Documentals 2022
EL DOCUMENTAL DEL MES
Dimecres 2 de novembre de 2022 a les 18.00 h
Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya
carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès
ESTIMADA SARA
Un emotiu retrat de la Sara, la primera taxista d’Afganistan, una dona poderosa que trenca barreres patriarcals. Un testimoni d’una realitat que ja no existeix.
Espanya, Sèrbia i Noruega (2021). Duració 60 minuts.
V.O. en Persa, anglès i català, subtitulada en català
La història. Un emotiu retrat de la Sara, la primera dona taxista de l’Afganistan. La cineasta Patricia Franquesa captura la força d’una dona poderosa que trenca barreres en una societat marcadament patriarcal. El rostre de la Sara mostra uns ulls brillants, incansables per defensar els drets de les dones i aconseguir allò que semblava impossible. Una inspiradora història d’amistat entre dues dones plenes de vida, un cant a l’empatia i al diàleg entre cultures. El relat circular de la història vital de la Sara gira de la por a l’amor i de l’amor a la por. Un testimoni d’una realitat que ja no existeix.
La directora. Patricia Franquesa comença la seva carrera a Tel Aviv treballant amb Heymann Brothers Films i Hilla Medalia. Després d'anys d'aprenentatge, decideix tornar a la seva ciutat natal Barcelona i cofunda Gadea Films, produint amb Mexico La Mami de Laura Herrero Garvin. La pel·lícula debut de Patricia com a directora és la coproducció d'Oh Dear Sara amb Sèrbia i Noruega. Actualment, està produint el seu segon llargmetratge documental Ole Mi Coño: My Sextortion Diary amb Mireia Graell.
FITXA TÈCNICA
SO; Dane Vlaisavljevic, Luka Barajevic / DISTRIBUCIÓ: DocsBarcelona Distribution / PRODUCCIÓ: Patricia Franquesa, Laia Zanon, Filip Martinovic / COPRODUCCIÓ: Alice Tillet, Kristian Mosvold / TÍTOL ORIGINAL: Oh Dear Sara / MUNTATGE: Laia Zanon, Patricia Franquesa, Mariam Alimi
EL DOCUMENTAL DEL MES
Dimecres 5 d'octubre de 2022 a les 18.00 h
Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya
carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès
REBELLION
Un thriller sobre els orígens del moviment, les lluites d’egos i el xoc generacional
Regne Unit (2021). Duració 82 minuts.
V.O. en Anglès, subtitulada en català .
La història. El moviment ecologista va veure com el 2008 emergia un nou col·lectiu que apostava per l’acció directa i la desobediència civil. El film mostra els orígens d’Exctintion Rebellion per primer cop. L’accés inèdit al nucli dur del grup retrata l’eufòria inicial, els dilemes morals i l’augment dels conflictes per prendre decisions consensuades a mesura que el moviment creix. La tensió interna s’ajunta amb la pressió policial i política per desestabilitzar el col·lectiu.
Un intens thriller sobre els orígens del col·lectiu, les lluites d’egos, els ideals i el xoc generacional. Inspirador, dramàtic i trepidant.
Les directores.
Maia Kenworthy és una documentalista independent de Londres. Ha dirigit i produït pel·lícules per a organitzacions benèfiques i artístiques, i ha impartit tallers creatius a escoles i universitats de tot el Regne Unit. Amb formació en història i art, sempre s’ha interessat en la narració visual i les maneres en què ens pot connectar. El 2018 va conèixer els cofundadors d’Extinction Rebellion i ha passat els últims quatre anys immersa en el món de l’activisme.
Elena Sánchez Bellot és una cineasta espanyola establerta a Londres. Ella mateixa filma i edita, amb ganes de captar les maneres matisades i complicades en què som humans. El seu treball anterior inclou pel·lícules per a institucions del sector públic com la National Housing Federation i el Arts Council England, així com per a clients privats com l'NBA, MTV i NBC. Dirigeix tallers per a cineastes i imparteix classes sobre el màster en cinema documental a la University College London. Rebellion és el primer llargmetratge que dirigeix.
FITXA TÈCNICA
Producció executiva: Kevin Macdonald, Lisa Marie Russo, Jess Search, Sandra Whipham; Distribució: DocsBarcelona Distribution; Producció: Kat Mansoor; Títol original: Rebellion; Fotografia: Maia Kenworthy, Elena Sánchez Bellot i Amy Newstead; Edició: Michael Nollet; Música: Wayne Roberts; Disseny de so: Rick Blything; Animació: Plume Films; Enregistrament de so: Nikky French
EL DOCUMENTAL DEL MES
Dimecres 4 de maig de 2022 a les 18.00 h
Sala d'Actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya
carrer Jaume I, 33 - Sant Cugat del Vallès
LA FE I LLIBERTAT
Croàcia (2021). Duració 71 min.
VO en Serbocroat, subtitulada en català
Sinopsi. Què passa quan un amor prohibit floreix en un convent de clausura? Com s’encaixa una crisi d'identitat en una vida devota?
Dues joves monges ens narren en primera persona la seva història d'amor en comú. Viuen en dos convents separats a Croàcia, però els espais que un cop van considerar refugis espirituals resulten més terrenals del que s'esperaven. Desil·lusionades amb l'Església i els abusos dins la institució, plenes de contradiccions i impulsades pel seu amor, prenen la decisió més difícil de la seva vida: abandonar el convent i començar una nova vida juntes.
Un documental intimista que segueix la vida de dues dones que busquen l'equilibri entre la seva orientació sexual i la seva fe per lluitar per una relació que la societat croata i les comunitats religioses no accepten. Una història valenta sobre la recerca de la veritable identitat i la llibertat
La directora. Ivana Marinić Kragić és cofundadora i productora de Marinis Media (Croàcia) i membre de la Junta Directiva de l'Associació de Cineastes de Croàcia. Es va graduar a l'Acadèmia d'Art Dramàtic el 2012 a Zagreb, al Departament de Cinematografia.
Com a directora de fotografia, ha treballat en una dotzena de curtmetratges de ficció dirigits per Ivan Mokrović, Goran Ribarić, Luka Ćurčić i Filip Maloča. Com a productora, ha dut a terme els curtmetratges Under the Surface (2012), Journey (2012), The Little Raccoon (2013), Escape (2015), Zagreb Confidential - Imaginary Future (2016); i com a coproductora, el llargmetratge Love Cuts (2019) i la sèrie de televisió The Only Way Out (2020). La seva primera experiència professional la va obtenir treballant en projectes de llargmetratges: Volare (2019) dirigida per Gabriele Salvatores, la sèrie de televisió Kiss Me First (2018) produïda per Netflix, Constitució de la República de Croàcia (2016) dirigida per Rajko Grli, National Hero Ljiljan Vidić (2015) dirigida per Ivan-Gorana Viteza i Trampoline (2016) dirigida per Zrinka Matijević.
El guardonat documental Nun of Your Business és el seu primer llargmetratge com a directora de fotografia i el seu debut com a directora.
FITXA TÈCNICA
DIRECCIÓ: Ivana Marinić Kragić ; PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Marinis Media , DISTRIBUCIÓ: DocsBarcelona Distribution ; PRODUCCIÓ: Ivana Marinić Kragi ; COPRODUCCIÓ: Platforma (Sèrbia), Tramal Films (Eslovènia) ; TÍTOL ORIGINAL: Nun of Your Business ; GUIÓ: Ivana Marinić Kragić, Ivana Vuković ; EDICIÓ: Ivor Šonje ; MÚSICA: Filip Mitrović
PREMIS I FESTIVALS
Premi Lateral/LGTBIQ+ al Festival Internacional de Cinema Documental de Buenos Aires FIDBA, Argentina, 2022 / Festival Internacional de Documentals One World International HR: República Txeca, 2021 / Festival Internacional de Documentals de Buenos Aires: Argentina, 2021 / Premi Dandelion a la Millor Pel·lícula al Festival de Cinema UnderhillFest: Montenegro, 2021 / Menció Honorable al Festival Astra: Romania, 2021 / Premi del Públic a la Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Documentals ZagrebDox: Croàcia, 2020
EL DOCUMENTAL DEL MES en línia
Des del 13 fins el 23 d'abril de 2022
ROCK PER MIL
Itàlia (2020). Duració 78 minuts.
VO en italià, subtitulada en català
Sinopsi. Fabio, fan de la música rock, vol convèncer els Foo Fighters perquè actuïn al seu petit poble d'Itàlia. Per fer-ho, reuneix 1.000 músics per tocar junts la seva cançó... Ha creat una gran comunitat que s'ha convertit en la banda de rock més gran del món.
Junts es poden assolir objectius impossibles. Com tocar una cançó com a homenatge a la teva banda de rock preferida agrupant 1. 000 músics que toquen en perfecta sincronia. És el que va aconseguir Rockin'1000, un grup d'amics italians que ràpidament es van convertir en una comunitat global reunint músics de tot el món. El 2015, Fabio, un biòleg marí amb una gran passió per la música rock, va convèncer 1.000 músics de tot Itàlia a reunir-se a Cesena per tocar "Learn to Fly", el famós èxit dels Foo Fighters. La seva finalitat era convèncer Dave Grohl, el líder de la banda, perquè vingués a tocar a la seva ciutat. Un videoclip de l'actuació juntament amb el discurs de Fabio es va publicar a YouTube arribant a més de 50 milions visualitzacions. Davant d'aquest fet, Dave Grohl va decidir fer realitat el somni dels mil músics portant Foo Fighters a actuar al poble de Cesena. Aquest va ser el començament d'una increïble aventura que va crear la comunitat més gran d'amants de la música rock que ha existit. Al voltant de dinou mil músics, aficionats i professionals de tots els grups d'edat i procedència social, units per una passió: el rock and roll. Gràcies a aquesta experiència, es va fundar la banda de rock anomenada Rockin'1000 que omple estadis de tot el món.
"Rock per mil" és la història de Fabio i de com es va crear la banda de rock més gran del món, però és també és la història de com una comunitat virtuosa pot influir positivament en cadascun dels seus membres, animant-los a perseguir els seus somnis mentre donen a tothom el millor que tenen per oferir.
La directora. Anita Rivaroli va néixer a Cesena (Itàlia) i es va graduar com a guionista al Centro Sperimentale di Cinematografia. Després va continuar formant-se en cinema com a autodidacta i va dirigir curtmetratges i videoclips. El seu curtmetratge A summer tale va guanyar el premi a la millor pel·lícula al Festival de Cinema World Youth Alliance de Manhattan i va rebre molts premis en el circuit de festivals italians. Va dirigir el videoclip de Rockin'1000 que ha arribat a més de 50 milions de visualitzacions.
Com a guionista ha escrit diverses sèries de televisió per al mercat italià, com Tutto può succedere i SKAM_Italia. Té algunes sèries de televisió en desenvolupament per a canals internacionals, com Canal Plus i Netflix. Rock per mil és el seu primer documental.
FITXA TÈCNICA
DIRECCIÓ: Anita Rivaroli; PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Francesca Portalupi; SO: Antonio Giannantonio; DISTRIBUCIÓ: DocsBarcelona Distribution; PRODUCCIÓ: Indyca; COPRODUCCIÓ: Rockin’1000, New Lanark Film & Music; TÍTOL ORIGINAL: We are the thousand; MÚSICA: Giorgio Giampà; PRODUCTOR: Simone Catania; EDICIÓ: Roberto Di Tanna; PRODUCTOR CREATIU: Michele Fornasero; DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: Pasquale Remia
PREMIS I FESTIVALS
Premis i festivals
IDFA, Amsterdam, 2020 / Festival Internacional de Cinema de la Ciutat de Roma, Italy, 2020 / Premi del públic · Festival Internacional de Cine SXSW, Estats Units, 2021 / Premi World Music Film Today · Festival Internacional de Cinema i Música de Jecheon, Corea del Sud, 2021 / Premi dels Crítics a Millor Documental · Festival Internacional de Cinema de St. Louis, Estats Units, 2021
EL DOCUMENTAL DEL MES en línia
Des del 15 fins el 29 de març de 2022
CURVY CREW
Caminar per trencar estereotips
Estats Units (2021). Duració 90 minuts.
VO en anglès, subtitulada en català
Sinopsi. La primera vegada que Christa va pujar al Kilimanjaro (Tanzània) va ser el més difícil que havia fet mai: se sentia fora de lloc, massa lenta i, en definitiva, massa grassa. En aquell moment no va aconseguir arribar al cim. Anys després va decidir acabar el que havia començat. Aquesta vegada acompanyada d'un grup de vint dones de talla gran, decidides a conquistar el cim d'Àfrica. A totes, sempre se'ls ha dit que el seu cos les limita i que pujar muntanyes no està fet per a elles.
Amb aquesta història plena de sororitat, les autoproclamades Curvy Kili Crew s'enfrontaran a un repte que a elles mateixes els sembla impossible d'assolir. Aquest és un documental que trenca amb els estereotips i posa davant d'un mirall la pressió social i el repte de l'autoacceptació que pateixen les persones amb un cos no normatiu a través d'entrevistes íntimes i dosis d'humor.
La directora. Ida Joglar és una cineasta i vídeo artista de San Juan, Puerto Rico. El 2009 es va mudar a la ciutat de Nova York, on va completar el seu màster en Fotografia, Vídeo i Mitjans Audiovisuals de l'Escola d'Arts Visuals. Ha editat diversos llargmetratges (Keep In Touch, Babysitter), així com curts documentals com The Gaze (2018) i Evaporar (2019), que es van estrenar al Fantasia Film Festival i Cinefesta, respectivament. Curvy Crew. Caminant per trencar estereotips és el seu primer llargmetratge documental.
FITXA TÈCNICA
DIRECCIÓ, Ida Joglar / PRODUCCIÓ EXECUTIVA, Unbunbled Underground / TÍTOL ORIGINAL, Kili Big / GUIÓ, Ida Joglar / PRODUCCIÓ, Ida Joglar, Sam Kretchmar / EDICIÓ, Ida Joglar, Brian Derr / MÚSICA, Josh Grondin / FOTOGRAFIA, Ida Joglar
PREMIS I FESTIVALS
Premi del Jurat al millor documental al Festival Bentonville, Estats Units, 2021 / Secció Oficial al Festival Chagrin- Ohio, Estats Units, 2021 / Secció Oficial al Festival Tallgrass – Kansas, Estats Units, 2021 / Secció Oficial al Festival Centre, Estats Units, 2021 / Secció Oficial al Festival Heartland – Indiana, Estats Units, 2021 / Secció Oficial al Festival Montclair – Montclair, Estats Units, 2021
EL DOCUMENTAL DEL MES en línia
Des del 12 fins el 26 de febrer de 2022
EN EL LLINDAR
Brasil (2020). Duració 77 minuts.
VO en portuguès, subtitulada en català
La història. Des d'un punt de vista autobiogràfic, la directora brasilera Coraci Ruiz segueix la transició de gènere del seu fill adolescent, en Noah. Entre l'any 2016 i el 2019, l'entrevista tot abordant els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva profunda cerca d'identitat. Al mateix temps, Coraci, criada des de petita en un entorn activista i feminista, també viu el seu propi procés de transformació que la porta a trencar amb vells paradigmes, a enfrontar-se a les seves pors i a desmuntar els seus propis prejudicis Amb un relat personal, generós i honest es posen sobre la taula qüestions socials rellevants al voltant del gènere, el matrimoni, la política i el consentiment dels pares.
La directora. Coraci Ruiz va néixer a Sao Paulo, Brasil. Des del 2003 treballa com a documentalista, el 2020 va obtenir un doctorat en Multimèdia. Ha dut a terme diverses pel·lícules, sèries de TV i vídeos. El seu primer llargmetratge, 2012, Letters to Angola, va ser seleccionat en més de vint festivals de cinema de setze països. En el llindar és el seu segon llargmetratge i va ser premiat a Hot Docs, 2021.
FITXA TÈCNICA
Direcció: Coraci Ruiz; producció executiva: Julio Matos; so: Guile Martins; distribució: DocsBarcelona Distribution; producció: Laboratorio Cisco; títol original: Limiar; guió: Coraci Ruiz, Luiza Fagá
PREMIS I FESTIVALS
Hot Docs 2021 – Competició International Spectrum - Canadà, 2021 / Premi al Millor Documental al Festival Turin Lovers LGBTQI FF - Itàlia, 2020 / Inauguració al Festival Ethnocineca de Viena - Àustria, 2021 / Clausura al Festival Durban IFF - Sud-àfrica, 2021 / Secció Competitiva a Queer Lisboa - Portugal, 2021 / Secció Competitiva al Festival Mix de Milà - Itàlia, 2021 / Festival de Màlaga - Espanya, 2021
EL DOCUMENTAL DEL MES en línia
Des del 12 fins el 26 de gener de 2022
ARICA
Una història d’investigació impactant sobre abocaments tòxics a Arica, Xile.
Suècia, Xile, Bèlgica, Noruega i Regne U (2020). Duració 95 minuts.
VO en Castellà, suec i anglès, subtitulada en català i anglès
La història. Una història d’investigació impactant sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica. Bebès amb malformacions, càncers, avortaments no desitjats... les conseqüències van ser terribles per als habitats d’Arica, però ningú no vol assumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca acabarà portant la totpoderosa empresa als tribunals.
La mala fama de Boliden ve lluny. El desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar el 1998 i va trasbalsar la societat espanyola, es va produir per un vessament tòxic de la multinacional.
L’empresa sueca té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes de l’abocament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per evitar d’assumir els costos d’indemnitzacions milionàries.
El director Lars Edman va néixer a Xile i va créixer al poble suec de Boliden, on originalment s'havia establert l'empresa minera. Lars ara viu al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.Rafa Molés (Castelló, 1974) és director i guionista. Llicenciat en Ciències de la Informació. L'any 2012 rep el premi Periodista de l'Any en la III Edició dels Premis Periodístics de la Comunitat Valenciana.
El director William Johansson Kalen viu ara al nord de Noruega i treballa com a terapeuta de la parla i el llenguatge. William ha treballat com a director, productor, director de fotografia i editor des del 2006. És productor i accionista de Laika Film. Lars i William van treballar junts en el primer documental sobre Arica, Toxic Playground, que va guanyar sis premis internacionals, es va projectar arreu del món i va desencadenar una demanda contra Boliden. Els realitzadors es van mantenir en contacte amb la comunitat durant quinze anys, tot treballant en aquesta història.
FITXA TÈCNICA
Guió: Pepe Andreu, Rafael Molés, Ólafur Rögnvaldsson, Arunas Matelis; Fotografia: José Luis González Iglesias; Música: Alberto R. Lucendo; Disseny de so: José Luis Rubio; Edició: Sara Marco; Producció executiva: Natalia Maestro, José Luis Rubio, Ólafur Rögnvaldsson, Algimanté Mateliené; Direcció de producció: Patricia Velert; Empreses productores: Suica Films, Rec Grabaketa Estudioa, Ax Films, Studio Nominium; Distribució: DocsBarcelona Distribution