràclit ara fa 2500 anys el va dur a afirmar que tot està en procés constant de canvi, que la inestabilitat és llei de vida. Donat que ell va viure a Efes en un context polític i social conflictiu. Seva també és la frase “No és possible banyar-se dues vegades al mateix riu”. Com l’aigua del riu, tot canvia, res no roman, l’única cosa estable és l’esdevenir mateix. Però, pel filòsof, aquest canvi constant no era cap problema perquè aquest fluir era essencial i permanent a la naturalesa. I es preguntà: si tot és canvi, per què hi ha ordre? Si tot flueix, si tot canvia contínuament, com és que la realitat sembla estable?

Potser si ho escrivís avui no trobaria aquesta realitat tan estable...

Amics, aquesta nova realitat també ens ha fet canviar tota l’activitat de la nostra associació i, ben segur que aquests canvis seran constants. Encetem, però, aquest nou curs 2021-22 amb molta il·lusió i esperem que el documental, les conferències i la sortida cultural programats per aquest mes d’octubre siguin del vostre gust i que us invitin a reflexionar i aprendre cada dia una cosa nova.

Els Amics de la UNESCO, Sant Cugat del Vallès


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Dimecres, dia 13 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

” De l’1 O a l’1 O: Les bases per a un nou model d’Estat

a càrrec del seu autor, DOCTOR MIQUEL NOLLA SALAS Doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB,

president del Comitè d’Ètica Assistencial del UCH

Aquest llibre és una crònica viscuda, amb format de comèdia grega. Les ombres d'una transició modèlica on es documenten una sèrie d'entrades amb l'objectiu de consolidar la monarquia; La democràcia tutelada pel 23-F, on es reafirma que el guanyador sempre és el mateix suggerit per les paraules de Felipe González (1988) per a justificar l'indult del general Armada: Consideramos que acataba la Constitución. S'inclou un capítol sobre Xirinacs, únic senador que va presentar un text alternatiu a la Constitució del 78. De la segona transició a un nou cop d'estat? On els cors es treuen les màscares identificant-se la liquidació de l'autogovern a Catalunya (2006) i de la Constitució del 78 (2010) i l'aparició de l'ombra de l'elefant republicà amb l'abdicació del rei Juan Carlos (2014). I per últim, un torneig d'escacs, un divertimento a l'estil de la partida d'escacs escenificada per la mort i el cavaller a la pel·lícula el setè segell.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 20 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“La Ciutat Coronada: de Barkeno a Barcelona”

a càrrec de NÚRIA MIRET I ANTOLÍ escriptora i traductora, especialista en textos històrics, educatius i de viatge. Autora d’obres d’història divulgativa sobre Catalunya i Barcelona

Barcelona, la reina del Pla, situada entre la serra de Collserola, que li fa de capçalera, i la mar, amb platja de cap a cap, que la convida a veure món i a rebre gent. Emmarcada per dos rius, el Besòs i el Llobregat, regada per torrents i rieres, protegida pel Tibidabo i Montjuïc. Mil vegades desitjada, mil vegades assetjada.

La Ciutat Coronada, li deien, a Barcelona. Per què?

Per descobrir-ho, us proposo viatjar més de dos mil anys enrere i anar fins a Barkeno, la laietana, passejar per Barcino, la romana, per Barcinona, la visigoda, per Barxiluna, la musulmana, fins a arribar a Barcelona, la ciutat medieval que es va convertir en senyora de la Mediterrània. Ens és imprescindible perquè la Barcelona d’avui se sustenta en elles.

Tot el que es fa, tot el que passa, té conseqüències i Barcelona, com tots els territoris, es va formant a partir de les decisions preses.

Núria Miret i Antolí

Escriptora especialista en textos històrics


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 27 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

La Menorca que potser no coneixeu

a càrrec d'EMILI PONS I CARRERAS Llicenciat en Història i professor de literatura. Inspector d’Ensenyament. Actualment jubilat, ha estat alt càrrec de la Generalitat de Catalunya i president del Consorci d’Educació de Barcelona. Ponent del Congrés Catalanista de 2009. Vicepresident del Centre d’Estudis Econòmics i Socials. Autor de llibres de divulgació històrica i col·laborador en diversos mitjans de comunicació.

El Sr. Emili Pons va desgranar una visió molt allunyada de la que segurament té la gent que ha visitat aquesta illa mediterrània, fins i tot els que no l'han visitat. Parlant de la seva història a partir del segle XVIII fins avui, exposant la visió d'una illa amb una trajectòria econòmica, industrial i cultural molt intensa i avançada, sobretot amb l'indústria del metall, calçat, cotó i alimentària (formatge) amb paral·lelisme amb una Barcelona ja molt industrialitzada.

També va exposar els continus canvis de domini per part de britànics i espanyols, amb totes les seves implicacions. A diferència d'altres illes, d'ençà que hi ha democràcia els menorquins han triat aquells partits que donaven prioritat a la protecció del territori. Però actualment el creixement i la pressió del turisme poden fer morir d'èxit aquesta illa, que fins avui s'ha salvat i per això mateix és observada des de fora i al marge dels interessos de la seva població, com una terra promesa on encara es poden fer negocis. L'arribada de grans capitals, disposats a comprar llocs i muntar galeries d'art, no és una casualitat, és la conseqüència d'haver mantingut l'illa en un estat raonable de conservació.

SETEMBRE DE 2021

INAUGURACIÓ DEL NOU CURS 2021-22

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 29 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Els Beneficis de la UNESCO

Discurs d'inauguració al curs dels Amics de la UNESCO Sant Cugat

En un món aparentment cada dia més complex i incert, amb amenaces als valors democràtics i multilaterals, se li suma la feblesa d’un sistema multilateral global que ara està canviant. Tot, en mig d’una revolució tecnològica on les intel·ligències artificials i les automatitzacions portaran un increment de les tensions socials.

Les nostres societats se senten vulnerables, i es recargolen en discursos proteccionistes posant en perill la realització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La UNESCO, conjuntament amb la xarxa civil i altres agències públiques de governança global, se’ns presenten com a elements de potència, fòrums i institucions amb el coneixement tècnic i l'experiència necessària per tractar de manera eficaç i creativa les crisis.

ONNO SEROO

President de la Federació Catalana d’associacions i Clubs UNESCO (FCACU), director del grau en Relacions Internacionals a la Universitat Blanquerna - Ramon Llull, Llicenciat en Llengua i Literatura Franceses per la Universitat de Nimega i en Llengua i Literatura Espanyoles per la Universitat d'Utrecht. Postgrau en Cultura i Religions Islàmiques per la UNED i postgrau en RelacionsInternacionals i Anàlisis de Conflictes per la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica).


MAIG DE 2021 CONFERÈNCIES EN LÍNIA

EL MÓN AL 2030: ENQUESTA MUNDIAL EN LÍNIA DE LA UNESCO

En un moment de profunds trastorns enfront de la pandèmia de COVID-19 i de crides a reconsiderar molts àmbits de la societat, la UNESCO està posant en marxa una enquesta pública mundial sense precedents titulada «El món en 2030». L’enquesta ajudarà a la UNESCO a conèixer les opinions de la gent sobre els principals reptes mundials dels propers anys i les solucions necessàries per abordar-los. Els resultats ajudaran a la UNESCO a definir el programa de treball mundial sobre aquestes qüestions per guiar el món cap al proper decenni en pau.

La UNESCO compta amb el suport de tot el món per participar i compartir l’enquesta. L’enquesta, que es posa en marxa en el context de la Transformació Estratègica de la UNESCO, és oberta a tothom, però aspira en particular a obtenir el major nombre possible de respostes dels joves de tot el món. Està disponible en els sis idiomes oficials de les Nacions Unides, així com en una altra sèrie d’idiomes (properament estarà disponible en més idiomes). Només hauria de necessitar uns 6 minuts per respondre a l’enquesta, que és completament anònima.

La propera dècada serà crucial per restaurar la fe en la cooperació internacional i establir els dispositius necessaris per respondre als desafiaments mundials de la nostra era. Ajudeu-nos a córrer la veu per assegurar que tots participem en aquesta conversa.

Més informació a:

CONFERÈNCIA en linia

Dimecres, dia 12 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

Noucentisme i jardins: del fons clàssic al jardí Obra d'Art”

a càrrec de M. MERCÈ COMPTE I BARCELÓ

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i diploma de postgrau Paisatges Turístics I Noves Tecnologies: Estètica, Gestió del Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona


Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U

GUIOMAR TODÓ fotografia de KIM MANRESA

CONFERÈNCIA en linia


Dijous, dia 20 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

“Covid.19 i el dret a l’educació”

a càrrec de GUIOMAR TODÓ directora general adjunta d’Educo i

EMMA REVERTER I BARRACHINA Periodista I escriptora. responsable de comunicació d’Educo



Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U

CONFERÈNCIA en linia


Dimecres, dia 26 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

L’impacte del càncer de mama en les diferents etapes de la vida "

a càrrec de DRA. MAITE CUSIDÓ

Cap Clínic Ginecologia. Hospital General de Catalunya i Clínica del Vallès - University of Navarra - col·labora amb AECC



Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U