Refugiul Agățat, 1800 metri altitudine, la limita superioară a pădurii de brad, în Munții Parâng

Construit de un grup de iubitori ai muntelui din Deva. 1800 metri altitudine. La limita superioară a pădurii de brad, cu câțiva zeci de metri înainte de pădurea de jnepeni (descriere acces și la https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/parang/din-valea-rosiile-pe-varful-parang-muntii-parang ). Nu se vede din creastă, nici din poteca marcată cu punct roșu care urcă de la Groapa Seacă.

Dacă coborâm de la Lacul Roșiile, pe aceeași potecă, înainte de a părăsi pădurea de jnepeni și a intra în cea de brad, pe stânga noastră și a pârâului care vine de la Roșiile (în care sunt păstrăvi) îi observăm foarte bine acoperișul. La fel și dacă venim de la Lacul Verde, pe o potecă ciobănească (nemarcată, dar foarte bună), peste culmea care desparte căldările cu Lacurile Verde și Roșiile; din punctul superior al culmii se vede foarte bine acoperișul; poteca ne scoate exact în fața refugiului, nu trebuie decât să fim atenți să nu o pierdem.

Construit din bârne de brad. Două încăperi, sobă din cărămizi, bine tencuită, masă, priciuri, opt locuri. Situat pe o stâncă, la patru metri înălțime. Acces pe scară foarte înclinată, care alunecă rău când plouă. Apă înaintea refugiului, lemne de foc.


 

Ioji Musteț (Reșița)