Kattestraat - 't Eeck Broeck

ALGEMEEN:

Straat: Kattestraat

Oppervlakte:

Waterbevoorrading: Mettenloop

Oudste vermelding: Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

Er was in Testelt zeker een tweede schans. In het artikel 'verdediging van stad en platteland rond Aarschot en Diest' wordt de schans gesitueerd 'ongeveer waar nu de villa Hoevebeemden staat'. Dit wordt bevestigd door Kjell Corens en de publicatie: "Kasteel Hoevebeemden in Testelt": De houten vluchthuizen en palissade hadden er aan het begin van de negentiende eeuw plaats geruimd voor een omwalde hoeve, wat aanleiding gaf tot een nieuw toponiem: de hoevebeemden. Het boerderijcomplex werd allicht volledig gesloopt naar aanleiding van de bouw van het kasteel van de familie De Pooter (tussen 1871 en 1899). De omwalling werd gedempt; enkel de grote vijver aan de voorzijde van het kasteel bleef als restant bewaard.

De schans in ’t Eeck Broeck werd aan het begin van de zeventiende eeuw opgetrokken aan de Kattestraat. De naam van deze weg is een verwijzing naar de schans – ook wel kat genoemd. Ze werd opgetrokken ten behoeve van de bewoners van de Voort en omliggende straten, die bij overstroming afgesneden waren van het dorp. Rondom de schans, die volgebouwd was met hutjes liep een gracht en een rij bomen die de nodige bescherming moest bieden. Op het einde van de achttiende eeuw geraakte de schans in onbruik. De gracht werd gedempt en er verscheen een kleine hoeve die haar naam gaf aan het hele gebied: de Hoevebeemden

Bij de verkaveling van het kasteeldomein eind jaren '60-begin jaren '70 werd de Kasteelstraat aangelegd dwars door de tuin van Hoevebeemden. Wellicht was de straat wel de oorspronkelijke 19de eeuwse toegangsdreef tot het domein. Toen in het Interbellum het kasteel werd verbouwd en de ingang verhuisde naar de achterkant, kwam de oude oprijlaan te vervallen tot een 'hofpad' en werd de huidige straat "Hoevebeemden" de nieuwe toegangsdreef.

TOPONYMIE: ?

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Kaartenboek van Averbode (C.Lowis). Twee uittreksels uit het kaartenboek met een verschillende voorstelling van de schans.

  • Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen met de omgeving van de Kattestraat. Hierop is er geen enkele duidelijke verwijzing naar een schanslocatie meer terug te vinden.

  • Satellietbeeld : vergelijkbare toestand maar in de huidige configuratie.

  • Stafkaart met situering van de schansen.

  • Uittreksel uit het digitaal kadasterplan (2012). De schans is niet herkenbaar maar situeert zich vermoedelijk rond perceel 269y - 240l2.

Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen - Kattestraatschans
Google Streetview - Kattestraatschans
Stafkaart - schansen in Testelt
Digitaal kadasterplan 2012.

BIBLIOGRAFIE en INFO:

  • A. Willems, Verdediging van stad en platteland rond Aarschot en Diest in de 16de en 17de eeuw, Oostbrabant 1981/3.

  • Kjell Corens, Kasteel Hoevebeemden in Testelt, Heemkring Averbode, 2009.

  • Schansbrochure Archeologiedagen - De Merode - 2022