Kvalifisering og velferd

Innledning

Enhetene på området kvalifisering og velferd har som hovedoppgave å sørge for god tilknytning til arbeidslivet for innbyggerne, gjennom opplæring og kvalifisering, samt sikre livsoppholdet for de som trenger det.

Området består av 4 enheter: to NAV-kontorer, INN (introduksjonsprogrammet) og TroVo (voksenopplæring).

Rundt 424 årsverk jobber på Kvalifisering og Velferd.

Budsjett fordelt på hovedaktiviteter

Innledning

Kvalifisering og Velferd opererer i hovedsak med historisk budsjett. Det vil si, at budsjetter er basert på budsjettet fra året før, korrigert for årets endringer. INN sitt budsjett er basert på foreliggende informasjon om flyktningebosettingen kommende år. Fordelingen mellom de to NAV-kontorer baseres på sosiodemografiske nøkkeltall.

Endringene for det enkelte år er beskrevet i budsjettet. I budsjettet finner man tall for hele tjenesteområdet. For å gi en mer detaljert informasjon om hva budsjettmidlene brukes på, er tjenesteområdets ramme delt opp i 6 områder/ hovedaktiviteter. Disse er nærmere omtalt nedenfor. I tabellene for aktivitetsinndeling for området finner man netto budsjett for 2020 og 2019. For noen av aktivitetenes sin del er det relativt store forskjeller mellom de to årene, hovedforklaringen til dette er sammenslåingen mellom Trondheim og Klæbu kommune.

Tabell 10-1 Budsjett Kvalifisering og velferd 2020 fordelt på aktiviteter (tall i 1000 kroner)

Aktivitetsområder

Voksenopplæring

Innbyggere over 16 år som har behov for voksenopplæring kan få det ved TROVO. Senteret tilbyr grunnskoleopplæring for voksne, tilrettelagt opplæring i grunnleggende ferdigheter og opplæring i norsk og samfunnsfag for nyankomne flyktninger og innvandrere. I tillegg tilbyr senterets fylkeskommunale del voksenopplæring i videregående skole. Det tilbys også logopediske tjenester, synspedagog samt spes.ped.

Ved budsjettets inngåelse var det basert på 1.451 elever.

Introduksjonsprogrammet; administrasjon og forvaltning

Kvalifiseringssenteret for innvandrere (INN) gir nybosatte flyktninger kurs, opplæring, veiledning og arbeidspraksis i et toårig introduksjonsprogram som skal føre til videre utdanning eller arbeid.

I tillegg driver INN FIDS (Flerkulturelt informasjons- og dialogsenter) som er et lavterskeltilbud til innvandrere, hvor man kan få diverse råd og veiledninger for eksempel hjelp til å forstå brever fra det offentlige.

Ved inngangen til 2020 var det 508 deltakere i programmet.

Utbetaling av introduksjonsstønad

Deltakerne i introduksjonsforløpet får en egen stønad utbetalt til å dekke livsoppholdsutgiftene. I tillegg har INN fått hjemmel til å utbetale startstønad til nybosatte i perioden fra bosetting til de kommer inn i programmet.

Ved inngangen til 2020 var det 508 deltakere i programmet.

NAV administrasjon, forvaltning og tiltak

NAV bistår personer som trenger hjelp og støtte for å komme i gang med utdanning eller arbeid. NAV-kontorene gir økonomisk råd og veiledning, tildeler økonomisk sosialhjelp, tilrettelegger kvalifiseringsprogrammet, tildeler midlertidig bolig, administrerer statlig bostøtteordning og tildeler startlån og tilskudd til kjøp av egen bolig.

Utbetaling av økonomisk sosialhjelp

Økonomisk sosialhjelp fra NAV skal sikre midlertidige inntekter til et forsvarlig livsopphold.

Målet med stønaden er at man så raskt som mulig skal kunne klare seg selv.

Før man kan få stønad må alle andre muligheter til å forsørge seg selv vurderes.

NAV-kontoret bruker skjønn for å vurdere hvilke utgifter som er nødvendig for å sikre et forsvarlig livsopphold.

Det finnes statlige, veiledende satser og retningslinjer for å beregne økonomisk sosialhjelp i tillegg til enkelte kommunale satser.

I 2020 er snittet til og med september 2.004 sosialhjelpsklienter per måned.


Utbetaling av kvalifiseringsstønad

Deltakelse i kvalifiseringsprogram gir rett til kvalifiseringsstønad, og beløpet skal på årsbasis være to ganger folketrygdens grunnbeløp. For de som forsørger barn, ytes et barnetillegg. Husbankens bostøtteordning gjelder for deltakere i kvalifiseringsprogrammet.

I 2020 er snittet til og med september 349 KVP-deltakere per måned.


Budsjett fordelt på artsgrupper

Innledning

I budsjettheftet finner man tjenesteområdets rammer på artsnivå uten noen nærmere forklaring. Her blir det gitt en litt nærmere redegjørelse på hva midlene brukes på.


Tabell 10-2 Vedtatt driftsbudsjett 2020 fordelt på hovedarter (tall i 1000 kroner)

Lønn utgjør 56,5% prosent av totalutgiftene. Det er imidlertid viktig å bemerke, at regnskapssmessig er kvalifiserings- og introstønad definert som lønn, og er således med i dette tall. Ordinære lønnsutgifter utgjør 302.187', hvilket svarer til 41,4% av utgiftene.

Andre driftsutgifter går til ordinære driftsmidler så som husleie, strøm, pc'er, telefon osv.

Kjøp av tjenester som erstatter kommunal tjenesteproduksjon er på dette område primært overføringer til den statlige del av NAV. For eksempel "kjøp" av lederlønningene, da disse er statsansatte. Samtidig er mye av ordinær drift på NAV-kontorene avholdt av staten, hvor kommunen overfører kompensasjon for dette.

Overføringsutgifter er i al hovedsak utbetaling av sosialhjelp samt startstønad.

Inntektene består diverse overføringer fra eksterne aktører. De absolutt største inntektsposter ligger i regi av voksenopplæring, som får norskopplæringen sin finansiert via "per capita"-tilskuddet. I tillegg utgjør ekstratilskudd til funksjonshemmede innvandrere en stor post.