Psykisk helse og rus

Innledning

Psykisk Helse og rus består av 3 enheter samt en rekke avtaler med ideelle organisasjoner. Den kommunale tjeneste tilbyr et bredt spekter av tjenester til de rundt 2.000 bruker innenfor rus og psykiatri. Dette innbefatter blant annet tilrettelagte botiltak med personalbase, boliger i nærhet til personalbase, oppfølging i egen bolig, aktivitetstilbud, etterbehandling av utskrivningsklare fra psykisk helsevern, krisesenter, Helse- og overdoseteam samt diverse lavterskeltiltak.

Budsjett fordelt på hovedaktiviteter

Innledning

Psykiske Helse og Rus operer med historisk budsjett. Det vil si, at budsjetter er basert på budsjettet fra året før, korrigert for årets endringer. Der er ingen fordelingsmodeller i bunn. Endringene for det enkelte år er beskrevet i budsjettet. I budsjettet finner man tall for hele tjenesteområdet. For å gi en mer detaljert informasjon om hva budsjettmidlene brukes på, er tjenesteområdets ramme delt opp i tolv områder/ hovedaktiviteter. Disse er nærmere omtalt nedenfor. I tabellene for aktivitetsinndeling for området finner man netto budsjett for 2020 og 2019. For noen av aktivitetenes sin del er det relativt store forskjeller mellom de to årene, hovedforklaringen til dette er sammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommune.

Tabell 11-1 Budsjett Psykisk helse og rus 2020 fordelt på aktiviteter (tall i 1000 kroner)

Aktivitetsområder

Tjenester i bolig Rus

Brukerne bor i egne tilrettelagte boliger i botiltak med egne personalbaser på lokasjonen. I 2020 var det 73 brukere i tilrettelagte boliger.

Herunder finnes egne botiltak for ungdom og kvinner.

Tjenester i bolig psykisk helse

Brukerne bor i egne tilrettelagte boliger i botiltak med egne personalbaser på lokasjonen. I 2020 var det 126 brukere i tilrettelagte boliger. Tjenestene som tilbys skal legge til rette for størst mulig grad av selvstendighet og mestring av hverdagen ut fra individuelle forutsetninger i et recoveryperspektiv, med fokus på brukermedvirkning, brukernes ressurser, forutsigbarhet, trygghet og trivsel. Tjenestene er basert på vedtak fra helse- og velferdskontoret tilpasset hver enkelt brukers behov.

Det er etablert samarbeid med ambulerende tjenester i samme enhet for å lette overgangen til de som bor i bolig med personalbase og ønsker å flytte til annen kjøpt eller leid bolig. Dette bidrar til at flere brukere får sine mål og ønsker oppfylt, samtidig som det frigis tilrettelagte boliger i botiltak for andre som har større behov for det.

Nærhet til base

Brukerne bor i egne boliger i geografisk nærhet til personalbasene på botiltakene. Her får de oppfølging fra personalbasene.

Oppfølging til hjemmeboende

Ambulerende tjeneste som opererer i brukernes egne boliger, hvor fokus er å mestre egen hverdag.

Recovery står sentralt, og personens egne ønsker og mål skal være i fokus.

Tjenestene vil variere ut fra den enkeltes behov og spenner seg fra hjelp til å kunne bo i egen bolig (praktisk bistand), bistå/koordinere kontakt med øvrig hjelpeapparat og nødvendige helsetjenester (som medikamentadministrasjon, sårstell m.m).

Oppfølgings- og konsultasjonstjenester

Bred vifte av tilbud fordelt på blant annet:

  • MO-senter (Mottak- og oppfølgingssenter) som tilbyr rask systematisk kartlegging, oppfølging, samtaler, samt råd og veiledning inn mot behandlingsapparatet. MO-senteret tilbyr også rådgivning til pårørende.

  • Psykologtjenester - eget psykologteam som bidrar med kompetansehevning innen feltet rus og psykiatri.

  • Gjengangerteamet yter oppfølging til gjengangerkriminelle etter endt soning. Dette ytes i tilrettelagte boliger.

  • Samtaletilbud til dem, som føler de er på vei ut i et misbruk eller har bekymring for andres forbruk av rusmidler

  • Hasjavvenningsprogram for dem som føler, at hasjen har tatt over livene sine.

  • Råd og veiledning i forhold til misbruk av anabole androgene steroider (doping).

  • SAMUR som er et tilbud til ungdom med utfordringer knyttet til rus i aldersgruppen 18-25 år.

  • Graviditet og rusmidler som følger opp gravide rusmisbrukere.

  • Koordinering av LAR (legemiddelassistert rehabilitering)

Krisesenter

Trondheim er vertskommune for krisesentertilbud for Malvik, Melhus, Midtre Gauldal og Trondheim.

Alle innbyggere i disse kommunene har krisesentertilbud fra Trondheim krisesenter.

Krisesenterets primære oppgave består i møtet med mennesker som er eller har vært utsatt for vold i nære relasjoner.

Avtaler med frivillige og ideelle organisasjoner

Trondheim Kommune har avtaler med flere frivillige og ideelle organisasjoner som erstatter eller supplerer kommunal tjenesteproduksjon.

I 2020 har området Psykisk Helse og Rus avtale med 14 ulike organisasjoner samt Stavne Arbeid og Kompetanse (kommunalt særforetak).

Leistad Helsehus (tidlige Leistad etterbehandling)

Leistad Helsehus er et tilbud for utskrivningsklare pasienter fra spesialisthelsetjenesten psykisk helsevern. Dette i tråd med samhandlingsreformen og samarbeidsavtalen mellom Trondheim kommune og St. Olavs Hospital. Gjennom oppholdet kartlegges eventuelle behov for videre tjenester. Ved utskriving skal behovet for koordinerte tjenester fra kommunen være avklart og iverksatt.

Øyeblikkelig Hjelp (ØHJ) skal gi mennesker med psykiske helseproblemer et tilbud om øyeblikkelig hjelp med døgnopphold. ØHJ er lokalisert i avd. Leistad Helsehus, og består av fire døgnplasser. ØHJ psykisk helse er døgnbemannet, og det er til en hver tid en sykepleier med erfaring innen psykisk helsearbeid tilgjengelig.

Tjenesten gis uten vedtak

Leistad ungdomstilbud

Leistad ungdomstilbud er et botilbud for unge voksne mellom 18 og 23 år med sammensatte behov og utfordringer knyttet psykisk helse. Lengden på botiden avhenger av den enkelte, boligkontraktene varer i opptil tre år.

Målet med tjenesten er å være en støtte i overgangen fra ungdom til voksen. Tilbudet har døgnkontinuerlig bemanning, med personalbase i nabobygget. Oppfølging ut ifra den enkelte ungdoms behov; sosial, praktisk og emosjonell støtte.

I samarbeid med ungdommen vil vi kartlegge eventuelle behov for støtte og koordinerte tjenester. Ved utflytting vil vi være med på å sikre en god overgang til annet bosted.

Treffstedene

Treffstedene er et aktivitets og kurstilbud, tilbudet er tilgjengelig for alle - over 18 år - som har utfordringer med psykisk helse. For å komme på treffsted behøver man ikke vedtak. Det finnes 2 Treffsteder i kommunal regi, som har ca. 500 brukere. Det er et mangfold av aktiviteter å delta på. Det er stort fokus på mestring og brukerinvolvering, treffstedene har et etablert samarbeid med frivillige aktører, samt ideelle organisasjoner.


I tillegg til de kommunale treffstedene har området avtale med 4 ideelle organisasjoner, som opererer med aktivitetstilbud (se avsnitt omkring avtaler med frivillige og ideelle organisasjoner)

Helse- og overdoseteamet

Et oppsøkende og skadereduserende tiltak på gateplan for rusmisbrukere i Trondheim kommune.

Av konkrete tiltak kan nevnes:

  • Oppsøkende og skadereduserende tiltak på gateplan

  • Utrykning og forebygging av overdoser

  • Vurdering av sår, sårstell / sårskift og blodprøver

  • Vaksinering

  • Oppfølging av pårørende etter overdosedødsfall

  • Råd, veiledning og samtaler

  • Utdeling av nalokson nesespray

  • Skadereduksjon: Utlevering av rent brukerutstyr

  • Gynekologisk undersøkelser/prevensjon

I tillegg driver helse- og overdoseteamet egen helsestasjon.

Egen jordmor er knyttet til helse- og overdoseteamet.

Utsikten Rustiltak

Kriseplass for rusavhengige over 18 år som oppholder seg i Trondheim kommune, som er underlagt helse- og overdoseteamet.

  • Utsikten er ingen behandlingsplass, målet er å komme seg fysisk og psykisk etter overdose eller lang tids rusing

  • På Utsikten er det tilrettelagt for avslapning i rolige omgivelser, god omsorg, næringsrik mat og forebygge dødsfall

  • Utsikten har 3 plasser og makstid for opphold er i utgangspunktet 14 dager

  • Helse- og overdoseteamet er eneste innleggende instans.


Budsjett fordelt på artsgrupper

Innledning

I budsjetthefte finner man tjenesteområdets rammer på artsnivå uten noen nærmere forklaring. Her blir det gitt en litt nærmere redegjørelse på hva midlene brukes på.

Tabell 11-2 Vedtatt driftsbudsjett 2020 fordelt på hovedarter (tall i 1000 kroner)

Hovedtrekk

  • Lønnsutgifter utgjør 69,2 prosent av brutto utgiftsbudsjett. Tjenesteområdet har ca 290 årsverk.

  • Andre driftsutgifter utgjør 14,6 prosent av brutto utgiftsbudsjett. Dette er kostnader på husleie, medisin, strøm, transport, kontormateriell, kurs og lignende.

  • Det er lagt opp til at 14,3 prosent av budsjettet skal brukes på overføringer og kjøp av tjenester som erstatter egen produksjon. Dette er i hovedsak kjøp av tjenester hos frivillige og ideelle organisasjoner.

  • Inntektsiden består i hovedsak av statlige prosjektmidler, sykelønnsrefusjoner samt overføring fra andre kommuner i forhold til interkommunalt samarbeid (Krisesenter).