Documentals 2020

EL DOCUMENTAL DEL MES online

Del 16 al 30 de desembre de 2020

“OVERSEAS” Bèlgica, França (2019). Duració 90 minuts. VO en anglès, tagal i ilongo, subtitulada en català.


La història. Un impactant retrat de les dones filipines que es veuen obligades a marxar a l’estranger per guanyar-se la vida fent de mainaderes i treballadores de la llar. La mirada de la directora Sung-A Yoon barreja l’humor negre i la denúncia social, al mateix temps que posa en evidència una forma encoberta d’esclavitud moderna.

Overseas segueix l’etapa de formació d’un grup de dones que es preparen per afrontar una nova vida lluny de casa. La majoria dels contractes laborals, les obliguen a passar anys sense poder veure ni els fills ni la família. Durant les sessions de formació a l’escola, les alumnes practiquen tant el paper d’empleada com el de mestressa, fet que dóna peu a situacions surrealistes i alhora corprenedores. Aviat seran exportades a l’estranger com si fossin mercaderies i quedaran soles davant l’explotació laboral i agressions de tota mena. Una història commovedora que mostra la determinació d'unes dones valentes, que s’agermanen sense perdre el sentit de l’humor i que comparteixen estratègies per afrontar el futur amb fermesa.

La directora. Sung-A Yoon és una cineasta i artista francesa nascuda a Corea del Sud i resident a Brussel·les. Es va graduar a la National Superior School of Fine Arts de París-Cergy l’any 2005 i a l'INSAS, una escola de cinema de Brussel·les, el 2008. Entre el 2001 i el 2011 va dirigir deu curtmetratges, principalment mostrats a exhibicions. Passant a la ficció, va acabar el 2008 el seu curtmetratge And I'll Keep In My Heart, el qual va ser seleccionat per al Festival de Cannes - Cinéfondation abans de viatjar per uns quants festivals internacionals. El 2012 va sortir a buscar el seu pare, absent des de la seva infància, i va acabar amb el seu primer llargmetratge documental Full Of Missing Links, que va ser projectat en festivals de tot el món. Overseas és el seu segon llargmetratge documental.

EL DOCUMENTAL DEL MES online

Del 22 de novembre a l'1 de desembre de 2020

“ROBOTS: LES HISTÒRIES D’AMOR DEL FUTUR” Alemanya (2019). Duració 88 minuts. VO en anglès, japonès, alemany i italià, subtitulada en català.

La història. Quan en Chuck compra l’Harmony, la seva futura parella robot, poc s’espera que li agradin els llibres i conversar sobre temes transcendentals. Al Japó, el robot Pepper arriba a la llar de l’àvia Sakurai per fer-li companyia, però resulta ser força despistat… Els robots són les noves criatures del planeta Terra. Estem preparats per introduir la intel·ligència artificial a les nostres vides?

La directora. Isa Willinger és una cineasta documentalista nascuda a Munic. Va estudiar cinema a la University of Television and Film de Munic i té un màster en Estudis Eslaus i Estudis Americans. Willinger va passar un any a la ciutat de Nova York, amb una beca Fulbright, on es va inscriure en programes de cinema i sociologia a la New School University. El 2010 va començar a investigar els edificis constructivistes mentre vivia a Moscou amb una beca del DAAD. La directora ha estat treballant en temes com el gènere, els trastorns socials, els drets humans, la teoria del cinema i la manifestació de la percepció del cinema. Michael Ballhaus va produir un espot social sobre el consum d'energia que ella va escriure i dirigir. Treballa com a educadora de cinema al Festival de Cinema Documental de Munic, i actualment està escrivint un llibre sobre les obres de la cineasta russo-ucraïnesa Kira Muratova.

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 7 d'octubre a les 11 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“MARWA. PETITA I VALENTA ” Jordània i Qatar (2019). Duració 85 minuts. V.O. en àrab subtitulada en català i castellà.

La història. Des del 2012, quan van fugir de la guerra de Síria, la petita Marwa i la seva família viuen al camp de refugiats de Zaatari, a Jordània. En el seu dia a dia, la Marwa és un esperit alegre i obert que no entén res de murs ni de barrots. El pas de la infantesa a l’adolescència la portarà a afrontar nous reptes per sobreviure en un entorn on, malgrat tot, la vida continua.

La directora. Dina Naser és jordana d'arrels palestines, llicenciada en Art i Disseny Gràfic. L’any 2013 va cursar el Màster en Direcció Documental del programa Docnomads, que es duu a terme entre Lisboa, Budapest i Brussel·les. D’ençà que dirigeix i produeix de forma independent, la seva obsessió ha sigut documentar històries de persones aparentment comunes però que a poc a poc es descobreixen com a inusuals. Els temes que tracta sovint tenen relació amb la seva terra natal, Palestina, de manera que s’apropa amb molt d’amor a comunitats i ecosistemes humans molt diversos.


Sala d’actes de l’Arxiu Nacional de Catalunya

carrer Jaume I, 33-35 - Sant Cugat del Vallès

SESSIONS OBERTES

RESTRICCIONS DE PARTICIPACIÓ

Protocol de mesures i recomanacions del Govern sobre la lluita contra el COVID-19

AFORAMENT LIMITAT AL 33% DE LA CAPACITAT DE LA SALA (37 ASSISTENTS)

IDENTIFICACIÓ DELS ASISTENTS ABANS D’ENTRAR A LA SALA

NOM I COGNOMS, DNI, TELÈFON, E-MAIL

OBLIGACIÓ DE PORTAR MASCARETA

MANTENIMENT DE LES DITÀNCIES MARCADES

HIGIENE DE MANS

Els temps estan canviant

Fa ja un temps que ens anàvem distanciant. Les noves tecnologies i les xarxes digitals s'anaven apropiant de les nostres vides i havíem arraconat la importància de les relacions de l'ésser humà i els beneficis que aporta la nostra convivència.

Ara que fa ja uns dies que estem distanciats i que no podem conviure, ens hem adonat que les activitats junts, ens fa lliures i més feliços, ara fem servir les noves tecnologies per poder expressar la necessitat de conviure junts. Sí, hem reaccionat i tenim nostàlgia de les nostres trobades, la convivència ... La necessitat del contacte per sentir-nos estimats; de compartir tots els moments de la vida amb la família, abraçar els amics...

Sí, aquests dies ens faran recuperar la il·lusió de tornar a ser humans i recuperar i millorar la nostra relació i el respecte per la vida i el respecte per la llar de tots: La Terra.

El 22 d'abril, és el dia de la Terra, recordem que formem part de la vida a "GAIA".

Superarem aquests moments sempre junts i amb l'esperança d'un futur millor!

Els Amics de la UNESCO, som amics de tothom! - 1 d'abril de 2020

EL DOCUMENTAL DEL MES

Dimecres 4 de març a les 18 h- Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“CACHADA” El Salvador (2019). Duració 82 minuts. V.O. en castellà subtitulada en castellà.

La història. El cicle de violència és pervers, però la força del teatre és més poderosa.

Cinc venedores ambulants d’El Salvador exposen les seves vides en un taller de teatre. Allà parlen de les seves vivències als mercats i a les seves llars, la qual cosa els permet reviure els traumes que han patit al llarg de la seva vida.

La directora. Marlén Viñayo (Lleó, Espanya, 1987) es va graduar el 2011 en Comunicació Audiovisual a la Universitat Carlos III de Madrid i el 2012 va cursar un Màster en Cinema Documental i Societat a l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). El 2008 inicia la seva carrera professional i des de llavors ha treballat en diferents productores de cinema, televisió i publicitat a Espanya, els Estats Units i El Salvador, on ha exercit càrrecs de directora, productora i guionista. Cachada és el seu primer llargmetratge documental com a directora.


Arxiu Nacional de Catalunya - carrer Jaume I, 33. St. Cugat.

Organitza: Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès - Arxiu Nacional de Catalunya

AFORAMENT LIMITAT

El cicle de violència és pervers, però la força del teatre és més poderosa. Cinc venedores ambulants d’El Salvador exposen les seves vides en un taller de teatre. Allà parlen de les seves vivències als mercats i a les seves llars, la qual cosa els permet reviure els traumes que han patit al llarg de la seva vida. A través d’aquest experiment liderat per la professora Egly Larreynaga, aquestes dones –Magaly, Magda, Ruth, Chileno i Wendy– viuen una transformació profunda que els permetrà descobrir la seva pròpia veu i adonar-se dels efectes que ha provocat en elles i en els seus fills la realitat violenta i masclista que les envolta.

CINEFÒRUM

Dimecres 5 de febrer a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“CHRIS EL SUÍS ”Alemanya, Croàcia, Finlandia, Suissa (2018). Duració 90 minuts. V.O. en anglès, alemany i suís subtitulada en català.

La història. Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar a lluitar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Wütenberg.

Vint anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el per què de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l'Anja comença a imaginar com van ser els seus últims mesos de vida. El que comença com una curiositat per entendre les motivacions d'un noi suís de 27 anys que se'n va anar a cobrir una guerra, es converteix en una investigació acurada i personal. Per fer-ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus excompanys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l’ex terrorista Carlos el Chacal.

La directora. Anja Kofmel va estudiar animació a l'Escola de Disseny i Art de Lucerna (HSLU). Després de llicenciar-se, l’Anja es concentra a treballar com a cineasta independent d'animació i documentals, així com d’il·lustradora. Sempre interessada a ampliar els seus estudis, va assistir a diversos tallers en el camp de la narració, creació de guions gràfics i producció. Va fundar la seva pròpia productora Asako GmbH a Zuric i el 2018 va acabar la seva primera pel·lícula documental, Chris the Swiss.

Arxiu Nacional de Catalunya - carrer Jaume I, 33. St. Cugat.

Organitza: Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès - Arxiu Nacional de Catalunya

AFORAMENT LIMITAT

CINEFÒRUM

Dimecres 8 de gener a les 18 h - Sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya

“ELS TESTIMONIS DE PUTIN” Letònia, República Txeca i Suïssa (2018). Duració 102 minuts. V.O. rus subtitulada en català.

La història. Com si es tractés de l'entrada a una nova era, el 31 de desembre de 1999 Rússia coneixia el seu nou i actual president: Vladímir Putin. Com va ser el seu ascens al poder? Com s'ha convertit en un dels polítics més influents i controvertits del panorama mundial?

A través dels testimonis com el de l'antic secretari general de la Unió Soviètica Mikhaïl Gorbatxov, el primer president de Rússia, Borís Ieltsin o el mateix Putin, el director Vitaly Mansky explica la història sobre com l'actual president va ascendir al poder i ha mantingut la seva posició durant dues dècades.

El director. Vitaly Mansky (Lviv, actual Ucraïna, 1963) es va graduar al VGIK, l’Institut Gueràssimov de Cinematografia, l’any 1989 i es va convertir en un dels cineastes i productors de documentals russos contemporanis més aclamats. Com a director ha rodat més de trenta pel·lícules que s’han projectat a festivals de tot el món i han sigut premiades diverses vegades. També ha produït pel·lícules de directors com Renata Litvinova, Alexander Rastorguyev, Sergey Miroshnichenko, Dmitry Zhelkovsky i Sergei Loznitsa. El 1996 va començar un projecte que consistia a guardar arxius personals de vídeo amateur que van ser filmats en els temps de l'antiga URSS des dels anys 30 fins als 90 del segle XX. És el productor del premi nacional Lavrovaya Vetv que s'atorga als millors documentals russos. Vitaly Mansky es va mudar a Letònia el 2015.

Arxiu Nacional de Catalunya - carrer Jaume I, 33. St. Cugat.

Organitza: Amics de la UNESCO Sant Cugat del Vallès - Arxiu Nacional de Catalunya

AFORAMENT LIMITAT