FRANKRIJK - St. Francois-Longchamp 2008

Skivakantie van 12 - 19 januari 2008

Zaterdag 12.01.2008

Onze reisweg naar St. François Longchamp verloopt heel vlot, maar de laatste 10 km moeten wij toch de sneeuwkettingen op de banden aanbrengen.

Onze residentie ligt op 1650 m hoogte. Als we daar aankomen, waait er een ijzige wind die de sneeuw hoog doet opwaaien.

Wij hebben 2 appartementjes gehuurd want ons gezelschap bestaat uit 8 personen: mijn man en ik, mijn zoon en schoondochter, mijn dochter, en dan mijn schoonbroer en schoonzus met hun dochter. De appartementjes zijn goed gelegen, dicht bij de skipistes en ze zijn comfortabel ingericht, maar de kamers zijn klein. Maar het bevalt ons opperbest en we zijn er helemaal klaar voor.

 

Zondag 13.01.2008

Een helderblauwe hemel en een stralende zon zijn de hele dag aanwezig. Het is hier "journée nationale de la raquette à neige". Mijn man, mijn zoon en zijn vrouw en mijn dochter zijn geroutineerde skiërs en zijn reeds vroeg op de skilatten vertrokken. 

                                           

De rest van het gezelschap waagt zich in de diepe sneeuw met raquettes aan de voeten en onder begeleiding. Het is voor ons de eerste kennismaking, maar het valt goed mee, het is heel leuk. Ongeveer 1h30 doorkruisen we door de diepe sneeuw het mooie berglandschap. Het is genieten, maar op bepaalde momenten wel zwaar. Ook in de namiddag kan men een "balade en raquettes" maken op een hoger gelegen bergflank. Mijn schoonzus en ik haken af, maar maken wel nog een mooie wandeling. De andere twee zetten dapper door, en komen 's avonds doodmoe, maar dolenthousiast terug. 

Rond 18h30 wandelen we nog met zijn allen naar het tourismebureau, waar alle mogelijkheden van het skistation worden voorgesteld en waar we worden getrakteerd op een "green chaud" (= chartreuse + warme chocolademelk) of op warme, witte gekruide wijn.

Maandag 14.01.2008

Vandaag is de  hemel bewolkt en grijs, er wordt sneeuw voorspeld. Onze skiërs gaan op pad, en de rest loopt in de voormiddag even rond in St. François Longchamp. Na de middag willen we naar de Col de la Madeleine wandelen op 2000 m waar we rendez-vous hebben met ons skiënde viertal. Het begint te sneeuwen. Na een kwartiertje komen onze skiërs ons tegemoet. Op de berg is het zwaar bewolkt en is het zicht erg beperkt. Zij zullen lager skiën en raden ons aan om de wandeling naar de col op een andere dag te doen. Wij wandelen nag een stukje verder om dan via een blauwe piste de weg terug naar beneden te nemen. Er zijn nog maar weinig skiërs. Wij ontdekken dat op een plastiek zak naar beneden glijden heel plezant is.  

Rond 15 h zijn we terug en we trakteren onszelf op een warme glühwein.

We gaan dan met zijn allen zwemmen in het overdekte zwembad van de residentie. Een gezamenlijk aperitief en 's avonds na het eten een spelletje Uno maakt onze dag compleet.

Dinsdag 15.01.2008

Aangezien het opnieuw mooi, zonnig weer is, spreken we opnieuw af op de Col de la Madeleine en rond 10h30 gaan wij op stap. We moeten 350 m hoogteverschil overbruggen en de vers gevallen sneeuw en een felle zijwind maken de klim loodzwaar. Het is ruim 12h30 als we hijgend de top bereiken.

  

Enkele ogenblikken later kom ook de rest van onze compagnie aangeskied. In de zon eten we samen onze picknick, we nemen wat foto's en dan gaan we weer elk onze weg.

   

De wandeling naar beneden is makkelijk en ontspannend. We bewonderen het mooie, witbesneeuwde berglandschap en komen een hondenslee tegen die getrokken wordt door prachtige huskies.

  

De dag is voorbijgevlogen en bij het aperitiefje kunnen we onze ervaringen delen.

Woensdag 16.01.2008

Er is in de nacht een dikke laag sneeuw bijgekomen en het sneeuwt nog dikke vlokken in de voormiddag.    

Mijn schoonbroer en schoonzus en hun dochter besluiten om het toch eens te proberen op de skilatten. Mijn zoon zal de functie van skileraar op zich nemen, bijgestaan door de rest. Er wordt skimateriaal gehuurd en op de beginners-piste worden de eerste voorzichtige pogingen gedaan.

  

De jongste leerling heeft het al vlug onder de knie. Na de middag is het weer iets beter. De beste leerlinge wordt meegenomen om een groene piste te proberen. De andere twee blijven oefenen. Ikzelf ga een flinke wandeling maken naar St. François 1450 m. Een brede laan tussen de bomen brengt mij er in een uurtje.   

Met de skibus kan ik terug naar boven, waar de beginners nog steeds flink aan het oefenen zijn. Dat worden stramme spieren voor hen !

Donderdag 17.01.2008

De skiërs gaan skieen rond Valmorel en de wandelaars doen reeds in de voormiddag een mooie wandeling.  

Na de middag wandelen we opnieuw naar St. François 1450 maar ditmaal via een bospad door de vallei langs de rivier. In het bos is een spoor getrokken van ca. 40 cm breed.  Het is prachtig om door de dikke sneeuwlaag tussen de met sneeuw beladen bomen te wandelen. Ook de rotsen rond en in de rivier zijn met een dikke laag sneeuw bedekt.

   

Bijna 2 uur volgen wij het smalle pad. We kunnen de bus omhoog nemen en zijn rond 17 h terug.

Vanavond eten we met zijn allen raclette. We verhuizen de tafel en wat stoelen zodat we samen kunnen eten. Het is een leuke afsluiter van de dag.

   

 

Vrijdag 18.01.2008

Het is niet te geloven dat het al de laatste dag is van ons verblijf hier. Een blauwe hemel en de zon maken er een topdag van. In de voormiddag doen de skiërs nog even hun favorietes pistes en de rest gaat weer wandelen.

   

Na de middag gaan we allen samen nog een bergwandeling maken. We nemen de stoeltjeslift tot op ca. 2100 m en wandelen door het sneeuwwitte landschap terug naar St. François Longchamp. Even heb ik het moeilijk op de steile stukken omdat ik flinke kniepijn heb, maar het was het waard, het was een aangename dag.

   

Nu nog wat inpakken na het eten en dan gaan we gezond en wel terug naar huis.

                                                             

 

Alle foto's van deze skireis zijn hier te bekijken. 

Comments