Conferències 2022

NOVEMBRE  

PRIORITATS GLOBALS DE LA UNESCO: ÀFRICA


L'Estratègia Operacional de la UNESCO per a la Prioritat Àfrica està alineada amb l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible que, al seu torn, integra plenament l'Agenda 2063 de la Unió Africana.

A més, aquesta Estratègia Operacional està alineada amb la posició oficial d'Àfrica per a l'Agenda 2030, concretament la posició Comuna de la Unió Africana (CAP, la seva sigla en anglès), que enfoca sis pilars:

1) la transformació estructural econòmica i el creixement inclusivament

2) ciència, tecnologia i innovació

3) el desenvolupament centrat en les persones

4) sostenibilitat ambiental, gestió dels recursos naturals i gestió dels riscos de desastres

5) pau i seguretat

6) finances i associacions

Tots aquests pilars són part dels ODS. Aquesta convergència estratègica permetrà a la UNESCO ampliar l'abast de les seves accions en i per a Àfrica i a millorar el compromís dels seus sectors, institucions i xarxes especialitzades, a més de la mobilització d'actors externs, entre ells associats estratègics i financers. Sent Àfrica una Prioritat Global per a la UNESCO, el programa relatiu a l'educació, les ciències, la cultura, la comunicació i la informació detallat en aquesta publicació serà executat amb un enfocament especial als països africans. La capacitat de la UNESCO per a treballar amb una àmplia gamma de parts interessades a Àfrica constitueix un important avantatge comparatiu a l'hora de l'execució de l'Agenda 2030, la que promou la cooperació Sud-Sud i Nord-Sud-Sud, tant regionalment com internacionalment.

© Stephane Bidouze / Shutterstock

© johavel / Shutterstock

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 30 de novembre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Evolució històrica del tractament del pacient politraumàtic i

avenços en la Traumatologia del s. XXI”


a càrrec de JORDI TOMÀS HERNÁNDEZ

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB, membre de l “Àrea de Recerca en Cirurgia del Grup d’investigació de Cirurgia reconstructora de l’aparell locomotor” de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 9 de novembre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“La dimensió de la vida, una reflexió sobre la finitud”


a càrrec de CARME SERRET VIDAL


Professora de Filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona i Acompanyant Terapèutica en processos de dol i conflictes existencials

LA DIMENSIÓ DE LA VIDA, UNA REFLEXIÓ SOBRE LA FINITUD

La reflexió sobre la finitud en el transcurs d’una vida, en l’eix existencial de la nostra biografia i per tant en la cura de l’existència. La mort ha estat un del grans temes de la filosofia, també de la literatura i molt particularment de la poesia. «Filosofar és aprendre a morir», diu Sòcrates al Fedó de Plató.

En les nostres societats sense temps, no hi ha lloc per a la reflexió sobre els grans eixos de l'existència, la vida i la mort. Reflexionar sobre la nostra finitud, per tal de contemplar la vida com una oportunitat de dotar de sentit els nostres dies, contemplar tota la bellesa que trobem pel camí i, en definitiva, donar el sí a la vida, més enllà de qualsevol forma de nihilisme. La consciència de la finitud i de la mort es planteja com la possibilitat d’estar presents en la vida de cada dia. Aquesta presència és la que pot fer possible que el temps no se’ns esvaeixi com si res. 


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 16 de novembre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Bitter, Sweet, Soft" un projecte fotogràfic de Bernat Millet. La resiliència del poble Saharaui”


a càrrec de BERNAT MILLET


Fotògraf i gestor cultural

Bitter, sweet, soft .Millet enfoca la seva mirada en la vida quotidiana, en un relat d’allò íntim, on sorgeix una forta sensació d’unió basada en el pilar de la família, que sustenta uns camps els habitants dels quals viuen les seves vides en un compàs d’espera. D’aquesta manera, el poble sahrauí reforça la seva identitat, forjant, dia a dia, a través dels seus valors, un sentiment de pertinença, intentant difuminar les cicatrius que solquen les seves ànimes, deixant pas a una esquerda per on s’obre pas una petita llum. Què passa amb la percepció del temps en un lloc on el futur és incert i l’única cosa que els fa alçar-se i seguir lluitant és l’esperança de l’alliberació? La cultura sahrauí es veu ofegada en un desert sense límits espacials però sí limitat de recursos. En aquest paratge inhòspit, desert real i metafòric, brollen jocs i rialles, en una terra aparentment erma s’amaguen brots que estan esperant per sortir. Els seus habitants s’alcen per a rebel·lar-se contra la condemna de l’oblit, contra els dies no viscuts, contra el temps erm, contra la desolació. Criden, amb veu aspra, que encara queden forces per seguir lluitant.


Un títol què fa referència a la degustació del té.

Amarg,  dolç, suau.

El primer és amarg com la vida.

El segon és dolç com l’amor.

El tercer és suau com la mort.


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 23 de novembre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Com entendre la Xina del segle XX”


a càrrec de JOAN RAMON ARMADÀS MONCLÚS

Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF, director de la revista digital El Cinèfil,

ha viscut gairebé tres anys a la Xina

La xerrada, a part de desglossar de manera ràpida la història de la Xina, per tal de situar-nos, ens ha portat al desenvolupament no ja del segle XX, sinó del XXI, amb totes les seves virtuts i tots els entrebancs, tant pel que representa tenir una població de 1400 M de persones, com pel sol fet de poder mantenir el poder, ja sigui per la repressió, com pel control absolut. Per tant, evidentment té reptes de futur, com tots els països del planeta, però de més calat. 

OCTUBRE  

 LA PAU

En aquests moments en què vivim, com en altres passats, la paraula PAU, ens interpel·la de manera punyent, no tan sols per al sol fet de restar impotents, sinó perquè al llarg de la nostra història, sempre hi ha hagut persones importats que ens han fet veure i pensar sobre la dimensió què comporta la paraula en si. Aquestes són algunes de les seves frases cèlebres:

No n’hi ha prou de parlar de pau. Un hi ha de creure. I no n’hi ha prou amb creure-hi. Cal treballar per aconseguir-la. Eleanor Roosevelt 

No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí. Mahatma Gandhi

Com més creix una persona, més perdona. Catalina la Gran

Hi ha una cosa tan necessària com el pa de cada dia, i és la pau de cada dia; la pau sense la qual el pa és amarg. Nervo

La pau no és només l’absència de la guerra; mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió, difícilment podrem assolir un món de pau. Rigoberta Menchú

La guerra és la sortida covarda als problemes de la pau. Thomas Mann

Mai prenguis decisions basades en la por; pren decisions basades en l’esperança i la possibilitat. Michelle Obama

L’educació és la millor arma per la pau”. María Montessori

L’educació és un arma de construcció massiva. Marjane Satrapi

Enderrocar i destruir és molt fàcil. Els veritables herois són aquells que construeixen.  Nelson Mandela

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 19 d'octubre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Si no vols la Guerra, has preparat la Pau?


a càrrec de XAVIER GARÍ

Doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en Cultura de Pau, Mediació i Resolució de Conflictes, Educació en Valors i Ciutadania

La conferència sobre SI NO VOLS LA GUERRA, HAS PREPARAT LA PAU?, ha fet reflexionar sobre els aspectes de la guerra d'Ucraïna, les implicacions històriques, la no solució de la guerra freda d'una manera molt més satisfactòria, l'expansió de el OTAN, el perfil del president Putin, ultranacionalista i expansionista, autoritari i agressiu, tirànic, armamentista, militarista i, per tant, bel·licista. Només hi ha una manera de lograr la Pau, entendre que són els conflictes i aprendre a gestionar-los PACÍFICAMENT, acabar amb la propia violencia personal, rebutjar la violencia social i colencia social i col·lectiva i per tant retrobar la Pau personal, fer la col·lectiva i finalment internacionalitzar-la. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 26 d'octubre a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“La censura de l'estat. La manipulació de la història de Catalunya”


a càrrec de JORDI BILBENY

llicenciat en filologia catalana per la UAB, escriptor i investigador

En aquesta conferència, l'autor, que fa més de trenta anys que està estudiant la censura d'estat aplicada a la història catalana, ha explicat les lleis espanyoles de censura i control d'impremta que es van promulgar al llarg del segle XVI. A partir d'aquí veurem com aquestes lleis, portades a la pràctica pels censors d'estat i pels inquisidors, permetien reescriure els llibres, tenint només en compte el punt de vista de l'interès de la monarquia i de la construcció d'un estat nació espanyol, que aprofita fets rellevants de la història de Catalunya per fer-los passar per castellans. El conferenciant ha centrat la seva exposició, molt especialment, en la biografia d'en Cristòfor Colom, i la gènesi dels primers viatges transoceànics. Per il·lustrar-ho, el conferenciant ha presentat tota mena de proves coetànies, com quadres, gravats, llibres, documents o mapes. 

SETEMBRE 

INAUGURACIÓ DEL NOU CURS

2022-23

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 28 de SETEMBRE a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


El clam per a l'educació de la UNESCO: transformem junts l'educació per a uns futurs justos i sostenibles.


a càrrec de MARINA GAY VIDAL

Directora de CATESCO. Enginyera de camins, canals i ports. Activista a Òmnium Cultural i prèviament a l'escoltisme. 

CATESCO té per missió promoure els valors i principis de la UNESCO a la societat catalana. I des de l’adopció de l’Agenda 2030 per part de NU, CATESCO ha fet una incidència especial en la transformació educativa com a via per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Conferència: “El clam per a l'educació de la UNESCO: transformem junts l'educació per a uns futurs justos i sostenibles.” a càrrec de Marina Gay, Directora de CATESCO. Enginyera de camins, canals i ports. Activista a Òmnium Cultural i prèviament a l'escoltisme. 

CATESCO té per missió promoure els valors i principis de la UNESCO a la societat catalana. I des de l’adopció de l’Agenda 2030 per part de NU, CATESCO ha fet una incidència especial en la transformació educativa com a via per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

La conferència s’ha  centrat en el nou informe sobre educació de la UNESCO “Re imaginem junts els nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació”, una invitació cap a un diàleg social i global sobre l’educació, per a repensar i actuar junts, i re imaginar els nostres futurs plegats.

L’informe “Reimagining Our Futures Together. A New Social Contract For Education” es va fer públic el novembre de 2021, a la 41ena Conferència General de la UNESCO. Es tracta del document més important sobre educació des de l’Informe Delors de 1996 i l’ha elaborat al llarg de dos anys la Comissió Internacional sobre Els Futurs de l’Educació, creada per la UNESCO el 2019 amb l’ambició de reinventar com el coneixement i l’aprenentatge poden transformar el futur de la humanitat i del planeta. “Per construir futurs pacífics, justos i sostenibles, cal transformar l’educació mateixa”, diu l’Informe, i per això reclama a governs, societat civil, professionals i ciutadania col·laborar cap a un nou contracte social per a l’educació per les pròximes tres dècades.

La versió en català de l'Informe ha estat possible gràcies a la col·laboració de CATESCO i l'Editorial Graó amb la UNESCO i es va presentar en un simposi amb experts de l'àmbit educatiu al Parlament el passat mes de juny

 

CATESCO

CATESCO es va crear l’any 1985 amb l’objectiu de contribuir a promoure la presència de la llengua i cultura catalanes a l’àmbit de la UNESCO i difondre i potenciar els valors, projectes i iniciatives de la UNESCO a Catalunya. D’acord amb els seus Estatuts, CATESCO treballa “per promoure a la societat catalana els principis i valors de la UNESCO en els àmbits que li són propis com l’educació, la ciència, la cultura, el desenvolupament sostenible, la democràcia, els drets humans, la llibertat d’expressió i comunicació, la ciutadania global, el diàleg i la pau”. En aquest sentit, ha impulsat iniciatives importants sobre interculturalitat, diàleg intercultural i interreligiós, diversitat lingüística, patrimoni cultural material i immaterial, sostenibilitat, i educació transformadora compromesa amb el desenvolupament sostenible i la ciutadania global.

L’associació va ser fundada amb el nom “Centre UNESCO de Catalunya”, i també va emprar el nom UNESCOCAT; però com a conseqüència del Marc normatiu referent a les associacions i els clubs UNESCO adoptat per la 39a Conferència General de la UNESCO el 2017, en què s’extingeix la figura dels “centres per a la UNESCO”, el 2019 l’associació va decidir deixar de formar part del col·lectiu d’associacions, centres i clubs UNESCO i va adoptar el nom CATESCO (Organització Catalunya per a l’Educació, la Ciència i la Cultura).

MAIG 

Registre de la memòria del món - UNESCO

LA MEMÒRIA COL·LECTIVA, MEMÒRIA HISTÒRICA I IDENTITAT NACIONAL

La nació, com una comunitat definida culturalment és un dels valors més alts de la modernitat; té un caràcter quasi sagrat comparable només amb la religió; de fet aquest caràcter deriva en gran part de la religió. Podríem dir que la nació és el substitut secular de la religió o un dels seus aliats poderosos. En l’època moderna els sentiments comunitaris generats per la nació tenen un gran valor i són assíduament cercats com a base per a la lleialtat de grup. Com a valor simbòlic la nació és l’aposta de lluites ideològiques complexes en la qual participen grups diferents. El fet que l’estat és molt sovint el beneficiari d’aquestes lluites i vulgui monopolitzar el valor nació no és gens sorprenent donat el seu poder. Penso que cal veure les ideologies nacionals com un precipitat dialèctic del nou i del vell; i si bé és cert que projecten una imatge de continuïtat estan espitllerades per discontinuïtats. Tota versió essencialista de la nació oblida el fet que hi ha una re definició constant de la nació.. No hi ha “France éternelle” mal que li pesi no sols a la historiografia francesa romàntica sinó fins i tot al professor.

Sobre la continuïtat i discontinuïtat de la memòria col·lectiva, cal preguntar-se per que existeix aquesta pretensió de continuïtat. Un físic podria dir que l’explicació resideix d’alguna manera en la por irracional que tenen els pobles al buit històric. És cert que en els seus orígens i fonaments la identitat nacional és un intent de preservar els costums dels nostres avantpassats, però com ja he dit, la realitat és canviant. L’efecte de les ideologies nacionalistes (especialment les essencialistes) és projectar sempre la mateixa imatge de la nació, quan de fet el que hi ha són realitats canviants. La qual cosa no vol dir que no hi hagi continuïtats.

En termes positius la identitat nacional posa èmfasi en la necessitat d’arrels, en la necessitat d’una tradició a la vida de qualsevol comunitat. És aquí on cal esmentar la famosa frase de Renan segons la qual la nació evoca en el ciutadà la “possessió en comú d’una rica herència de memòries” (Renan 1992 : 54). A la vegada, però, diu Renan, cal haver oblidat certs aspectes del passat. En el cas de França és important no recordar les massacres dels occitans al segle XVI (a la St.Barthélémy de 1552) (Renan 1992: 41-42). Jo parteixo del supòsit que la memòria històrica és generalment el component central de la identitat nacional, si bé n’hi ha d’altres, com la llengua, que poden ésser igualment importats.


JOSEP R. LLOBERA

Plecs d’història local, [en línia], 1996, Núm. 64, p. 999-1002, 

https://raco.cat/index.php/Plecs/article/view/281519 [Consulta:

25-04-2022].

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 11 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Els 250 anys de la Torre del Rellotge del Port de Barcelona


a càrrec de XAVIER AUROUX POBLADOR

 Enginyer industrial, col·labora en Projecte Final de Màster a ESADE

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 11 de maig a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“L’Arxiu Nacional de Catalunya: una institució amb projecció de futur


a càrrec de FRANCESC BALADA i BOSCH

 Llicenciat en Geografia i Història, especialitat Història General, per la UB i màster d'arxivística per la UAB, Director de l’Arxiu Nacional de Catalunya 


La conferència de l'actual director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, va desglossar tant la part descriptiva i funcional de l'entitat com la part de projectes de futur. Tenint en compte que l'Arxiu va ser construït l'any 1995 a Sant Cugat amb una superfície de 17.700 m² de terreny i una superfície construïda útil de 12.625 m² per poder encabir-hi 32 dipòsits amb 61 km de prestatgeria, avui dia ja ha arribat pràcticament al 96% de la seva capacitat, el qual requereix una ampliació que ja començarà aquest 2022 (primera fase) per tal d'aconseguir 22 km més de prestatgeries. Aquesta ampliació ja forma part del projecte de futur, com també el rol que ha de tenir l'Arxiu dins el sistema, impulsar un model organitzatiu que s'adapti a les noves realitats funcionals, consolidar la política de captació i recuperació de fons i desenvolupar una política d'ingressos, com també ampliar i impulsar la col·laboració amb altres col·lectius, institucions i administracions. 

ABRIL 

NOVES ENERGIES, VELLES REGLES

"Es pot intentar aprofitar el 'momentum' –forçat per la UE– per fer que l'energia no només tingui un origen no contaminant, sinó que deixi de transportar-se llargues distàncies"

 

Paral·lelament a la polèmica sobre l’ampliació de l’aeroport, i amb mecanismes similars, se n’arrossega una altra igual de transcendent per al país i per a les generacions futures: com s’han de regular les energies renovables? Després de tota una vida veient que només els ecologistes apostaven per aquesta font d’energia neta, deixant-los sols i ignorant-los, ara l’exigent i necessària normativa europea ha abocat Catalunya a una cursa desenfrenada. I podem tenir un greu accident. Les renovables han deixat de ser cosa de hippies i són un gran negoci, perquè ja no només les faran servir quatre neorurals. Grans corporacions empresarials hi estan interessades. De manera que una operació que se suposa que intenta portar un nou sistema energètic s’està fent amb les regles del mercat de sempre.

Qui té més capacitat inversora és també qui té més influència per imposar el missatge que anem tard i que, per tant, se’ls ha de deixar fer. Grans parcs eòlics i de plaques fotovoltaiques en àrees agrícoles o enmig del mar, si convé. Un altra constant que es repeteix és que els projectes més grans –els que superem els 50MW– no els pot autoritzar la Generalitat, sinó que depenen de l’Estat. La falta de sobirania genera l’amenaça de sempre: s’enduran els projectes a Madrid perquè els autoritzin allà –només cal fer que superin els 50MW– i ubicaran les instal·lacions, per exemple, a l’Aragó, per vendre aquesta energia als catalans sense que cap ajuntament del país en rebi els impostos generats.

Només la voluntat decidida de fer un canvi de paradigma pot trencar aquest xantatge: si els legisladors catalans deixen la mandra i eviten les pressions de les grans corporacions, es pot intentar aprofitar el momentum –forçat per la UE– per fer que l’energia no només tingui un origen no contaminant, sinó que deixi de transportar-se llargues distàncies i es produeixi majoritàriament a prop d’on s’ha de consumir, en quantitats més petites a cada lloc, aprofitant quirúrgicament zones on ja hi ha l’impacte de l’activitat humana en lloc d’esguerrar-ne de noves massivament. Una vegada més, el que anomenem el territori està en peu de guerra i ja acumula molta experiència en la protesta. Se li ha pres el pèl massa sovint. I si aquest cop tampoc se l’escolta tornarem a llençar un altre tros de país a les escombraries mentre figura que volem salvar el Planeta.

SÍLVIA BARROSO

publicat a elmon.cat 06/06/2021


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 6 d'ABRIL a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Ferrocarrils de la Generalitat, connectant la ciutadania i impulsant territoris”


a càrrec de MARTA SUBIRÀ I ROCA Llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, Presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Des de la revolució industrial el tren ha demostrat la seva capacitat per connectar persones, dinamitzar ciutats i generar riquesa als països. Gairebé dos segles després de la seva invenció continua essent un element imprescindible per garantir la mobilitat sostenible de la ciutadania, assegurant equitat social, eficiència econòmica i sostenibilitat ambiental.

Amb el compromís i la solvència de més de quaranta anys de creixement i millora dels serveis al Vallès i la resta de comarques metropolitanes, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya lidera l'aposta del Govern pel tren com a principal transformador de les realitats metropolitanes de present i de futur. Això, principalment, vol dir créixer per garantir el dret a la mobilitat a les persones, amb puntualitat i confort, però també vol dir implicar-nos en els grans reptes que tenim com a societat: la lluita contra el canvi climàtic, la digitalització, la igualtat de gènere, la gestió ètica i responsable i la generació d'oportunitats. 


La presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Marta Subirà, va exposar la trajectòria des de l'any 1979 en el qual la Generalitat va assumir la línia del Vallès i el Funicular de Vallvidrera, fins avui, fent referència als noms amb què la ciutadania li posava en cada moment, tals com "el tren de Sarrià, els Catalans, els Ferrocates i actualment els Ferros". També va parlar del transport de mercaderies, tan important per tal de millorar la petjada mediambiental, com la càrrega a la factoria SEAT de Martorell i la descàrrega al port de Barcelona. També la incorporació de les estacions d'esquí, com la Molina, Espot, Boi-Taüll, Walter 2000 i Port Ainé. Una part rellevant de la conferència va versar sobre l'estratègia de digitalització per tal de millorar l'eficiència en el servei orientat al client, la innovació amb el sistema Geotren (geolocalització en cada moment de tots els trens, el percentatge d'ocupació, el destí, les parades, la puntualitat i l'acompliment horari, la tecnologia 5G i el Google Street View (que no és res més que la visualització en format de realitat virtual 360 graus i accessibles als internautes d'arreu del món). També va fer referència a ser tractors del canvi energètic del país amb el foment de l'ús de les energies renovables, ja que des de l'any 2021 el 100% de l'energia elèctrica consumida és d'origen solar. FGC és també una empresa responsable socialment i compromesa amb totes aquelles persones i col·lectius que tenen interessos en FGC. Finalment, va exposar les principals actuacions de desenvolupament i inversions fins a l'any 2030: increment de la capacitat del transport públic amb nous trens, connexió ràpida entre l'Aeroport i Barcelona, Línia Lleida-Manresa, perllongament Pl. Espanya-Gràcia, nou servei Llobregat-Anoia i Tram del Camp de Tarragona i la Projecció Internacional, fent col·laboracions amb altres països i organitzacions internacionals, projectant i supervisant projectes tècnics i d'operativitat. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 20 d'abril a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya


“Com funciona de veritat el món vist des de la ciència”


a càrrec de MARCEL CODERCH, Enginyer de Telecomunicacions per la UPC, Màster i Doctor en Enginyeria de Sistemes pel MIT, Professor honorífic de la UPC

Amb la globalització el món està absolutament interconnectat pel transport i les comunicacions. No hi ha res inevitable en aquest desenvolupament ambivalent, i molt probablement veurem un retrocés de la tendència dels darrers decennis, amb un retorn a societats més locals, un moviment governat i modificat per una combinació de consideracions econòmiques, polítiques i de seguretat. 

Nascut a Olot, l'any 1953. Marcel Coderch és Enginyer de Telecomunicacions (UPC), Màster i Doctor pel Massachusetts Institute of Technology. Després d'una llarga trajectòria professional en l'àmbit de les comunicacions i la informàtica, va ser vicepresident de la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones (2006-2014) i president de l'Autoritat Catalana de la Competència (2016-2022). En l'actualitat està jubilat. Simultàniament amb la seva activitat professional sempre ha mantingut l'interès per la problemàtica energètica i de sostenibilitat. Ha publicat en diversos mitjans de premsa i ha participat en diferents programes de la televisió catalana i estatal, així com de Catalunya Ràdio. És coautor del llibre, El Espejismo Nuclear (2009)

En aquesta conferència ha plantejat el funcionament del món, però vist des de visió realista de la ciència. Una visió extreta d'una interpretació de Vaclav Smil, científic xec-canadenc, professor emèrit de la Universitat de Manitoba (Canadà) i autor de molts llibres.

L'experiència de les tres últimes generacions després de la Segona Guerra Mundial ha estat sense precedents, en demografia, economia, avenços tecnològics, socials, etc. De fet, ens podem considerar privilegiats per partida triple: per haver viscut en aquesta època de la història de la humanitat, per viure en un país relativament pròsper, i per pertànyer a la part més benestant de la nostra societat. Hem d'admirar, en especial, l'expansió de la nostra comprensió del món físic i del desenvolupament de totes les formes de vida. Aquesta compressió va des d'allò de dimensió enorme (Univers, galàxies, estrelles) fins al més petit (ADN, àtoms, partícules elementals), passant per la dimensió planetària (atmosfera, hidrosfera, biosfera). I hem aplicat aquest coneixement a tota mena de màquines, dispositius i productes que sustenten la nostra civilització. L'enormitat de tot aquest coneixement agregat és impossible de comprendre per qualsevol ment individual. Tot i això, es fa difícil explicar per què la gran majoria de les persones no comprenen com funciona realment el món modern. La complexitat d'aquest món i la formació especialitzada poden ser una explicació, però la urbanització i la mecanització generalitzades són raons més fonamentals. La gran majoria dels urbanites moderns ens hem desconnectat tant del procés de producció d'aliments com de la fabricació de màquines i dispositius, de manera que només una petita part de la població es dedica a subministrar els aliments, l'energia, els materials i dispositius que defineixen el món modern. I, a més, es consideren activitats antiquades i poc atractives, en comparació al món de la informació, les imatges, les dades i les comunicacions. Advocats, economistes, programadors, publicistes i financers reben remuneracions desproporcionadament altes per a treballs totalment deslligats de les realitats materials de la vida a la Terra.

Tanmateix, l'incessant creixement de demanda energètica i de materials s'ha accelerat fins a posar en perill la capacitat del planeta per regenerar-se i poder continuar funcionant en el llarg termini, I com respondrem al canvi climàtic? Quina mena de transformacions en els nostres comportaments poden redreçar la tendència al desastre?

Diguem-ho clar: som una civilització sustentada en els combustibles fòssils, una civilització en la qual els avenços tecnològics i científics, i la prosperitat descansen sobre la combustió d'enormes quantitats de carboni fòssil, i no podem, sense canvis inimaginables, simplement escapar d'aquest determinant crític dels nostres privilegis en unes poques dècades, i no diguem anys. Som fills de l'Era del Petroli.

La descarbonització de l'economia global pel 2050 només és concebible al preu d'un retrocés econòmic impensable, o com a resultat d'una ràpida transformació que requeriria avanços tècnics gairebé miraculosos.

La nostra civilització se sustenta en quatre pilars bàsics: l'amoníac, l'acer, el formigó i els plàstics. La desmaterialització és una mentida: en termes absoluts els consums energètics i materials no han parat de créixer, especialment en societats acomodades.

Amb la globalització el món està absolutament interconnectat pel transport i les comunicacions. No hi ha res inevitable en aquest desenvolupament ambivalent, i molt probablement veurem un retrocés de la tendència dels darrers decennis, amb un retorn a societats més locals, un moviment governat i modificat per una combinació de consideracions econòmiques, polítiques i de seguretat. 

MARÇ 

BIOMIMETICA, LA TECNOLOGIA NATURAL

 

La biomimètica, que també es coneix com a biomimesi o biomimetisme, fa referència al procés d'observar, entendre i aplicar solucions procedents de la natura als problemes humans, en forma de principis biològics, de biomaterials de tota mena, dit d’una alta manera, és fer servir els enginys que la natura té per donar solució als problemes més diversos en creacions humanes.

El terme de biomimètica deriva de les paraules gregues bios, «vida» i el sufix mimètic, "tenir una aptitud per mimetitzar-se", el segon deriva de l'adjectiu grec mimetikos, «apte o hàbil per imitar, imitatiu».

La biomimètica va ser encunyada per biofísic Otto Schmitt durant la dècada de 1950. Ho va fer en la seva tesi doctoral que estudiava els nervis d'un calamar tractant de desenvolupar un aparell que repliqués la propagació dels seus nervis. El terme similar, biònic va ser encunyat per Jack Steele el 1960.

Segons Saadia Sánchez Vegas, D.Directora de l’Oficina de la UNESCO a Quito

... En el marc de l'avenç qualitatiu que traça l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible en la comprensió i les aspiracions globals, un dels grans reptes de la humanitat és donar resposta a la necessitat creixent d'harmonitzar les accions humanes amb la cura de l'ambient i assegurar la seva sostenibilitat. Aquests grans reptes demanen nous cursos d'acció que prenguin el millor de la pràctica científica, sempre des d'una mirada holística i interdisciplinària que permeti l'aproximació i la gestió integral d'una realitat altament complexa. La metodologia MESMIS (Marc per a l'Avaluació de Sistemes de Maneig de recursos naturals incorporant Indicadors de Sostenibilitat) és una eina utilitzada internacionalment, amb més de cent casos d'estudi, que busca facilitar el camí cap al desenvolupament sostenible dels territoris, incorporant la visió de paisatge funcional i l'ús de models agroecològics. Aquesta demanda és vàlida per a molts territoris, i és un requisit indispensable per a les zones d'amortiment i de transició de les reserves de biosfera, figures que compten amb el reconeixement internacional de la UNESCO i el compromís dels Estats Membres que participen a el Programa sobre l'Home i la Biosfera de la Organització...

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 23 de març a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat


EL 5è PODER. La República Digital a les teves mans


a càrrec de JORDI PUIGNERÓ I FERRER Enginyer en Sistemes d'Informació per la Universitat de Surrey (Anglaterra). Ha estat Tinent d'Alcalde de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Des del novembre de 2013 lidera les polítiques TIC del Govern de Catalunya, i actualment és Vicepresident del Govern i Conseller de Polítiques Digitals i Territori. 


Una història real i molt personal, de projecte i de futur. Però, sobretot, és un cant a l'optimisme: tal com diu l'autor, una oportunitat única d'imaginar i construir la Catalunya que serà digital i en forma de república, o no serà. 

Aquesta conferència ens ha endinsat en el món de la tecnologia Digital i Internet, com a referents presents en el desenvolupament de les nostres societats, per millorar-ne l'eficiència i la productivitat, tant de les Empreses, com dels Estats i Institucions. Les tecnologies digitals i intel·ligents seran determinants en aquesta nova revolució, com l' Internet de les coses, el BigData, l’ Intel·ligència Artificial, Els portàtils, els robots intel·ligents, els Drons, l’impressió en 3D, el Blockchain i la Ciberseguretat. Veient el desenvolupament TIC, el % de I+D del PIB, i el PIB per càpita dels països, es veu que els països més avançats són precisament aquells que més han invertit en aquestes noves tecnologies, per sobre de països que obtenen el seu PIB de les matèries primeres. Per tant, Catalunya ha apostat per aquestes tecnologies de digitalització, per tal d'esdevenir una república Digital a l'estil per exemple d'Estònia, un dels estats més avançats quant a Digitalització.

 

El 5è poder. La República Digital a les teves mans podria ser el guió d'un nou capítol de Black Mirror o d'una nova entrega de Matrix, però és la foto més actualitzada de la teva vida. O de la meva. Avui les guerres es lliuren a internet, l'allotjador turístic més gran del món no té ni un hotel, i la nació més poblada del món és una xarxa social. Ens relacionem, ens informem i gestionem tota la vida amb el mòbil: salut, parelles, educació, transport, bancs, compres, menjar, oci... sense adonar-nos-en, la nostra vida real ha passat a ser la digital, i la física, una simple necessitat fisiològica.

Enmig d'aquest tsunami tecnològic, quin rol juga Catalunya? I més important, quin rol vol jugar-hi? En una revolució on ser petit és un avantatge i la matèria primera és el talent, ha arribat la nostra oportunitat.

Catalunya ha estat la fàbrica d'Espanya, però ara ha d'esdevenir un dels hubs digitals d'Europa.

Però Jordi Puigneró no ens parla només de canvis geopolítics, econòmics, en les relacions humanes... sinó també de canvis profunds a la societat: com acompanyar els nostres fills en aquest oceà tecnològic? Com evitar que una revolució de llibertat esdevingui una tirania sense precedents? Com ciberprotegir-nos dels enemics llunyans i dels propers? Com aprofitar aquesta oportunitat per construir una veritable democràcia ciutadana?


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 16 de març a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat


PLANTES REMEIERES DEL NOSTRE ENTORN. Aplicacions etnobotàniques


a càrrec de JORDI SERRA FERNÁNDEZ Enginyer Tècnic Textil, Màster en Fitoteràpia per la UOC, Graduat en Història per la UB 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 2 de març a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat


LA DONA VESTIDA. Recorregut per la història del vestit femení occidental, des del segle XIV fins avui

a càrrec de IDA UREÑA Graduada en història per la UB amb  " LA INDUMENTARIA DE LAS REINAS EN LA EPOCA DE LOS AUSTRIAS" de treball de grau. Estudis en el Museu del Disseny de Barcelona, editora del blog de moda a Instagram: @55cosasbonitas y @55cosasbonitasmetaverse

LA DONA VESTIDA


El cos de la dona ha estat vestit de moltes maneres, però sempre reflectint el moment que viu la societat, les faldilles pugen o baixen segons el moment, els cossos es mostren més o menys, les siluetes es construeixen i desconstrueixen, però sempre obeint a un motiu concret.

És per això que podem dir que la moda així com l'art, forma part de la Història i pot servir de vehicle per explicar-la, la paraula moda que ve del terme llatí "modus", reflecteix la forma de vestir de la societat, els costums i les formes de viure en cada moment històric.

Curiositats com: Quines van ser les primeres "influencers" de la Història, qui va ser el primer "personal shopper" o quina va ser la primera dona considerada la millor vestida del món ens permeten entendre com és la moda al moment actual, quines són les preocupacions actuals dels creadors, els nous materials i el futur que ja està aquí, la moda al mon virtual del "metaverse". 

Ida Ureña

FEBRER 

NOU MÓN, NOVA RÀDIO

Quan celebrem la desena edició d’aquest Dia Mundial, observem com l’any que ha acabat ha posat de manifest fins a quin punt la ràdio, aquest jove mitjà de comunicació de cent deu anys, continua sent essencial per a les nostres societats contemporànies.

La pandèmia ens ha recordat el seu gran valor afegit: amb un índex de penetració superior al 75% als països en desenvolupament, la ràdio continua sent el mitjà més accessible.

Per això, la ràdio ha estat un instrument fonamental en la nostra resposta davant de la crisi.

La ràdio ha contribuït a salvar vides gràcies a la transmissió d’instruccions sanitàries, la difusió d’informació fiable i la lluita contra els discursos d’odi. La UNESCO ha aprofitat aquest potencial produint missatges d’àudio lliures de drets en 56 idiomes i oferint-los a emissores de ràdio de tot el món per contrarestar els falsos rumors.

A més, la ràdio ha permès mantenir la continuïtat de l’aprenentatge en comunitats a les quals només s’hi podia arribar amb aquest mitjà. Així, la UNESCO, amb la Coalició Mundial per a l’Educació, ha desenvolupat una autèntica pedagogia de les ones. Per exemple, a la República Democràtica del Congo, la nostra Organització ha elaborat i difós continguts educatius que han estat retransmesos per ràdios comunitàries per a més de 4 milions d’alumnes.

Com veiem, la ràdio continua sent un mitjà de comunicació indispensable, que demostra dia a dia la resiliència i la capacitat d’innovació.

En aquest segle de les imatges, la ràdio continua sent la companya dels nostres matins, el ressò de les nostres nits, el mirall íntim d’un món que cal escoltar per poder-lo comprendre. Amb l’univers de les ràdios web, els podcasts, els telèfons intel·ligents i les noves tecnologies, la ràdio està florint en una veritable segona joventut.

Amb el tema d’aquesta edició del Dia Mundial de la Ràdio, “Nou món, nova ràdio”, es reafirma el paper central de la ràdio, al present i al futur.

Perquè necessitem més que mai aquest mitjà de comunicació universal, humanista, portador de llibertat. Puix que, sense la ràdio, el dret a la informació, la llibertat d’expressió i, amb ella, les llibertats fonamentals es veurien debilitats; també la diversitat cultural, ja que les ràdios comunitàries són les veus dels qui no tenen veu.

 

Missatge de la Sra. Audrey Azoulay

Directora General de la UNESCO, 

en motiu de la 10 edició del dia Mundial de la Ràdio, 

13 de febrer de 2021

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 2 de febrer a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

CATALUNYA, UN DELS BRESSOLS DE LA CACERA DE BRUIXES A EUROPA

a càrrec de JORDI SERRA FERNÁNDEZ, Enginyer Tècnic Textil, Màster en Fitoteràpia per la UOC, Graduat en Història per la UB

Aquesta conferència ens ha transportat fins a una realitat amagada al llarg dels temps per donar-nos una visió prou eloqüent de les bruixes. Però qui eren en realitat les bruixes?. De fet, no existeix un sol perfil de bruixa, majoritàriament eren dones, amb descripcions simptomàtiques, que no responen a la realitat. Dues d'aquestes corresponen al jesuïta Pere Gil (segle XVII) "como son pobres, desamparadas, cortas de juicio, ignorantes de la fe y de la religión cristiana y observancia de los mandamientos y buenas costumbres, ninguno aboga por ellas", i l'altre de Ramon Violant (segle XX) "les bruixes, segons el poble pallarès són unes figures lletges i ploroses d'ulls que donen mal als mortals, tocant el menjar que després aquells han de consumir i en tocar-lo fan uns signes màgics amb les mans". Avui dia amb la inestimable feina feta pels historiadors sabem que a Catalunya hi va haver uns 600 processos, encara que es creu que podrien ser molts més, molts ja documentats. Ara s'obre un nou camí a fer i no és altre que donar a conèixer aquesta història catalana i europea que posa en coneixement la duresa que van patir aquestes dones al llarg dels segles. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 16 de febrer a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

LA BRANXA JURÍDICA DEL PROCÉS

a càrrec de JAUME ALONSO CUEVILLAS, Doctor en Dret, Catedràtic de Dret Processal de la UB, Advocat i Economista

El procés d’independència de Catalunya va tenir com a cita clau l’èxit del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 on, fruit d’una unitat, el poble de Catalunya va expressar el seu anhel d’independència de l’Estat espanyol.

A  partir d’aquest mateix dia, el govern d’Espanya va voler acabar amb aquest procés polític convertint-lo en un de judicial aplicant el dret penal de l’enemic (lawfare). Així doncs, el procés va prendre un caire judicial que no s’ha aturat fins ara.

Jaume Alonso-Cuevillas ens va parlar sobre els aspectes jurídics de la persecució de l’Estat contra els líders i la causa independentista. A més, l’advocat del MHP Carles Puigdemont, i també d’altres membres del Govern durant l’etapa inicial d’aquest procés polític, va debatre sobre el camí a seguir als Tribunals Europeus per aconseguir victòries jurídiques transcendents per a la consecució de la independència.

GENER 

GENER DE 2022

LA PAU 

Sentim a dir Pau i ens imaginem la pau com quelcom utòpic perquè la història ens ha ensenyat massa exemples de pobles o personatges que s’han valgut de la violència, el poder i la força per imposar els seus interessos. Les guerres han estat aliment d’aquest instint de destrucció i conquesta. La violència que s’ha originat ha anat produint conflictes culturals, polítics i socials, negant de drets i llibertats a bona part de la humanitat a vegades de manera irreversible. No obstant, el rebuig a la guerra i les seves atrocitats és cada vegada més compartit. És hora de prendre consciència que un estat crònic de violència s’enfronta al desenvolupament de la societat a tot arreu. Formem part d’una comunitat que creu fermament en la pau per la convivència, i que demanda als nostres governs una actitud ètica, moral i també ecològica, davant la contínua degradació del planeta que és casa nostra. Treballem i treballarem per un despertar de futur, de conciliació, enteniment i respecte per tots els pobles, per una humanitat més digna justa i equitativa.

La difusió dels valors de la UNESCO en la pràctica de la pau i la difusió de la cultura pretén despertar la solidaritat humana i una millor entesa entre els homes i els pobles.

La pau és aquest espai de convivència i respecte tant individual com col·lectiu.

 

Guillermo Dagum


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 19 de GENER a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

ÉS POSSIBLE LA PAU AL MÓN?” 

a càrrec de XAVIER GARÍ, Doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona

Especialista en Cultura de Pau, Mediació i Resolució de Conflictes, Educació en Valors i Ciutadania

És possible la pau al món?

És important ser conscients que la pau no és un desig, sinó una construcció que requereix l’esforç continuat de cadascú. No és només un objectiu sinó el camí per assolir-lo, dia a dia, perquè la pau vagi creixent i mantenint-se amb fermesa.

XAVIER MASLLORENS

@xmasllorens

President de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Ha estat directiu de diverses ONG de cooperació, pau i drets humans i activista social.

 

Aquesta és una qüestió que té moltes arestes. És impossible un món sense conflictes, perquè són inherents a la societat humana, però és possible un món on es puguin resoldre de manera pacífica. És impossible el cel a la terra, però és ben possible conformar unes societats bàsicament justes que s’interrelacionen de forma cooperativa.

El fet que la humanitat no hagi transitat fins ara per aquest relat no el fa utòpic ni irrealitzable. Ans al contrari, el fa reptador. Això sí, cal posar les condicions perquè la convivència pacífica entre els pobles sigui factible. I perquè ho sigui l’opinió pública –cadascú de nosaltres i tots junts-- s’ha de conjurar a pressionar els poders públics perquè les coses canviïn. El camí que emprenem per construir societats segures, la resposta que donem als episodis violents, la violència ambiental i cultural que ens envolta i permetem sense crítica, tot això ha de canviar.

El relat més instal·lat sobre allò que ens dóna seguretat és que cal tenir sempre més força que l’adversari potencial, i així ens ha anat: bombes altament destructives, exèrcits monumentals, amenaces constants a la seguretat dels altres … i un món cada cop més insegur a la recerca de la màxima seguretat. Aquest és el discurs “oficial” sobre la seguretat, i la primera cosa que hauria de modificar-se substancialment per transitar cap a la pau positiva. Agafant una expressió de l’escriptor Vicenç Villatoro, “no hi ha millor manera de perdre’s que comprar un mapa equivocat”. I constantment estem “comprant” la idea de que la seguretat es basa en la força, i no en la cooperació.

Abordar amb valentia les causes que generen els conflictes, i no fixar-nos solament en les conseqüències immediates d’un acte de violència, suposa un segon gran canvi de percepció. Massa sovint la resposta a la violència només la tapa, sense resoldre l’arrel que fa possible nous conflictes sovint també violents. La pau està íntimament lligada a la justícia i depèn de que aquesta sigui una realitat. Cada cop que prenem una mesura favorable a la justícia social fem un món més pacífic. Cada cop que permetem una injustícia el fem més violent. Cada cop que es genera i s’alimenta un conflicte tenim més possibilitats de respondre amb violència. I cada cop que aconseguim un pacte entre interessos diversos construïm pau.

I també –no em canso de repetir-ho- és important ser conscients que la pau no és un desig, sinó una construcció que requereix l’esforç continuat de cadascú. No és només un objectiu sinó el camí per assolir-lo, dia a dia, perquè la pau vagi creixent i mantenint-se amb fermesa.

En aquests dies, tan importants per al futur de Catalunya i d’Espanya, és especialment oportú recordar-nos que les persones referents que van fer de la seva vida un camí de pau (Gandhi, Luther King,…) van defensar amb fermesa les seves idees, van ser valentes, desobedients davant la injustícia, sempre amb un somriure i sense denigrar ningú sinó oposant-se a les idees i comportaments d’altres i acceptant les conseqüències dels seus actes.

Xavier Garí


DESEMBRE

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 1 de desembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

l’Antàrtida, un continent gelat” 

a càrrec de JAUME CALVET, Professor emèrit a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona

La conferència ens va portar a una part del nostre planeta Terra, coneguda com a Antàrtida, des del desconeixement fins al descobriment i la investigació present i futura, la qual ens aporta una font inesgotable de coneixement del nostre planeta al llarg del temps, tan geològicament com saber-ne l'evolució del clima en els darrers centenars de milers d'anys. El Sr. Jaume Calvet ha estat un dels investigadors d'aquest territori gelat, i ens va endinsar amb un recull de fotografies, en els projectes d'investigació que es desenvolupen. També va parlar de la importància geopolítica per la pertinença a diversos estats, EUA, Argentina, Rússia, Noruega, Austràlia, Nova Zelanda, la qual es va resoldre amb un tractat, el "Tractat Antàrtic" que estableix les normes i ús d'aquest territori. 

NOVEMBRE DE 2021 

PAU CASALS

ELS CINQUANTA ANYS DE LA MEDALLA DE LA PAU DE LES NACIONS UNIDES


El passat 24 d’octubre es complien cinquanta anys del discurs històric de l’I am a Catalan de Pau Casals, que va posar Catalunya al mapa de l’ONU. Pronunciat amb una emoció molt visible el dia en què Casals presentava l’Himne de les Nacions Unides a la seu de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i recollia la Medalla de la Pau del 1971, va ser una memorable defensa de Catalunya, les seves institucions i les llibertats fonamentals que havia arrabassat la dictadura de Francisco Franco.

Per commemorar aquesta data les associacions Òmnium Cultural, l’Ateneu Santcugatenc i els Amics de la UNESCO Sant Cugat hem organitzat totes aquestes activitats

CONFERÈNCIA

“La significació de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals” a càrrec de JOSEP MARIA FIGUERES el 28 d’octubre de 2021 a les 19 h. Al Claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès

EXPOSICIÓ DE LLIBRES

“Pau Casals: 100 llibres” Del 15 de novembre a l’11 de desembre de 2021 a la Biblioteca Gabriel Ferrater.

Visita guiada de JOSEP MARIA FIGUERES per a la nostra associació

CONCERT

“Pau Casals: en homenatge” a càrrec dels germans LLUÍS CLARET i GERARD CLARET amb el pianista ÀLEX RAMÍREZ, dissabte 20 de novembre de 2021 a les 20 h al Teatre-Auditori Sant Cugat.

VISITA GUIADA

Dimecres, dia 24 de novembre a les 18 h -Biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat

”Pau Casals: 100 llibres” 

a càrrec de JOSEP MARIA FIGUERES  Comissari dels actires commemoratius del ELS CINQUANTA ANYS DE LA MEDALLA DE LA PAU DE LES NACIONS UNIDES

El dimecres dia 24 de novembre, a la Biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat, el Sr. Josep Mª Figueras ens va apropar a la vida de Pau Casals amb una visita guiada per l’exposició “Pau Casals: 100 llibres”

 

L'exposició té com a fil conductor la vida de Pau Casals al llarg d'una trajectòria artística molt intensa, tant aquí a Catalunya, com arreu del món. Els llibres consten de biografies tan nacionals com les del mateix Sr. Figueres, com internacionals, moltes d'elles dedicades quasi exclusivament a la seva vessant estrictament musical i per tant escrites i dedicades a musicòlegs. Un altre part de l'exposició està especialment dirigida als infants i adolescents, com també una petita mostra de la gran quantitat de fotografies de diversos autors. I una part dedicada als llibres que exposen la relació amb diferents persones, com Joan Alavedra, amb el que va tindre una gran relació tan personal, com artística, ja que van treballar conjuntament amb la gran obra" El pessebre", com també amb el Dr. Trueta, llibre de Quim Torra.

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 17 de novembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

”El Senegal oblidat: l'experiència d'un consultor solidari” 

a càrrec de XAVIER AUROUX  Col·laborador del departament de Direcció General i Estratègia organitzant els In Company Project del Màster de Bolonya d’ESADE

EL SENEGAL OBLIDAT, LA EXPERIÈNCIA D’UNA CONSULTORIA SOLIDARIA

Creiem saber que està passant a l’interior d’Àfrica? Sabem que hauríem de fer per ajudar? Sabem el que necessiten? N’hi ha prou per escoltant les noticies? Probablement no.

Àfrica és el continent del futur, i els hem d’ajudar a progressar i a tenir oportunitats a la seva terra. Hem d'aconseguir que hi hagin empreses amb reglaments ètics que distribueixin recursos a la població en forma de feina i salari.

També els hem d'ajudar a fer que puguin lluitar contra el canvi climàtic. La gent gran explica que abans la pluja era tres vegades més freqüent que ara.

Just abans esclatés la pandèmia, dos consultors solidaris d'Intermón Oxfam, Alumni de ESADE vam anar a Experna, una empresa agroforestal del Senegal, a la vora de Gàmbia i Mali. Però, anem per passos, què havíem anat a fer a Goudiry?

 

EXPERNA, UNA EMPRESA AGROFORESTAL PER FRENAR L'EMIGRACIÓ

De Tambacunda en diuen el Senegal oblidat, una regió molt desafavorida i que pateix fortament el fenomen migratori. Allà desenvolupa la seva tasca Experna amb l'objectiu de generar riquesa a través d'un treball agroforestal centrat en el Baobab i en  la seva replantació. Això és tradueix en l’augment de llocs de treball, sobretot dones.

El projecte de consultoria va consistir en reflexionar sobre el full de ruta per aconseguir objectius de desenvolupament empresarial sostenible.

Estem ajudant prou als nostres companys d’Àfrica? Crec que no.


SORTIDA MATINAL

Dimecres, dia 10 de novembre a les 11 h - Jardinets de Gràcia, Barcelona

”Del camí de Jesús al Passeig de Gràcia. Història d’un carrer” 

visita guiada a càrrec de NÚRIA MIRET I ANTOLÍ Escriptora i traductora, especialista en textos històrics, educatius i de viatge. Autora d’obres de divulgació històrica sobre Catalunya i Barcelona


Tots coneixem el passeig de Gràcia de Barcelona. Però, en sabem la història?

Us proposem un recorregut històric i arquitectònic, també farcit d’anècdotes, per aquest carrer: un viatge que comença al segle XIV i acaba amb la implantació del Pla Cerdà a la segona meitat del XIX





CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 3 de novembre a les 18 h - Auditori de la Casa de Cultura de Sant Cugat

”Del Big Bang a l’energia fosca: una breu història del Cosmos” 

a càrrec de EMILI ELIZALDE  fundador del grup de “Física Teòrica i Cosmologia” de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC, al Campus de la UAB a Bellaterra 

El Sr. Emili Elizalde ens va delectar amb una exposició sobre l'evolució del Cosmos des que pràcticament les primeres visions del cel que veia l'Homo sapiens fins a l'inici de la cosmologia moderna l'any 1912, passant pels grans avenços sobre l'univers de Galileu, Newton, Leibniz, Einstein, Lemaitrê, precursor de la teoria de l'expansió de l'univers, atribuïda de forma incorrecta a Hubble o Hoyle, clarificador de la teoria del Big Bang, no com la Gran Explosió en un espai ja existent, sinó com una expansió i creació conjunta de matèria, espai i temps coneguda com a singularitat. A partir d'aquest moment la cosmologia moderna té el desafiament d'esbrinar la relació entre l'energia fosca i la matèria fosca, com a consecució d'aquesta expansió més lenta de l'univers. Tots aquests avenços en el coneixement del Cosmos, també han portat nous misteris. 

OCTUBRE DE 2021 

TOT FLUEIX, RES NO S’ESTÀ QUIET


Canviem nosaltres? Canvia tot?

Després d’una llarga temporada sense poder fer activitats presencials, que ens ha obligat a canviar la manera de relacionar-nos entre nosaltres, ara tenim l’oportunitat de retrobar-nos al nostre espai habitual de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Diuen que el canvi és inherent a l’ésser humà i que la resiliència, o la possibilitat d’adaptar-nos als canvis, sobretot quan són negatius, es pot aprendre. La nostra experiència pot desenvolupar hàbits i conductes que milloraran la nostra manera de pensar i actuar.

L'observació i la reflexió sobre el cosmos que va fer el filòsof grec Heràclit ara fa 2500 anys el va dur a afirmar que tot està en procés constant de canvi, que la inestabilitat és llei de vida. Donat que ell va viure a Efes en un context polític i social conflictiu. Seva també és la frase “No és possible banyar-se dues vegades al mateix riu”. Com l’aigua del riu, tot canvia, res no roman, l’única cosa estable és l’esdevenir mateix.  Però, pel filòsof, aquest canvi constant no era cap problema perquè aquest fluir era essencial i permanent a la naturalesa. I es preguntà: si tot és canvi, per què hi ha ordre? Si tot flueix, si tot canvia contínuament, com és que la realitat sembla estable?

Potser si ho escrivís avui no trobaria aquesta realitat tan estable...

Amics, aquesta nova realitat també ens ha fet canviar tota l’activitat de la nostra associació i, ben segur que aquests canvis seran constants. Encetem, però, aquest nou curs 2021-22 amb molta il·lusió i esperem que el documental, les conferències i la sortida cultural programats per aquest mes d’octubre siguin del vostre gust i que us invitin a reflexionar i aprendre cada dia una cosa nova.

Els Amics de la UNESCO, Sant Cugat del Vallès


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Dimecres, dia 13 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

” De l’1 O a l’1 O: Les bases per a un nou model d’Estat  

a càrrec del seu autor, DOCTOR MIQUEL NOLLA SALAS  Doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB,

president del Comitè d’Ètica Assistencial del UCH

Aquest llibre és una crònica viscuda, amb format de comèdia grega. Les ombres d'una transició modèlica on es documenten una sèrie d'entrades amb l'objectiu de consolidar la monarquia; La democràcia tutelada pel 23-F, on es reafirma que el guanyador sempre és el mateix suggerit per les paraules de Felipe González (1988) per a justificar l'indult del general Armada: Consideramos que acataba la Constitución. S'inclou un capítol sobre Xirinacs, únic senador que va presentar un text alternatiu a la Constitució del 78. De la segona transició a un nou cop d'estat? On els cors es treuen les màscares identificant-se la liquidació de l'autogovern a Catalunya (2006) i de la Constitució del 78 (2010) i l'aparició de l'ombra de l'elefant republicà amb l'abdicació del rei Juan Carlos (2014). I per últim, un torneig d'escacs, un divertimento a l'estil de la partida d'escacs escenificada per la mort i el cavaller a la pel·lícula el setè segell. 

CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 20 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“La Ciutat Coronada: de Barkeno a Barcelona”

a càrrec de NÚRIA MIRET I ANTOLÍ  escriptora i traductora, especialista en textos històrics, educatius i de viatge. Autora d’obres d’història divulgativa sobre Catalunya i Barcelona

Barcelona, la reina del Pla, situada entre la serra de Collserola, que li fa de capçalera, i la mar, amb platja de cap a cap, que la convida a veure món i a rebre gent. Emmarcada per dos rius, el Besòs i el Llobregat, regada per torrents i rieres, protegida pel Tibidabo i Montjuïc. Mil vegades desitjada, mil vegades assetjada. 

La Ciutat Coronada, li deien, a Barcelona. Per què?

Per descobrir-ho, us proposo viatjar més de dos mil anys enrere i anar fins a Barkeno, la laietana, passejar per Barcino, la romana, per Barcinona, la visigoda, per Barxiluna, la musulmana, fins a arribar a Barcelona, la ciutat medieval que es va convertir en senyora de la Mediterrània. Ens és imprescindible perquè la Barcelona d’avui se sustenta en elles.

Tot el que es fa, tot el que passa, té conseqüències i Barcelona, com tots els territoris, es va formant a partir de les decisions preses.

Núria Miret i Antolí

Escriptora especialista en textos històrics


CONFERÈNCIA

Dimecres, dia 27 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

La Menorca que potser no coneixeu

a càrrec d'EMILI PONS I CARRERAS  Llicenciat en Història i professor de literatura. Inspector d’Ensenyament. Actualment jubilat, ha estat alt càrrec de la Generalitat de Catalunya i president del Consorci d’Educació de Barcelona. Ponent del Congrés Catalanista de 2009. Vicepresident del Centre d’Estudis Econòmics i Socials. Autor de llibres de divulgació històrica i col·laborador en diversos mitjans de comunicació.

El Sr. Emili Pons va desgranar una visió molt allunyada de la que segurament té la gent que ha visitat aquesta illa mediterrània, fins i tot els que no l'han visitat. Parlant de la seva història a partir del segle XVIII fins avui, exposant la visió d'una illa amb una trajectòria econòmica, industrial i cultural molt intensa i avançada, sobretot amb l'indústria del metall, calçat, cotó i alimentària (formatge) amb paral·lelisme amb una Barcelona ja molt industrialitzada.

També va exposar els continus canvis de domini per part de britànics i espanyols, amb totes les seves implicacions. A diferència d'altres illes, d'ençà que hi ha democràcia els menorquins han triat aquells partits que donaven prioritat a la protecció del territori. Però actualment el creixement i la pressió del turisme poden fer morir d'èxit aquesta illa, que fins avui s'ha salvat i per això mateix és observada des de fora i al marge dels interessos de la seva població, com una terra promesa on encara es poden fer negocis. L'arribada de grans capitals, disposats a comprar llocs i muntar galeries d'art, no és una casualitat, és la conseqüència d'haver mantingut l'illa en un estat raonable de conservació. 

SETEMBRE DE 2021 

INAUGURACIÓ DEL NOU CURS 2021-22

CONFERÈNCIA   

Dimecres, dia 29 d'octubre a les 17 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Els Beneficis de la UNESCO” 

Discurs d'inauguració al curs dels Amics de la UNESCO Sant Cugat

En un món aparentment cada dia més complex i incert, amb amenaces als valors democràtics i multilaterals, se li suma la feblesa d’un sistema multilateral global que ara està canviant. Tot, en mig d’una revolució tecnològica on les intel·ligències artificials i les automatitzacions portaran un increment de les tensions socials.

Les nostres societats se senten vulnerables, i es recargolen en discursos proteccionistes posant en perill la realització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La UNESCO, conjuntament amb la xarxa civil i altres agències públiques de governança global, se’ns presenten com a elements de potència, fòrums i institucions amb el coneixement tècnic i l'experiència necessària per tractar de manera eficaç i creativa les crisis.

ONNO SEROO

President de la Federació Catalana d’associacions i Clubs UNESCO (FCACU), director del grau en Relacions Internacionals a la Universitat Blanquerna - Ramon Llull, Llicenciat en Llengua i Literatura Franceses per la Universitat de Nimega i en Llengua i Literatura Espanyoles per la Universitat d'Utrecht. Postgrau en Cultura i Religions Islàmiques per la UNED i postgrau en RelacionsInternacionals i Anàlisis de Conflictes per la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica).


MAIG DE 2021 CONFERÈNCIES  EN LÍNIA

EL MÓN AL 2030: ENQUESTA MUNDIAL EN LÍNIA DE LA UNESCO

En un moment de profunds trastorns enfront de la pandèmia de COVID-19 i de crides a reconsiderar molts àmbits de la societat, la UNESCO està posant en marxa una enquesta pública mundial sense precedents titulada «El món en 2030». L’enquesta ajudarà a la UNESCO a conèixer les opinions de la gent sobre els principals reptes mundials dels propers anys i les solucions necessàries per abordar-los. Els resultats ajudaran a la UNESCO a definir el programa de treball mundial sobre aquestes qüestions per guiar el món cap al proper decenni en pau.

La UNESCO compta amb el suport de tot el món per participar i compartir l’enquesta. L’enquesta, que es posa en marxa en el context de la Transformació Estratègica de la UNESCO, és oberta a tothom, però aspira en particular a obtenir el major nombre possible de respostes dels joves de tot el món. Està disponible en els sis idiomes oficials de les Nacions Unides, així com en una altra sèrie d’idiomes (properament estarà disponible en més idiomes). Només hauria de necessitar uns 6 minuts per respondre a l’enquesta, que és completament anònima.

La propera dècada serà crucial per restaurar la fe en la cooperació internacional i establir els dispositius necessaris per respondre als desafiaments mundials de la nostra era. Ajudeu-nos a córrer la veu per assegurar que tots participem en aquesta conversa.

Més informació a:

CONFERÈNCIA en linia  

Dimecres, dia 12 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

Noucentisme i jardins: del fons clàssic al jardí Obra d'Art”

a càrrec de M. MERCÈ COMPTE I BARCELÓ

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i diploma de postgrau Paisatges Turístics I Noves Tecnologies: Estètica, Gestió del Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona


Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U

GUIOMAR TODÓ fotografia de KIM MANRESA

CONFERÈNCIA en linia


Dijous, dia 20 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

“Covid.19 i el dret a l’educació”

a càrrec de GUIOMAR TODÓ directora  general adjunta d’Educo i 

EMMA REVERTER I BARRACHINA Periodista I escriptora. responsable de comunicació d’Educo



Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U

CONFERÈNCIA en linia


Dimecres, dia 26 de maig a les 18 h - activitat en línia des de la plataforma Zoom

L’impacte del càncer de mama en les diferents etapes de la vida "

a càrrec de DRA. MAITE CUSIDÓ

Cap Clínic Ginecologia. Hospital General de Catalunya i Clínica del Vallès - University of Navarra - col·labora amb AECC 



Unir-se a la reunió ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/3772189711?pwd=M0Vxc1dCQXJNNDlVSzhMQVdXaWNqQT09

ID de reunió: 377 218 9711

Codi d'accés: E8WS0U