Documentals 2023

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 3 de maig de 2023 a les 18.00 h

Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès


UNA BOTIGA ON RONDINAR

Una emotiva història, plena d’un humor boig i estrany, que mostra com els propietaris d’una casa d’empenyoraments lluiten per sobreviure mentre ajuden a aquelles persones més necessitades.

 

Polònia (2022). Duració 81 min

V.O polonès subtitulada en català


Sinopsi. La Jola i el Wiesiek són una excèntrica parella de negocis de Bytom, Polònia. Posseeixen, probablement, la casa d'empenyoraments més gran a Europa. No obstant això, el seu temps de glòria ha acabat a causa del tancament de les mines i el creixement de l'atur a la ciutat. Privats de queviures, els habitants de la "Detroit Polonesa" cada cop empenyoren més objectes absurds i sense ús. Ni les boges idees de màrqueting d'en Wiesiek, ni el tendre cor de la Jola poden ajudar a la decadent economia. Ella ajuda els clients no només amb paraules amables, sinó també amb una sopa calenta o una manta. Tot i que la casa d'empenyoraments porta pèrdues, aquesta s'ha convertit en un centre de vida important per a la comunitat local. El negoci aviat es trobarà en el llindar de la insolvència i la relació de la Jola i el Wiesiek es posarà a prova. Una història que mostra com davant d'un desastre imminent, la creativitat i la força no tenen límits. 


El director Lukasz Kowalski és periodista i creador de programes televisius. Està graduat al Departament de Filologia de la Universitat de Silèsia de Katowice i a la Wadja School, la Facultat de Belles Arts de Varsòvia.

Des del 2007 està associat professionalment amb la Televisió Polonesa (TVP). És autor de 170 curts documentals i reportatges d'investigació en diferents canals de la TVP. Ha guanyat diversos premis en les competicions nacionals de periodisme més prestigioses.

Des del 2018 és copropietari de 4.30 Studio, una productora de Katowice. A més, ha participat en nombroses classes magistrals, tallers i formacions per a professionals en el món dels mitjans i de la direcció cinematrogràfica.



FITXA TÈCNICA

DIRECCIÓ: Lukasz Kowalski / SO: Katarzyna Szczerba / DISTRIBUCIÓ: DocsBarcelona Distribution / PRODUCCIÓ: Anna Mazerant, Lukasz Kowalski / COPRODUCCIÓ: Canal+ Poland, Silesia Film Institute / TÍTOL ORIGINAL: The Pawnshop / GUIÓ: Lukasz Kowalski / DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: Stanislaw Cuske / PRODUCTORA: 4.30 Studio / MÚSICA: Krzysztof Janczak / MUNTATGE: Adriana Fernandez Castellanos, Filip Kowalski, Jakub Darewski i Kosma Kowalczyk

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 12 d'abril de 2023 a les 18.00 h

Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès


MEMÒRIES DEL TSUNAMI

Una història sobre fantasmes i esperits mostra com les onades del tsunami que va trasbalsar el Japó segueixen vives en l’imaginari col·lectiu. 


França (2019).Duració 68 min

V.O en japonès. Subtítols: català, castellà i anglès


Sinopsi. Una història sobre fantasmes i esperits que mostra com les onades del tsunami que el 2011 va trasbalsar el Japó segueixen vives en l’imaginari col·lectiu dels pobles que van patir la tragèdia. Observem amb incredulitat, la construcció d’un espigó immens al llarg de 400 km que bloquejarà per complet l’obertura al mar dels pobles de la costa de Tohoku. L’11 de març de 2011, un tsunami sense precedents va assolar el Japó, deixant al seu pas més de 15.000 persones mortes i un país devastat. Aquesta onada mortífera va ser conseqüència d’un terratrèmol de magnitud 9 que havia tingut lloc aquella mateixa matinada. Per als habitants de la ciutat de Sendai, capital de la prefectura de Miyagi, el mar s’ha acabat convertint en un element hostil. Des d’aleshores s’està construint un espigó immens mentre els desapareguts tornen a assaltar la vida des de les profunditats del mar. Igual que el mur antitsunamis s’estén per la costa, es multipliquen també els casos de fantasmes i esperits que tornen a casa arreu del litoral japonès. El món visible i l’invisible conflueixen en aquesta terra de ningú que tot just s’està començant a reconstruir i a recuperar de la gran onada devastadora. Un recorregut misteriós i poètic a través de testimonis supervivents de la catàstrofe que mostren amb profunditat emocional com el tsunami va afectar les seves vides i com mantenen la creença que els esperits de les víctimes segueixen presents, fins al punt que es converteixen en reals. Cada imatge, soroll i sensació ens transporta a un món a mig camí entre la vida i la mort, on l’absència dels éssers estimats es fa més palpable que mai.

Directora Hélène Robert és realitzadora de documentals i fotògrafa formada en Belles Arts, i també col·labora en revistes i publicacions. La seva obra visual explora diversos àmbits de la vida real, com els guàrdies de presons, les verges consagrades i els caçadors corsos.

Director Jeremy Perrin és titulat en Ciències Polítiques i va començar a escriure per a projectes culturals, com una sèrie per a ràdio sobre la nova escena del jazz. El seu desig de fer documentals conjuntament va néixer durant la realització de la seva primera pel·lícula A praga - La plaie, un estudi de Porto a través de les seves llegendes d’animals.


Fitxa tècnica

Distribució DocsBarcelona Distribution/Producció La Société des Apaches &

Baldanders Films-Jean-Baptiste Fribourg, Francis Forge, Elisabeth Pawlowski,

Elsa Minisini/Edició Laurent Leveneur/ Títol original Rising from the Tsunami/ Música Elg/ So Jeremy Perrin

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 1 de març de 2023 a les 18.00 h

Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès


EN LLOC COM A CASA

Una dona jove adoptada per una família noruega vol reconciliar-se amb els seus orígens a Sri Lanka, un viatge existencial que es converteix en un clam anticorrupció.


Noruega (2022). Duració 70 minuts..

V.O en noruec, anglès i singalès, subtitulada en català i anglès


La història. Sinopsi. Priyangika Samathie va néixer a Sri Lanka i va ser adoptada per una família de Noruega a les set setmanes de vida. L’ímpetu en buscar a la família biològica converteix un viatge de reconciliació amb les seves arrels en una cerca detectivesca. Priyangika vol saber la veritat, encara que sigui dolorosa. La directora Emily Beck acompanya la recerca de Priyangika amb sensibilitat i empatia. La valentia en confrontar els grans tabús de l’adopció s’acaba convertint en un clam contra l’abús de poder dels països occidentals.

La directora Emilie Beck es va graduar a The Norwegian TV School (2015-2017) amb una llicenciatura en Direcció de Cinema Documental, té un màster a The Norwegian Film School en l’àmbit de Ficció, amb profunditat en formats de sèrie. En els darrers anys ha realitzat diversos curtmetratges documentals que s’han basat en problemes socials i situacions culturals i polítiques que s’han mostrat arreu del món. El 2018 va codirigir el llargmetratge documental When the Wind Turned per a Klikkmonster i NRK. Beck va ser l’amfitriona de la sèrie documental Stuck T1 i T2 a Aftenposten-TV, que va ser nominada a dos Gullruten el 2016, va ser vista per milions de persones a tot el món i va ajudar a generar un compromís natural amb els drets de les nenes.

FITXA TÈCNICA

DISTRIBUCIÓ DocsBracelona Distribution/ PRODUCCIÓ Karianne Berge/ TÍTOL ORIGINAL En lloc com a casa (No place like home)/ DIRECTOR DE FOTOGRAFIA Marius Kildalsen/ MUNTATGE Erland Edenholm/ Música Therese Conjumini

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 1 de febrer de 2023 a les 18.00 h

Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès


UN VIATGE DE MARBRE

 De Grècia a la Xina, un viatge al·lucinant per la ruta del marbre. Una reflexió amb humor sobre l’autenticitat, la tradició i l’absurditat de l’economia global.


Països Baixos, Hong Kong (RAE Xina), França i Grècia (2021). Duració 99 minuts.

V.O en xinès, anglès, grec modern i francès, subtitulada en català i castellà


La història. LBlocs de marbre extrets d’una cantera de Grècia viatgen en vaixell cap a Xina per ser convertits en escultures i columnes d’estil grec pels hàbils artesans xinesos. El marbre sobrant es transforma en petits souvenirs amb imants de nevera i són enviats de tornada a Grècia per ser venuts als turistes xinesos. El cineasta Sean Wang construeix una memorable epopeia amb un poder visual aclaparador. Un viatge al·lucinant per la ruta del marbre, divertit i revelador. Una reflexió amb humor sobre l’autenticitat, la tradició, les relacions internacionals i l’absurditat de l’economia global 

La directora Sean Wang és un xinès amb seu a Pequín. Es va graduar a la Universitat de Comunicació de la Xina i a l'Acadèmia de Cinema de Beijing amb una llicenciatura en direcció de televisió i un màster en guió, respectivament. El seu primer llargmetratge documental LADY OF THE HARBOR es va estrenar a l'IDFA 2017. 

FITXA TÈCNICA

Direcció Sean Wang/PRODUCCIÓ EJECUTIVA Jia Zhao, Zijian Wang/DISTRIBUCIÓ/ DocsBarcelona Distribution/COPRODUCCIÓ  Valérie Montmartin, Rea Apostolides/

S0 Jeroen Goeijers /FOTOGRAFIA Xiao Xiao, Carles Muñoz Gómez-Quintero, Sean Wang/ MUNTATGE Tao Gu, Claudio Hughes, Sean Wang/COLOR Fu Shu

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 11 de gener de 2023 a les 18.00 h

Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès


MAIJA ISOLA  

La increïble vida de Maija Isola. Un retrat fascinant de l’autora dels icònics estampats Marimekko, la marca finlandesa de disseny més famosa del món.


Finlàndia i Alemanya (2021). Duració 97 minuts.

V.O en finlandés, subtitulada en anglès i català 


La història. L’artista finlandesa Maija Isola va revolucionar el món del disseny tèxtil durant els anys 50 i 60 amb uns estampats florals que es convertirien en un èxit global, de Nova York a Tokio. La cineasta Leena Kilpeläinen reconstrueix la increïble vida de Maija Isola a través d’un material d’arxiu extraordinari amb fotografies, dibuixos, diaris personals, postals i seqüències d’animació. El resultat final constitueix un viatge al món intern d’una dona connectada amb la naturalesa i amb una imaginació desbordant. Un retrat fascinant de l’autora dels icònics estampats Marimekko, la marca finlandesa de disseny més famosa del món.

La directora Leena Kilpeläinen va estudiar i es va graduar al VGIK (l'Institut Estatal de Cinematografia de All-Union) a Moscou. Ha estat directora, directora de fotografia i guionista. Com a directora de fotografia ha treballat en pel·lícules com The Children of the Big Bear (1993) i On the Edge (2002). Com a directora ha realitzat pel·lícules experimentals com Zero (2002) i Metro (2003). El seu primer documental de llarga durada va ser The Voice of Sokurov (2013). Maija Isola, Master of Color and Form és el seu segon llargmetratge documental. Membre de l'administració del Gremi de Documentals de Finlàndia des del 2007 i Presidenta del Gremi 2009 –2010.

FITXA TÈCNICA

Direcció Leena Kilpeläinen/PRODUCCIÓ EXECUTIVA The Finnish Film Foundation, AVEK, YLE, Taike, SVT, New Docs, StoryHill, NDR-ARTE/SO Pietari Koskinen /DISTRIBUCIÓ/DocsBarcelona Distribution/PRODUCCIÓ Merja Ritola /COPRODUCCIÓ Elina Kewitz/TÍTOL ORIGINAL Maija Isola, Master of Color and Form / MUNTATGE Riitta Poikselkä