PORTUGAL 2010

PORTUGAL 2010


Op 2 mei vertrekken wij thuis met als eindbestemming Portugal. Maar voor het zover is moeten wij eerst nog een weekje op camping-inspectie in Frankrijk. Het gebied waar wij de campings moeten bezoeken is Noord-Ardêche.

Als wij zondagavond 2 mei op een camping in Tence aankomen is het bitter koud. De camping ligt op 800 m hoogte en de temp. bedraagt amper 6 gr. En het wordt niet beter. Maandag is het koud en droog. De dag begint slecht, we hebben een lekke band. Dinsdag ligt er 's morgens al een laagje sneeuw en het blijft de hele dag dikke vlokken sneeuwen. Het landschap is prachtig, dat wel, maar dit is niet het ideale weer om campings te bezoeken.


Woensdag verhuizen naar een camping in St. Jean de Muzols. Geen sneeuw meer, maar de hele dag gietende regen. Niet alleen het weer zit tegen, donderdagmorgen begint de auto rare geluiden te produceren, zo erg dat we niet meer verder durven rijden. De auto wordt met een sleepwagen naar een garage gebracht want er is een roulement kapot. De wagen kan pas vrijdag hersteld worden want de vervangstukken moeten besteld worden. Gelukkig krijgen we een vervangwagen van de garage mee.

Kommer blijft ons deel ditmaal, want vrijdagavond is de wagen nog niet hersteld. De garage heeft de juiste sleutel niet. De eerste sleutel die ze van een VW garage hebben geleend, is gebroken. Bij het afhalen van een andere krijgt de wagen die de sleutel afhaalt panne en pas om 17 h zijn ze eindelijk ter plaatse met een andere sleutel. Helaas is het ditmaal niet de juiste sleutel. Het is nu weekend en er is dus geen hoop meer dat de wagen voor maandagavond zal hersteld worden. We mogen de oude wagen verder gebruiken tot maandag avond.


Dinsdag 11 mei en woensdag 12 mei

De auto was maandagavond hersteld en dus vertrekken wij met twee dagen vertraging naar Portugal. Het weer zit nog steeds niet mee. Was het de hele week al koud en nat, dinsdag valt de regen met bakken uit de hemel. De ruitenwissers draaien op volle toeren. Na de middag klaart het iets op. Maar vandaag woensdag was het super erg. De hele dag regen onderweg en een temperatuur die nauwelijks 9 gr. haalt. Voor deze periode van het jaar wel heel extreem weer.


Donderdag 13 mei

We vertrekken rond 8h30 's morgens voor de laatste etappe naar Portugal. We hebben geslapen in Spanje op een camping in Puebla de Sanabria. Het was weer een bitterkoude nacht en er valt natte sneeuw . Tegen de middag komen we aan in Villa Cha, een 20-tal km ten noorden van Porto. De zon schijnt een beetje, maar er waait nu een felle wind. Maar het is droog en in de namiddag kunnen we al een wandeling maken door het oude vissersdorp. Er is ook een mooi zandstrand. Maar niemand waagt zich op het strand vanwege de striemende wind. Nu hebben zowat we alles een beetje gehad: onweer, regen, sneeuw, mist en wind, dus het kan alleen maar beter worden, want het enige wat we nog niet hadden was stralende zon.

      

Vrijdag 14 mei

We laten ons niet intimideren door de grijze, bewolkte hemel en gaan een rondrit doen langs enkele bezienswaardigheden van deze regio.

Niet ver van Braga ligt het bedevaartsoord Dom Jesus do Monte. Een opzienbarende gigantische trap voert naar het heiligdom. Wij namen de kabelbaan naar boven en gingen, na een bezoek aan de kerk, te voet via de trappen terug naar beneden. Er zijn verschillende kapellen en heel veel beelden en fonteinen die dit grootse bouwwerk imposant en uniek maken.

                                     
Daarna rijden wij naar het stadje Ponte de Lima waarvan de blikvanger de oude romeinse brug over de rivier de Lima is, met aan het eind de 15de eeuwse kerk.

Ondertussen valt er een fijne motregen en het is nog steeds erg koud (amper 11 gr.).

Ons laatste bezoek is aan het stadje Viano do Castelo. De oude binnenstad is heel charmant. Op het grote plein is een soort bloementapijt gemaakt waarop in een cirkel allerlei poppen hand in hand staan met in het midden een grote bloem met een vredesengel. Voor zover wij het begrepen hebben is het een boodschap van vrede. We wandelen langs de vissershaven terug.


Zaterdag 15 mei

Vandaag gaan we Porto bezoeken. We rijden met de auto naar het 3 km verder gelegen Metrostation Mendelo. Verschillende mensen die ook op onze camping verblijven hebben hetzelfde idee. Zo kunnen we op de metrotrein nog wat babbelen met Nederlanders die naast ons op de camping staan.

Ons eerste bezoek is aan de mooie inkomhal van het hoofdstation Sao Bento. De muren van de inkomhal zijn met azulejotableaus bedekt.


Bij verschillende gebouwen in de stad zien we de azuurblauwe tegeltableaus. Dan gaan we verder naar de Sé, de kathedraal van Porto die staat op het hoogste punt van de oude stad. Op het plein voor de kerk staat een schandpaal. Vanaf dit plein hebben we een mooi uitzicht over de stad.

    

Daarna wandelen we via de hoogste rijbaan van de brug over de Douro naar Vila Nova de Gaia. Van op de brug hebben we een fantastisch zicht over de Douro. Alle Portwijnhuizen liggen hier langs deze zijde van de rivier. Langs de oever kunnen we enkele oude boten, waarop vroeger de vaten van de wijngaarden werden vervoerd, bewonderen. Uiteraard brengen we een bezoekje aan een van de vele Portwijnkelders en kunnen we een lekkere Porto proeven. In één van de restaurantjes eten we een typisch Portugees streekgerecht.
    

Daarna wandelen we via de lage rijweg van de brug terug naar de Ribeirawijk, een volkse stadsbuurt. Daarna gaan we terug naar het meer mondaine gedeelte van Porto. Moe van het vele slenteren, vleien we ons neer op een van de vele terrasjes om van een “galao” (koffie verkeerd) te genieten alvorens de metro terug naar huis te nemen.
    
Het is de eerste dag dat we wat zon hadden, al is er nog steeds een gure wind.

Vanavond is er in Vila Cha een plechtigheid ter ere van de heilige Maria. Op de camping staat een mooi Mariabeeld onder een met groene slingers versierd baldakijn. Aan de voet van het Mariabeeld staan prachtige bloemencomposities. Vanaf het baldakijn vertrekt een loper gemaakt van verse bloemen tot op de straat waar een landelijk tafereel is uitgewerkt. Tot op het eind van de straat is er een bloemenloper gecreëerd. In processie wordt het beeld over de loper naar de kerk gedragen. De mensen zingen en dragen kaarsen en fakkels. Er is heel veel volk en blijkbaar heeft de hele straat hier samengewerkt om dit te realiseren. Mooi om eens mee te maken !

   

Zondag 16 mei

We verplaatsen ons naar een camping in Nazare, waar we tegen de middag aankomen.

In de late namiddag gaan we dan nog even een ritje maken. We nemen een kijkje in Sitio vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de baai van Nazare. Sitio zelf is ook een plaatje met een prachtig 17de eeuws kerkje op een groot dorpsplein. Er zijn vele winkeltjes met handwerk en keramiek, en vrouwen in klederdracht verkopen noten en vijgen op het plein.

    
Toen we 20 jaar geleden Nazaré bezochten stonden nog heel veel droogrekken voor vis op het strand en waren de vissersvrouwen de vis aan het kuisen, de vissers hun netten aan het boeten en er lagen kleurige boten, waarvan sommige nog door ossen in zee werden getrokken. Nu staan er alleen nog een aantal rekken met droogvis ten behoeve van de toeristen en de boten hebben een andere plaats gekregen of zijn vervangen door modernere vissersboten. Maar Nazare is wel een mooie badplaats geworden en heeft met een uitgestrekt strand en leuke terrasjes nog heel wat te bieden.
  

Maandag 17 mei

Eindelijk is de zon volop aanwezig en het wordt zowaar 25 gr. vandaag. We bezoeken het wondermooie stadje Obidos. De witte huisjes liggen volledig binnen de 14de eeuwse stadsmuren. Men kan op de stadskantelen wandelen tot aan de vesting die het stadje domineert. De mooie toegangspoorten tot het stadje leiden naar de smalle geplaveide winkelstraatjes. Er zijn een paar mooie kerken. Tegenover een van die kerkjes staat een schandpaal.

      

Van Obidos rijden wij naar Caldas da Reinha. Deze stad kan ons maar matig boeien en we rijden dan ook al vlug verder naar Alcobaça waar de grootste kerk van Portugal staat, Mosteiro de Santa Maria, Bij de kerk hoort een Cistercienzerabdij. Op een van de terrasjes op het grote plein voor de kerk proeven wij voor het eerst de traditionele “bacalhau”.


We hebben mooie dingen gezien vandaag en vooral Obidos zal ons bijblijven.

Dinsdag 18 mei

Het is een zonnige en we gaan de hele dag op stap. Onze eerste bezoekje is aan het indrukwekkende kerk-kloostercomplex in Batalha. Het stadje is als het ware gebouwd rond dit gigantische bouwwerk.

Daarna rijden wij naar het bekende bedevaartsoord Fatima. Dit jonge, moderne bedevaartsoord heeft een heel groot plein (2 x zo groot als het St. Pietersplein te Rome), een mooie kerk en dan een heel modern gebouw waar eveneens plechtigheden en erediensten worden gehouden. Fatima is een van de belangrijkste bedevaartsoorden.

    

Tomar is het volgende plaatsje dat wij bezoeken. Naast de 15de eeuwse brug staat een renaissancekapel. We wandelen door de smalle straatjes tot aan een groot plein met zwart/witte betegeling waar de Sao Joao Baptista kerk staat. Daarna gaan we te voet de heuvel op tot aan het Convento de Cristo. Dit klooster van Christus bestaat uit een tempelierskasteel en zestienhoekige tempelierskerk. Later werd een kerk in manuelstijl en een klooster aangebouwd. Het resultaat is en gigantisch geheel in een mengeling van stijlen.
    

Als laatste gaan we naar een kasteel kijken op een eiland in de Taag: Castelo de Almourol. Het kasteel is omgeven door muren met negen torens. Dit kasteel wordt een sprookjeskasteel genoemd, niet alleen om zijn prachtige romantische ligging, maar ook om de vele legendes die eraan verbonden zijn.

Moe en verhit (want vandaag was het 32 gr.) komen we terug op de camping. Een koel aperitiefje is meer dan welkom.

Woensdag 19 mei en donderdag 20 mei

Woensdagvoormiddag verhuizen we naar een camping in Cascais. De camping ligt 800 m van de zee verwijderd. Er zijn duinen en prachtige zandstranden. 's avonds gaan we al eens een kijkje nemen in Cascais dat eigenlijk een mondain badplaatsje is met een kleine vissershaven.

Donderdag gaan we rondtoeren in de vlakbij gelegen Serra de Sintra. Het is een prachtige route door de beboste Serra, langs smalle, steile en bochtige wegen, een schitterend landschap met hier en daar mooie uitzichten over de oceaan. Onze eerste stop is in een klein dorpje, (nabij Colares) dat tegen de rotsen geplakt ligt en een natuurlijk zwembad heeft.

Dan rijden wij naar het beroemde stadje Sintra, Unesco werelderfgoed, met zijn vele Palacio's en mooie kerken.

    
Hoog op de heuvel ligt het Castelo dos Mouros. Een wandeling op de kasteelmuren biedt ons een adembenemend zicht op Sintra en omgeving en over de oceaan.
    
Vanaf dit moors kasteel zien wij op de volgende heuvel het Castelo da Pena, gelegen in een mooi park met exotische bomen en planten.
Na deze toch wel vermoeiende wandeling (vanwege de vele trappen) zetten wij ons tochtje met de auto verder. Het paleis van Monserrrate ligt eveneens in een prachtig park.
N
Op de terugweg gaan we nog een kijkje nemen op Cobo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland.
  

Vrijdag 21 mei

Met de auto naar Cascais en vandaar met de trein naar Lissabon: een fluitje van een cent. Om 9h45 staan we reeds met de reisgids in de hand in het hartje van Lissabon. Het station ligt vlak aan de brede monding van de Taag zodat we al vlug de eerste foto's kunnen nemen. We beginnen ons stadsbezoek op het grote plein Praça do Comercio met het beeld van José I en de triomfboog en daarna wandelen we naar de kathedraal, de Sé.

 

Daar zit het verkeer hopeloos in de knoop vanwege de vele bussen die daar toeristen afzetten. We zijn meteen ook in de volksbuurt Alfama met zijn smalle straatjes, oude kerken en enkele mooie uitkijkpunten.

  
We nemen een kijkje bij de burcht van Sao Jorge en wandelen dan naar de Praça dos Restauradores.
Vlakbij dit door bomen omzoomde plein zijn enkele mondaine autovrije winkelstraten.

De neogotische elevador de Santa Justa ontsnapt niet aan onze aandacht en is een echte bezienswaardigheid. Een elevador kan een lift zijn, maar ook een nostalgische gele tram zoals de Elevador da Gloria, om de grote hoogteverschillen tussen de verschillende straatjes te overbruggen.
  

Moegeslenterd door de Alfama en de Baixa keren we terug naar de Rua Augusta om op een van de vele terrasjes iets te eten en te drinken. Vandaar komen we terug op de Praça do Comercio en nemen tram 15 naar Bélem. Daar gaan we natuurlijk een kijkje nemen bij het Monument der Ontdekkingen en de beroemde Torre de Bélem.
  
Daarna nemen we de tram terug naar het station en de trein terug naar Cascais.

Het was een mooie, maar vermoeiende dag.


Zaterdag 22 mei, zondag 23 mei, maandag 24 mei

Zaterdag is een rustdag: wat boodschappen doen, een kleine wandeling naar het strand en zonnen.

Ondertussen is er een groep Belgen op de camping aangekomen die onder leiding van de Vlaamse Kampeertoeristen een rondrit door Portugal maken. En, wat een toeval, er zitten bekenden bij. In de groep zit een stel die enkele jaren geleden ook in de groep zaten, waarmee wij door Marokko hebben gereisd.
's Avonds hebben we samen herinneringen opgehaald en nog eens naar de foto's van Marokko gekeken.

Zondag vertrekken wij naar de Algarve, waar wij in de loop van de namiddag aankomen. We installeren ons opnieuw op een Orbitur camping nabij Lagos.

Maandag rijden wij eerst naar Cabo de Sao Vicente, de meest zuidwestelijke punt van Europa. Het is een hoge klif met een vuurtoren. Er staan enkele kraampjes. Eén kraampje viel nogal op. Dit kraampje verkocht braadworsten en droeg de ludieke tekst “Letzte Bratwurst vor Amerika”.

    
Wij rijden verder naar Sagres dat een mooi haventje heeft. In de buurt van Sagres liggen verschillende kleine tussen de hoge rotsen gelegen strandjes.

Tenslotte gaan we naar Lagos. Aan zee zijn nog een deel van de oude vestingmuren te zien. Binnen de muren zijn er gezellige, geplaveide straatjes met veel winkeltjes en terrasjes. Er loopt een heel mooie promenade tot langs de haven.

   
We laten ons overhalen om een boottochtje te maken langs de prachtige rotskust. En we hebben er geen spijt van, want er zijn prachtige rotsformaties en grotten, en mooie idyllische strandjes.
    

Dinsdag 25 mei

De prachtige rotsformaties en de strandjes die we gisteren op zee zagen, en die in alle reisgidsen met superlatieven worden beschreven willen we vandaag te voet verkennen. De kaap Ponta de Piedade ligt vlak bij Lagos. Een wandelpad en een trap brengen ons tot aan het water tussen de rotsen met zijn mooie rotsbogen en grotten.

    
We gaan ook een kijkje nemen bij het iets verder gelegen strand Praia do Camillo dat als het ware tussen de rotsen genesteld ligt.

We wandelen door de winkelstraatjes van Lagos, neuzen even rond op de binnenmarkt en lunchen in een leuk visrestaurant.

  
Dan rijden wij naar Alvor waar in de vissershaven de vissers hun vissen aan het kuisen zijn, en hun netten klaarmaken voor de volgende vangst. Hier zien we nog volop het authentieke Portugal, waar de visserij nog kleinschalig met kleine boten gebeurt. In het witte kerkje van Alvor is net een bruiloftsviering.
      
De dag is voorbijgevlogen!


Woensdag 26 mei

We gaan nog een stukje van de kust verkennen en beginnen met een bezoekje aan Ferragudo dat recht tegenover Portimao ligt. Ferragudo is een schilderachtig vissersdorp met op de top van de heuvel een kasteel.

  
Niet ver daarvandaan ligt Carvoeiro. Dit vissersdorp heeft alles: steile klippen, kleine knusse zandstranden en grotten. Er staan veel nieuwe vakantiehuizen.

Vandaar gaan we naar Albufeira waar we ook lunchen. Albufeira is een mondaine badplaats met een lang uitgestrekt zandstrand, een nieuwe jachthaven, veel hotels, winkeltjes en terrasjes. Het is een toeristische trekpleister en wordt druk bezocht.
  
Dan rijden we een stukje het binnenland in naar Silves, een mooi stadje met een indrukwekkende burcht:het Castelo dos Mouros, dat is opgetrokken uit rode zandsteen. Naast het Castelo ligt de Sé, een 13de eeuwse kathedraal.
  
De weg terug voert ons door sinaasappel en citroen-boomgaarden, een mooi landschap.


Donderdag 27 mei en vrijdag 28 mei

We verlaten de Algarve en gaan terug noordwaarts, weg van de kust, naar Evora, waar we rond de middag aankomen.

De camping ligt slechts 3 km van Evora-centrum, en in de namiddag gaan we de stad verkennen. Evora is nog omgeven door middeleeuwse muren, en heeft veel historische bezienswaardigheden. Op de grote markt staat een 16de eeuwse fontein. De dom van Evora heeft twee verschillende torens. Vlakbij de Dom staan de restanten van een Romeinse tempel. De meeste straten en pleinen zijn met keien geplaveid en er staan verschillende mooie oude kerken (volgens onze reisgids meer dan 20!). Het 15de eeuwse klooster is nu een luxueuze pousada (hotel). Evora is dan ook Unesco werelderfgoed.

  
Vrijdag doen we iets heel anders: een megalietentocht. Rond Evora zijn heel wat Dolmen en menhirs. De megalietentocht is een rondrit van 80 km door een prachtig landschap van olijfgaarden en plantages van kurkeiken. Onze eerste halte is bij de Menhir van Almendres, een 2,5 m hoge steen, dan gaat het verder naar de Cromlech van Almendres :een ovaal van 95 stenen. Om die te bereiken moeten we enkele km over een stoffige zandweg.
    
De Dolmen van Zambujeireo bestaat uit enorme stenen en is de toegang naar een grafkamer. In Sao Brissos staat een Dolmenkapel, aan de bestaande dolmen werd een kapel aangebouwd. Er zijn in de omgeving grotten met muurschilderingen van meer dan 15000 jaar oud.

Als we terug richting Evora rijden zien we ook hele delen van de indrukwekkende aquaduct die in de middeleeuwen de stad van water voorzag. Ruim 9 km van deze aquaduct zijn nog bewaard gebleven.

  

Zaterdag 29 mei

We gaan weer een stukje hoger en staan nu in Spanje op een camping in Ciudad Rodrigo. Dit is niet zover over de Portugese grens en van hieruit willen we morgen nog een paar plaatsjes in Portugal bezoeken. Onderweg door het binnenland van Portugal hebben we weer heel veel kurkbomen gezien. Het is niet dicht bevolkt en hier en daar zien we in de verte een stadje liggen, meestal ommuurd en met op de heuveltop een kasteel of burcht.
Onze camping ligt op loopafstand van het stadje Ciudad Rodrigo, dat eveneens helemaal ommuurd is. Een kasteel is er ook, maar dat staat helemaal in de steigers. Het oude stadje heeft heel veel karakter, oude gebouwen en kerken, grote pleinen met palacios. We wandelen door het stille, slapende stadje, maar als we rond 17h30 iets gaan drinken op een terrasje op het grote plein, komt de stad tot leven. De siesta is voorbij, de winkels openen hun deuren en in minder dan een half uur is er veel volk op de been. Dit bezoekje was niet gepland, maar het stadje heeft iets bekorends over zich.

     

Zondag 30 mei

We moeten onze plannen herzien, want de 90 jarige moeder van mijn man is niet zo goed en is in de kliniek opgenomen. Er is geen onmiddellijk levensgevaar maar we voelen ons niet meer op ons gemak zo ver van huis en besluiten te vertrekken naar Frankrijk. Wij zijn dus deze namiddag na een rit van ca. 600 km op een camping in St. Jean de Luz aangekomen. We zijn nu toch al een stuk dichter bij huis en kunnen in twee dagen thuis zijn moest het nodig zijn. De berichten zijn goed, haar toestand is al iets beter en stabiel.


Maandag 31 mei

Het weer is niet al te best, het regent lichtjes en het is zwaar bewolkt. Ook de voorspellingen zijn niet rooskleurig. We besluiten dus vandaag hier een dag uit te rusten en dan morgen naar huis te vertrekken.

Omdat het eigenlijk dus onze laatste vakantiedag is gaan we lunchen in St. Jean de Luz en na de lunch gaan we nog even wandelen in Biaritz, die een heel mooie kuststad is.

    
We zullen er twee dagen over doen om thuis te komen en zullen een paar dagen vroeger thuis zijn dan gepland.

De vakantie is met veel hindernissen begonnen (autopech, slecht weer...), toch is het een fijne vakantie geweest.

Alle foto's van deze reis staan in het PORTUGAL-ALBUMComments