Hunsbergschans (Gorenschans)

ALGEMEEN:

Straat: Gorenstraat

Oppervlakte:

Waterbevoorrading: Goorvliet

Oudste vermelding: Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Het perceel is in gebruik als weiland. Zoals bij typische schansen is het restant bolvormig genivelleerd. Een gracht begrenst nog het ganse perceel. De aanpalende percelen liggen allen erg laag en zijn nog steeds erg nat.

Coördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

Er zijn mij geen verdere historische gegevens bekend. Alle info is welkom. Wat is vermeld komt uit de interpretatie van kaarten.

De schans is weergegeven op meerdere kaarten. Zij ligt tussen de gehuchten Hunsberg en Oosterbergen. Gezien dit laatste echter aansluit bij Tessenderlo (Luik/Loon) lijkt in eerste instantie de benaming Hunsberg voor de hand liggend. Op de Hunsberg was er echter weinig of geen bewoning in de schansenperiode zodat kan verondersteld dat deze schans toch vooral werd gebruikt door de inwoners van het centrum. Voor de inwoners van Schoonhees was er de Hulstschans. Alhoewel de Hunsbergschans dichter bij lag... Of was de grenslijn niet zo scherp?

Ook al lag Deurne in Brabant, toch is het vele eeuwen afgestemd geweest op Tessenderlo (Luiks). De bevolking van Deurne werd nl. gedoopt, huwde en werd begraven in de kerk van Tessenderlo. Er was tussen Tessenderlo en Deurne een ‘open landsgrens’, voor de bevolking althans. Er werd ook druk gehuwd en al eens verhuisd. Zeker voor de Franse revolutie kon, wie het te warm kreeg in het ene dorp, herbeginnen in het andere dorp met andere wetten. Spil was de abdij van Averbode, die de kerk en een (cijns)hoeve had in Tessenderlo en één in Deurne.

TOPONYMIE: Redoute (De Ferraris), De Schans (Atlas der Buurtwegen), Schansbos (digitaal kadaster)

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Kaart rechts: uittreksel uit de Atlas van De Ferraris (1777). Helemaal links onderaan het kaartblad bevindt zich een 'Redoute' die lijkt overeen te komen met de ligging van de Humbergschans.
  • Kaart: uittreksel uit de atlas der Buurtwegen. In het overzichtsplan is de locatie omcirkeld en het centrum van Deurne zichtbaar.
  • Kaart: detail uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen met aanduiding van de schans en de omgevende waterlopen (Goorvliet).
  • Kaart: militaire kaart Vandermaelen (1851). Ook hier is de site nog als schans weergegeven.
  • Stafkaart rechts met aanduiding van de locatie.
  • Satellietbeeld (Google Maps): de vroegere schans is nu een weide.
  • Kleurenortho (rechts) van de schans (weide). Het verloop van de grachten (Goorvliet) is nog zichtbaar.
  • Kaart : uittreksel uit het digitaal kadasterplan (2012). Het perceelnr. 12 betreft de voormalige schans. De gracht is nog blauw ingekleurd. Tevens is twee maal het toponiem: Schansbos weer gegeven.
De Ferraris
Google Maps
Kleurenortho

BIBLIOGRAFIE & INFO:

  • - A. Willems, Verdediging van stad en platteland rond Aarschot en Diest in de 16de en 17de eeuw, Oostbrabant 1981/3.
  • - Luc Van Thienen: band tussen Deurne en Tessenderlo.