Avionul cu actele Unirii de la 1918, pe Câmpia Libertății de la Blaj, în Podișul Târnavelor

continuare de la https://sites.google.com/site/romanianatura86/home/crucea-lui-avram-iancu-si-teiul-lui-eminescu-la-blaj

 

Iată-ne ajunşi în Blaj, oraş încărcat cu foarte multă istorie. După ce vizităm oraşul, mergem în partea sudică a lui unde vom întâlni din nou Râul Târnava Mare. Suntem pe podul peste care trece drumul 107, spre satul Veza. Privim râul spre aval (foto 1). Urcăm apoi printre case vechi spre Parcul Avram Iancu. Acolo se află un stejar cu vârsta de 600 de ani (foto 2) care a fost denumit după 1849, de către localnici, Stejarul lui Avram Iancu, deşi nu are legătură directă cu marele paşoptist. Stejarul are circumferinţa foarte mare (foto 3). Este foarte viguros, cu numeroase ramuri (foto 4). 

1

2

3

4

8

O placă din marmură (foto 8) şi un panou (foto 9) oferă informaţii despre stejar şi împrejurimi. Iată și ghindele (foto 10). Pornim către locul final al călătoriei noastre, Câmpia Libertăţii.

             9

10

12

Urmăm unul din indicatoarele din oraş care duc spre acest loc şi în partea sud-estică a oraşului intrăm pe Câmpia Libertăţii (foto 12). Din partea ei sudică fotografiem spre Crucea lui Avram Iancu (foto 13), imagine reciprocă pozei 30 de la https://sites.google.com/site/romanianatura86/home/crucea-lui-avram-iancu-si-teiul-lui-eminescu-la-blaj. Privim şi spre est, de unde am ajuns aici după lunga călătorie de la Mărgineni https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/avionul-cu-actele-unirii-de-la-1918-zborul-margineni---blaj-la-minus-40-grade).

13

Drapelul României flutură în mijlocul câmpiei unde a aterizat acum 100 de ani pilotul Vasile Niculescu, nu înainte de a da un tur pe deasupra oraşului, aruncând manifeste. Să „vedem” locurile prin cuvintele lui Vasile Niculescu: “Blajul! Auzii magicul cuvânt din gura căpitanului Precup, ce tremura binişor. Uite colo, între linia ferată şi Târnava Mare, Câmpul Libertăţii. Iată şi Crucea lui Avram Iancu pe culmea ce străjuieşte Blajul! Trecurăm aproape de ea, cu ochii ţintă spre piaţa din mijlocul orăşelului.“ Avionul aterizează cu bine pe Câmpia Libertăţii şi este întâmpinat de un băiat apoi de mii de oameni. Prin mulţimea care aclama venirea avionului din Moldova, pilotul Vasile Niculescu cere ca avionul să fie adus cât mai aproape de Piatra Libertăţii (foto 16). Piatra Libertăţii este expusă acum în incinta Palatului Mitropolitan din Blaj. Actele Unirii sunt predate în bune condiţii iar avionul este pus sub pază.

16

După o noapte petrecută la Blaj, a doua zi, pe la ora 11, avionul decolează cu destinaţia Bacău, cu misiunea îndeplinită. Într-un colţ al Câmpiei Libertăţii se află un panou pe care sunt descrise toate faptele istorice care s-au petrecut aici. În partea dreaptă, jos, este amintit numele lui Vasile Niculescu (foto 17). După o săptămână de la istoricul zbor, se va înfăptui Marea Unire.

17