Tekniske tjenester

Innledning

Tekniske tjenester har ansvar for samfunnskritisk infrastruktur som er essensiell for at bysamfunnet skal fungere slik vi ønsker. For å gjøre tjenesteproduksjonen lettere å forklare er tjenesteområdets aktiviteter delt inn i fire hovedområder, selvkost, veg, grønt og diverse. I tabellene for aktivitetsinndeling for området finner man netto budsjett for 2020 og 2019. For noen av aktivitetenes sin del er det relativt store forskjeller mellom de to årene, hovedforklaringen til dette er sammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommune.

Selvkost

Innledning

Vann, avløp, renovasjon, feiing og slam (VARFS) er tjenester som drives etter selvkost. Gebyrene kan derfor ikke overstige hva det koster å levere tjenestene og eventuelle overskudd eller underskudd settes av eller trekkes på selvkostfond for områdene.

Tabell 22-1 Vedtatt selvkostbudsjett tekniske tjenester 2020 fordelt på aktiviteter (tall i 1000 kr)

Renovasjon

Budsjettet for selvkostområdet renovasjon består hovedsakelig av rammetilskudd til TRV AS, dette utgjør ca 91 prosent av budsjettet. TRV AS utfører renovasjonstjenester på vegne av kommunen og har ansvaret for innsamling og behandling av husholdningsavfall, drift av gjenvinningsstasjoner for husholdninger m.v. Se lenke her for kommunens eierstrategi for TRV AS. Kommunen følger opp bestillingen fra TRV AS og har ansvaret for selvkostregnskapet og gebyrutviklingen. I kommunen utføres det blant annet overordnet planlegging, oppfølging av arealplaner med krav til renovasjonsløsninger og teknisk plangodkjenning.

Feiing

Budsjettet for selvkostområdet feiing består hovedakelig av rammetilskudd til Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS, Feietjenester. Dette utgjør ca 94 prosent av budsjettet. Feieavdelingen utfører feiing og tilsyn av ildsteder i kommunen. Kommunen følger opp bestillingen fra Feietjenesten, og har ansvaret for selvkostregnskapet og gebyrutviklingen.

Vann og avløp

Vann- og avløpsnettet krever vedvarende reparasjon og fornyelse. Det brukes store ressurser på reparasjon av vannlekkasjer. Aktiviteten med å redusere andelen lekkasjevann fortsetter.

Det arbeides videre med å få på plass et nytt rensetrinn på Benna for å unngå at krepsdyr kommer ut i vannledningsnettet.

I Klæbu er det behov for økt innsats på kartlegging av vann- og avløpsnettet og utbedring av svakheter i systemet, spesielt på avløp.

Kartlegging og fjerning av lokale forurensningsutslipp fra avløpsnettet er en kontinuerlig aktivitet. Kartlegging av tilførsel av miljøgifter til avløpssystemet vil bli prioritert videre.

Ved avløpsrenseanleggene er det stor innsats for å overholde myndighetenes rensekrav. Økt rensing gir høyere kostnad for slamhåndtering. Anleggenes alder gjør at det stadig er behov for reparasjon og utskifting av komponenter.

Slam

Budsjettet for slam går til tømming av private septiktanker og tette avløpstanker samt oppfølging av disse anleggene gjennom tilsyn og oppfølging av avvik.

Veg

Innledning

Vegområdet har ansvar for å forvalte og videreutvikle kommunale veger, som inkluderer gang- og sykkelstier, fortau, gatelys og andre tiltak og konstruksjoner for kjørende. Ansvaret inkluderer tiltak for å sikre trygghet for myke trafikanter gjennom hele året og å ivareta miljøet. Trondheim har 564 km med kommunal veg og 193 km med gang- og sykkelsti (tall fra 2019).

Tabell 22-2 Vedtatt vegbudsjett tekniske tjenester 2020 fordelt på aktiviteter (tall i 1000 kr)

Renhold veg

Renhold veg består av aktiviteter som feiing av kommunal veg, søppeltømming, fjerning av grafitti og støvdemping. De fleste aktivitetene har mye å si for luftkvaliteten i byen og er viktig for at kravene overholdes.

Vegdekker (inkl vedlikehold)

Vegdekker inkluderer drift og vedlikehold av grusdekker, lapping av faste dekker, reasfaltering, heller, gatestein og kantstein. Alt dette langs kommunale veger.

Gatelys

Aktiviteten gatelys består av alle kostnader relatert til gatelysene langs kommunal veg som skifte av lyspærer, feilretting, fornyelse, kontrollering, generelle skader og strømutgifter.

Vinterdrift

Vinterdrift er en stor aktivitet over halve året. Denne aktiviteten inkluderer brøyting og strøing av kommunal veg, oppsetting av brøytestikker, etter rydding og bortkjøring av snø, kontroll, gatevarme og beredskap.

Annet veg

Annet veg er en opplisting av aktiviteter som ikke er nevnt ovenfor og som gjøres i arbeidet med å utvikle det kommunale vegsystemet. Dette er forvaltningsoppgaver og oppgaver med vegkontruksjoner som murer, underganger og bruer, utskiftning av avløpsanlegg og gatesandfang på kommunal veg for å sikre god drenering og unngå overvann. Det omfatter også sikring av trafikksikkerheten som skilt, signalanlegg, autovern og andre rekkverk, vegmerking, vegetasjon langs veien og støyskjermer.

Piggdekkprosjektet

Trondheim kommune ønsker å øke andelen biler som kjører piggfritt. Det gis tilskudd til bileiere som skifter fra pigg til piggfritt. Bilister som velger å kjøre med pigg betaler et gebyr for det.

Byrom, parker og grøntanlegg

Innledning

Byrom og grøntområdet har ansvar for å forvalte og videreutvikle kommunale byrom, grønnstrukturer, parker og lekeplasser

Tabell 22-3 Vedtatt grøntbudsjett tekniske tjenester 2020 fordelt på aktiviteter (tall i 1000 kr)

Parker

Her inngår drift og vedlikehold av de mange parkene som kommunen har ansvaret for. Dette innebærer alt av vegetasjon, grus og faste dekker, benker, søppelhåndtering og blomster som settes ut i og rundt parker.

Lekeplasser

I grøntområder omkring i byen så er det ulike lekeplasser som er tilgjengelig for alle. Denne aktiviteten sier noe om kostnader tilknyttet ettersyn, tilsyn, drift og vedlikehold av apparatene i de ulike lekeplassene.

Gatetrær

Langs den kommunale vegen og rundt omkring i byen utenom det som er definert som park, er det plantet trær som vedlikeholdes og følges opp. Det er både tilstandsvurderinger og beskjæring.

Annet grønt

Annet grønt er stort sett samme aktivitetene som gjøres under posten parker, men som foregår i alle friområdene som ikke er definert som park. forvaltningsutgiftene til grønt ligger også budsjettert her.

Diverse

Innledning

Under diverse er det samlet noen aktiviteter som ikke så lett lar seg gruppere innenfor de andre hovedgruppene innenfor teknisk sektor.

Tabell 22-4 Restbudsjett tekniske tjenester 2020 fordelt på diverse aktiviteter (tall i 1000 kr)

Branntjenester (TBRT IKS, Midt-Norge 110-sentral og IUA)

Budsjettet for branntjenester består i hovedsak av tilskudd til Trøndelag brann og redningstjeneste IKS (TBRT), Midt-Norge 110-Sentral og Interkommunalt utvalg mot Akutt forurensning (IUA), i tillegg til renter og kapitalkostnader og forvaltnings- drifts- og vedlikeholdskostnader knyttet til brannstasjonene i Trondheim kommune. Inntektene er husleieinntekter for brannstasjonene i Trondheim kommune. Endringen fra 2019 skyldes hovedsakelig sammenslåingen med Klæbu. TBRT IKS er den lokale faginstans for brannvern i Trondheim, Malvik, Indre Fosen, Oppdal og Rennebu kommuner, og skal sikre lokalsamfunnet mot ulykker og skader forårsaket av brann og akutt forurensning. Trondheim kommunes eierandel er 85,79%. Tilskudd i 2020 var 176 709 000 kroner.

Midt-Norge 110-sentral har som primæroppgave å ta i mot nødmeldinger, alarmere og kalle ut mannskaper, etablere samband og loggføre hendelser. Midt-Norge 110-sentral IKS ble etablert 1. januar 2016. Selskapet eies av 20 kommuner. Trondheim kommunes eierandel er 60,92 prosent. Tilskudd i 2020 var 11 912 000 kroner.

Interkommunalt utvalg mot Akutt forurensning (IUA) består av 24 kommuner som samarbeider om beredskapen mot akutt forurensning. Forurensningsloven pålegger hver kommune å ha nødvendig beredskap mot akutt forurensning. Tilskudd i 2020 var 1 358 000 kroner.

Geoteknikk

Tjenesten omfatter prøvetaking med egen georigg, analysetjenester og forvaltningsoppgaver innenfor grunnforhold og skredsikring. Tjenestene ytes både innenfor kommunale drifts- og investeringsaktiviteter.

Teknisk plangodkjenning

Gebyrbelagt tjeneste for private utbyggere som er pålagt å bygge offentlig infrastruktur som kommunen skal ta over i forbindelse med private utbyggingsprosjekter.

Budsjett fordelt på artsgrupper

Innledning

I budsjetthefte finner man tjenesteområdets rammer på artsnivå uten noen nærmere forklaring. Her blir det gitt en litt nærmere redegjørelse på hva midlene brukes på.

Tabell 22-5 Vedtatt driftsbudsjett 2020 fordelt på hovedarter (tall i 1000 kroner)

Hovedtrekk

  • Lønnsutgifter utgjør 18 prosent av brutto utgift.

  • Driftsutgifter utgjør 27 prosent av brutto utgift. Drift av kommunens infrastruktur medfører behov for kjøp av utstyr og tjenster.

  • Det er lagt opp til at 31 prosent av brutto utgift brukes på kjøp av brann-, renovasjon- og feietjenster.

  • Samlede utgifter (brutto utgift) til eiendomstjenester er på 1,3 mrd kroner i 2020. Inntekter og refusjoner utgjør i underkant av en milliard. Netto utgift, når inntekter er trukket fra, er på 367millioner kroner. Majoriteten av inntektene er gebyrinntekter knyttet til vann, avløp, renovasjon og feiing.