Johannes de Doper

Zijn geboorte (ongeveer 6 maanden voor Christus) werd door de engel Gabriël aangekondigd aan Zacharias. Hij en Elisabeth zouden een zoon krijgen die voorloper en wegbereider van de Messias zou worden. Later doopte hij Christus in de Jordaan en noemde hem: het Lam Gods dat de zonden der wereld weg neemt.

Naam:

Feestdag:

Voorstelling:

Johannes Baptista, Johannes Prodomos (voorloper)

24 juni

Als profeet en boeteprediker, vaak met baard en wilde haargroei, gekleed in een kameelharen gewaad of als herder in schapenvacht, een lam aan de voeten, op de schouder op de arm of op een boek. Soms is het dier vervangen door een ronde schijf met daarop een afbeelding van het Lam Gods (Agnus Dei).

Ook een kruisstaf komt voor met een banderol met vermelding: Ecce Agnus Dei (Zie het Lam Gods), een schotel (soms met een afgehouwen hoofd) een kruik of een schelp waarmee hij doopte.

Sommige afbeeldingen tonen hem enkel in lendenschort of in dierenhuid. In rijkere kledij komt hij zelden voor. In dat geval meestal met een boek in de hand met daarop een lam.

Als wegbereider draagt hij eventueel een kaars, lantaarn of fakkel.

Patroonheilige van: leerlooiers, kleermakers en bontwerkers vanwege zijn kledij.

Patroonheilige van gevangenen en ter dood veroordeelden wegens zijn gevangenschap .

Apotropaeïsche eigenschappen: werd aanroepen tegen koorts, rugpijn, kinderziekten, schreeuwende kinderen, epilepsie en hoofdpijn.

Extra info: Sanctus, meer dan 500 heiligen herkennen, Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke, Davidsfonds Leuven en KOK

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_de_Doper

Volgende parochies hebben St Jan de Doper als patroonheilige:

Kuttekoven (Borgloon) Schulen (Herk-de-Stad),

Wellen, Tildonk

maar ook Paal (Beringen), Boxberger Heide (Genk), Tiewinkel (Lummen), Binderveld (Nieuwerkerken), Engelmanshoven (St-Truiden), Tongeren, Herstappe, Herderen (Riemst).