2012-03-24 Eldoret Kenya

Plaatsingsdatum: 24-mrt-2012 17:32:21

Trainingsprogramma: Voortbouwen op een gezonde ontwikkeling

Baraka Farm en Lewa Childrens Home, Eldoret Kenya.

Gebied met agrarische potentie.

Het zuid-westen van Kenya is een relatief vruchtbaar gebied, de Nandy Hills in the North Rift. Een bergachtig gebied dat door zijn hogere ligging een wat gematigd klimaat kent, waarin naast soms zeer droge periodes gemiddeld voldoende regen valt. In de regio komen ook veel theeplantages voor. In dit gebied leven de Kalenjin, de stam van waaruit vooral de bekende Keniaanse lange afstand lopers komen die met veel succes deelnemen aan de marathons in de westerse wereld.

Wekelijkse veemarkt te Eldoret

Baraka Farm en Lewa Childrens Home.

Al tientallen jaren geleden heeft een van hen, Kip Keino, in Eldoret de basis gelegd voor een weeshuis en school voor weeskinderen uit de regio. Onder leiding van zijn vrouw, Phillis Keino is dat een kwalitatief zeer goed functionerend instituut geworden: LEWA Childrens Home. Bij dit Childrens Home hoort ook de KIPKEINO basisschool voor de eigen kinderen van het weeshuis en voor de kinderen uit de omgeving. Ook is er een grote boerderij en tuinderij voor de eigen voedselvoorziening, maar die inmiddels ook mede als economische drager fungeert: BARAKA Farm.

Jos Creemers.

Het succes van Barakafarm is vooral te danken aan Jos Creemers die al ruim 18 jaren als manager van de farm leiding geeft aan het geheel. Creemers werkte in Nederland op het proefstation voor de Paarden- , Rundvee- en Schapenhouderij. Hij heeft in Eldoret een goed lopende farm opgezet met een 60 tal melkkoeien en nog een 50 vleeskoeien. De productie van de melkkoeien is prima. De melk wordt op de boerderij verwerkt tot vooral kaas en een soort van kwark. Aan melk en melkproducten is in Kenya veel behoefte.

Door Jos Creemers is veel kennis en ervaring opgedaan op alle terreinen van de (melk)veehouderij: verbouw van voedergewassen, voederwinning, rantsoenen, gezondheidszorg, verzorging van de dieren, kalveropfok, fokkerij etc.. In feite alle basale zaken die het succes van een farm, groot of klein, bepalen.

De melkplaats voor de koeien van Barakafarm.

Voorlichting en training.

Hij ziet in de regio om zich heen een grote behoefte aan voorlichting en training van de kleine boeren om de productiviteit van hun kleine veestapel ( 2 tot 6 koeien) op te voeren. Door Baraka Farm zijn wel wat aanzetten gedaan om vooral de eigen medewerkers via korte inservice trainingen kennis en vaardigheden bij te brengen. Er liggen echter kansen voor verbetering van productie in de regio als daar een gericht voorlichtings- en trainingsprogramma voor de boeren wordt opgezet. Dat moet aansluiten bij hun leven en werken van alle dag. Er zijn al wel opleidingsprogramma’s voor de veehouderij elders in Kenya maar die zijn onbereikbaar voor deze kleine boeren en deze programma’s zijn vaak gericht op een hoger niveau , stijgen boven de werkvloer uit.

Jos Creemers wil graag een voorlichting- en trainingsprogramma ontwikkelen wat de basis kan zijn voor een permanente opleidingstructuur. Voor de opzet van het curriculum en de ontwikkeling van de lesstof heeft hij hulp van deskundigen nodig.

Boer Richard Kosgey in Keteng

Seed-money.

In de zomer van 2011 ben ik, met Jos Boersema van de Rotary Doctors, op bezoek geweest op Barakafarms en we zijn onder de indruk geraakt van de professionaliteit van zowel de farm als ook van het weeshuis. Het vormt een sterke basis voor verdere ontwikkeling. In onze gesprekken kwam toen de wenselijkheid van zo’n opleidingsprogramma voor de regio aan de orde. Aangezien ik vele jaren betrokken ben geweest bij het opzetten van trainingsfaciliteiten in ontwikkelingslanden ( Barneveld College, PTC +) en ik hier een kansrijke situatie aantrof, heb ik toegezegd mij hiervoor te willen inzetten. Daarvoor ben ik wegenaan het zoeken om een deskundige naar Eldoret te sturen en een basis te leggen voor het trainingsprogramma en vooral ook lesmateriaal te laten ontwikkelen.

Ook kan contact gelegd worden met Keniaanse oud-studenten van de internationale Dairy Course in Oenkerk om hieraan mee te werken. Vanuit deze eerste stappen wordt met andere organisaties (nu al) gesproken om tot uitbouw en continuiteit van het programma te komen.

Money.

De Nederlandse stichting HABARI is al op kleine schaal actief voor de gezondheidszorg in Kenia en wil ook deze missie ondersteunen. De kosten voor de ontwikkeling van dit programma en deze missie gaan echter boven de draagkracht van HABARI uit.

Daarom wordt vooral gekeken naar organisaties die grotendeels op eigen financiering een bijdrage kunnen geven. Voortbouwen op hetgeen Jos Creemers daar al bewezen heeft geeft ons vertrouwen.

Voor de eerste stappen wil HABARI graag een actieve en ook financiële bijdrage leveren. Uw ondersteuning is daarbij extra welkom.

Met vriendelijke groeten,

Namens de Stichting Habari,

Gerrit Tijmensen, penningmeester.

v.l.n.r. Gerrit Tijmensen, Riet Tijmensen, Phyllis Keino, Jos Creemers en Jos Boersema.