Projecten‎ > ‎Namibië‎ > ‎

Oanob Primary School

Verslag bezoek aan de Oanob Primary School in het voorjaar 2017.
Aan onze trouwe sponsoren en belangstellenden.


De afgelopen jaren hebben jullie op gezette tijden van Ina berichten ontvangen over het wel en wee op de Oanob Primary School. Zoals jullie weten heeft de Stichting Habari, op verzoek van Ina en Ed de zorg op zich genomen om het project “De Soepkeuken van de Oanob Primary School” voort te zetten. Dit onder leiding van Ria Klaver een oud-klasgenoot van Ina, die in het bestuur van Stichting Habari zit.

Tevens heb ik met Ina & Ed en de Stichting Habari afgesproken dat ik jaarlijks tijdens mijn bezoek aan Namibië de school en het soepkeukenproject zal bezoeken en overleg heb met de schoolleiding.

Dit voorjaar heb ik de school enkele keren bezocht.

De school staat in Rehoboth in Blok E, het armste gedeelte van het z.g. “blikken huisjes dorp”.
De leiding van de school is zeer actief en door Ina en Ed geschoold


Overleg heb ik gevoerd met de schoolleiding bestaande uit directeur Erich Beukes en 3 medebestuursleden.

In de schoolleiding zit ook onderwijzeres Linda, die de supervisie heeft over de soepkeuken.
We bespraken de begroting voor de soepkeuken voor dit jaar. De wijze waarop alles in z’n werk gaat, de groep kinderen die in aanmerking komt, de inkopen en het vier dagen in de week koken.


Het koken gebeurt in een kleine keukenruimte in een van de gebouwtjes op het complex. Dat ziet er allemaal goed uit. De kinderen die in aanmerking komen voor een bord (maaltijd)soep krijgen ‘s ochtends in hun klas een kaartje. Er zijn 130 leerlingen geselecteerd door de leerkrachten en om 12 uur komen ze naar de keuken hun bordje ophalen en leveren hun kaartje in. De soep ziet er smakelijk en verzorgd uit. Er wordt gekookt door Desiree. Linda en Desiree scheppen de soep op en delen die uit. Het project loopt goed.


Niet alleen uit de gesprekken met de schoolleiding en het onderwijzend personeel blijkt dat Ina & Ed -ondanks dat zij er niet meer bij kunnen zijn- een bijzondere en stimulerende rol spelen. In de klas van Linda en in de werkkamer van Erich hangt een foto van Ina en Ed. Ze zijn er zeer aanwezig en hebben veel betekend in al die jaren met zoveel verschillende projecten en zorg.


Stichting Habari heeft aan de schoolleiding toegezegd dat zij ook voor 2017 het soepkeukenproject financiert, en hoopt op voldoende donaties van alle vrienden van dit project om de soepkeuken ook voor de komende jaren voort te kunnen zetten.


Met hartelijke groet,
Ineke van den Oever