Projecten‎ > ‎Kenia‎ > ‎Project PDTC‎ > ‎

2015-04-20 PDTC LEWA

Nuttig bezoek aan PDTC LEWA, Barakafarm

Begin maart 2015 heeft Gerrit Tijmensen een bezoek gebracht aan het Practical Dairy Training Centre van Lewa’s Childrens Home in Eldoret. Het doel was om te zien hoe het PDTC zich ontwikkelde en overleg te voeren over de verdere aanpak en steun vanuit Habari aan dit project.
Het bezoek werd gecombineerd met een missie die onze adviseur Willem van der Bent in opdracht van SNV uitvoerde om de ontwikkeling van PDTC’s te beoordelen. Want inmiddels is ons gezamenlijk initiatief ook breder in Kenia opgepakt. In een paar artikelen wordt op deze website een toelichting gegeven op de stand van zaken.
We zijn onder de indruk van het vele werk wat er door Lewa’s Childrens Home wordt gedaan onder leiding van Phillys Keino en Jos Creemers. Het is inmiddels een grote organisatie geworden met een weeshuis voor 60-90 kinderen, een grote basisschool met bijna 400 kinderen, de grote boerderij met 70 melkkoeien en 70 vleeskoeien, een zuivelfabriek, een gasthuis voor vakantiegangers en dan ook nog het PDTC. Petje af voor deze mensen. Er wordt ook strategisch nagedacht hoe van dit geheel de continuïteit te waarborgen, o.a. door mogelijke samenwerking met ’n andere partij.
Onze aandacht ging vooral uit naar hoe het PDTC draaide. Vorig jaar hebben 147 boeren op PDTC LEWA  een training gevolgd. Dat is een goede ontwikkeling in pas het tweede jaar van het bestaan. Hoe is dat nu? Waren er cursisten en wat voor programma kregen die voorgeschoteld? We vielen met onze neus in de boter! Die week werd een praktische training gegeven voor een groep van 10 boeren die precies tot de gewenste doelgroep behoorde. Kleine boeren van zo tussen 30 en 55 jaar met zo’n 2 tot 7 koeien. Twee van de cursisten waren vrouw. Over de training wordt in een volgend artikel meer verteld. De cursisten waren hier gekomen door een contact van SNV met een zuivelcoöperatie uit Mumberes, ongeveer 100 km. vanaf Eldoret. SNV ondersteunt ook dit initiatief door een deel van de cursusgelden te betalen.
Deze week werden er bij twee andere Keniaanse boeren ook trainingen gegeven om ook daar een PDTC van de grond te krijgen. Samen met Willem van de Bent heb ik die ook bezocht. Daarnaast heb ik gesprekken kunnen voeren met diverse mensen van SNV. Met een rijke bagage aan indrukken en informatie ben ik thuisgekomen om nog doelgerichter steun te kunnen geven aan dit hoopvolle project. Wordt vervolgd.


In maart is het einde van de lange droge periode. De akkers zijn geploegd

 Jos Creemers en Gerrit Tijmensen voor het hoofdgebouw van LEWA


Willem van der Bent met de hond van Jos


Willem van der Bent en Gerrit Tijmensen met de Keniaanse boer KIrwa die op zijn Willis Farm ( 25 koeien) ook een PDTC gestart is.