Peștera Coiba Mare, scufundări în anul 2017, în Munţii Bihor

Cristian Liviu Cristea (Alba Iulia)

 

Situată în versantul drept al Văii Gârdişoara, la 600 metri amonte de cătunul Casa de Piatră. Altitudine: 1020 metri.

La sugestia lui Liviu Vălenaș, s-a dorit inspectarea afluentului de stânga, imediat după trecerea semisifonului de pe galeria de acces. În anul 1984, în urma unei colorări efectuată de Clubul Z, în Peștera de la Colibi, trasorul a fost identificat după 3 ore în Peștera Huda Orbului și după 5 zile în acest sifon din Coiba Mare (3404/16), adăugând astfel drenarea Platoului Vârtop, sistemului Coiba Mică - Tăuz.

În data de 25 iulie 2017 s-a efectuat prima vizită în zonă, dar ploile abundente au dus la creșterea nivelului apelor, astfel încât intrarea în Coiba Mare era complet acoperită de apă, făcând accesul imposibil.

Ulterior, pe 31 iulie 2017, în timpul unei vacanțe cu familia, s-a reușit revizitarea acestui afluent. S-a constatat faptul că este vorba de un tub freatic cu diametrul de aproximativ 1 metru, pe jumătate colmatat cu argilă. Pentru a verifica continuitatea, s-a efectuat o imersiune până la nivelul pieptului, neavând echipamentul de scufundare. S-a estimat adâncimea la 1,5 metri, galeria continuând un curs descendent pe direcția E-S-E.

S-a revenit solitar pe 22 august, de această dată cu echipament de scufundare, dar gaz limitat la 120 bari, într-o butelie de 3 litri, rămas în urma vizitei efectuate la Peștera cu Apă de la Coliba Ghiobului. S-a efectuat o scufundare scurtă, până la adâncimea de 3 metri, pe o lungime de 6 metri. Din cauza argilei existente, vizibilitatea sub apă a fost redusă la zero, cu trei lanterne pornite pe nivelul maxim, singura culoare vizibilă în fața ochilor a fost cea neagră, de unde și denumirea ulterioară de Sifonul Negru.

În data de 15 septembrie s-a revenit tot solitar, cu două butelii pline de 3 litri. S-a continuat scufundarea în tubul freatic descendent, într-un întuneric total, urmând fundul alunecos al galeriei. În urma acestei scufundări s-a atins adâncimea maximă de 5 metri pe o lungime de 9 metri. Deoarece nu a fost posibilă citirea instrumentelor în sifon, lungimea parcursă a rezultat din marcarea si măsurarea lungimii firului ghid folosit în sifon, iar adâncimea maximă a fost înregistrată pe computerul de scufundări. Galeria continuă descendent într-un strat de argilă din ce în ce mai gros.

Două filmulețe editate în urma vizitelor pot fi vizionate aici: 

- vizita din luna august: https://youtu.be/LhgAOB61Kuk

- vizita din luna septembrie : https://youtu.be/4J4X2viCAfQ


Bibliografie

·       https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-apuseni-harti-marcaje-pesteri/bihor

·       Atlasul peșterilor din Munții Apuseni, Munții Bihor, Bazinul Arieșului Mare, Cluj-Napoca 2010, Editura Todesco

·       Speomond, Revista Federației Române de Speologie, Nr. 9-10, 2004-2005

·       Corespondență email cu Liviu Vălenaș 

1.   Intrare în Coiba Mare, o perspectivă diferită

2.   Sondarea Sifonului Negru fără echipament de scufundare

3.   Sifonul Negru - intrare

4.   Galerie imersă a sifonului Negru

5.   Scufundare în sifon.