Plan- og bygningstjenester

Innledning

Plan- og bygningstjenester ivaretar kommunens ansvar for å fremme bærekraftig utvikling i samsvar med formålsbestemmelsen i Plan- og bygningsloven. Tjenesteområdet utfører plantjenster, kart- og oppmålingstjenster samt byggesakstjenester. I tabellene for aktivitetsinndeling for området finner man netto budsjett for 2020 og 2019. For noen av aktivitetenes sin del er det relativt store forskjeller mellom de to årene, hovedforklaringen til dette er sammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommune.

Plantjenester

Innledning

Plantjenester har ansvar for planlegging av byens fysiske form, utarbeidelse av overordnede byutviklingsplaner og strategier samt analyser og statistikk. I kommunens offisielle regnskap bokføres ikke plantjenester på aktivitetsnivå. Som grunnlag for fordelingen av plan sine aktiviteter er enhetens timeregistrering benyttet. Det medfører at beløpene er noe skjønnsmessig fordelt mellom aktivitetene

Tabell 21-1 Vedtatt budsjett aktiviteter plantjenster 2020 (tall i 1000 kr)


Overordnet planlegging

Her ligger regional oversiktsplanlegging, kommunal oversiktsplanlegging, forhandlinger om byvekstavtale, utarbeiding av byutviklingsstrategi, deltakelse i arbeidet med kommunens planstrategi, kommuneplanens arealdel (KPA), kommunedelplaner (Klett, Ranheim, Sluppen). Overordnet arbeid med bydeler som Midtbyen, Campus og Nyhavna hører også til overordnet planlegging. En del av prosjektene har delfinansiering fra skjønns- og tilskuddsmidler. Disse har ofte krav om en egenandel på 50 prosent.

Under overordnet planlegging ligger også bistand til andre enheter i kommunen, statistikkarbeid, politisk og administrativ oppfølging, kommunal og annen offentlig koordinering. I tillegg inngår offentlige reguleringsplaner som en del av overordnet planlegging. I offentlige reguleringsplaner ligger områdeplaner og saksbehandling av de detaljreguleringsplanene vi ikke kan ta gebyr for etter plan og bygningsloven. Reguleringsplaner for skoler, snarveier, veganlegg, institusjoner og universitetsformål ligger i prinsippet her.

Etter plan og bygningsloven er det ikke saksbehandlingsfrist på offentlige planer. Enkelte offentlige forslagsstillere har derfor betalt for saksbehandlingskapasitet etter medgått tid for å få sakene raskt behandlet. For flere av reguleringsplanene mottar derfor byplankontoret lønnsrefusjoner fra Miljøpakkeenheten og andre enheter i kommunen.

Samferdsel

Under samferdsel ligger arbeid med tematisk kommunedelplan for trafikksikkerhet, strategisk trafikkplanlegging og trafikknettanalyse som er et forarbeid til kommuneplanens arealdel. Her ligger også store og små trafikksaker som henvendelser fra private, offentlige og politisk nivå, skiltsaker, fartshumper, avkjørsler og sikt, fartsmålinger og trafikktellinger.

2. gangs behandling av private planer

Andregangs behandling av private detaljreguleringsplaner, det vil si sluttbehandling, er det ikke gebyr for; arbeid med disse dekkes av bykassa. Her ligger gjennomgang og behandling av merknader, omarbeiding etter offentlig ettersyn, mekling dersom det er behov og utarbeiding av saksmateriale til sluttbehandling. Enkeltplaner som omarbeides mye etter førstegangsbehandling, eller der det er mange innsigelser, kan ta lang tid. Dersom en sak må omarbeider så mye at den må på ny høring føres også timene her.

Eksternfinansiert aktivitet

På denne budsjettposten ligger tjenestens bistand til Miljøpakken, bistand til Trondheimsregionen og lignende.

1. gangs behandling av private planer (selvkost)

Førstegangs behandling av private planer er gebyrfinansiert. Ofte kan det være mer arbeid med små planer med store konsekvenser, enn med store planer der det er svært profesjonelle forslagstillere. Dette er arbeid fra innledende faser i reguleringsplanleggingen og dekker arbeid med oppstartsmøter, intern koordinering, medvirkning, arbeidsmøter, gjennomgang av komplett planforslag og skriving av sak til førstegangsbehandling, delegert eller politisk behandlet.

Kart- og oppmålingstjenester

Innledning

Kart- og oppmålingstjenester sin hovedoppgave er å oppdatere og tilgjengeliggjøre kommunens digitale regulerings-, eiendoms- og tekniske kartverk, flyfoto og fastmerkenett.

Kart- og oppmålingskontoret har en internettside med mer informasjon om de oppgavene tjenesteområdet utfører Kart- og oppmålingskontoret


Tabell 21-2 Vedtatt budsjett aktiviteter kart- og oppmålingstjenster 2020 (tall i 1000 kr)

Kart

Avdelingen har ansvar for å holde kommunens tekniske kartverk og kommunens digitale planregister oppdatert og gjøre det tilgjengelig for bruk i kommunens plan- og byggesaksbehandling.. Kommunens kart- og plandata er en del av det offentlige kartgrunnlaget og skal deles med andre offentlige kartbrukere, enten i form av nedlastbare data eller som internettbaserte karttjenester. Forøvrig produseres ulike temakart og -tjenester i samarbeid med andre fagenheter i kommunen. Tilgang til offentlige kartdata er brukerfinansiert, ajourhold av offentlige kart finansieres delvis gjennom salg av data.

Matrikkel og eiendomsskatt

Avdelingen har ansvaret for adressering, fastsettelse av stedsnavn, bygningsregistrering samt beregning og forvaltning av underlag for utskriving og fakturering av eiendomsskatt. Aktivitetene er hjemlet i henholdsvis matrikkelloven, stedsnavnloven og eiendomsskatteloven. Avdelingen saksbehandler i tillegg søknader om fritak fra og klager på eiendomsskatt.

Oppmåling

Avdelingen har ansvar for eiendomsdannelse gjennom oppmålingsforretning etter matrikkelloven og eierseksjonering etter eierseksjonsloven. Oppgavene inkluderer ajourhold av kommunens eiendomsregister. Aktivitetene er selvkostfinansiert.

Byggesakstjenester

Innledning

Byggesakstjenesten har ansvar for at tiltak blir i samsvar med lov, forskrift og planvedtak. Videre skal byggesakstjenesten føre tilsyn med at det er bygget iht vedtak. En annen sentral oppgave er å følge opp ulovligheter som enten avdekkes under tilsyn eller ved tips fra innbyggere eller offentlige aktører. All virksomhet finansieres ved egenbetaling.

Tabell 21-3 Vedtatt budsjett aktiviteter byggesakstjenester 2020 (tall i 1000 kr)

Bygge og delesaksbehandling

Byggesakskontoret behandler på delegasjon alle innkomne søknader om tillatelse til tiltak etter plan- og bygningsloven. Vi er totalt ca. 50 ansatte fordelt på bygge- og delesaker, ulovlighetsoppfølging og tilsyn. I tillegg til ordinær saksbehandling veileder vi kunder. En sentral oppgave er å forberede saker til bygningsrådet.

Kontoret har vært i pilot i Norge på utvikling av et digitalt søknadssystem, eByggesak. Systemet er nå klart til å motta digitale søknader, eByggesøknad, fra våre kunder. Det tas sikte på at digital byggeprosess på sikt vil kunne gi våre kunder og flere enheter i kommunen gevinster.

Ulovlighetsoppfølging

Byggesakskontoret i har i dag ca. 4 årsverk på ulovlighetsoppfølging av krav i henhold til plan- og bygningslovens kapittel 32. Hensikten med oppfølgingen er å sikre at tiltak blir lovliggjort og at kvaliteten i byggverk og bebygd areal forbedres. Ulovlighetsoppfølgingen baserer seg i hovedsak på tips fra publikum, andre myndigheter og media. I tillegg avdekkes mulige ulovlige tiltak gjennom utøvelse av teknisk tilsyn..

Tilsyn

I medhold av plan- og bygningsloven kapittel 25 gjennomfører byggesakskontoret tilsyn i byggesaker. Det er utarbeidet en strategiplan for tilsyn, som angir hvilke fagområder byggesakskontoret ønsker å prioritere, samt en oversikt over tilsynets kapasitet mm. Vi har ca. 4.5 årsverk på teknisk tilsyn, og ulovlighetsoppfølgingen ansees i tillegg som den del av tilsynsaktiviteten. Målet er at vi gjennom bred tilsynsaktivitet skal vi bidra til bedre bygg og en seriøs byggebransje.

Budsjett fordelt på artsgrupper

Innledning

I budsjetthefte finner man tjenesteområdets rammer på artsnivå uten noen nærmere forklaring. Her blir det gitt en litt nærmere redegjørelse på hva midlene brukes på.

Tabell 21-4 Vedtatt driftsbudsjett 2020 fordelt på hovedarter (tall i 1000 kroner)

Hovedtrekk

  • Lønnsutgifter utgjør 86 prosent av brutto utgift..

  • Driftsutgifter utgjør 11 prosent av brutto utgift.

  • Samlede utgifter (brutto utgift) til plan- og bygningstjenester er på 146 millioner kroner. Netto utgift, når inntekter er trukket fra, er på 42 millioner kroner. Tjenesteområdet har høy egenfinansierinsgrad.

  • Majoriteten av inntektene kommer fra salg av de gebyrpålagte tjenestene byggesaksbehandling, planbehandling og delesaker etter matrikkelloven.